גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם 150 מיליארד שקל ביד: מה יקרה לכוח הקנייה של הישראלים ב-2025

הגידול העקבי במכירות האונליין בארץ ובעולם מלמד שהשינוי שנוצר בהרגלי הצריכה בזמן הקורונה, הפך לקבוע ● איך משפיעה ותשפיע פתיחת השמיים על פעילות מרכזי המסחר, רשתות הסופרמרקט ורשתות האופנה, ולמה הן צריכות להיערך

קניות ברשת / אילוסטרציה: Shutterstock, William Potter
קניות ברשת / אילוסטרציה: Shutterstock, William Potter

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואלו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

 הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות' 

אחרי הקורונה והשינויים המהותיים שחוללה בהרגלי הצריכה וההתנהגות, ועם פתיחת השמיים לטיסות - שוק המסחר הקמעונאי מצוי בצומת דרכים מרתק. כל החנויות בעולם חזרו להתחרות עם החנויות הפיזיות בישראל, אשר בעצמן כמעט ולא השתנו במהלך העשורים האחרונים - ויידרשו לשינוי.

הפדיונות ברבעון הראשון של 2022 קטנו ביחס לרבעון המקביל ב-2021, וגדלו "רק" ב-10%-5% בהשוואה לאלו של 2019. כעת, כש-20% מכוח הקנייה של הישראלים מועבר לקניות בחו"ל - המגמה היא לטוס עם מזוודות ריקות, ולחזור עם מזוודות מלאות אחרי מסעות שופינג, מה שמקטין את הרכישות בחנויות הפיזיות בארץ.

בטור זה נתאר את המתרחש בשוק בעבר הקרוב ובהווה, ונבחן מה צפוי עם החזרה לצריכה "רגילה" וסדירה, אולם שונה.

השינויים בהרגלי הקנייה

שוק האונליין הגלובלי מוערך כיום בכ-5 טריליון דולר, שמהווים 19.6% מסך המכירות הקמעונאיות. ב-2020, שנת הקורונה, נרשמה קפיצה של 25.7% במכירות האונליין ביחס לשנת 2019. עד שנת 2025 צפוי גידול של פי 1.5 בשוק זה, והנתח יגדל ל-24.5%. בארה"ב, למשל, מכירות האונליין תופסות כיום כ-18% מסך המכירות הקמעונאיות. עד שנת 2025 צפוי שיעורן להגיע לכ-24%.

 

בישראל, עוד לפני הקורונה החלו הצרכנים להעביר חלק מקניותיהם לאתרי האונליין. בתקופת הקורונה, בסגרים ואחריהם, הגבלות נסיעה ברחבי העולם האיצו את הביקושים ואת הצריכה באונליין. הנוחות, החיסכון בזמן ומחירים זולים יותר נמנים בין הגורמים העיקריים שחוללו מגמה זו. כיום מוערך ש-20%-15% מסך הרכישות בשוק המסחר הקמעונאי מבוצעות באונליין, עם תחזיות לגידול שנתי ממוצע של 10%.

עם תום תקופת הסגרים ופתיחת שוק המסחר הפיזי מחדש, חל גידול מהותי בפדיונות של מרכזי המסחר, הרשתות והחנויות. בין הגורמים לכך נמנים היציאה מהסגרים, ביצוע רכישות הן כצורך והן כפיצוי, והשמיים הסגורים. נזכיר גם כי בתקופת הקורונה מרבית האוכלוסייה נהנתה מגידול ברמת ההכנסות (המדינה "שפכה" כסף רב שעודד צריכה ו"בזבוז", הן באמצעות מענקים והן בתשלומי חל"ת), ונוצרה בציבור תחושת עושר בעקבות עליית שווי הנכסים שבבעלותו (כלכלה התנהגותית).

מחודש מרץ 2022 נפתחו השמיים, ובאפריל כבר טסו 700 אלף ישראלים לחו"ל. בחג שבועות לבדו טסו 300 אלף איש לחו"ל, וההערכה היא כי יותר מ-4 מיליון ישראלים (כמעט מחצית מאוכלוסיית המדינה) יטוסו בקיץ ובתקופת חגי תשרי. גם לכך יש השפעה מהותית על התפלגות הוצאות הישראלים, וגמישות רבה יותר בבחירה היכן לבצע את הקניות.

גידול מינימלי בפדיונות

כיום מסתכם כוח הקנייה של כ-2.9 מיליוני משקי בית ביותר מ-150 מיליארד שקל. מתוכם, כ-82 מיליארד שקל בתחום המזון והסופרמרקט, כ-55 מיליארד שקל בתת-שוק שמוגדר כ"לא-מזון", וכ-14 מיליארד שקל בתחום ההסעדה ובתי הקפה.

כאשר בוחנים את דיווחי קבוצות מרכזי המסחר, הרשתות והשחקנים על תמונת השוק, נראה כי חברות הקניונים עזריאלי ומליסרון מדווחות על גידולים מינוריים יחסית בפדיונות ברבעון הראשון של 2022, זאת הן ביחס לשנת 2021 (ובהתעלם מעיתוי חג הפסח שחל השנה ברבעון השני), והן ביחס לשנת 2019 שקדמה למשבר הקורונה.

כדאי לשים לב לכך שהפדיונות הממוצעים עלו ביחס לשנת 2019 רק ב-10%-5%. אם ניקח בחשבון שהאוכלוסייה בישראל גדלה בכ-2% בכל שנה (מעל 4% בשנתיים), העלייה במדד הייתה בגובה של 4% לפחות (בחודשיים האחרונים בשיעור גידול גבוה משמעותית), והשמיים היו סגורים - הרי שמדובר בגידול מינימלי.

עוד נציין כי BIG, שפועלת באמצעות מרכזים פתוחים, דיווחה השנה על עלייה בפדיונות של 15% ביחס לפדיונות 2021, ושל 10% ביחס לאלו של 2019. מדובר בגידול שהוא מעבר לגידול הטבעי של השוק.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

בבחינת רשתות הסופרמרקט, מרבית הרשתות הציבוריות מדווחות על ירידה בפדיונות החנויות הזהות ברבעון הראשון של 2022, בשיעורים שבין 6.8% אצל רמי לוי ועד 10.1% אצל שופרסל (טיב טעם ירדה אף יותר: כ-13%).

שופרסל דיווחה על ירידה של 11.5% בהיקף מכירות האונליין, שהיוו 21.8% מהמחזור בהשוואה ל-22.4% מהמחזור ברבעון המקביל ב-2021. מדובר בנתון צפוי, מאחר שכאשר מתחולל קיטון בצריכה בכלל (נגזר מחזרה לצריכה רגילה, עליית המחירים והריבית, והעברת צריכה מהסופרמרקטים למסעדות) - הדבר משפיע על כל ערוצי ההפצה.

באשר לרשתות האופנה, פוקס, קסטרו, המשביר לצרכן וגולף דיווחו על מעבר להפסדים ברבעון הראשון של השנה. קסטרו דיווחה על ירידה של כ-2% בחנויות הזהות. טרמינל X של פוקס דיווחה על ירידה בהכנסות של 3% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. גולף דיווחה על קיטון במכירות האופנה והלבשת הבית באונליין, שהגיעו לנתח של 11.2% מהמכירות לעומת 13.8% לפני שנה. בדלתא חל קיטון דרמטי בנתח המכירות באונליין, מ-33.7% ל-12.8% בלבד.

חברת שב"א (שירותי בנק אוטומטיים) דיווחה שבמאי 2022 גדל היקף המכירות באונליין ב-13.8% ביחס לחודש המקביל ב-2021, ובחנויות הפיזיות נרשמה עלייה מתונה יותר של 7.6%. גידול עקבי במכירות האונליין מלמד שהשינוי שנוצר בהרגלי הצריכה בזמן הקורונה, הפך לקבוע.

מיישרים קו עם ארה"ב

בישראל, רכישות האונליין בתחום המזון והסופרמרקטים מהוות כ-8% מסך הרכישות, זאת בהשוואה ל-6% בשנת 2019 ו-7.5% ב-2021. הצפי הוא כי ב-2025 יגיע שיעור זה ל-10%. בתחום האופנה, שיעור רכישות האונליין עומד כיום על 20%-15% מסך הרכישות, וזאת בהשוואה ל-18% ב-2019 וצפי ל-25% ב-2025. בתחום ההסעדה, כיום מדובר על כ-20%, וזאת ביחס ל-15%-10% בשנת 2019. בשנת 2025 שיעור מכירות האונליין והמשלוחים צפוי להגיע לכ-25%.

בסך הכול, שיעור מכירות האונליין מסך המכירות הקמעונאיות בישראל היום מוערך ב-20%-15%. בשנת 2025 שיעור זה צפוי להגיע ל-25%-20%, בדומה לארה"ב.

אם כיום התפלגות כוח הקנייה של משקי הבית בין ערוצי ההפצה היא כזו שכ-75% מהרכישות מבוצעות בחנויות הפיזיות, 15% באונליין ו-10% בחו"ל ("שמיים פתוחים"), בעתיד הקרוב תשתנה ההתפלגות ל-50%-60% חנויות פיזיות, 20%-25% אונליין וכ-20% בחו"ל.

לסיכום, הרשתות והקמעונאים בישראל בהכרח נדרשים לשדרג ולשנות את החנויות הפיזיות, ולייצר בהן חוויית קנייה חדשה. במקביל, עליהם להשקיע באתרי האונליין שלהם, ולייצר חיבור מיטבי בין האונליין לאופליין. כאשר התחרות מול כל החנויות ובכל מקום בעולם חזרה להיות רלוונטית, הם גם יידרשו להקטין את פערי המחיר. 

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?