גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחאת המורים: כולם מסכימים שהשכר צריך לעלות. אז למה זה עדיין לא קורה?

שר האוצר החליט על רפורמה ללא תיאום עם שרת החינוך • ארגוני המורים לא מוכנים לפשרות לפני שיקבלו העלאה • באוצר חותרים לקבוע סטנדרטים שיאפשרו גמישות ניהולית לקראת הסכמי השכר הבאים • וגם: אם יש מחסור במורים, למה הם מתקשים לקבל משרה מלאה?

מחאת המורים ברחבת מוזיאון תל אביב, הערב / צילום: שלומי יוסף
מחאת המורים ברחבת מוזיאון תל אביב, הערב / צילום: שלומי יוסף

בתי הספר והגנים נסגרו היום מוקדם, והמורים יצאו להפגנה בתל אביב, כחלק מהמחאה שמובילה מזכ"לית הסתדרות המורים, כלפי "העמדה המנותקת של פקידי האוצר", כך לטענתה, במשא ומתן על הסכם שכר המורים. ביום ראשון, הקדים שר האוצר ליברמן תרופה למכה, כשכינס מסיבת עיתונאים ובה הבהיר כי אין מחלוקת ששכר המורים יעלה. הוויכוח הוא בעצם מה יתנו המורים בתמורה.

"זה כמו שתיכנס לחנות והמוכר יאמר לך, 'תביא 100 שקל ורק אחר כך אגלה לך מה אתה יכול לקנות בהם’". כך דימה השבוע, באוזני גלובס, בכיר במשרד האוצר את המשא ומתן מול המורים על הסכם השכר החדש. הבכיר רמז להתנגדות של המורים לדון בדרישות שהציבו ליברמן ואנשיו - כמו תמרוץ מורים לפי מצוינות ולא רק לפי ותק, מתן יותר כוח למנהלים והסטת ימי חופש מחופשת הקיץ אל חגי תשרי - לפני שמסכמים את העלאת שכר המורים.

מזכ''לית הסתדרות המורים יפה בן דוד בהפגנה היום (ב') / צילום: שלומי יוסף

לשרת החינוך, יפעת שאשא ביטון, לעומת זאת, היו טענות אחרות. מבחינתה, כבר שלוש שנים שהאוצר קונה "בהקפה" באותה חנות מדומה, מאז פקע הסכם השכר הקודם מול המורים ב-2019. כעת, הגיע הזמן לסגור את החשבון לפני שמאפשרים לאוצר להמשיך בשופינג. "קודם כל שאגף התקציבים במשרד האוצר יתן למורים את מה שמגיע להם על מה שהם עשו ועושים". הגיבה שאשא ביטון לדרישות ליברמן. "רק אחר כך נסכים לדון בדברים הנוספים שהמורים יכולים לתת ואת המשמעות בעבורם".

המורים לא זוכים ליחס מועדף

כמו בכל סיטואציה מורכבת, שני הצדדים צודקים - ושניהם גם טועים באופן מסוים. האוצר צודק שחתימת הסכם שכר חדש, מאורע של פעם בשנתיים-שלוש, היא הזדמנות פז לעריכת שיפורים ותיקונים בתחלואות מערכת החינוך, דבר שיהיה קשה לבצע לאחר מכן.

מצד שני, לא אל כל משא ומתן כלכלי ליברמן נכנס עם דרישות מקדימות. למשל, לא זכור ששר האוצר דרש מצה"ל להתייעל תקציבית בתמורה לקידום החוק שהכשיר את הגדלת הפנסיות של אנשי הקבע - בעלות של כמיליארד שקלים וחצי בשנה. אז, העביר ליברמן את המהלך ביחד עם שר הביטחון בני גנץ, חרף התנגדות גורמי המקצוע באוצר.

המורים לא זוכים ליחס המועדף הזה. מבחינת האוצר, להסכם שייחתם יש חשיבות מיוחדת, בכך שהוא הראשון בסדרה של הסכמי שכר משמעותיים. במידה רבה, ההישגים של האוצר בהסכם מול מערכת החינוך יקבעו את אמות המידה להסכמי השכר של הרופאים, המרצים באוניברסיטאות, והסכם המסגרת מול ההסתדרות.

הממונה על השכר במשרד האוצר, קובי בר נתן, שואף להכניס מנגנונים לתמרוץ דיפרנציאלי כמעט בכל הסכם שכר עליו הוא חותם במגזר הציבורי. אם יצלח את המשוכה הגבוהה של הסתדרות המורים המגובה בשרת חינוך אוהדת, ויצליח להגמיש את מבנה השכר המאובן במערכת החינוך, יגיע בר נתן בנקודת פתיחה חזקה יותר אל שולחנות המשא ומתן הבאים.

בנוסף, ביסוד התגובה של שאשא-ביטון לליברמן לפיה "את מדיניות משרד החינוך קובעת אך ורק השרה העומדת בראשו", עומדת הטענה הנצחית של כלל משרדי הממשלה, שפקידי האוצר מתעקשים לנהל את המדינה לפי החור של הגרוש. ובסופו של דבר, אף הורה לא היה רוצה שהרפורמות במערכת החינוך ייכתבו באופן חד צדדי על ידי כלכלנים ורואי חשבון בלבד.

אין מחלוקת ששכר המורים חייב לעלות. ליברמן עצמו אמר השבוע: "אין ויכוח לגבי הצורך להעלות את שכר המורים. שכר המורים יעלה, ולכן אנחנו מופתעים מהקמפיין האגרסיבי בתקשורת ומנקיטת הצעדים". השאלה היא בכמה יעלה השכר, ולאיזה מורים הוא יעלה יותר. הפערים בין מורים מתחילים למורים ותיקים בישראל הם מהגבוהים בעולם. השכר עולה רק בהתאם לוותק, ולא לפי מצוינות או תחום.

ליברמן לא הסכים לנקוב במספר בנוגע לשכר המחודש. הוא טען שהמסגרת לתוספות תלויה בתקציב לשנת 2023 שנמצא בשלבי הכנה באוצר, לפני שיעלה לאישור הממשלה בחודש הבא. גם שרת החינוך כרכה את תקציב המדינה בנושא - רק מהצד השני, כשאיימה שתתנגד לאישור התקציב לולא משרד האוצר ייעתר לדרישותיה. בן דויד אמרה באחרונה כי היא דורשת שכר התחלתי של 10,000 שקל למורה, וטענה שבאוצר הציעו לה 8,200 שקל. לדבריה, היא השיבה: "8,200 זה בצבא", והעלתה את הסוגיה - כיצד לגרום לבוגרי מדעי מחשב ומקצועות ריאליים אחרים ללמד בבתי הספר, כשהם יכולים להרוויח שכר התחלתי לפחות כפול בהייטק ובמשרות אחרות.

למה חלק גדול מהמורים עובדים במשרה חלקית?

באוצר היו רוצים לשפר את התנאים, בעיקר למורים חדשים - בתחומים בהם יש מחסור: מדעים, מתמטיקה ואנגלית. גישה כזו, שנחשבת מובנת מאליה במונחים של מגזר פרטי, נתפסת כמעט כטאבו במגזר הציבורי. באוצר מבקשים גם שתוספות שכר יינתנו בחישוב שקלי ולא כאחוזים מתוך השכר, במטרה לצמצם את הפערים בין המורים החדשים לוותיקים.

מחאת המורים ברחבת מוזיאון תל אביב, הערב / צילום: שלומי יוסף

השאלה כמה מרוויח מורה מתחיל היא מעט מורכבת. לפי דוח השכר שיצא בשנה שעברה, מורה מתחיל הרוויח בממוצע 4,870 שקל ברוטו בלבד. השכר ההתחלתי למשרה מלאה עומד על כ-7,800 שקל, אבל מורים מתחילים מרווחים פחות כיוון שלרוב הם מועסקים באחוזי משרה נמוכים.

נשאלת השאלה, איך יתכן שמורים צעירים לא מצליחים לקבל יותר מחצי משרה, בזמן שארגוני המורים טוענים כל העת שהמחסור במורים כה חמור, עד כדי איום על פתיחת שנת הלימודים הבאה. כאן חבויים חצאי האמיתות בקמפיינים של האוצר וארגוני המורים. ראשית, משרד החינוך הודיע על זינוק של 49% במספר הבקשות שהגישו מורים ליציאה לשנת שבתון או לחל"ת בשנת הלימודים הקרובה לעומת השנה הנוכחית. אולם, מספר הבקשות, שהגישו כ-7,300 מורים, הוא בסך הכל כמעט זהה למספר בשנים שלפני הקורונה. פרוץ המגפה והמעבר ללימודים מהבית הם שהובילו לירידה הזמנית בבקשות לשבתון או חל"ת.

ובכל זאת, למה היקף המשרה של מורה מתחיל עומד על כ-60% בממוצע? אז ראשית, מורים לאנגלית, מתמטיקה או מדעים כנראה שלא יתקשו להשיג משרה מלאה. אלו שבתחומים נישתיים יותר יתקשו. מורים עמם שוחחנו סיפרו שרבות מההסבות להוראה הן לבוגרי אמנות או תקשורת, שיוצאים לשוק החינוך ומגלים שהם לא בדיוק מה שבתי הספר צריכים.

אולם, ישנה גם סיבה סמויה: מורים מקבלים קביעות אחרי שנתיים, בגובה אחוזי המשרה שלהם. כלומר, מורה שעבד שנתיים בחצי משרה יקבל קביעות לחצי משרה, ואסור יהיה להפחית ממנה, אלא רק להעלותה. בנוסף, עבודה בפחות משליש משרה לא מזכה את המורה בקביעות. בשל כך, טוענים גורמים באוצר, לעיתים מנהלי בתי ספר נמנעים ממתן אחוזי משרה גבוהים למורים חדשים כדי להימנע מלהעניק להם קביעות בשלב מוקדם.

את המאבק מובילה הסתדרות המורים של בן דויד, המייצגת בעיקר מורים בבתי ספר יסודיים וגננות. זאת, להבדיל מארגון המורים של רן ארז, המייצג את סגל המורים העל יסודי. ארז מצוי ביחסים מתוחים מול שרת החינוך ונמצא במאבק מול רפורמת הבגרויות. ההבדל בין הארגונים הוא גם בצרכים בגיוס המורים. כך, בעל תואר במתמטיקה יהיה בעל יתרון בלימוד תלמידי תיכון, בעוד שעבור מורה חשבון ביסודי בעיקר חשוב שיהיה מחנך טוב.

כך, נראה שהמו"מ המתמשך בין המורים לאוצר ימתין, כרגיל, להכרעה ב-31 באוגוסט. העיצומים שהחלו עכשיו הם יריית הפתיחה לקראת סכנת ההשבתה של מערכת החינוך, אחרי שנתיים קשות של קורונה ואת עיקר המחיר שילמו הילדים וההורים. ובסוף, צריך לזכור שגם לבן דויד יש כאן מה להפסיד. הרי אם תיפול הממשלה לפני שייחתם הסכם השכר, מי יודע מתי תהיה ההזדמנות הבאה לקבל את ההישגים למורים המשוועים לשיפור תנאיהם הירודים.

ממשרד האוצר נמסר: "המשרד קשוב לצרכי מערכת החינוך וצוותי ההוראה. עם תחילתו של המו"מ, ולאורך כל הדרך, הצוותים פועלים לגיבוש הסכם טוב בשביל המורים, התלמידים, ההורים והמנהלים. שיחות המשא ומתן נמשכות כל העת, תוך תקווה להסכם שייטיב עם כלל המורים, בדגש על מורים בתחילת דרכם, ויאפשר גיבוש מנגנונים שיקדמו יוזמה, מצויינות והובלת שינויים".

עוד כתבות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול