גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר חדש: רשתות פרסום אוספות מידע על המשתמשים גם ללא אישורם

מחקר אקדמי מצא שמספר רשתות פרסום, ביניהן טאבולה הישראלית, יאנדקס ופייסבוק, אספו מידע מתוך טפסים למילוי הפרטים האישיים של המשתמשים, גם אם הליך הרישום לא הושלם ● טאבולה: "למרות שלא נמצאו נתונים התומכים בכך, תיקנו אפשרויות של איסוף מיילים"

לפי הנטען במחקר, טאבולה הישראלית אספה פרטים ללא אישור מפורש מהמשתמשים / צילום: Shutterstock, Kite_rin
לפי הנטען במחקר, טאבולה הישראלית אספה פרטים ללא אישור מפורש מהמשתמשים / צילום: Shutterstock, Kite_rin

מילוי טפסים ברשת, כמו למשל לשם הזמנת לילה במלון, כרטיס לסרט או על מנת לקבל הצעת מחיר לרכב, היא פעולה שכיחה למדי המתבצעת כמעט כלאחר יד. לא אחת, המשתמשים מתחרטים על הרישום עוד לפני שהם משלימים אותו וזונחים אותו לטובת עיסוקים אחרים, תוך הנחה שהפרטים שהוזנו אך לא נשלחו - לא שותפו עם איש.

אלא שמחקר חדש שמובילים חוקרים מאוניברסיטת לוזאן השוויצרית והאוניברסיטאות הבלגיות רדבאוד ולוון, מגלה שלא רק שפרטים נאספים מטפסי רישום שלא הושלמו, אלא שיש לכך גם זווית ישראלית לא זניחה. המחקר פורסם מוקדם יותר החודש באתר הפקולטה להנדסת חשמל באוניברסיטת לוון הבלגית, והוא צפוי להיות מוצג באופן רשמי באוגוסט הקרוב בכנס אבטחת המידע האמריקאי Usenix.

 

"הפרת דיני הפרטיות באירופה, ארה"ב וישראל"

לפי הנטען במחקר, טאבולה הישראלית, המפעילה רשת פרסום דיגיטלית, אספה פרטים ללא אישור מפורש מהמשתמש, או ידיעתו. טאבולה היא מהמובילות בטבלת התוכנות שאוספות פרטים אישיים מטפסי מילוי מקוונים המשובצים בפרסומות, עוד בטרם המשתמשים לוחצים על כפתור השליחה - המהווה בפועל את הסכמתם לאיסוף הנתונים, כך עולה מהמחקר האירופי. בין האתרים בהם התגלתה דליפת פרטים לטאבולה: אתרי החדשות USA Today, האינדיפנדנט וביזנס אינסיידר.

לצד טאבולה, זוהו תוכנות נוספות האוספות פרטי דוא"ל ללא אישור מפורש, בהן מטא, אדובי, פרדוט ולייב ראמפ האמריקאית. יאנדקס הרוסית נכללה גם היא במחקר כחברה היחידה שנקטה באיסוף פרטי דוא"ל בנוסף לסיסמאות.

אחת מכותבות המחקר, אסומן סנול מאוניברסיטת לוון, סיפרה לגלובס שלא חזתה תוצאה כה פנומנלית לפיה אלפי אתרים אספו פרטי משתמשים ללא אישורם. הרעיון לעריכת המחקר הגיע לאחר מקרה מפורסם לפיו מידע אודות משתמשים דלף ממחשבון משכנתא מקוון בארצות הברית.

"אנחנו לא יכולים לדעת מדוע טאבולה עוסקת בסוג זה של מעקב, אבל היא חברה גדולה וכתובות דוא"ל מהוות גורם מזהה חזק למעקב אחרי משתמשים בין אתרים ובין מכשירים", אמרה סנול. את כתובות האימייל, יש לציין, שולחת טאבולה לשרת באופן מגובב, כלומר באופן מעורבל המונע את זיהויו. "בניתוח המשך, מצאנו שאתרים רבים שבהם זיהינו דליפות לרשת של טאבולה, החלו להשתמש בבאנרים של הסכמה, שמנעו כל תקשורת של הגולשים עם האתר לפני מתן הסכמה. זה הפחית באופן משמעותי את מספר ההדלפות לטאבולה", סיפרה סנול.

"למעט מקרים חריגים, איסוף מידע מזהה על משתמש ללא הסכמתו המודעת לאופן האיסוף, מטרת האיסוף או זהות האוסף - מהווה הפרה של דיני הפרטיות באירופה, ארצות הברית וישראל", אמרה לגלובס עו"ד אושרית אביב, מומחית לדיני טכנולוגיה ופרטיות שפעילה בין השאר בתעשיית הפרסום הדיגיטלי באירופה. "זה עוד מבלי להזכיר את דיני המחשבים ברשת וחוקי הספאם במדינות השונות. גם עצם גיבוב המידע אינו מכשיר את השרץ, כיוון שהאיסוף עצמו אסור מלכתחילה באופן שבו הוא נעשה, ומכיוון שמי שבידיו ערכי המקור, יכול בקלות ללמוד על זהות המשתמשים - על אף הגיבוב".

כל האמצעים כשרים לאיסוף מידע אישי

על מנת לבדוק מי מהחברות מבצעות את איסוף הפרטים האישיים ובאיזה היקף, החוקרים בנו תוכנה הבודקת איסוף מידע אישי מתוך 100 אלף האתרים הגדולים ברשת, והתמקדו בטפסים מקוונים המשובצים בפרסומות. טפסים אלה מעודדים את המשתמשים להזין את פרטיהם על מנת לקבל מבצעים או הצעות מחיר למוצרים ולשירותים שונים.

למרות שרק לחיצה על כפתור השליחה לאחר הזנת השם, מספר הטלפון או כתובת הדוא"ל מהווה את הסכמת הלקוח לאיסוף פרטיו, הרי שטפסים מקוונים מתוכנתים באמצעות קוד ג’אווה סקריפט המאפשר להם להגיב ולבצע פקודות גם בטרם הסתיים תהליך המילוי.

מעקב אחר התנהגות המשתמש באתר דרך תזוזת הסמן על המסך, הקלדה של אותיות ומילים, שיטוט באתר או גלילה מטה או מעלה, הן פרקטיקות מקובלות בקרב חברות ניטור התנהגות גולשים, והן עושות, בין השאר, שימוש בתכונה זו המוטמעת בקוד. בין התוכנות הישראליות שבלטו בעבר בתחום זה נמצאה קליקטייל הישראלית שנרכשה על ידי חברה צרפתית.

פרסום הממוקד בשליחת קמפיינים ישירות לתיבות הדוא"ל נחשב לאחד מתחומי הפרסום היעילים ביותר, ולכן השגת כתובת אימייל של משתמשים הפכה לפופולרית במיוחד עבור חברות רבות. יתרה מזאת, כתובת האימייל הפכה לתחליף בקרב יותר ויותר חברות שיווק דיגיטלי לתוכנת "העוגייה" (cookie) - מעין קוד המזהה משתמש על פני אפליקציות שונות ואתרים שונים - שבהתקנתו על ידי אפליקציות ותוכנות פרסום נלחמות, לכאורה, אפל, גוגל ומוזילה.

באירופה מתכוונים להגביל איסוף מידע

בימים אלה באירופה מתכוונים להגביל משמעותית את יכולתן של חברות הפרסום הדיגיטלי לאסוף פרטים על משתמשים ולשתף עמם אתרי חדשות ומפרסמים אחרים על גבי אותם אתרים - דבר שעשוי להגביל את כוחן של חברות כמו טאבולה ומטא. גורמים באיחוד האירופי קוראים אף להוציא את תחום הפרסום הפרוגרמטי אל מחוץ לחוק.

לרוע המזל, מחקר כמו זה עשוי רק להזיק לחברות כמו טאבולה ועוד שורה ארוכה של חברות פרסום, כמה מהן ישראליות. "לצערי, המקרה הזה חובר בקלות לשורה של מקרים שמרימים להנחתה של האיחוד האירופי במאמציו למיגור תופעת הפרסום ברשת ו"הריגול" הדיגיטלי הנלווה אליה", טוענת עו"ד אביב. "חבל, כי זה מחבל בניסיונות התעשייה לפעול באופן שקוף וכזה המציית לחוקים.

"מזה מספר שנים שהאיחוד האירופי יוצא למאבק נגד ענקיות הפרסום הדיגיטלי ופרקטיקת הפרסום הפרוגרמטי, שכולל שורת קנסות בסכום מצטבר של 1.65 מיליארד יורו מתוקף דיני הפרטיות האירופים. כמי שעובדת רבות עם האיחוד אני יודעת להגיד כמה המאבק הזה רציני וכמה כל גילוי נוסף על פרקטיקת איסוף מידע תאוות בצע, מהווה חומר לחקיקה האגרסיבית הבאה".

טאבולה: "לא אוספים מידע ללא הסכמה"

בתגובה שנמסרה לגלובס, טענה טאבולה: "החברה ממלאת באופן מלא את תקנות הפרטיות האירופאיות (GDPR) והיא מחויבת לפרטיות ולשקיפות כלפי הלקוחות, המשתמשים והשותפים.

"נדגיש כי כאשר אנו מקבלים אות ‘אין הסכמה’ מגולש, איננו אוספים מידע אישי כלל. כאשר קיבלנו אות הסכמה מגולש המספק באופן פעיל את כתובת המייל שלו, אנו אוספים את המייל ככתובת מגובבת - כלומר, החברה אינה מחזיקה ולא שומרת כל מידע אישי ולא כתובות מייל מקוריות של גולשים בשום מקום ברשומות שלנו.

"בעקבות הפנייה, בדקנו את האפשרות שייתכן ונאספו מיילים מגובבים ללא הסכמה, ולמרות שלא נמצאו נתונים התומכים בכך - נקטנו בכל מקרה משנה זהירות ותיקנו אפשרויות של איסוף מיילים מגובבים כאמור".

***גילוי מלא: ל"גלובס" יש מערכת יחסים מסחרית עם טאבולה

עוד כתבות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

"לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל": ראש הממשלה שצפוי ללכת בדרכו של ארדואן

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית