גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עדיין מתפעלים מיעילות השלטון הסיני? תסתכלו מה עבר על שנגחאי

לפני שנתיים היה נדמה שהדיקטטורות של סין ושל רוסיה יכולות ללמד אותנו פרק בהלכות שלטון. השבועות האחרונים מתקנים את הרושם ● הדיקטטורות מסכנות את שלום נתיניהן – ואת שלום העולם

שנגחאי, אפריל 2022 / צילום: Reuters, Aly Song
שנגחאי, אפריל 2022 / צילום: Reuters, Aly Song

מאחר שרובנו לוקים בתיאבון לפרגמטיות, הבה נדבר לרגע או שניים על הצדדים המעשיים של המאבק בין טוב לרע, בין חירות לשעבוד, בין דמוקרטיה לדיקטטורה. הכלכלה הגלובלית עומדת עכשיו על פי תהום: אינפלציה ברוב הארצות, עשירות כעניות; פקקים ברשתות האספקה, המזינים את האינפלציה ומאיימים על הצמיחה; ואולי האיום הגדול ביותר, הסכנה של רעב רב-יבשתי, שכמובן יפגע בעיקר בארצות העניות.

מאיפה זה בא? יש אוסף של סיבות, שביסודן עומדות טעויות אולי בלתי נמנעות של הטיפול המוקדם במשבר הקורונה. זוכרים את אמצע 2020, כאשר הדמוקרטיות התעשייתיות היו מכונסות בקונכיות של סגר, וחישבו רבעונים של "צמיחה שלילית", שדוגמתם איש לא ראה או שמע מאז תחילת שנות ה-30? פחד הילך אז על העולם מפני דפלציה ושפל כלכלי.

הדמוקרטיות התעשייתיות קראו דרור לכל העכבות, והזרימו טריליוני דולרים כדי למנוע חורבן. איש לא חשב אז ברצינות על אינפלציה. איש לא חשב על מחסור בשבבים, או על פקקי תנועה בשערי הנמלים הגדולים.

לחשוב על הנצח

זה היה הזמן לשיר שירי הלל לסין. היא מיגרה את הנגיף עם מספר קטן להפליא של קורבנות, ופנתה לחידוש מלא של כל הפעילויות האנושיות, חוץ כמובן מחופש דיבור והתארגנות והזכות לבקר את הממשלה. אבל לפני שנתיים, מספר גדל והולך של בני אדם היו מוכנים לוותר, או לשקול ויתור, על הדמוקרטיה הליברלית לטובת פתרון שיטתי של בעיות רפואיות וכלכליות תחת משטר לא-דמוקרטי.

פריצות הדרך הכלכליות של סין מאז שלהי המאה שעברה, כולל צמצום דרסטי של העוני, עשו רושם ניכר על הרבה ארצות. הן עשו רושם לא רק בגלל ההישגים האובייקטיביים, אלא מפני שסין הראתה, לכאורה, כי למשטר סמכותני ריכוזי יש יתרון נתון על פני הדמוקרטיות.

לסמכותנים יש זמן וכוח לעשות ניסיונות ולחשוב על הנצח. הדמוקרטים, לעומת זאת, אנוסים לחשוב על הקואליציה הזמנית, או על הבחירות הבאות.

הדמוקרטיות הפגינה עֲקָרוּת, מאמריקה של טראמפ עד ברזיל של בולסונרו, מבריטניה של ברקזיט עד צרפת של האפודים הצהובים ועד ישראל של רחוב בלפור. סין התקשתה להבליג על שמחתה לאידה של הדמוקרטיה. היא התחילה לשווק את יתרונות הדיקטטורה שלה אפילו באמצעות מכוני קונפוציוס. מספר גדל של משקיפים, מערביים ולא מערבים, הנהנו בהסכמה.

לא עוד. הצלחותיה של סין בהדברת המגפה אינן מעניקות עוד השראה לאיש. סרטוני הווידאו משנגחאי הנצורה, שהראו סינים מבודדים קוראים קריאות ייאוש ממרפסותיהם הזעירות, מלמדות אותנו על מהות החיים במדינת משטרה. מדברת בעדה הקלות שבה המשטר השליך 30 מיליון בני אדם למעצר בית דה פאקטו במשך שבועות.

התעקשותו של הדיקטטור להוציא אל הפועל את הנוסחה האבסורדית של "אפס קוביד" מאיימת עכשיו להמיט נזקים כבדים על כלכלת סין. והואיל וסין היא מעצמת-על כלכלית, חזקה על הנזקים שיתפשטו הרחק מעבר לגבולותיה. תוצאה מיידית אחת היא האמרת מחירים, מפני שבמשך 30 שנה העולם פיתח תלות בקווי הייצור הזולים יחסית של סין. הם היו פוליסת הביטוח היעילה ביותר מפני אינפלציה.

אסם התבואה נסגר

הדיקטטור השני, שנהנה לפנים מהערצה רחבת ממדים, הוא ולדימיר פוטין. קואליציה מוזרה נפלה לרגליו. היא כללה רדיקלים מן הימין ומן השמאל, לאומנים חילוניים וקנאים דתיים, נוצרים ומוסלמים. הוא הצטייר כחלופה מודרנית לרפיונו של המערב ולעודף הליברליות החברתית והתרבותית שלו.

ההרפתקה הרוסית הנפסדת באוקראינה הוציאה את הרוח ממפרשי חלק ממעריציו; לא את כל הרוח, ולא מכל מעריציו, מפני שכוחניות ואכזריות עדיין מעוררות התפעלות. אבל חוץ מנכונותו לחסל את הזהות הלאומית האוקראינית הוא הפגין נכונות נוספת: לשבש במידה קריטית את אספקת המזון בעולם.

לפני המלחמה, אוקראינה האכילה 400 מיליון בני אדם, פי עשרה מאוכלוסייתה. היא אסם תבואה מרכזי של צפון אפריקה ושל המזרח התיכון. צי המלחמה הרוסי סגר את כל נמלי אוקראינה, אין יוצא ואין בא. "משימתנו עכשיו היא להעביר מזון מן הרעבים אל הגוועים מרעב", אמר ראש ארגון המזון העולמי בשבוע שעבר.

השאלה אם דמוקרטיות יוצאות למלחמה היא מסובכת, והניסיון להשיב עליה חד-משמעית הוא פשטני. סוף-סוף, דמוקרטיות יצרו אימפריות קולוניאליות, ולא היססו לדכא את נתיניהן ביד קשה: הבריטים בהודו ובקניה, הצרפתים בווייטנאם ובאלג'יריה, האמריקאים בפיליפינים, ההולנדים באינדונזיה.

אבל העידן האימפריאלי הסתיים, עד שקם פוטין. המזימה נגד אוקראינה יכלה לקרום עוד וגידים רק במשטר רודני: ההכנה הפסיכולוגית, ההונאה הפוליטית, הסיכונים העצומים שרוסיה קיבלה עליה, האמצעים שהיא גייסה ופרסה בשדה הקרב לא היו נמצאים בהשג ידה של שום ממשלה דמוקרטית, החייבת דין וחשבון לאסיפה מחוקקת ולדעת הקהל.

אותן חולשות של הדמוקרטיה שהביאו אותה עד עקרות הן המגינות עליה מפני שימוש מסיבי לרעה בכוח. דמוקרטיה מחושקת על ידי שלטון החוק, לפחות כל זמן שהיא מתייחסת ברצינות אל החוק.

השאלה שהתחילה להישאל בעשור האחרון, במיוחד בזמן משבר הקורונה, הייתה אם ליחה של הדמוקרטיה נס בְּשׁוּק הרעיונות. השאלה הזו מוסיפה להישאל, אבל שתיים מקריאות התיגר המסוכנות ביותר על הדמוקרטיה, מצד סין ומצד רוסיה, מקבלות עכשיו תשובה: הדיקטטורה אינה פותרת משברים מערכתיים, אלא יוצרת אותם ומעמיקה אותם. אין זמן מועיל יותר לעמוד על פגמיה מאשר זה של משבר קוסמי.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20