גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קמהדע איבדה הכנסות והעובדים שובתים, אבל המנכ"ל אופטימי

לאחר שהעבירה למפיצה את המוצר המוביל שלה, מיהרה חברת תרופות הפלזמה שבה מחזיקה קרן פימי לבצע רכישות והסכמים חדשים כדי לסגור את החור הצפוי בהכנסות ● המנכ"ל עמיר לונדון טוען שיש לקמהדע יותר כדורים באוויר, אבל גם יותר אפשרויות צמיחה ● אחת מהן בתחום ההשתלות "שצומח בזכות השיפור ביכולת לשנע איברים - כבר לא צריך לרוץ במסדרון עם הצידנית"

עמיר לונדון, מנכ''ל קמהדע / צילום: נטי לוי
עמיר לונדון, מנכ''ל קמהדע / צילום: נטי לוי

אובדן ההכנסות ממוצר מוביל הוא לא עניין פשוט עבור חברה. גם אם היא בנתה את עתידה קדימה, מונח בפניה אתגר, לשמור על אמון המשקיעים עד שמתחיל לצמוח זרם הכנסות חדש.

זה המצב שבו נמצאת חברת התרופות הישראלית קמהדע, המייצרת תרופות מפלזמה אנושית (רכיב של הדם). ב-2021 עבר המוצר המוביל שלה, גלסיה לטיפול באמפיזמה תורשתית (מחלת ריאות), לידי מפיצת המוצר, חברת טקדה שבסיסה ביפן, בהתאם לחוזה שנחתם במקור בין החברות. בעקבות זאת ירדו הכנסות קמהדע אשתקד ביותר מ-20% לעומת שנת 2020 ועמדו על 103 מיליון דולר, כשבמקביל היא עברה להפסד.

ובכל זאת מעריכה קמהדע, שבעלת המניות הגדולה בה היא קרן פימי של ישי דוידי (21%), כי כבר ב-2022 היא תרשום צמיחה בהכנסותיה ותחזור פחות או יותר לרמה של 2021. נכון להיום נסחרת קמהדע בנאסד"ק ובת"א בשווי של כ-226 מיליון דולר, לאחר שמנייתה איבדה יותר ממחצית משווי השיא שבו נסחרה באוגוסט 2020, על רקע תרופה שניסתה לפתח לטיפול בחולי קורונה (ולא הבשילה לכדי מוצר).

מנכ"ל קמהדע, עמיר לונדון, השקיע מאמצים רבים בבנייה של צנרת מוצרים חדשה, שהופכת את החברה לדבריו למבוזרת יותר מבחינת מקורות ההכנסה, ויותר ורטיקלית - היא תשלוט גם בחומרי הגלם וגם בשיווק. זו קמהדע אחרת, אך לונדון נחוש להראות שהיא עדיין עסק תפעולי בטוח, אבל עם פוטנציאל.

 

 

הפקה עצמאית של פלזמה מפחיתה עלויות

תחילה, רכשה קמהדע חברה לאיסוף פלזמה בטקסס, ארה"ב. לונדון מספר כי "שוק איסוף הפלזמה עובר קונסולידציה, וחייבים לשלוט על חומר הגלם, שיש בו מחסור עולמי, כדי שלא ישתלט לנו פתאום מתחרה על מקור החומר". הפקה עצמאית של הפלזמה גם מפחיתה עלויות. קמהדע שילמה רק כמיליון דולר עבור מרכז קטן שאותו הגדילה בהמשך.

הרכישה השנייה שביצעה קמהדע בראשות לונדון, בנובמבר 2021, הייתה פורטפוליו של ארבעה מוצרים מחברה בשם SAOL, שהחליטה לוותר על מוצרי הפלזמה שלה לשם פיתוח תרופות בתחומים אחרים.

לונדון: "סאול יצרו לאורך השנים באופן אופורטוניסטי פורטפוליו מוצרי פלזמה, אבל לא ממש השקיעו בשיווק או בשרשרת האספקה, ולכן אנחנו מעריכים שעבורנו זה יהיה עסק הרבה יותר משמעותי. קנינו את זכויות השיווק ב-95 מיליון דולר, ומלאי בעוד 15 מיליון דולר, ונשלם אבן דרך של עוד 50 מיליון אם ההכנסות יהיו גבוהות.

"ב-2021 הפעילות הזו הכניסה 41-42 מיליון דולר עם רווח גולמי של מעל 50%, ומתוך כך 5 מיליון דולר לאחר שהפעילות עברה לידינו", הוא מציין. קמהדע תפעל בהדרגה להעביר את ייצור המוצרים מקבלן משנה בקנדה למפעל שלה בבית קמה, בו התפנה כושר ייצור לאחר העברת המוצר גלסיה לטקדה. כך היא מקווה להגדיל את הרווחיות.

המוצרים הם נוגדנים נגד מחלות זיהומיות כמו CMV, שלבקת חוגרת והפטיטיס B, בעיקר אצל חולים אחרי השתלה. "תחום ההשתלות צומח בזכות השיפור ביכולת לשנע איברים מתורם שנפטר לנתרם", אומר לונדון. "כבר לא צריך לרוץ במסדרון עם הצידנית".

לראשונה בהיסטוריה שלה, קמהדע תשווק את המוצרים בעצמה. לונדון: "את כתבת פעם שזה מסוכן, אבל כאן לא מדובר בהקמה של מערך שיווק כחלק מהשקה של מוצר חדש שיש סיכוי שהוא לא ייקלט. יש למוצרים שיפוי ביטוחי, הם כבר נמכרים. הלקוחות הם נישה מאוד ספציפית של רופאים ובתי חולים, וגייסנו כבר את מנהל השיווק. זה לא היה קשה כמו לגייס מנהל שיווק לחברה ישראלית שרק משיקה את המוצר שלה בשוק האמריקאי. אנחנו נחשבים היום לחברה מובילה בתחום הספציפי הזה".

לודנון מוסיף כי "מערך שיווק יעלה כ-3 מיליון דולר. ואם מוסיפים פרסום זה 3-5 מיליון דולר, מול רווחיות גולמית של 50%. בשנים הראשונות אנחנו עדיין לא נהיה ברווחיות של 2020, כי עד היום רק מכרנו מוצר לטקדה ולא היו לנו הוצאות שיווק בכלל. מאידך, מערך שיווק משלנו מייצר פוטנציאל צמיחה. עם טקדה, הכל היה מאוד בטוח אבל לא היה אפסייד".

בשורת הרווח, אגב, ימשיך להופיע גם מוצר הגלסיה, שכן קמהדע זכאית לתמלוגים, אותם מעריך לונדון בכ-10-20 מיליון דולר בשנה עד 2040. "אין היום בדרך לשוק שום איום על המוצר הזה, חוץ מאשר מוצר האינהלציה שלנו", לדבריו. מוצר האינהלציה הוא מוצר חדש של קמהדע בפיתוח לאמפיזמה תורשתית, שנכשל בעבר בניסוי קליני, אך נכנס לניסוי חדש שתוכנן אחרת, ועשוי להגיע לשוק בעוד כמה שנים. הניסויים שהוקפאו בקורונה, מתחדשים כעת.

מלבד גלסיה שיצא מרשותה, המוצר המוביל של קמהדע היום הוא מוצר שפיתחה נגד כלבת, שניתן לננשכים מיד אחרי הנשיכה. המוצר הגיע לשוק האמריקאי ב-2018, סבל בקורונה (פחות טיולים, פחות נשיכות), והחברה מקווה שעכשיו הוא ייכנס למסלול של צמיחה מואצת.

יש לה פעילויות נוספות בעצימות נמוכה יותר: שיווק מוצרי נוגדנים מיובאים בישראל, שיווק מוצרי פלזמה גנריים שהיא עצמה מייצרת דרך מפיצים ב-30 מדינות מחוץ לארה"ב, וטיפול בכל נשיכות הנחש בישראל. בתחום היבוא של מוצרים לישראל, החברה הגדילה את הפורטפוליו שלה ב-8 מוצרים נוספים ב-2021, אם כי לא כולם כבר נמצאים בשוק. את פעילות השיווק שלה בעולם היא מקווה להצמיח באמצעות המוצרים החדשים שרכשה מ-SAOL.

"יש לנו יותר נקודות אי-ודאות מבעבר"

כאמור בעלת המניות המרכזית בקמהדע היא קרן פימי שנכנסה להשקעה בחברה בשלהי 2019, ומינתה את אחת מהשותפות בקרן, לילך אשר טופילסקי (לשעבר מנכ"לית בנק דיסקונט) ליו"רית החברה. בעלי עניין נוספים בחברה הם ליאון רקנאטי והפניקס (כ-8% מההון כ"א). פימי, שעבורה השקעה בחברת פיתוח תרופות נחשבה לחריגה, נכנסה כמעין "מגשר" במאבק שהתפתח באותה עת בין הנהלת קמהדע לקרן האקטיביסטית ברוש. בסך הכול השקיעה פימי 55 מיליון דולר בחברה לפי מחיר של 6 דולר למניה, לעומת 4.8 דולר כיום, כך שהיא מופסדת היום כ-20% על השקעתה.

דוחות הרבעון הראשון של 2022 מלמדים כי הכנסות קמהדע צמחו ב-13% לעומת הרבעון המקביל, ל-28 מיליון דולר. עם זאת, החברה מציגה הפסד של 1.8 מיליון דולר לעומת רווח של 2.7 מיליון דולר ברבעון המקביל. זאת למרות ששיעור הרווח הגולמי עמד על 40%, לעומת 36% ברבעון המקביל. 

החברה מזהירה בדוחות כי ברבעון השני של 2022 התוצאות עלולות להיראות פחות טוב, בשל שביתה במפעל החברה שהחלה באפריל. סכסוך עבודה בקמהדע, שנוגע לתנאי העסקת עובדי החברה (כ-400) נמשך מאוגוסט 2021. בכל זאת, החברה דבקה בתחזיותיה.

לאור ביזור פעילותה כך שתכלול גם מוצרים המיוצרים בקנדה ויותר מוצרים המיובאים לישראל, לונדון אומר שהוא מרגיש בנוח לשמר את התחזית השנתית: "אני מאמין שנרשום צמיחה דו-ספרתית בשנים הקרובות, ושבמהלך העשור נחצה רף של 200 מיליון דולר הכנסות עם שיפור ברווחיות. אנחנו נוכל גם לשווק מוצרים של אחרים, להגדיל את פעילות מרכזי האיסוף".

היום, אומר לונדון, יש לקמהדע יותר "כדורים באוויר" מבעבר וגם הרבה יותר נקודות של אי-ודאות, אבל גם הרבה יותר אפשרויות צמיחה וביזור סיכונים.

 יותר קשה לנהל את זה.

"אבל אנחנו גם הרבה יותר מנוסים. שוק ההון אהב את רכישת המוצרים החדשים ומחכים לראות שהביצוע יהיה טוב. אנחנו מאוד מאמינים שיש לנו מוצרים מבוססים בשווקים צומחים, דווקא בשוק ההון הנוכחי שבו כל כך הרבה חלומות התנפצו".

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן