גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתכנן מחוז תל אביב: "הבסיס הוא המידע. כשהגענו לנתוני הלמ"ס הרגשנו שהגענו לפנטגון"

לפי מחקר שהציג בכנס משבר הדיור של גלובס בשיתוף המכון לרפורמות מבניות אדר' ארז בן אליעזר, מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון, 38% ממשקי הבית בישראל גרים בדירות 5 חדרים ● שירה תלמי-באבאי, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים: "אצלי במחוז היזמים מבקשים דירות קטנות. השטח מגיב לצורך, ואנחנו מגיבים איתו"

אדר' ארז בן אליעזר, מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון / צילום: איל יצהר
אדר' ארז בן אליעזר, מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון / צילום: איל יצהר

"38% ממשקי הבית בישראל גרים בדירות 5 חדרים, 35% בדירות 4 חדרים", כך עולה ממצגת "תמהיל גדלי דירות, מחקר יישומי" שהציג אדר' ארז בן אליעזר, מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון בכנס משבר הדיור של גלובס בשיתוף המכון לרפורמות מבניות, שהתקיים במרכז ענב היום (א') בתל אביב.

עוד עולה מהנתונים כי אחוז הדירות הקטנות קטן יותר מהיחס של הדיירים שלהן באוכלוסייה: 6% דירות 1-2 חדרים, כאשר 20% מהאוכלוסייה הם דייר אחד בלבד.

בפאנל בנושא "המהפך התכנוני בפילוח ובבינוי המגורים בישראל" שהנחה פרשן הנדל"ן של גלובס, אריק מירובסקי, והתייחס לנתונים הללו, אמרה שירה תלמי-באבאי, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים, כי "בירושלים, באפון מחוזי, ישנן דירות קטנות כי כך נבנו שיכונים שלמים אז". לדבריה, "אנחנו ערים לחשיבות הדירות הללו ומתמודדים עם האובדן שלהן בגלל ההתחדשות העירונית. יש לנו כל מיני הצעות המתבססות על המחקר של מנהל התכנון - לא צריך להיות נאס"א בשביל זה, אנחנו רואים שכל דירה בתל אביב מפצלים לשתיים ושלוש, ואנחנו מבינים שלדברים הללו יש ערך עבור כל האוכלוסייה וגם אנחנו המצאנו לעצמנו כל מיני שיטות כמו מנגנון של שימור שיכול לתת מענה לצורך הזה".

"היזמים מבקשים דירות קטנות"

תלמי-באבאי הוסיפה כי "אישה שלא רוצה לחזור לדירה גדולה שתיווצר בעקבות פרויקט התחדשות עירונית, תוכל לחזור לדירה קטנה יותר ולהשכיר את החלק השני או למכור אותו. המנגנון הזה צמח מלמטה, וכך המצאנו גם דברים נוספים וכך נוכל לעזור לסייע בפתרון משבר דיור".

יחד עם זאת, תלמי-באבאי מדגישה שאופי העיר ירושלים מורכב במיוחד, "המשפחה החרדים תפיסתית שונה ממשפחה חילונית. המוצר שהמשפחה החרדית מחפשת שונה, למשל חדר גדול לבנים וחדר גדול לבנות. הציבור החילוני מחפש חדר לכל ילד - וזה גם נמצא בחשיבה שלנו ואין תשובה אחת לכל הבעיות". תלמי-באבאי הדגישה כי הצורך לדירות קטנות מגיע מהיזמים: "אצלי במחוז היזמים מבקשים דירות קטנות. השטח מגיב לצורך, ואנחנו מגיבים ביחד איתו".

ורד סולומון ממן, אדריכלית ראשית במשרד הבינוי והשיכון, הסבירה כי משרד הבינוי והשיכון "היה עסוק בכל מה שקשור לגיוון בבינוי". לדבריה, "הגענו למסקנה שהגיוון הוא יותר מדי סטנדרטי בכל הארץ, אבל צריך להבין למה זה קרה, והחשיבה שלנו היא שונה מהחשיבה של מנהל התכנון".

"הפרקטיקה כיום מוטת כנפיים: כממשלה אנחנו נותנים מענה לחוסר שקיים ברשויות המקומיות: וב-90% מהרשויות ישנו חוסר, וזה יצר מצב שמחלקות ההנדסה לא יכולות לתכנן עבור התושבים". סולומון ממן הוסיפה כי כמהנדסת לשעבר בעיריית בית שאן, המדינה אפשרה לה לתכנן את השכונות של העיר, אולם לדבריה, "מצד אחד זה מאפשר לי תכנון אבל מצד שני זה יותר 'סטנדרטיזציה'. התחלנו לראות שהשכונות הן גנריות כך שהתפיסה שלכולם מתאים הכל, אולם לא כך הדבר. יש צרכים שונים לאוכלוסיות שונות, למשל נכנסנו לחברה הערבית והדרוזית וראינו שיש להן צרכים שונים. עכשיו הגיוון נכנס ללקסיקון שלנו והתחלנו לתכנן את הדירות אחרת".

"המידע, גם לגבי הדירות הלא חוקיות, חשוב לתכנון"

לסיכום התייחסה סולומון ממן למחסור במידע ואמרה: "אני חוזרת מכנס בינלאומי, ואחד הדברים שבלטו בו, זה נושא של מדידה: הרבה מדינות משקיעות ביצירת נתונים ואנחנו חסרים כאן. אני חושבת שהרבה מידע, גם על דירות עם היתר וגם ללא היתר, יכול לעזור לנו להבין מה אנשים צריכים".

אדר' ארז בן אליעזר, שירה תלמי-באבאי, ענבר וייס, ורד סולומון ממן ואריק מירובסקי / צילום: איל יצהר

אדר' ארז בן אליעזר, מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון, התייחס גם הוא לנתונים שהציג קודם יותר במצגת והוסיף כי סוגיית המידע היא חשובה. "הבסיס הוא המידע", אמר. "כשהגענו לנתוני הלמ"ס הרגשנו שהגענו לפנטגון. ברגע שכל מהנדס עיר יהיו לו נתונים, הוא יוכל לעשות את 'הבנצ'מרק' שלו, ולראות מה הצרכים השונים של השכונות שלו. אנחנו רואים שיש שכונות ותיקות שרצו למשוך אוכלוסייה חזקה. נוכל לקדם מוצרים בהתאם".

ענבר וייס, מהנדסת העיר בית שמש שהשתתפה בפאנל, הוסיפה גם היא שעניין הדירות הלא חוקיות הוא גורלי למחקר: "בבית שמש יש המון דירות לא חוקיות. יש המון קהלים דתיים בבית שמש ויש דבר כמו חלוקה, שהם מייצרים אותה בתוך היחידות הקטנות. מתוך השלטון המקומי, אנחנו מתעסקים ביחידות הדיור הקיימות, ואם המדינה הייתה מאפשרת לי לייצר גמישות בתוך היחידות הקיימות היו עוזרים לשפר את ממצאי המחקר. דירת חמישה חדרים יכולה לתת פיתרון למשך כמה שנים".

"אין לי את האפשרות החוקית הזו, מי שרוצה לפצל את הדירה שלו צריך לעשות תב"ע, שזה תהליך מאוד מורכב וזו פרוצודורה קשה. תיקון 117 שאיפשר פיצול יח"ד לא ממש היה מוצלח". לדברי וייס, חסר לשלטון המקומי כוח בקביעת תמהיל הדירות: "כשחושבים על תמהיל, תנו לנו את הכוח להשתמש במה שקיים וכך אנחנו נוכל לתכנן".

גילוי מלא: הוועידה בשיתוף המכון לרפורמות מבניות

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים