גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הריבית צפויה לעלות, וחברות בדירוג נמוך יתקשו לגייס חוב בת"א

מנכ"לית S&P מעלות: "חברות צריכות להתרגל לפעילות מימונית בסביבת ריבית ומרווחים גבוהה יותר" ● מגדל שוקי הון: "שוק גיוסי החוב פתוח היום רק לחברות בדירוגים גבוהים" ● מנכ"ל מידרוג: "לכסף המוסדי יש הזדמנות להשקיע בתשואות טובות יותר"

הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי
הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

אמרה ידועה בתקשורת הספורט היא שההגנה טובה ביותר היא התקפה. מבט על שוק האג"ח מגלה כי לפחות בכל הנוגע לגיוסים, החברות הגדולות במשק התכוננו היטב לעליית הריבית, וגייסו את הכספים עוד לפני מהלך העלאת הריביות ברחבי העולם, שרק צפוי להחריף החל מהימים הקרובים, עם ציפיות שהפד האמריקאי יעלה ביום רביעי את הריבית ב-0.75% נוספים.

כך, בארבעת החודשים הראשונים של השנה השלימו החברות הציבוריות בישראל גיוסי חוב של כ-30 מיליארד שקל, כ-40% מהסכום שגויס בשנת 2021 כולה. הסיבה לגיוס המסיבי שאפיין את תחילת השנה היא בין היתר הצפי להעלאות ריבית מצד הבנקים המרכזיים בעולם, כיוון שהריבית המוצעת על אג"ח חברות (קונצרניות) מתבססת על ריבית הבנק המרכזי לטווח קצר, שמשתקפת באג"ח ממשלתית מקבילה, והיא צריכה לשקף מרווח שמשקף את הבדלי הסיכון ביניהן.

אך אין דין גיוס אג"ח קונצרניות, על בסיס ריבית אפסית כפי שהייתה עד לאחרונה בישראל, כדין גיוס בריבית של 2% או 3% כיום, שעליה מתווסף המרווח מול האג"ח הממשלתית שנועד למשוך את המשקיעים. ככל שהריבית עולה, מחירי האג"ח יורדים והופכים את הגיוס לקשה יותר עבור החברות, ולכך יש להוסיף את העלייה בסיכון שרואים המשקיעים ביחס יכולת החברות המגייסות לעמוד בהתחייבויות שלהן, שמייקרת עוד את גיוסי הכספים עבור החברות.

 

בארה"ב לדוגמה, התשואה על אג"ח ממשלתית ל-10 שנים טיפסה לסביבות 3.3%, ובישראל לכ-3.2% (לתקופה של 9 שנים), בעוד שהאג"ח הקונצרניות משיאות בחלקן תשואות של כ-1.5%, לעומת תשואות שהיו שליליות רק לפני כחצי שנה.

החברות יעמדו בהתחייבויות למשקיעים?

השאלה הגדולה היא עד כמה החברות שגייסו עד עתה עלולות לא לעמוד בהתחייבויותיהן כלפי המשקיעים. בשוק צופים שלא כולן יעמדו בכך. "ברמה המאקרו כלכלית, אנחנו לא רואים הרעה כלשהי כרגע בתנאי החברות הפועלות במשק הישראלי", מסביר אבי שטרנשוס, מנכ"ל חברת מידרוג. "גם אם הריבית והאינפלציה יהיו גבוהות יותר, עדיין רואים שהמשק עובד טוב, ושמרבית החברות מתנהלות בצורה נכונה. החוב שלהן פרוס נכון, חלקן גייסו לטווחים ארוכים בעבר, אז כאמירה כללית לא רואים הרעה קיצונית".

אבי שטרנשוס, מנכ''ל מידרוג / צילום: יח''צ

רונית הראל בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות, מציינת כי "החברות הגדולות המדורגות נהנו מעשור של תנאי מימון מאוד נוחים, ורבות שיפרו וחיזקו את מבנה ההון שלהן והצטיידו במשאבים, כך שהן ערוכות להתמודד עם תנאים מאתגרים יותר, הן ברמה הפיננסית והן ברמה העסקית". "מנגד, לחברות בדירוגים נמוכים יחסית, שלא נערכו, התקופה עשויה להיות מאתגרת יותר. מנפיקים אלו תלויים יותר בביצועים תפעוליים או בנזילות נוספת ממקורות חיצוניים, כגון גישה לשוקי הון, מימוש נכסים ככל שניתן או הזרמת הון על ידי בעליהם", היא מסבירה.

"עלויות הגיוס יזנקו"

שאלה נוספת שמעסיקה את שוקי ההון בימים אלה היא מה יעלה בגורל חברות שרוצות לגייס כיום. "הצפי הוא שעליית הריבית תימשך נוכח עליית האינפלציה מעבר ליעדים שהבנקים המרכזיים קבעו", אומר שטרנשוס. "עליית התשואות ופתיחת המרווחים יכולים בהחלט להאט את קצב ההנפקות בחודשים הקרובים כי אין ספק שעלויות הגיוס של החברות יעלו בחודשים הקרובים והריביות יהיו יותר גבוהות. מצד שני צריך לזכור שיש הרבה כסף להשקעה אצל הגופים המוסדיים שמחפש חברות טובות ותשואות טובות, כך שלכסף הזה יש הזדמנות להשקיע בתשואות טובות יותר".

לדברי הראל בן זאב, הסקטור שבולט לאחרונה בתחום הגיוסים הוא זה של הבנקים, במיוחד על רקע האטה מסוימת בפעילות ההנפקות של הסקטור העסקי. "בשבועות האחרונים ניכרת עלייה בתשואות ובמרווחי הסיכון, אך אלה עדיין נמוכים יחסית. שוק ההון בישראל מושפע גם מהמגמות בשווקים הגלובליים, אך התנודתיות, הן בשוק האקוויטי והן בשוק החוב, מתונות באופן משמעותי בהשוואה לשווקים בחו"ל. בשלב זה ניכר כי החברות צריכות להתרגל לפעילות מימונית בסביבת ריבית ומרווחים גבוהה יותר", היא מסבירה.

רונית הראל בן זאב, מנכ''לית S&P מעלות / צילום: אוסנת רום

כפיר פלג, מנהל השקעות בקרנות נאמנות במגדל שוקי הון, אומר מצדו כי כאשר מסתכלים כיום על שוק ההון ישנם סיכונים רבים יותר מאשר בעבר. "כפי שראינו הרבה חברות שהנפיקו בשנים האחרונות בלי רווחים וחלקן התרסקו, גם לאג"ח נכנסו חברות יותר חלשות שבעבר יכלו לגייס כסף.

"היום השוק הזה סגור ורק חברות בדירוגים גבוהים או חברות שהמשקיעים מכירים נכנסות למשחק, וגם התשואות שלהן עלו ביחס למה שהיה מקובל בעבר", אמר. "כך שבנקים וחברות חזקות יוכלו להסתדר עם המצב החדש, בעוד שלא בטוח ששוק ההון יהיה פתוח בפני חברות חלשות או חברות שתלויות בגלגול הכספים כל שנה או שנתיים, אם הן יצטרכו לגייס כסף".

בקרנות: האג"ח מיתנו את הירידות

המכשיר הפיננסי שמאפשר לאורך השנים לעקוב אחר מצב הרוח של המשקיעים והתגובות שלהם למתרחש בשוקי ההון הוא קרנות הנאמנות. כך, בחודש מאי לדוגמה נפדו כ-4.2 מיליארד שקל מהקרנות בשל הירידות בשוקי ההון. למרות הנזילות הגבוהה של הקרנות, התשואות שלהן לא מפורסמות באופן סדיר.

אולם מניתוח סקטוריאלי של הקטגוריות השונות ניתן לראות את ההשפעה של החזקה באג"ח, שגם המחירים שלהן ירדו, על מיתון הירידות החדות יותר בשוקי המניות. כך, בקרנות המעורבות (אג"ח ומניות), ככל שמרכיב המניות היה גבוה יותר, הביצועים בחודש וחצי האחרונים היו חלשים יותר.

בקטגוריות כמו 10/90 ו-80/20 נרשמו השנה ירידות חדות במיוחד בכמה קרנות ענק ששוויין היה מעל מיליארד שקל, למשל אלה של אלטשולר שחם וקסם והן סבלו מפדיונות גדולים בחודשים האחרונים.

 

הקטגוריה שרשמה את הירידה המתונה ביותר היא של אג"ח חו"ל חשופת מט"ח וזאת בשל התחזקות הדולר, שחיפתה על הירידות שנרשמו באג"חים. באג"ח הדולרי נרשמו כבר מתחילת השנה ירידות חדות (ועלייה בתשואות לפדיון), כך שהחודש באה לידי ביטוי בעיקר התחזקות הדולר שהובילה את התשואה החציונית הממוצעת בקטגוריות אלה לירידות מינוריות.

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס: מסכימים לעסקה ולהפסקת אש; בישראל לומדים את ההצעה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים