גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכניות של הזוכות בנמל חיפה ואיזה בונוס יקבל כל עובד

קבוצת גדות‏־אדאני הישראלית־הודית, שזכתה במכרז על נמל חיפה, נערכת להתאים את הנמל הוותיק לתחרות מול נמל המפרץ המתקדם והסמוך אליו ● הרוכשים משוכנעים כי הצעת הרכישה היקרה שהגישו תשתלם להם, אבל ההערכות עשויות להיות אופטימיות מדי

נמל חיפה / צילום: שלומי יוסף
נמל חיפה / צילום: שלומי יוסף

בסכום גבוה בהרבה מההערכות ובסיום תהליך ההתמחרות, הקבוצה של החברות גדות הישראלית ואדאני ההודית זכתה במכרז למכירת מניות נמל חיפה, והיא תרכוש 100% ממניות החברה בסכום של 4.1 מיליארד שקל. במשרדי הממשלה קיוו להצליח 3 מיליארד שקלים וההערכות בענף היו נמוכות יותר, אך כנראה שהסכום שהסכימו לשלם ההודים משקפים פרמיה שאינה רק כלכלית והיא נעוצה בשיקולים הגיאו-פוליטיים של התאגיד המחובר לשלטון בהודו. לפי תנאי המכרז בתוך 90 יום העסקה צריכה להסתיים לאחר תשלום הסכום, חתימת שרי האוצר והתחבורה על המסמכים והאישורים השונים והעברת הבעלות המלאה. ההערכות במדינה הן שהעסקה תבשיל עוד קודם לכן ובטווח של עד 45 יום.

מעבר לסכום שהציגה הקבוצה הזוכה, מדובר במכרז שגורמים בענף מגדירים כאחד החשובים במשק הישראלי. עיקר סחר החוץ של ישראל עובר דרך נמלי הים, המשנעים כ- 99% מסך מטעני היצוא והיבוא ולישראל תלות גבוהה במיוחד בנמלים בהשוואה למדינות אחרות בעולם. חשיבותו של המכרז הוא גם בצעד נוסף ומשמעותי בהליך הפרטת הנמלים שנקבע ברפורמה משנת 2003. את המהלך הובילו ברשות החברות ינקי קווינט (לשעבר ראש הרשות וכיום יו"ר רמ"י, ורועי כחלון). ומשמעות הצעד היא העברת כל תפעול הנמלים במרחב חיפה לידיים פרטיות והקבוצה הזוכה, אם תצלח את כל תהליך הרכישה, תתמודד מול נמל המפרץ בתפעול חברת SIPG ונמל מספנות ישראל בבעלות פרטית. הנמל הממשלתי היחיד שישאר הוא נמל אשדוד שיתחרה מול נמל הדרום שהוקם בסמיכות אליו בתפעול חברת TIL מהולנד.

יותר מטענים: התוכניות לעתיד נמל חיפה

בנמל חיפה עוברים בשנה כ-2 מיליון מכולות (TEU). בקבוצה הזוכה מתכננים להגדיל את נפח המסחר בצורה משמעותית על ידי שימוש בקשרים של הצד ההודי בקבוצה. איש העסקים גאוטם אדאני הוא אחד האנשים העשירים בעולם, עם הון מוערך של 113 מיליארד דולרים. ברשות החברה הנושאת את שמו, אימפריה עסקית שכוללת החזקות במסופים ונמלי ים במזרח הרחוק. הקבוצה גם מחזיקה בין היתר בעסקי אנרגיה, תשתיות וסחר במתכות.

גדות מתכוונת לחזק את תחום הגרעינים בנמל חיפה ותתחרה על כך עם נמל מספנות ישראל הפרטי. יש גם היבט נדל"ני לא מבוטל לעסקה. גורם בכיר בקבוצת גדות אומר לגלובס כי ההערכה הגסה של החברה היא שבנמל ישנם מבנים בשווי 1.5 מיליארד שקל למשל האנגר 15 שעומד ריק על שטח של 10,000 מ"ר שבו אפשר לייצר תמהיל מגוון של בתי קפה מסעדות ועוד, בנוסף לפוטנציאל נוסף בפרויקט חזית הים. עם זאת, לנוכח תמחור המתחרות, כלל לא בטוח שהקבוצה תשיג את הרווח שהיא מתכננת.

התחרות עם הסינים בנמל השכן, ובעולם

מלבד השיקולים העסקיים, יש לקבוצת אדאני סיבות נוספות לסמן את נמל חיפה כמטרה. לורן דגן עמוס, חוקרת במרכז לאסטרטגיה ימית באוניברסיטת חיפה שחקרה את הניסיונות ההודים לחדור לשווקים הישראלים, אומרת לגלובס כי "האינטרס שלהם כאן הוא גם לצמצם כמה שניתן את הנוכחות הסינית כי סין הפכה לאויבת הגדולה של הודו ובשנים האחרונות הודו מתעוררת ומבינה את חשיבותו של המזרח התיכון ואת הפער שהיא מנסה לסגור מסין בנוכחותה כאן".

הרוכשים יתמודדו עם תחרות הולכת וגוברת מול הנמל הפרטי בשליטת הסינים במרחב ועם ההסכם שעדיין לא נחתם בנוגע לחזית הים העירונית. אך הם גם יהנו מהזדמנויות שונות ובהן מעבר שילוח הסחורות באמצעות מטען כללי לנוכח מחירי המכולות המאמירים והתור בנמלים שמייצר לא מעט עבודה. בשנת 2021 15% מהמטענים שעברו בנמל היו מטען כללי וצוברים, 31% טעינת מכולות ו-54% בפריקת מכולות. התחרות תאלץ את הנמל להתפתח לכיוון המטען הכללי. בנוסף, בתחום אוניות הנוסעים, ההזמנות שכבר קיימות מעמידות את המספר הצפוי בסוף השנה על 426 אלף נוסעים דרך הנמל ובשנה הבאה על 611 אלף.

אחת המשוכות העסקיות המרכזיות, שמעליהן יצטרכו לעבור הזוכות במכרז הפרטת נמל חיפה, ממוקמת קילומטרים בודדים מנמל חיפה הוותיק ונשקפת ממנו היטב. מדובר כמובן בנמל המפרץ החדש, שהחל לפעול בספטמבר אשתקד תחת הניהול (ל-25 שנה) של הזכיינית הסינית הממשלתית SIPG.

הנמל החדש, שהוקם בהשקעה של מיליארדי שקלים, הוא אחד הנמלים המתוחכמים ביותר מבחינה טכנולוגית, שקיימים כיום באגן הים התיכון ואולי גם בעולם. זהו נמל אוטומטי וממוחשב עם מנופי ענק מתקדמים ומערכת טעינה סמי-אוטונומית שנעזרת בבינה מלאכותית, רשת תקשורת פנימית ב-5G ועוד. המשמעות של כל האוטומציה היא עלויות שוטפות אולטרה נמוכות ביחס לנמלים מסורתיים.

גם גדות־אדאני מגיעה עם תחמושת לתחרות

אך הזוכות במכרז על נמל חיפה לא באות בידיים ריקות לתחרות הזו. בקבוצה רואים פוטנציאל משמעותי בנמל חיפה, ומנסים להעביר מסר כי פתיחת הנמל המתחרה שהוקם בסמוך אליו, הנמל ה"סיני" רק ידרבן את קבוצת גדות-אדאני להגביר את קצב והיקף הפעילות, תוך שמירה על היציבות העסקית של נמל חיפה.

גורם בכיר בקבוצה מסר כי "אנחנו בהחלט מעריכים שניתן פייט לנמל הסיני הסמוך בחיפה. המחירים יהיו מאוד תחרותיים. קבוצת אדאני מעריכה שתוכל להגדיל מאוד את פעילותה בנמל, על ידי הבאת לקוחות ענק מחו"ל. בנוסף ניתן פייט רציני בתחום המטען הכללי. הפעילות של תכלול גם את ריכוז כל יבוא התבואה של מדינת ישראל, משלוחי הברזל, הפחם והכימיקליים. יש לנו הרבה מה לעשות, ובכוונתנו להרחיב את הרציפים ולבצע חידוש ושדרוג משמעותי לנמל".

בנוסף, שטחו של נמל חיפה גדול יותר משל המתחרות. בעוד הנמל יושב על שטח של 1,500 דונם ויש בו רציפים שיכולים לקלוט אוניות רבות, לנמל מספנות הפרטי והיעיל יש 200 דונם ולנמל המפרץ 700 דונם. גורמים בממשלה מעריכים כי גדות-אדאני מתכננת להקים באזור האב נמלי ותקדים לשם כך את הרציף. יתרון נוסף של החברה הוא שהיא קיימת ועובדת גם היום לרבות רשת ענפה של קשרים בענף הספנות.

200 עובדים יפוטרו, השאר יקבלו מענק הפרטה של 100 אלף שקל

באופן טבעי שינוי בעלות מעלה חשש בקרב העובדים. לא אחת עולה החשש מצעדי התייעלות שבהם ירצה לנקוט בעל הבית החדש. בקבוצת אדאני וגדות טוענים כי מבנה העסקה הוא כזה שנועד לתת "ראש שקט" לעובדים. מעבר לכסף הרב שיצטבר בקופת הנמל, כל עובד יהיה זכאי לבונוס של 100 אלף שקל על ההפרטה, ולפי מה שמבקשים לשדר בקבוצה, היות והמדינה כבר ביצעה את הליך ההתייעלות, ההפרטה עצמה בוצעה בהסכמה ובשילוב העובדים.

אשל ארמוני, יו''ר דירקטוריון נמל חיפה / צילום: איל יצהר

הסכום הכולל לעסקה הוא 3.9 מיליארד שקל. מיליארד שקלים צמודים יושקעו בתוך הון החברה והיתר ילכו לקופת המדינה (כ-2.8 מיליארד שקל). מסכומים אלו, המדינה והרוכשים יפרישו סמוך לאחר הרכישה 3% כל אחד לטובת בונוסים לעובדים - כ-120 מיליון שקלים בפעימה אחת. במסגרת הסכם ההתיעלות מול העובדים, 200 העובדים היקרים ביותר יופרשו ויפוצו ו-700 העובדים שישארו יזכו להגנה ולרשת ביטחון ל-10 שנים וכן למענק הפרטה - הממוצע המוערך לעובד עומד על 100 אלף שקל.

בנוסף, ההנהלה והדירקטוריון ייצרו פול של 32 חודשי הסתגלות בעלות של 1.3 מיליון שקל שיחולקו בין 11 בכירי הנמל באופן דיפרנציאלי כך שכל אחד מהם יקבל 1-5 משכורות והרוכשים יוכלו להחליט מי מהם נשאר איתם בהנהלת החברה, כשתפקידים סטטוטוריים יתבטלו. ההערכה היא כי הסכומים ינועו בין 40-180 אלף שקל לעובד בכיר.
יו"ר הדירקטוריון עצמו יקבל סכום גבוה בהרבה שעל פי ההערכות נע בין 150 ל-200 אלף שקל.

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים, המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב-10%-20% וזמן האספקה יתארך, וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; אודיוקודס צוללת ב-14%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם