גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האי שבו רומן אברמוביץ' ריכז נכסים בהיקף 7 מיליארד דולר פתח בחקירה נגדו

ג'רזי ניסתה לעצב עצמה מחדש כמקלט מס ששלטון החוק בו תקין יותר ממקלטי מס אחרים

רומן אברמוביץ' / צילום: Reuters, Maxim Shemetov
רומן אברמוביץ' / צילום: Reuters, Maxim Shemetov

במשך שנים הרשויות באי הקטן ג'רזי בתעלה האנגלית ניסו לטהר את תדמיתו כמקלט מס לעשירים מאוד, ושיווקו את האי כמרכז פיננסי שהמשילות בו טובה ושלטון החוק בו חזק.

המייקאובר הזה עזר למשוך מיליארדי דולרים בנכסים חדשים לאי ממקלטי מס אחרים ונגועי שערוריות כמו איי הבתולה ואיי קיימן. חלק מהגירת הכסף הזו היה רומן אברמוביץ', האוליגרך הרוסי שריכז כאן יותר ויותר מהונו. האי הציע לו תושבות והפך לביתם של כמה מיועציו הקרובים ביותר.

כעת, נמצאים גורמים רשמיים באי ג'רזי בעימות מוזר עם אחד הלקוחות המוכרים ביותר שלהם. בחודש שעבר, הקפיאו יותר מ־7 מיליארד דולר בנכסים שאמרו שהם קשורים לאברמוביץ', כחלק מסנקציות כלכליות גורפות שהוטלו עליו ועל עשרות רוסים עשירים אחרים על ידי ממשלות המערב בתגובה לפלישה הרוסית לאוקראינה. פקידים בכירים בג'רזי הלכו צעד קדימה: הם פתחו בחקירה ראשונית נרחבת איך אברמוביץ' רכש את חברות הנפט ברוסיה של שנות ה־90 שלאחר נפילת ברית המועצות, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. החקירה בודקת גם אם אחד משותפיו העסקיים עזר למיליארדר לחמוק מסנקציות בבריטניה, כך אמרו אותם אנשים.

החקירה בג'רזי, עליה דווח לראשונה ביום שלישי על ידי הוול סטריט ג'ורנל, נמצאת בשלביה המוקדמים ועדיין לא הגיעה לשלב בו היא הופכת לחקירה רשמית. הרשויות עדיין לא פרסמו שום האשמה קונקרטית.

אברמוביץ' הפך לאחד הדגים השמנים ביותר שעלו ברשת

האי ג'רזי, שממוקם מול חופיה הצפוניים של צרפת, נהנה משליטה עצמית, אם כי המלכה הבריטית נחשבת באופן רשמי לראשת המדינה. האי הציורי קרוב יותר לצרפת מאשר לאנגליה והוא פופולרי אצל תיירים הנוסעים ליום אחד וכן בגלל המיסים הנמוכים והפרות ותפוחי האדמה הקרויים על שמו.

כמות הנכסים שמחזיק אברמוביץ' בג'רזי הפתיעה רבים, והכריחה את הממשלה להגן על החיזור שלה אחריו. "בדיוק בצד השני של אירופה, במבט לאחור, היו מקבלים החלטות אחרות", אמר איאן גורסט, השר של ג'רזי ליחסי חוץ ושירותים פיננסיים, שהתראיין ממשרד בבירת האי סנט הילייר. "אבל בזמנו, אנשים פרטיים רוסים ואוליגרכים השקיעו וקיבלו תושבות ברחבי אירופה, בדיוק כפי שהיה כאן".

התפקיד הפיננסי הגדול של ג'רזי מתחיל את דרכו באנומליה היסטורית מהמאה ה־13, כשהאי נשבע אמונים לבית המלוכה הבריטי אך מעולם לא נכלל באופן רשמי במה שהפך לממלכה המאוחדת. זה הותיר את האי לקבוע חוקים לעצמו, בזמן שנהנה מגישה מועדפת לבריטניה, כולל נסיעה ללא דרכון.

הכלכלה החקלאית ברובה של האי נטתה לכיוון הפיננסי מאז שנות ה־70, כשהבריטים ואחרים החלו להחנות באי נכסים על מנת להימנע מהמיסים הגבוהים יותר בבריטניה. היום, הכספים המנותבים דרך האי שגודלו 120 קמ"ר מגיעים לכ־1.7 טריליון דולר בנכסים, כך נכתב בדו"ח של הגוף התעשייתי Jersey Finance. התעשייה הפיננסית באי אחראית היום ל־40% מהכלכלה שלו.

כשחוקים נגד העלמת מס התקשחו בבריטניה ובאירופה, היה צריך ג'רזי לחפש לקוחות ממקומות רחוקים יותר. אברמוביץ' הפך לאחד הדגים השמנים ביותר שעלו ברשת.

האוליגרך בנה את חברת הנפט הרוסית Sibneft בשנות ה־90, כשרכש אותה מהמדינה הרוסית בהליך הפרטה שנוי במחלוקת. ב־2005, מכר אברמוביץ' את החלק שלו ב־Sibneft לחברת הגז הרוסית בבעלות המדינה גזפרום, תמורת יותר מ־13 מיליארד דולר. עורכי דינו של אברמוביץ' הכחישו בעבר שהייתה שחיתות כלשהי בעסקה לרכישת Sibneft.

ב­־2001, חברת השקעות בשם Milhouse Capital נוצרה על מנת לנהל את ההשקעות של אברמוביץ', כשיצא למסע קניות כלל עולמי.

ב-2018, ממשלת ג'רזי הציעה לאברמוביץ' תושבות על האי

בימים המוקדמים ביותר כאיש עסקים בינלאומי, בסוף שנות ה־90, החזיק אברמוביץ נכסים שלו ושל בני משפחתו ראשית במוסד בליכטנשטיין ואחר כך דרך קרן בקפריסין, כך נכתב בדיווחים ומסמכים משפטיים בבריטניה. יועציו אחר כך נעו לכיוון קונסולידציה של ההון שלו כדי לשפר את ניהולו, כך אמרו אנשים המכירים את הסידור.

חוץ מהמיסים הנמוכים, ג'רזי הייתה אטרקטיבית בגלל המוניטין שלה בתור אי שהרגולציה בו טובה ובגלל קרבתו לבריטניה, כך אומרים אנשים המכירים את העניינים הפיננסיים של אברמוביץ'. זה הקל על השקעות בחברות מערביות ונכסים דרך האי בלי להדליק נורות אזהרה אצל הצדדים האחרים לעסקאות, אמרו האנשים.

Zedra Trust Company, חברה המספקת שירותים ומחזיקה משרד ברחוב שקט בסנט הילייר מול פיצרייה, עזרה להקים ולנהל תריסר או יותר חברות ונאמנויות הקשורות לאוליגרך, כך ניתן ללמוד מדיווחים לרגולטור הפיננסי של ג'רזי. בהודעה מ־Zedra נמסר שהחברה נצמדת לכללי הסנקציות.

ב־2016, Zedra קנתה חברת נאמנות מבנק ברקלייס וירשה עם הרכישה את אבמרמוביץ' כלקוח, כך אמר אדם הקרוב לחברה ולדיווחים התאגידיים באי מן (Isle of Man). החברה Millhouse Capital הקימה משרד בג'רזי ב־2016 וכמה חברות הקשורות לאברמוביץ עשו רילוקיישן לג'רזי מאיי הבתולה בחודשים שלאחר מכן, כך ניתן ללמוד מדיווחים לרגולטור הפיננסי של ג'רזי.

עושרו של אברמוביץ' היה נתון לבדיקות קפדניות בג'רזי, והוא לא היה נתון אז לסנקציות משום סוג, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. עוד דבר שהוסיף למוניטין: אברמוביץ' היה בעלי מועדון הכדורגל צ'לסי והייתה לו וויזה בריטית, אמר גורסט, השר המקומי.

ב־2018, ממשלת ג'רזי הציעה לאברמוביץ' תושבות על האי, וזה גרם לאי נחת בקרב חלק מהתושבים.

"לא היה כל כך עניין מוסרי לגבי אברמוביץ'", אמר קירסטן מורל, עוזר שר לפיתוח כלכלי באי. "זה היה עניין ביטחוני". באותה שנה מרגל רוסי לשעבר הורעל בדרום אנגליה, במה שהממשלה הבריטית הגדירה כהתקפה שתוזמרה בידי הקרמלין.

"זה מקום קטן, אי קטן", אמר מורל. "האם באמת רוצים מישהו כל כך בולט?" בסופו של דבר אמברמוביץ' לא התגורר בג'רזי.

אבל זה לא עצר שותפים עסקיים שלו מלהקים באי נוכחות. יוג'ין טננבאום, רואה חשבון קנדי שעבד מקרוב עם אברמוביץ', קבע מגוריו בג'רזי, כך ניתן ללמוד מדיווחים בריטיים. משרד קטן של עובדים באי ניהלו את השקעותיו של אברמוביץ', כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

"אכיפה טובה של החוק תגן על המוניטין של ג'רזי"

ב־2020, אברמוביץ' העביר הלוואה של 1.9 מיליארד דולר לקבוצת הכדורגל שלו צ'לסי לאחת מהחברות בג'רזי, לאחר שהעביר את החברה הבריטית מאיי הבתולה שנתנה את ההלוואה לג'רזי, כך מראים דיווחים בבריטניה ובג'רזי. חברות המחזיקות בנכסים של אברמוביץ', כולל מסוקים ויאכטה יוקרתית, רשומות בג'רזי, כך ניתן לראות בדיווחים באי ואושר על ידי אנשים המכירים את הנושא.

ממשלת ג'רזי מצייתת לחוקי הסנקציות של בריטניה. זמן קצר אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה, בריטניה הטילה סנקציות על אברמוביץ' בטענה שהוא מקורב לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין. גם על טננבאום הוטלו סנקציות. בג'רזי פעלו באופן דומה והקפיאו נכסים הקשורים לאיש העסקים הרוסי.

עסקה אחת לאחר הפלישה הרוסית משכה את תשומת לב הרשויות וכעת חוקרים אם השלמתה הפרה את הסנקציות, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

זמן קצר לאחר שרוסיה פלשה לאוקראינה, מראים דיווחים בריטיים שטננבאום רכש את Ervington Instruments, מכשיר השקעות שבעבר היה קשור לאברמוביץ', דרך חברה הרשומה בג'רזי, Heathville Investments. מאוחר יותר הודיעה הממשלה הבריטית שטננבאום הוא כבר לא בעלי Ervington.

מאז אמר טננבאום שהרכישה מעולם לא הושלמה והוא מכחיש שהוא מחזיק נכסים השייכים לאברמוביץ'.

גורסט אמר שאכיפה טובה של החוק תגן על המוניטין של ג'רזי. "אתה פשוט מוודא שיש לך ההליך הראוי כדי להתמודד עם מה שאתה מגלה שהוא פעילות פלילית", אמר.

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים