גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שרת האוצר האמריקאית מנסה לגייס תמיכה באסיה לקביעת מחיר תקרה לנפט רוסי

ג'נט ילן החלה סיור ביבשת אסיה במסגרת ניסיונה להוריד את מחירי האנרגיה בעולם ● בדרכה, כצפוי, בדרכה כמה מכשולים

שרת האוצר של ארה''ב, ג'נט ילן / צילום: Shutterstock
שרת האוצר של ארה''ב, ג'נט ילן / צילום: Shutterstock

שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן החלה מסע שכנוע ברחבי העולם לקידום הצעה שלטענתה תקטין את הסיכוי למיתון בעולם, ומנסה לפתור את האתגרים הטכניים והדיפלומטיים הניצבים בפני התוכנית שלה לקבוע לנפט הרוסי מחיר תקרה.

יש שתי מטרות לתקרת המחיר שילן כבר מנסה לקדם חודשים ארוכים: הורדת מחיר האנרגיה על ידי שמירת הנפט הרוסי זורם לשוק העולמי, יחד עם הגבלת ההכנסות שרוסיה יכולה לקבל מהמכירות.

ההצעה החדשה תפסה תאוצה בשבועות האחרונים, כשהנשיא ג'ו ביידן ומנהיגים אחרים בקבוצת שבע המדינות תמכו בדיונים לקידומה. ילן תמקד את נסיעתה הראשונה לאסיה כשרת האוצר במילוי ההצעה בפרטים חיוניים על מנת שתהיה ישימה. היא צפויה לדון בתקרת המחיר עם המקבילים לה ביפן השבוע ובפגישות שרי האוצר של 20 הכלכלות המובילות שתיערך באינדונזיה. כמו כן, תעצור ילן לביקור בדרום קוריאה.

האם רוסיה תמכור נפט גם במחיר שיקבע המערב?

יש כמה נושאים המצריכים טיפול לפני שניתן להכריז על החלטה לתקרת מחיר. ביניהם: בירור איך ניתן לאכוף זאת, שכנוע מדינות אחרות להצטרף ליוזמה וקביעת המחיר שבו מדינות המערב יאפשרו רכישה של נפט רוסי. ההנחה התלויה מעל ההצעה כולה היא שרוסיה תמשיך למכור נפט גם במחיר מוזל שייקבע על ידי ארה"ב ובנות בריתה.

כיום רוסיה ממשיכה להכניס מיליארדים ממכירות הנפט בגלל מחירי הדלק הגבוהים שגרמו לאינפלציה הגבוהה ביותר בכמה עשרות שנים, ופקידים בממשל ביידן ובמדינות מערביות אחרות מחפשים כלים כלכליים חדשים להאטת הפלישה שלה לאוקראינה.

בנסיעה לאירופה במאי, הכירה ילן בקושי של יישום תקרת מחיר.

"אמנם אני חושבת שהרבה אנשים, כולל אני, חושבים שזה רעיון מושך ברמת ההסתכלות הכלכלית הכללית, אבל היישום בפועל קשה וישנם נושאים רבים שלא טופלו עדיין", אמרה בביקור בגרמניה.

ההצעה הנוכחית לתקרת מחיר נובעת מחבילת סנקציות של האיחוד האירופי שכוללת אמברגו על יבוא נפט מרוסיה ואיסור על חברות אירופאיות לבטח משלוחים ימיים של נפט רוסי. הצעדים האלה אמורים להתחיל עד סוף השנה. בגלל שמשלוחים רבים של נפט רוסי למדינות ברחבי העולם מבוטחים על ידי חברת מהאיחוד האירופי ומבריטניה, ילן ביטאה כמה פעמים את חששה שהסנקציות של האיחוד האירופי עלולות לסלק את הנפט הרוסי לגמרי מהשוק העולמי.

ירידה תלולה באספקה העולמית עלולה להעלות את המחירים במידה כזו שרוסיה תקבל הכנסות דומות למה שיש לה היום אפילו אם תמכור פחות נפט, ועלולה להטות את כלכלת העולם כולו למיתון, כך אמרה ילן. ישנם אנליסטים הצופים שנפט, שנסחר סביב מחיר של 105 דולר לחבית, יזנק למחיר של 200 דולר לחבית אם הייצור הרוסי יפחת במידה משמעותית.

חבית נפט ב-140 דולר?

פקיד בכיר במשרד האוצר שנסע במשלחת של ילן אמר שלפי הערכות המשרד, מחיר חבית נפט עלול לעלות אפילו ל־140 דולר לחבית אם תהיה הפחתה משמעותית בייצור, אם כי הוא הוסיף שההערכה הזו אינה וודאית.

כעת, ילן ופקידים מערביים מבקשים להחריג מהסנקציות את האיסור על ביטוח המשלוחים. שינוי כזה יאפשר לחברות באיחוד האירופי, בבריטניה ובמקומות אחרים לבטח את משלוחי הנפט הרוסי, כל עוד מחיר המכירה נמוך או שווה למחיר התקרה שייקבע. התוכנית שואפת לשמור על היכולת של מדינות מתפתחות רבות, וכן סין והודו, לרכוש נפט מרוסיה. הנפט של המדינה גם כך נמכר בהנחה בהשוואה לבנצ'מרקים העולמיים, בזמן שארה"ב והאיחוד האירופי מתקדמות לעבר אמברגו.

שאלה מרכזית בתוכנית הזו היא איך לוודא שהמיכליות הנושאות נפט רוסי יצייתו לתקרת המחיר, לאחר שחברות ביטוח אמרו שיהיה להן קשה לאכוף מגבלה זו.

מכתבי אשראי למסחר בנפט שלרוב כוללים את מחיר המכירה, וכן בדיקות מכס הן דרכים שבהן פקידים חושבים לאכוף את תקרת המחיר, כך אמר פקיד בכיר במשרד האוצר האמריקאי.

הפקיד הוסיף שאפילו אם מדינות לא מסכימות למחיר התקרה, נפט רוסי שנשלח ללא ביטוח מערבי וגיבוי פיננסי כנראה בכל מקרה יימכר בהנחה נוספת. זה יקטין את ההכנסה של רוסיה ממכירות כאלה, אמר הפקיד.

ישנם מי שמטילים ספק בשאלה אם רוסיה תיצמד להיגיון הכלכלי שבלב התוכנית. זה יצריך שהנשיא הרוסי ולדימיר פוטין ימכור את הנפט בהנחה גדולה על מנת להימנע מלסתום בארות נפט ולהקטין את יכולת התפוקה של רוסיה באופן קבוע. פקיד רוסי אמר לאחרונה שרוסיה לא תמכור נפט אם יוטל עליה מחיר תקרה, כך דווח ברויטרס.

למרות שמשווקים את זה כמדיניות מאוד פרגמטית, אני חושב שזה המצב על הנייר יותר מאשר בפועל, והנחת היסוד הבסיסית היא שרוסיה תאמר 'אה אוקיי, אי אפשר לקבל את המחיר שאני רוצה אז אני אמכור בחצי מחיר'", אמר אדם פוזן, נשיא מכון פטרסון לכלכלה בינלאומית.

ראש ממשלת יפן פומיו קישידה אמר בנאום לאחרונה שמחיר תקרה ייקבע בערך בחצי המחיר הנוכחי שבו נמכר הנפט הרוסי, כך דווח בתקשורת היפנית.

כיצד יגבו הודו, סין ומדינות האיחוד האירופי?

מאמציה של ילן לקדם תקרת מחיר החלו כשפנתה עם הרעיון הזה לשרי האוצר של שבע המדינות בארוחת ערב באפריל שמשרד האוצר ערך ל־G-7 במפגש האביב של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי, כך אמר פקיד בכיר במשרד.

בעוד שהרעיון למחיר תקרה תפס מאז תאוצה, המכשולים הפוליטיים והמעשיים ליישומו עלולים להתגלות כגדולים מדי. אחד ההישגים הבינלאומיים הקודמים של ילן, הסכם מס החברות הבינלאומי שבעקרון הסכימו לו יותר מ־100 מדינות, עדיין מחכה ליישום ונתקע בדיונים פוליטיים סבוכים באיחוד האירופי ובקונגרס של ארה"ב.

על מנת שמחיר התקרה לנפט יעבוד, ארה"ב תצטרך שוב לגייס קואליציה בינלאומית נרחבת שתתמוך בו. זה יצריך שכנוע של 27 המדינות באיחוד האירופי לשנות חלקים מסוימים בחבילת הסנקציות שהעבירו לאחרונה, שבפני עצמה הוסכמה רק לאחר שבועות ארוכים של דיונים קשים. ובעוד שהודו וסין עשויות להרוויח ממחיר זול יותר לנפט רוסי, ישנם אנליסטים הצופים שמדינות אלה יהססו להצטרף למאמץ בינלאומי לפגוע ברוסיה בהובלה אמריקאית. ארה"ב פונה למדינות רבות, כולל הודו, כחלק מהמאמצים שלה לקבוע את מחיר התקרה, כך אמר פקיד אחר במשרד האוצר האמריקאי.

עוד כתבות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית