גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי הסחורות החקלאיות עולים, ואלו החברות הישראליות שעושות מזה כסף

בזמן שהמלחמה בין רוסיה לאוקראינה משבשת את אספקת הסחורות החקלאיות ומאיימת במחסור עולמי, שתי חברות ענק מישראל, איי.סי.אל (דשנים) ואדמה (חומרי הדברה), מדווחות על תוצאות עסקיות חסרות תקדים ● המשקיעים במניותיהן לא נותרים אדישים

קומביין מעמיס משאית חיטה בשדה באזור קייב / צילום: Reuters, Valentyn Ogirenko
קומביין מעמיס משאית חיטה בשדה באזור קייב / צילום: Reuters, Valentyn Ogirenko

מחירי הסחורות החקלאיות רושמים עליות מחירים חדות בשנתיים האחרונות, ובראשם החיטה שמחירה זינק בחודש פברואר בעשרות אחוזים בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה. שתי המדינות הן יצואניות גדולות של חיטה, ומלחמה ביניהן משבשת את אספקת החיטה בעולם ומאיימת ליצור מחסור עולמי.

בסוף השבוע למשל, הודיעה ממשלת הודו על הפסקת יצוא חיטה מהמדינה באופן מיידי, לנוכח הזינוק הפתאומי במחירי החיטה העולמיים. הודו היא יצרנית החיטה השנייה בגודלה בעולם והחלטתה מיועדת למתן את האינפלציה המתפתחת במדינה.

הודו אומנם פרסמה שני סייגים, ולפיהם יצוא יאושר על בסיס הרשאה של הממשלה המקומית למדינות אחרות כדי לענות על צורכי הביטחון התזונתי שלהן, או לחילופין במקרים שבהם כבר ניתן אשראי דוקומנטרי בלתי חוזר לקראת ביצוע עסקת המכירה. עם זאת, ההודעה הובילה ללחץ נוסף בבורסות הסחורות כאשר החוזים העתידיים על מחירי החיטה, שיקפו זינוק של 91% בשנה האחרונה ושל 49% מתחילת 2022.

עליית מחירי הסחורות החקלאיות, מגדילה את לחצי האינפלציה בעולם כולו אולם גם מגדילה את הכנסות החקלאים ומאפשרת להם להרחיב את השקעותיהם במוצרים תומכים. בין השאר, מדובר בשני תחומי מוצרים המיועדים להגדיל את התפוקה החקלאית: דשנים וחומרי הדברה.

שתי החברות הישראליות הפועלות בתחומים אלו, יצרנית הדשנים איי.סי.אל גרופ (לשעבר כימיקלים לישראל) ויצרנית חומרי ההדברה אדמה (לשעבר מכתשים-אגן). השתיים, חברות הגדולות בעולם בתחומן, נהנו ברבעון הראשון של 2022 ממגמות אלו והציגו תוצאות כספיות מצוינות. התוצאות הללו תורגמו לעליות חדות במניותיהן, וזאת בניגוד למגמה הכללית בבורסות העולם.

 

איי.סי.אל גרופ (ICL) למשל, נסחרת כיום בבורסה בת"א לפי שווי של כ-50 מיליארד שקל (14.7 מיליארד דולר), לאחר שמנייתה זינקה בכ-32% מתחילת 2022. אדמה נסחרת בבורסת שנזן הסינית לפי שווי של 23.8 מיליארד יואן (3.5 מיליארד דולר), לאחר שמנייתה טיפסה ב-28% מתחילת השנה.

איי.סי. אל: "צמיחה חזקה במגזר האשלג"

בשבוע שעבר דיווחה איי.סי.אל , שבשליטת קבוצת החברה לישראל של עידן עופר, כי סיימה את הרבעון הראשון של 2022 עם עלייה של 67% במכירות ל-2.52 מיליארד דולר, צמיחה של 388% ברווח התפעולי ל-902 מיליון דולר וזינוק של 368% ברווח הנקי ל-632 מיליון דולר. בנטרול השפעות חד-פעמיות, צמח הרווח התפעולי המתואם ברבעון הראשון ב-376% ל-880 מיליון דולר, ואילו הרווח הנקי המתואם זינק ב-354% ל-613 מיליון דולר.

 

הנהלת איי.סי.אל הדגישה כי התוצאות הרבעוניות של החברה המשיכו לבטא את תוצאות התמקדותה האסטרטגית ארוכת הטווח בפתרונות מיוחדים ומהרחבת העסקים עם לקוחותיה, וזכו לחיזוק משמעותי מעלייה ניכרת במחירי הסחורות. "הביצועים החזקים נתמכו בעלייה בביקוש למוצרי החברה ומחירים גבוהים יותר במרבית השווקים, על אף עלויות גבוהות יותר של חומרי גלם ואתגרים גלובליים בשרשרת האספקה", ציינה ההנהלה.

"איי.סי.אל הציגה תוצאות שיא, על אף אי הוודאות הגלובלית, ומינפה את גמישותה ופעילותה המגוונת לנוכח האתגרים הנמשכים בשרשרת האספקה. פעם נוספת, כל פעילויות המוצרים המיוחדים של החברה רשמו שיאים חדשים בתוצאות הרבעוניות, כאשר ארבע החטיבות העסקיות שלנו תרמו לצמיחה המשמעותית ושיאים חדשים של כל הזמנים במכירות וב-EBITDA", מסר רביב צולר, מנכ"ל איי.סי.אל.

רביב צולר / צילום: נטלי כהן-קדוש

צולר הוסיף, כי "השיבושים שנגרמו עקב מגפת הקורונה, הסנקציות והשפעות הפלישה הרוסית לאוקראינה, השפיעו באופן קיצוני על המגמות בשווקים ועשויים להמשיך ולהשפיע משמעותית על שווקי החקלאות, המזון והתעשייה הגלובליים בטווח הקרוב". את הצמיחה החזקה ביותר רשם מגזר האשלג, המשמש בעיקר לדישון.

מכירות האשלג של איי.סי.אל הסתכמו ברבעון הראשון ב-795 מיליון דולר ושיקפו צמיחה של 128% בהשוואה לרבעון הראשון של 2021. בחברה הדגישו כי המחיר הממוצע לטון אשלג (הנגזר ממכירות אלו) עמד ברבעון הראשון על 601 דולר לטון, ושיקף עלייה של 134% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, כאשר המחירים המשיכו לעלות, על רקע קשיים גלובליים בזמינות דשנים אשר הואצו עקב המלחמה באוקראינה.

לגידול במכירות תרמה עליית מחירים על רקע מגבלות ייצור של יצרנים מתחרים, לצד התאוששות הביקוש העולמי בשוקי הקצה. בזכות עליית המחירים והצמיחה בהכנסות, זינק ה-EBITDA (רווח תפעולי לפני פחת והפחתות) של מגזר האשלג ברבעון הראשון ב-626% ל-450 מיליון דולר.

בחברה ציינו את עליית מחירי הדגנים בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, כאשר מחירי התירס עלו ב-27.2%, האורז ב-10.0%, פולי הסויה ב-28.7% והחיטה ב-38.4%, וזאת עקב המשך השיבושים בשרשרת אספקת המזון ומצב המלחמה באוקראינה. על רק המחירים הגבוהים, חתמה איי.סי.אל ברבעון הראשון על הסכמי מסגרת עם לקוחות בהודו ובסין, לאספקת 1.3 מיליון טון אשלג במהלך 2022 במחיר של 590 דולר לטון, אשר ישמר שיעורי צמיחה גבוהים גם בהמשך השנה.

משאית להובלת אשלג / צילום: יח''צ כיל

מכירות הפוספטים, שמשמשים גם הם בין השאר לדשנים, צמחו ברבעון הראשון בשיעור חד של 59% לשיא של 798 מיליון דולר, בזכות ביקושים גבוהים ועליות מחירים. גם במגזר הפתרונות החדשניים לחקלאות, הכולל למשל דשנים מיוחדים, נרשמה צמיחה חדה של 66% במכירות לשיא של 566 מיליון דולר.

"המגמה הנוכחית בשוק הדשנים נתמכה בעלייה במחירי הסחורות הקשורה לפלישה הרוסית לאוקראינה - שתי שחקניות מרכזיות בשרשראות האספקה של סחורות ומזון - בעוד מחירי חומרי הגלם עלו והקשיים בשרשרת האספקה נמשכו", הדגישה איי.סי.אל. מנגד, הדגישה החברה את העליות במחירי חומרי הגלם והאתגרים הלוגיסטיים, כגורמים המאתגרים את פעילות החברות בתקופה הנוכחית.

אדמה: "זינוק בביקוש למוצרי הדברה"

חברת אדמה, שנמצאת בשליטת תאגיד חומרי ההדברה והזרעים השוויצרי סינג'נטה, שבבעלות כמצ'יינה הסינית, מייצרת קוטלי עשבים וקוטלי חרקים ומזיקים. החברה הציגה ברבעון הראשון צמיחה של 28% במכירות ל-1.42 מיליארד דולר. לצמיחה במכירות תרמו העלאת מחירים משמעותית של כ-18%, וצמיחה כמותית של כ-14%, הכוללת גם את תרומתן של חברות שנרכשו לאחרונה.

עוד כללו נתוני הרבעון הראשון צמיחה של 90% ברווח התפעולי ל-124 מיליון דולר וזינוק של 193% ברווח הנקי ל-67 מיליון דולר. בנטרול הוצאות שאינן תפעוליות וברובן אינן במזומן, צמח הרווח התפעולי המתואם ב-35% ל-133 מיליון דולר ואילו הרווח הנקי המתואם טיפס ב-44% ל-75 מיליון דולר.

מנכ"ל אדמה, איגנסיו דומינגז, הדגיש בעקבות פרסום הדוחות כי "התחלנו את השנה עם ביצועים חזקים ביותר הודות להמשך צמיחה כמותית לצד העלאת מחירים. בשנתיים האחרונות ראינו זינוק משמעותי בביקוש למוצרים להגנת הצומח, כתוצאה מעלייה במחירי הסחורות החקלאיות ורווחיות החקלאים.

"בימים אלה, אנו זוכים לתזכורת נוספת לכך שהגנת הצומח היא מרכיב חיוני בהבטחת הביטחון התזונתי הגלובלי. חוסר הוודאות לגבי אספקת תשומות חקלאיות מאוקראינה ורוסיה, כמו דשנים, וכן אספקת תוצרת חקלאית כגון חיטה, שעורה וחמניות, הגבירו את החששות באשר לביטחון התזונתי בעולם".

חייל אוקראיני בשדה חקלאי סמוך לקייב / צילום: Shutterstock

לדברי דומינגז, "תופעה זו מעודדת ייצור חקלאי באזורים נוספים, ומחריפה את קשיי האספקה הגלובליים, המאתגרים ממילא, ביחס לכלל התשומות החקלאיות". באופן כללי, מציינת הנהלת אדמה כי ברבעון הראשון של שנת 2022, מחירי הסחורות החקלאיות עלו באופן חד עקב חששות לגבי היצע, בעיקר כתוצאה מהמשבר האוקראיני-רוסי, וכן כתוצאה מהיובש המתמשך בחלקים מדרום אמריקה.

להערכת הנהלת החברה, "המחירים צפויים להישאר גבוהים לאורך כל שנת 2022, מה שצפוי לתמרץ שנה נוספת של גידול בשטחי הזריעה הגלובליים. עקב כך, הביקושים למוצרים להגנת הצומח ממשיכים להיות חזקים בעולם, בעוד החקלאים שואפים למקסם את היבול בסביבת מחירים גבוהה לסחורות חקלאיות.

"החקלאים ממשיכים להתמודד עם עלויות ייצור גבוהות יותר, בעיקר עקב עליית מחירי הדשנים, כתוצאה משיבושי אספקה ואילוצי זמינות הנובעים מהמשבר האוקראיני-רוסי. על אף זאת, הפעילות החקלאית ממשיכה להיות רווחית ביותר ברוב האזורים".

אי ודאות ועילות מחירי אנרגיה ולוגיסטיקה

הן איי.סי אל והן אדמה נדרשות כאמור להתמודד כיום עם רמת עלויות גבוהה, שהתחילה בשנת 2021 ונמשכת אל תוך 2022. מדובר בעיקר בעליית מחירי האנרגיה הגלובליים ובעלויות הלוגיסטיקה הגלובליות, אשר לדברי הנהלת אדמה שבו לעלות לאחרונה, כתוצאה מהעלייה במחירי הנפט בשעה שזמינות ההובלה של השילוח היבשתי והימי ממשיכה להיות מוגבלת.

עוד מציינת הנהלת אדמה, כי "על אף הקלה מסוימת בעלויות הרכש של חומרי גלם, חומרי ביניים וחומרים פעילים בסין במהלך הרבעון, ככלל, המחירים צפויים להישאר גבוהים, ואף תיתכן עלייה נוספת עקב שיבושים בייצור וקשיי היצע בסין בעקבות השפעות הקורונה במדינה. הביקוש הגלובלי העז למוצרים להגנת הצומח, לצד מחירי האנרגיה הגבוהים, עלולים להפעיל לחץ נוסף כלפי מעלה על עלויות הרכש האמורות. בנוסף, זמינותם של חומרי ביניים מסוימים נתונה עתה לחוסר וודאות, היות שמחירי האנרגיה הגבוהים יותר צמצמו את הכדאיות הכלכליות של ייצורם והביאו לזינוק במחיריהם", היא מסבירה.

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו