גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שותף מנהל בקרן קומרה: "לא הייתה אפשרות להכיל את כל הכסף שהגיע לכאן"

ארז שחר, שותף מנהל בקרן ההון סיכון שמתמקדת בחברות הייטק, מיפה בכנס "כלכלה בטלטלה" של גלובס את יצירת ופיצוץ בועת ההייטק "חברות העדיפו צמיחה בכל מחיר, הן צמחו ב-100% בשנה אבל גם ההפסדים הוכפלו" ● מרים שטילמן: "העובדים בתעשייה ייספגו מחדש בשוק, חלקם עם שכר נמוך יותר וחלקם עם שכר גבוה יותר"

ארז שחר, שותף מנהל, קומרה קפיטל / צילום: איל יצהר
ארז שחר, שותף מנהל, קומרה קפיטל / צילום: איל יצהר

"הייתה כאן בועה משמעותית מאוד שהתפוצצה. הרי מהי בועה? אתה דוחף אוויר למקום תחום שהאוויר בו מתחיל להילחץ בתוכו, וזה מה שקרה", אמר ארז שחר, שותף מנהל בקרן ההון סיכון קומרה שמתמקדת בהשקעה בחברות צמיחה בהייטק. "היצע הכסף היה כל כך גדול ומצד שני הביקושים לכסף היו מוגבלים. יש כאן סט מוגבל של חברות שקמות כאן, ונדחף לתעשייה הזו הרבה כסף ולא את כולו אפשר היה להכיל". את הדברים אמר שחר בכנס "כלכלה בטלטלה" של גלובס בשיתוף בנק הפועלים, העוסק בהיבטים שונים של הכלכלה הישראלית הטלטלה העולמית, והתקיים הבוקר (ד') בבורסה לניירות ערך בתל אביב.

"כשאנחנו מכניסים לשוק 35 מיליארד דולר בכסף ציבורי ועוד 27 מיליארד דולר בכסף פרטי בשנה אחת, אחרי שבשנה הקודמת חברות מקומיות גייסו 16 מיליארד דולר, ולאחר שהממוצע השנתי עמד על לא יותר מ- 3-4 מיליארד דולר, אין דרך להכיל את כל הכסף הזה", אמר שחר. "בהתאם לכך, שוק העבודה הפך למטורף. שפכנו על עובדים כסף על מנת שאלה רק יעברו מחברה לחברה, ובסופו של דבר ישנה כמות מוגבלת של כוח אדם, וזה היה מאוד לא בריא לתעשייה. חברות העדיפו צמיחה בכל מחיר, הן צמחו ב-100% בשנה אבל גם ההפסדים הוכפלו".

אלי וורטמן, מרים שטילמן, רינה שאינסקי, ארז שחר, מיכל קיסוס הרצוג / צילום: איל יצהר

"כך שלמעשה היום חזרנו לשפיות. לחברות יש הרבה כסף בקופה, ועם ההסתכלות הרבה יותר על רווחיות, אנחנו בכיוון טוב. יש כאן חברות שמוכרות במאה או מאתיים מיליון דולר בשנה, והן יכולות להרשות לעצמן לבחור את כיוון הצמיחה שלהן. לכן הירידה בערכי החברות היא מבורכת, כי היא תוריד את החום מהמבערים ותדאג שהחברות שצריכות לקבל מימון יקבלו אותו בתנאים סבירים. חברות שהיו סממני הבועה לא ישרדו, וגם זה תהליך טוב"

כולם עשו הסבה להייטק

מרים שטילמן, שותפה בטל ונצ'רס, העלתה זכרונות מתקופת בועת הדוט קום וסיפקה נקודת מבט היסטורית. "כל מי שחווה את התפוצצות בועת הדוט קום הסתובב בשנתיים האחרונות עם תחושה של דז'ה-וו ועם ריח של דלק באוויר, שעלול להתלקח כל רגע. כולם הקימו סטארט-אפים וכולם עשו הסבה כדי לעבור להייטק וכולם. התחושה היתה שהכל עולה כל עוד אנחנו בכיוון הנכון, ושכולם יצליחו לצאת בזמן. אבל ההבדל בין התפוצצות בועת הדוט קום לבין התפוצצות בועת 2022 היא העובדה שאנחנו חיים כרגע בתקופה אינפלציונית, ושאנחנו סובלים מבעייה בשרשאות האספקה. מצד שני, להרבה חברות ישנו מודל כלכלי בר קיימא וכסף בקופה. תעשיית האינטרנט לא תקרוס, אבל יהיו כאן מפסידים ומנצחים חדשים"

על הפיטורים בהייטק אמרה שטילמן כי "נראה פיטורים בעיקר ב"שומנים" של פריפריית המחקר והפיתוח או מהפריפריה של התחומים העסקיים, ויש כאלה לא מעט על רקע העבודה שהרבה חברות שגייסו הרבה כדי לגדול בעובדים ובמשרדים ולגייס את הסיבוב הבא בלי הצדקה עסקית. אבל העובדים האלה ייספגו ומחדש בשוק, חלקם עם שכר נמוך יותר וחלקם עם שכר גבוה יותר. בתחומי למידת המכונה, מדע הנתונים, כלי פיתוח ושבבים הביקוש רק ימשיך לעלות ותהיה כאן שכבה של עובדים שעדיין תמשיך לקבל הצעות שכר עם עלייה של 20% או 30% ביחס למשכורת הקודמת שלהם".

על הסכנה של חברות הייטק רבות להתדרדר למצב של גיוסי הון תוך ירידת שווי אומר ארז שחר כי "זה דבר לא נעים שחברות יינסו להמנע ממנו עד כמה שאפשר, כיוון שהוא מייצר חוסר תאימות בין משקיעים, יזמים ועובדים גם כלפי סיבובי גיוס קודמים. בגלל שחברות גייסו הון רב בשנים האחרונות וחלקן ממשיכות לצמוח בצורה יפה, הן יכולות לבנות לעצמן סיבובי גיוס שייעשו לכל הפחות באותו השווי של הסיבוב הקודם. זה נכון שהרבה חברות גייסו בשווי גבוה מדי והן עשויות להיות קורבנות של סקטור שהוערך יתר על המידה.

המשברים יפתרו בעזרת טכנולוגיה

מיכל קיסוס הרצוג, מנכ"לית פועלים הייטק, ציינה כי השינוי שקורה עכשיו בשוק מושפע ממה שקורה בעולם לאור צמיחה איטית ואינפלציה. במצב כזה אמרה קיסוס הרצוג "קובעי מדיניות נכנסים לפעולה כדי לייצר תפנית כלכלית. טכנולוגיה והייטק יכולים לקחת חלק בתפנית הזו אם נתחיל לחשוב תשתיות ולא יוניקורנים".

קיסוס הרצוג נתנה דוגמאות לבעיות ואתגרים בתחומים שונים להם ניתן לספק פתרון מעולם הטכנולוגיה: עלייה במחירי מזון באמצעות פודטק; בעיות באקלים ונפט באמצעות אנרגיות מתחדשות; אחסון והעברת נתונים באמצעות שדרוג יכולות ענן; ואבטלה באמצעות בניית הון אנושי. "השינוי מעלה איתו חשש למשבר ולכן זו גם הזדמנות לטכנולוגיות חדשנות ולהייטק", אמרה.

גם רינה שאינסקי, יו"ר וממייסדות דואליטי טכנולוגיות, רואה סיבות לאופטימיות. "השנתיים של הקורונה הראו לנו עד כמה המהפכה הטכנולוגית חזקה, עם חדשנות שמאפשרת לכולם לעבוד, לקנות ולשלם מהבית. יש עדיין משברים שניתן לפתור באמצעות טכנולוגיה, כמו משבר שרשרת האספקה, או האצה של יישום תשתיות בתחום התרופות, המזון והשבבים כתגובה למשבר הגיאופוליטי העולמי".

אלי וורטמן, מייסד שותף בקרן ההון סיכון פיקו (PICO) טוען שהכותרות בעיתונים רועשות יותר מהמציאות גופא. עבורו, ההייטק חטף מכה קלה בכנף בלבד. "זו הפסיכולוגיה שהשתנתה," הוא אומר. "חברות גייסו מאות מיליוני דולרים, והעולם הולך ומתבסס על טכנולוגיה, זה לא משתנה ולא ישתנה. אז נוריד את הראש טיפה ונמשיך קדימה. מתקרב לכאן ענן בעייתי, אבל זה לא סוף העולם. צריכים לקחת את זה לאט לאט, לנשום קצת ולבנות חברה כמו שצריך. מצד שני, מי שעוד לא הוציא את הראש מהחול, צריך למהר ולהבין מה קורה סביבו".

גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק הפועלים

עוד כתבות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%