גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם המשקיעים עומדים לתת לסין הזדמנות שנייה?

חוסר שקיפות, מדיניות חוץ עוינת ומתקפות רגולטוריות מאפילים על יתרונות הכלכלה ושוק המניות הסיניים, ומרחיקים משקיעים זרים ● אבל בחודשיים האחרונים יש סימנים של השקעות גלובליות מחודשות באפיק הסיני, ובינתיים, כך נראה, מוטב לראות בכך לכל היותר תקופת מבחן

הבורסה בשנחאי, סין / צילום: Shutterstock, Dmitri Ometsinsky
הבורסה בשנחאי, סין / צילום: Shutterstock, Dmitri Ometsinsky

השקעה בסין דורשת תעוזה. הנועזים נכוו ברותחין, נזהרו בצוננין, ולמרות הכול התפתו להזדמנות נוספת, בידיעה שהסיכון אורב להם בפינה.

במרץ האחרון החליטה הוועדה ליציבות הפיננסית של סין, בקולו של סגן ראש הממשלה לי קצ'יאנג, להזכיר למשקיעים שקיים טריז עצום בין המנהיגות הפוליטית ובין הפקידים הטכנוקרטיים שמנהלים את השווקים הפיננסיים. בעוד שהצד הפוליטי מודאג בעיקר מהאופן שבו סין יכולה להשתמש ביחסיה עם רוסיה כדי לקדם את האינטרסים שלה בתחרות ארוכת-טווח מול ארה"ב ובנות בריתה, סין הטכנוקרטית עדיין מחויבת לליברליזציה, מחפשת יציבות ומשוועת להון זר.

סין הפיננסית נותרה בעיני רבים חידה קשה לפיצוח. שוק ה-A-shares (בורסת שנחאי ושנזן) הינו שוק המניות השני בגודלו בעולם אחרי ארה"ב (כ-14 טריליון דולר), מעל 4,000 חברות רשומות, נפח מסחר יומי עצום של כ-200 מיליארד דולר, צמיחה ממוצעת של כ-8% ברווחי החברות, וזהו גם בית הגידול של כ-15% מסך ההנפקות הראשוניות בעולם. ועל אף כל המעלות, מידת החשיפה של המשקיעים הזרים למניות ה-A-share עדיין לא חצתה את רף ה-4.5%.

לא פעם חוסר השקיפות, חוסר היציבות, ניהול ריכוזי, מדיניות חוץ עוינת ועוד שלל של תכונות בעייתיות האפילו על פוטנציאל השקעה אדיר שטומנת בחובה כלכלת סין. כשחוקי המשחק משתנים תדיר וקיים חשד לדיווחים סטטיסטיים מוטים, קשה להיאחז בעלייתו של מעמד הביניים, בחדשנות טכנולוגית ובמדיניות כלכלית תומכת צמיחה.

 

המהלך שריסק את השווקים - ואת המשקיעים

בשלהי 2020 נראה היה שבייג'ין החליטה לסתום את הגולל על סנטימנט המשקיעים, כשהחליטה על מתקפה רגולטורית חסרת תקדים כלפי ענקיות האינטרנט כמו עליבאבא, טנסנט, JD ואחרות, בו בזמן שהיא עצמה והעולם כולו עדיין מתמודדים עם מגפת הקורונה. המהלך ריסק את השווקים וריסק את המשקיעים. האחרונים התייאשו ונטשו בזעם, לא לפני שהכריזו כי "הנ"ל לא ניתנת להשקעה".

קשה לדעת אם זו אופטימיות חסרת תקנה, אנחת רווחה של יציאת שנחאי מהסגר או מדיניות כלכלית ששינתה כיוון, אך לפתע, במהלך חודש מאי 2022, הופיעו בתקשורת רצף של כותרות מעודדות שבישרו על התחדשות התיאבון לסין.

ניתוח תנועות כספים גלובליות הצביע על סימני חזרה אל האפיק הסיני, וחלק מבתי ההשקעות בוול סטריט אף העריכו כי המדדים הרלוונטיים עברו כנראה את נקודת השפל שלהם.

מיותר לציין כי אף גוף לא היה אמיץ מספיק כדי לקבוע שמדובר בשינוי מגמה בר-קיימא, שכן רק לפני כמה שבועות בורסת שנחאי עוד הייתה שקועה עמוק בתוך מכירת חיסול של מניותיה.

הירידות היו פועל יוצא של מספר גורמים: מגבלות דרקוניות של קוביד-19, ההשלכות הגיאופוליטיות של מלחמת רוסיה באוקראינה וההשפעות המתמשכות של אותו מחנק רגולטורי בן כשנה וחצי. אחרי שמדד המניות CSI 300 (מניות A-hares) התחיל את 2022 עם הירידה הרבעונית הגרועה ביותר מאז התפוצצות בועת האשראי לפני כשבע שנים, כשתוך כדי כך מיליארדי דולרים של כסף זר עוזבים את המדינה, רבעון חדש הביא עימו תקווה לתיקון ותנועות הון חיוביות.

 

מהם הגורמים שמביאים לסיבוב הפרסה?

סימני התאוששות: ראשית, ישנם סימנים לכך שהתחזית הכלכלית הולכת ומשתפרת. אחרי חודשיים של סגר הרמטי, רבים מתושבי שנחאי חוזרים לנוע בחופשיות, אם כי כל כמה ימים עדיין מתגלים מקרים חדשים, והממשל לא מהסס להגביל מחדש. המפעלים חוזרים לפעילותם והעולם מקווה להקלות בשרשראות האספקה.

הנתונים האחרונים הראו התכווצות קטנה מהצפוי בתפוקת הייצור והשירותים בחודש מאי, וממשלות מקומיות מחזירות את הנסיעות חוצות המחוזות. תוצאות מעודדות מגיעות מכיוון החיסונים תוצרת בית, והן מבטיחות גרסה יעילה יותר לאומיקרון.

תמחור: בעולם שחושש מאינפלציה ומהעלאות הריבית, קיימת העדפת מניות ערך, ונראה כי ה-CSI 300 מתאים למשבצת. בעוד שמניות האינטרנט של סין הנסחרות בבורסות ניו יורק והונג קונג עונות על קריטריון הצמיחה, בין החברות שנסחרות בשנחאי ובשנזן ניתן למצוא נציגות יפה לסגמנט הערך. לעת עתה, את עיקר עניין המשקיעים מרכזות יצרניות לשוק המקומי ולענפי הרפואה, והצריכה המחזורית והתעשייה מקבלות עדיפות.

הקלות רגולטוריות: ישנם סימנים לכך שממשלת סין עשויה להיות קרובה להפסקת המאמץ לרסן חברות פרטיות במגזר הטכנולוגיה, ובין היתר את חברת שיתוף הנסיעות Didi. בוול סטריט ג'ורנל דיווח בתחילת יוני כי חקירת אבטחת הסייבר של בייג'ין על Didi, שנפתחה בשנה שעברה, עומדת להסתיים. המהלך עשוי לאפשר לחברה לחזור לחנויות אפליקציות ביבשת סין ולחדש את עסקיה.

בשווקים סבורים כי בהתבסס על הרטוריקה הממשלתית המעידה על הקלות ביישום הרגולציה, אפשר לטעון שבגזרה הזו הגרוע מאחורינו.

בזירת החוץ, ג'נט ילן הפתיעה לאחרונה ואמרה שממשלו של ביידן מחפש "להגדיר מחדש" את המכסים המוטלים על סחורות סיניות. שנת 2022 היא מה שמכונה בסין "השנה הפוליטית" - בנובמבר יתכנס הקונגרס ה-20 של המפלגה הקומוניסטית ולהנהגה אין כעת שום עניין בסערות כלכליות או פוליטיות.

לא צפויה נסיגה מהמדיניות של "אפס הדבקה"

יתרה מזו, בייג'ין מתעקשת על מדיניות אפס הדבקות קורונה, שמרחיקה אותה מיעד הצמיחה ומאיימת על התעסוקה, כך שכצעד מנע היא חייבת לנקוט מדיניות כלכלית רכה יותר.

להבין את "הלך הרוח" ולבחור נכון: בשווקים לומדים להקשיב לבייג'ין, אבל גם לוושינגטון. נוכח היחסים העכורים בין השתיים, המשקיעים שיערו, ובצדק, כי גם בטווח הארוך סין תמשיך לבסס את מעמדה כמעצמה טכנולוגית עצמאית, ולכן כשבייג'ין טלטלה את ספינת האינטרנט, זה נתפס כמעשה של אובדנות כמעט.

לנשיא שי ג'ינפינג היה חשוב לחדד שישנן טכנולוגיות שהן nice to have, וישנן need to have. הוא מעוניין בסוג השני. המדיה החברתית, המסחר המקוון וחברות האינטרנט הנוספות בתחום הצרכנות שייכות לקטגוריית nice to have.

בעיני הממשל, גדולתה של סין איננה נעוצה בצ'אטים חברתיים, באתרי קניות או באפליקציות לנסיעה שיתופית. העתיד, לדידו, טמון ב-need to have: שבבים מתקדמים, רכבים חשמליים, מטוסים מסחריים, גנטיקה, ציוד טלקומוניקציה, אינטרנט של דברים, בינה מלאכותית ומוצרי טכנולוגיה מוחשיים נוספים.

כל עוד זה תלוי בשי, סין לא תלך במסלול שיהפוך אותה למעצמת שירותים, כפי שעשו ארה"ב ורבות אחרות במערב. היא לא רק תשמר את כושר הייצור שלה, אלא גם תצעיד את התעשייה שלה למאה ה-21, והדרך לשם עוברת דרך חקיקה, סובסידיות והשקעות ממשלתית במו"פ. בהקשר לעולם ההשקעות - בפרפרזה למשפט הידוע Put your money were you mouth is - במקרה של סין ככל הנראה כדאי להקשיב למוצא פיו של שי.

סיכונים: לא כולם שותפים לאופטימיות סביב סין. גישה זהירה יותר גורסת כי לא סביר שהממשלה תיסוג מאסטרטגיית "אפס הדבקה" שלה, מה שאומר שהתפרצויות עתידיות ימשיכו להיענות בצעדי בלימה משבשים מבחינה כלכלית.

סנטימנט חלש של רוכשי הדירות ומשבר הנזילות שחווים יזמי הנדל"ן ממשיכים להפעיל לחץ על שוק הנכסים, ובעוד שהרשויות נוקטות צעדים מוניטריים ופיסקאליים לחיזוק הכלכלה, הבנקים בסין עדיין נאבקים למצוא עסקים להלוות להם.

נראה כי מערך הסיכונים והסיכויים של השקעה בסין השתנה לטובה, אך מוקדם מדי לקבוע אם אמון המשקיעים בשוקי סין ישתקם לאלתר. ניתן לשער כי לכל הפחות מדובר בשנת מבחן לבייג'ין.

המידע המוצג מסופק על ידי קבוצת קסם מקבוצת אקסלנס השקעות בע"מ כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"