גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד לא בני 40 וכבר שווים 7.5 מיליארד ד', על הנייר: הכירו את שלושת הצעירים מאחורי החברה שמטריפה את השוק

זינוק של יותר מ-700% במניית הפינטק פאגאיה לשווי של יותר מ-14 מיליארד דולר, הפך את יהב יולזרי, אביטל פרדו וגל קרובינר למיליארדרים על הנייר ● בעלי המניות הגדולים האחרים בחברה הם קבוצת ויולה (מניות בשווי של 2.1 מיליארד דולר), וכלל ביטוח, עם מניות במיליארד דולר - כפול מהמחיר שנקבע בעסקה לרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס על ידיה

מייסדי פאגאיה - מימין: אביטל פרדו, יהב יולז'רי, גל קרובינר / צילום: ענבל מרמרי
מייסדי פאגאיה - מימין: אביטל פרדו, יהב יולז'רי, גל קרובינר / צילום: ענבל מרמרי

שבעה ימי מסחר שבהם זינקה ביותר מ-700% העמידו את שווי חברת הפינטק (המפסידה) פאגאיה על יותר מ-14 מיליארד דולר בסוף המסחר של יום ד' - שלישית בשווייה רק לסולאראדג' ולצ'ק פוינט מבין החברות הישראליות בוול סטריט.

הסבר הגיוני לנסיקת המניה בימים האחרונים, חלקם זינוקים בשיעור יומי תלת-ספרתי, לא ניתן למצוא בביצועיה העסקיים של פאגאיה או בדיווח על התפתחות משמעותית בעסקיה, לפיכך כל זה יכול להתהפך בן לילה, וכמנהגה של וול סטריט, הכרכרה המפוארת תהפוך לדלעת. אך בינתיים לפחות, הפכו בעלי המניות הגדולים בפאגאיה, ובראשם שלושת מייסדיה הצעירים - גל קרובינגר, אביטל פרדו ויהב יולזרי - למיליארדרים על הנייר, בדולרים.

הזינוק במניה הקפיץ את שווי מניותיהם של שלושת המייסדים, כולם בשנות ה-30 לחייהם, לסכום מצרפי דמיוני של 7.6 מיליארד דולר "על הנייר" (ממנו חלקו של פרדו כ-3.3 מיליארד דולר ושני שותפיו כ-2.15 מיליארד דולר כל אחד). יש לציין, כי עוד קודם להנפקה ביצרו השלושה את שליטתם בחברה באמצעות החזקת מניות המקנות להם זכויות הצבעה עדיפות (קלאס B) על פני שאר המניות (קלאס A). 

כאמור, העושר שיצרו לעצמם שלושת מייסדי פאגאיה נותר בינתיים על הנייר בלבד, וכך הוא גם צפוי להישאר בזמן הקרוב, בעיקר משום שמניות בעלי העניין בחברה עדיין חסומות.

לפי דיווחי פאגאיה לרשות ניירות ערך בארה"ב, החסימה נעה בין 90 יום ל-12 חודשים והיא תלויה בעיקר בשאלה האם מניית פאגאיה תיסחר למשך 20 ימי מסחר רצופים מעל ל-12.5 דולרים. גם אם יתפוגג הקסם, ומניית פאגאיה תקרוס, לא צריך לדאוג לשלושה שמכרו אשתקד מניות בעסקות פרטיות (עסקאות סקנדרי) בהיקף כולל של כ-200 מיליון דולר.

 

דמיון לזינוק של פי 30 במניית גיימסטופ

רבים בשוק מוצאים דמיון רב בין הזינוק החד במניותיה של פאגאיה, שהצטרפה בחודש שעבר לנאסד"ק באמצעות מיזוג לחברת SPAC, ובין הזינוק במניית רשת חנויות משחקי הווידיאו והמחשב האמריקאית גיימסטופ בשנה שעברה. בין אוקטובר 2020 לינואר 2021, זינקה מניית גיימסטופ פי 30, ולשיגעון היו אחראים בין היתר סוחרי יום אינדיבידואלים, רבים מהם חברים בפורום WallStreetBets של רשת "רדיט", שפעלו לרכישה המונית של מניית החברה.

הרכישות הגדולות של ריבוי משקיעים קטנים הקפיצו את מניית גיימסטופ לשחקים ו"הכריחו" את מנהלי קרנות הגידור הוותיקות שהימרו על ירידה במחיר המניה (שורט) לרכוש מניות כדי לסגור פוזיציות ("שורט סקוויז") באופן שתרם לזינוק במחיר המניה. בפברואר אשתקד קרסה מניית גיימסטופ ב-70%, ומאז העניין בה דעך.

נראה שבפאגאיה הרקע לסיפור שונה במקצת, אך המהות דומה. החברה, שנוסדה בשנת 2016, מוזגה כאמור ל-SPAC בחודש שעבר, באופן שהותיר בשוק מעט "סחורה צפה" - כזו שהמשקיעים יכולים לסחור בה. מכאן האפשרות של משקיע בודד, או כמה כאלו, שאסף כמות סחורה גדולה יחסית, לאלץ שורטיסטים שהימרו נגד המניה לרכוש אותה במחירים גבוהים - מה שגורם לאותו אפקט של שורט סקוויז.

 

החזקת טייגר גלובל נסקה ל-1.5 מיליארד דולר

לצד שלושת המייסדים, מספר גופי ההשקעות הגדולים שליוו את פאגאיה עוד בטרם הפכה לחברה ציבורית נהנים גם הם מעליית שווי פנומנלית בהחזקותיהם. בראשם נמצאת קבוצת השקעות ההייטק ויולה. אבי זאבי, ממייסדי קבוצת ויולה, הוביל את ההשקעה בפאגאיה, וכיום ומחזיקה הקבוצה במניות בשווי שוק של 2.15 מיליארד דולר. גוף נוסף שמחזיק בפוזיציה גדולה הוא קרן הגידור טייגר גלובל, ששווי מניותיה בפאגאיה נסק ל-1.5 מיליארד דולר. טייגר גלובל סבלה בחודשים האחרונים מצניחה בשווי החזקות הטכנולוגיה שלה, שהסבו לה תשואה שלילית של מעל ל-50% בין ינואר למאי השנה.

אבי זאבי, ממייסדי קבוצת ויולה / צילום: ויולה

בעלת מניות בולטת נוספת בפאגאיה היא לא אחרת מחברת כלל ביטוח, המחזיקה מניות בשווי שוק נוכחי של 945 מיליון דולר - כפול מהמחיר שנקבע בעסקה לרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס על ידיה.

איבדה 56% מאז החלה להיסחר ועד הזינוק

פאגאיה מספקת פתרונות מבוססי למידת מכונה וביג-דאטה, המאפשרים לגופים פיננסיים לנהל בצורה מדויקת יותר את תהליך הקצאת האשראי. לקראת סוף השנה שעברה דיווחה החברה על מיזוג לחברת SPAC לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר, שנה לאחר שגיוס הון בשוק הפרטי נקב לה בשווי של 500 מיליון דולר "בלבד".

למרות התקררות שוק ה-SPAC (שהתחילה עוד לפני הדיווח על המיזוג), והירידות החדות בשווקים, שכללו גם מעבר מחברות צמיחה לחברות ערך - השלימה פאגאיה את המיזוג לפי השווי המקורי, וגייסה 350 מיליון דולר (בעיקר באמצעות PIPE, ההנפקה הפרטית הנלווית למיזוג).

עם זאת, עוד לפני השלמת העסקה ירדה מניית ה-SPAC למחיר של כ-6 דולרים, לעומת מחיר של 10 דולרים במיזוג. מאז שהחלה להיסחר ועד לזינוק הפתאומי שהחל בשבוע שעבר איבדה מניית פאגאיה 56% נוספים מערכה, עד למחיר של 2.7 דולרים, ששיקף לה שווי של כ-1.8 מיליארד דולר בלבד. 

הקשר לבני יהודה ולגיבוי אחזקות

שלושת המייסדים: גל קרובינר (34) המשמש כמנכ"ל פאגאיה, אביטל פרדו (36), מנהל הטכנולוגיה הראשי, ויהב יולזרי (37), מנהל ההכנסות הראשי, מגיעים עם היסטוריה עסקית-משפחתית ענפה, שבין היתר מתקשרת בעקיפין עם אירוע לא סימפטי בשוק ההון מהעת האחרונה.

ביוני אשתקד מכרו אביטל פרדו ואחיו אריאל את מניות השליטה שהחזיקו בחברת האשראי החוץ-בנקאי, גיבוי אחזקות, לידי החתם יהונתן כהן, לפי שווי של 70 מיליון שקל לחברה. בשבועות האחרונים עלתה גיבוי לכותרות על רקע אי-סדרים כספיים בסניף הצפוני שלה, שבעקבותיהם נוצרו לה חובות בסיכון גבייה בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. בתגובה קרסה מניית החברה, והיא משקפת לחברה שווי נוכחי של 32 מיליון שקל בלבד. 

את פעילות ניכיון הצ'קים של גיבוי מיזגו האחים פרדו בתחילת 2019 לתוך שלד בורסאי, שבו החזיקו קודם לכן דן קרובינר ויהודה יולזרי, ההורים של צמד המייסדים האחרים של פאגאיה - אביטל קרובינר ויהב יולזרי (לשעבר שוער קבוצת הכדורגל בני יהודה). 

יהודה יולזרי, אביב של יהב, הוא בנו של מייסד חברת ההסעות ז'ק יולזרי, שאותה הוא מנהל כיום. דן קרובינר, אביו של גל, היה בעבר דמות מוכרת בשוק ההון המקומי, כששלט יחד עם אחיו גד בחברת הטכנולוגיה אלקטרוניקס ליין, שנמכרה בשנת 2005 לחברת ההשקעות גמול.

באותה עסקה השלימו האחים קרובינר את מכירת כל החזקותיהם בחברה שייסדו, שעסקה בפיתוח מוצרי אבטחה ומוצרים לפיקוח ולשליטה מרחוק על הבית, תמורת סכום כולל של 35 מיליון דולר.

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה, ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם, ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור