גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלים מצליחים לא מפחדים מהפתעה, תסכול וכישלון. הם מקדישים זמן למחשבה עליהם

לא מדברים מספיק על היכולת להתבוננות עצמית, אבל זו אחת המיומנויות שמבחינות בין אנשי מקצוע יוצאי דופן לאנשי מקצוע בינוניים ● מחקר בקרב יותר מ–400 מנהלים גילה אילו חוויות הכי חשובות להתפתחות שלהם

מנהלים מצליחים לא מפחדים מהפתעה, תסכול וכישלון / אילוסטרציה: Shutterstock
מנהלים מצליחים לא מפחדים מהפתעה, תסכול וכישלון / אילוסטרציה: Shutterstock

 

 

אמפתיה, תקשורת, יכולת הסתגלות, אינטליגנציה רגשית, חמלה - כל אלה הם הכישורים שאדם צריך כדי לשגשג במקום העבודה ולהפוך למנהיג גדול. מיומנות אחת שלעתים קרובות פחות מדברים עליה היא רפלקציה, התבוננות עצמית. מחקרים מראים שהיא יכולה להבחין בין אנשי מקצוע יוצאי דופן לאנשי מקצוע בינוניים. היינו מרחיקים לכת וטוענים שהיא הבסיס ממנו צומחים כל הכישורים הרכים האחרים.

 

תרגול של רפלקציה עוסק כולו בלמידה, בהתבוננות על היום שעבר כדי להרהר בהתנהגות שלנו ובהשלכותיה. הוא דורש לשבת לבד, לקחת רגע לעצמך כדי לחשוב מה התרחש, מה עבד, מה לא, מה ניתן לעשות ומה לא. רפלקציה דורשת אומץ. היא מחייבת מחשבה ושיקול דעת.

כדי ליהנות מהיתרונות שלה, יש להפוך אותה להרגל, אבל זה לא פשוט. שאלות כלליות כמו "על מה אני אסיר תודה היום? מה למדתי? מה יכולתי לעשות יותר טוב?" הן לרוב כלליות מכדי להיות מועילות.

מה מבין החוויות שלנו שווה בדיקה?

על מה כדאי לבצע רפלקציה? הרי לפחות אלף דברים קורים במהלך השבוע. איך ממיינים את החוויות הכי משמעותיות להתפתחות שלך? במילים פשוטות, איזה מבין אינספור הדברים שהתרחשו בחייך ראויים לבדיקה?

כדי לענות על השאלות האלה, ביקשנו מ-442 מנהלים לשקף אילו חוויות הכי קידמו את התפתחותם המקצועית והשפיעו הכי הרבה על הפיכתם למנהיגים טובים יותר. התשובות היו כנות. הם חשפו סיפורים מביכים, תקלות משפילות, טעויות של צעירים והחלטות רשלניות, אבל גם החלטות חכמות, הישגים בולטים ואינטראקציות משמעותיות. באופן כללי, הרפלקציות היו צנועות ונגעו ללב.

שלושה נושאים ברורים עלו מהניתוח שלנו את התשובות: הפתעה, תסכול וכישלון. רפלקציות שכללו אחד או יותר מהרגשות הללו הוכיחו את עצמן כבעלות הערך הרב ביותר למנהיגים ללמוד ולצמוח בקריירה שלהם.

מה זה אומר להיות מופתע, להיות מתוסכל או להיכשל בהקשר הזה?

הפתעה: דברים רבים עשויים להפתיע אותנו, אבל במחקר שלנו, רוב המנהיגים התרגשו מרגעים שהתרחשו לגמרי לא בהתאם לציפיות שלהם.

החוויות שלהם שיקפו את האמת הבסיסית הזאת: כבני אדם, אנו נוטים להעלות השערה נאיבית לגבי מה שצפוי לקרות, בהתבסס על מה שכבר התרחש. מטבענו, אנחנו משתמשים בלוגיקה ובהיגיון כדי "לתאר, להסביר, לחזות ולשלוט". זאת כדי לשדר מראית עין של שליטה במה שקורה בחיינו.

כשאנחנו טועים, אנחנו מופתעים - וטעויות, פגמים בשיפוט והנחות שגויות ראויות להתבוננות עצמית.

כישלון: בעוד שהפתעה ניתנת לעיבוד עצמי, כישלון קשור לעתים קרובות לביצוע טעות באופן שגלוי לאחרים. מנהל בכיר אחד שיתף זיכרון שבו מעורבות היתר שלו בפוליטיקה הארגונית הובילה תוכנית שעמד בראשה לכישלון. "פישלתי, בגדול. זה היה כואב, אבל לא עשיתי את הטעות הזאת שוב". טעויות מספקות תובנה גולמית לגבי דברים שאנחנו לא צריכים לעשות בעתיד. הן מאפשרות לנו ללמוד באמצעות דוגמה שלילית, המכונה גם "למידה שגויה". הרבה נכתב על הערך של כישלון כחוויית למידה. באופן טבעי, לא נוכל ללמוד אם לא ניקח את הזמן לעצור ולבצע רפלקציה בכוונה מלאה.

תסכול: תסכול מתרחש כאשר הניתוח המושקע שלנו זוכה לביקורת, כשמישהו חונה במקום החניה שלנו, כשהטיסה שלנו מתעכבת, כשאנחנו נתקעים בפקק, או כשמאחרים לבוא לאסוף אותנו. הבכירים שחקרנו חוו תסכול מדברים כמו עיכובים שאיימו על השקות מוצרים, חוסר שוויון תקציבי ומטות תאגידים שלא מבינים את המציאות בשטח.

חשוב להבין שבבסיס התסכול עומדות המטרות שלנו, או מושאי השאיפות והמאמצים שלנו. המטרות משקפות את הערכים שלנו, והערכים שלנו הם המצפן ששומר עלינו מחוברים למטרה שלנו בחיים ובעבודה. אנחנו מתוסכלים כשאנחנו לא מצליחים להשיג את מה שאנחנו רוצים, אבל למצוא דרכים אחרות להתקדם דרך התסכול מביא לצמיחה שלנו.

לתרגל רפלקציה באופן שבועי

הפתעה, תסכול וכישלון. קוגניטיבי, רגשי והתנהגותי. ראש, לב וידיים. החלקים האלה כל הזמן בתנועה, ואם לא ניתן להם זמן לנוח, הם ודאי יתעייפו. כמו שריר, המוח צריך זמן לרפלקציה כדי להתמלא מחדש במרץ ולהתחזק.

הנה כמה שיטות שיעזרו לך להתחיל לבנות הרגל קבוע של רפלקציה:

1. לכתוב יומן. בכל פעם שאתם מופתעים, מתוסכלים או נכשלים, עצרו ושימו לב לתחושה. כדאי לרשום את מה שקרה בפירוט מספיק כדי לזכור את המקרה בדיוק ככל האפשר. שימו לב לתחושות בגופכם (בטן מתכווצת, ראש חם, דחף לבכות) כמו גם לכל מחשבה שעשויה לרוץ במוחכם. נסו לזהות את הסיבה שמאחורי הרגש.

2. הקדישו שעה קבועה בכל שבוע לבדיקת ההערות שלכם. אפשר להתכונן לסקירה הזאת על ידי הצבת ציפיות ריאליות: זה עומד להיות קפדני וכן. זה אולי כואב לבחון את החסרונות שלך, אבל אי אפשר להשתפר בלי לדעת במה.

3. תקראו שוב את היומן שלכם. יש דברים שאתם מסוגלים לראות אחרת כעת? נסו לחשוב על עצמכם כעל צופה ניטרלי. כעת תשאלו: איך אפשר לוודא שהדבר לא יקרה שוב? במקרה של כישלון, אתם עשויים לגלות טעות שאפשר ללמוד ממנה. במקרה של הפתעה, אתם עלולים לגלות שצריך לכייל מחדש ציפיות לא מציאותיות. במקרה של תסכול, אתם עשויים להבין שצריך להשתפר בהסתגלות לבלתי צפוי.

חשבו על הפתעה, תסכול וכישלון, והפכו אותם לחלק מהחיים שלכם. זה ישתלם.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו לא לעצור את הנפט לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב