גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרויקט הדגל הסודי של אפל: פיתוח רכב אוטונומי ללא הגה ודוושות

ארבע שנים לאחר גניזת המיזם, חזרה ענקית הטכנולוגיה לפתח את הרכב החדשני תחת מעטה חשאיות, ומגייסת מהנדסים ומעצבים מחברות כמו טסלה ולמבורגיני ● במקביל, לפי דיווחים, בכירים באפל בוחנים שת"פים עם יצרניות רכב בארה"ב ● מועד ההשקה המשוער: סוף העשור

רכבים אוטונומיים / אילוסטרציה: Shutterstock
רכבים אוטונומיים / אילוסטרציה: Shutterstock

כבר תקופה ארוכה שמתפרסמות שמועות סביב ענקית הטכנולוגיה אפל בכל הנוגע לרכבים אוטונומיים. החברה אמנם לא הכריזה רשמית על מוצר חדש, אך יש כמה צעדים שמצביעים על כך - כמו גיוס מהנדסים ומעצבים בתחומי הרכבים לאורך השנים. באחרונה, דווח באתר בלומברג כי אפל גייסה את אחד ממנהלי הפיתוח הבכירים בלמבורגיני.

על פי גורמים שמעורים בפרטים, החברה שכרה את לואיג'י טראבורלי, ראש תחום שלדה ודינמיקת רכב בעל ניסיון של 20 שנה אצל יצרנית הרכב האיטלקית - במטרה לעזור להוביל את עיצוב הרכב העתידי של אפל. הוא פיקח על פיתוח השלדה של למבורגיני, והיה אחראי על תחומים נוספים דוגמת היגוי ובלמים.

דובר מטעם אפל לא הגיב על כך, וכך נותרו עוד סימני שאלה רבים סביב הפיתוח החדש. חיצי ביקורת רבים מופנים כלפי אפל בכל הנוגע לשאלת החדשנות של החברה ביחס לעולמות המתפתחים. מדי שנה, אפל משיקה אייפונים חדשים עם שדרוגים, אך החברה לא מציגה חדשנות של ממש. לכן, ברור מדוע אפל תולה תקוות רבות בתחום הרכב האוטונומיים.

רכב אוטונומי לגמרי, יעד שאפתני במיוחד

אפל החלה לעבוד על Project Titan בשנת 2014. מיזם פיתוח הרכב החשמלי, שבו לפי דיווחים מועסקים יותר מאלף מומחי מכוניות ומהנדסים, טולטל רבות - וקיבל תפניות בגלל סכסוכים פנימיים ובעיות נוספות. בשנת 2016 נפוצו שמועות כי המיזם נגנז, אך הוא הוחזר אל השולחן בשנת 2020.

המנכ"ל טים קוק דאג לזרוק רמזים לאורך הדרך. בשנת 2017, הוא אישר כי מתבצעת מלאכת פיתוח בעולמות הרכב האוטונומי, ואמר: "אנחנו מתמקדים במערכות אוטונומיות. זו טכנולוגיית ליבה שאנו רואים בה כחשובה מאוד. אנחנו רואים בה את האמא של כל מיזמי הבינה המלאכותית. זה כנראה אחד ממיזמי הבינה המלאכותית שהכי קשה לעבוד עליהם". באפריל 2021, בפודקאסט של ה"ניו יורק טיימס", הוסיף קוק: "אנחנו חוקרים כיוונים רבים בתוך החברה. רבים מהם לא מתפרסמים או רואים אור. זה לא אומר שאחד מהכיוונים לא יקרה". לשאלה האם אפל עובדת על מכונית אוטונומית ממש או רק על הטכנולוגיה עצמה, קוק סירב להגיב.

בבלומברג פורסם בסוף 2021 כי אפל החליטה ללכת על רכב אוטונומי לחלוטין. משמע - שום אינטראקציה עם הנהג, יעד שאף חברה אחרת לא הגיעה אליו. לפי הדיווחים, באפל שואפים ליצור מכונית ללא הגה או דוושות, תוך שהיא מסתמכת על טכנולוגיה אוטונומית מלאה. משמע, הרכב לא ידרוש התערבות כלל מצד המשתמש. נציין כי בכירים בתעשייה מפקפקים בכך שהמהלך אפשרי בלוח זמנים כזה.

מכונית עם 4 מושבים שמופנים כלפי פנים

במכונית הזו, כך לפי הדיווחים, הנוסעים יושבים לצידי הרכב ולא במושבים קדמיים ואחוריים. כלומר, ארבעה מושבים הפונים כלפי פנים - והנוסעים יכולים לנהל שיחות פנים אל פנים. לפי הדיווחים, אפל שוקלת לשלב במרכז הרכב מסך מגע גדול - לצד שירותים אחרים של החברה.

ענקית הטכנולוגיה מעוניינת, כאמור, גם להסיר את ההגה והדוושות. אפל מקווה כמובן לקבל את האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך ייתכן שלא תוכל להסיר את ההגה משום שזה יכול להיות חיוני במצבי חירום.

הדיווחים מצביעים כי ברכב של אפל קיים שבב בעל עוצמה גבוהה בעיצוב עצמאי, שהוא הרכיב המתקדם ביותר שענקית הטכנולוגיה פיתחה עד כה. לפי הדיווחים, הוא עשוי ממעבדים עצביים שיכולים להתמודד עם עומס הבינה המלאכותית הרב שדרוש לרכב אוטונומי. החברה שמייצרת את השבבים לאייפון, לאייפד ולמק, TSMC, צפויה לייצר גם את שבב זה שייקרא, לפי בלומברג, C1.

בכל הנוגע למקורות האנרגיה של הרכב, הדיווחים מצביעים על סוללה חדשה בעלת פוטנציאל להוזלה משמעותית של עלות הרכב, ולהגדלת טווח הנסיעה ברכב. לפי MacRumors, אפל בוחנת כלי רכב אוטונומיים בכבישים ציבוריים בקליפורניה מאז 2017. הרכבים שנצפו ברחובות קופרטינו כללו חיישנים ומצלמות רבים. כיום, לפי הדיווח, לאפל יש יותר מ־60 רכבי מבחן על הכביש.

אפל צירפה את סגן הנשיא של טסלה

במסלול הגיוס, אפל צירפה בכירים ברחבי התעשייה, בהם אולריך קרנץ - המנהל לשעבר של יצרנית המכוניות החשמליות Canoo, וסטיוארט באוורס - סגן נשיא לשעבר של טסלה שעבד על מערכת הנהיגה העצמית של טסלה. על פי הדיווחים, הפרויקט באפל כולל מאות מהנדסים לשעבר בטסלה ובכירים מחברות ענק נוספות כמו פורד וג'נרל מוטורס, לצד מנהלי עיצוב בכירים לשעבר.

בפרויקט השתתפו בעבר גם ראש הפרויקט לשעבר דאג פילד, ומומחה הבינה המלאכותית איאן גודפלו שעזבו. פילד הצטרף ב־2018, לאחר שהוביל תוכניות רכב בטסלה, ועבר לבסוף לפורד. מי שהחליפו אותו הם קווין לינץ', שאחראי על צוותי השעון החכם של אפל ותכונות הבריאות, וג'ון ג'יאננדרה, ראש תחום למידת מכונה בחברה.

לצד גיוס ההון האנושי הנדרש לפיתוח מיזם שאפתני שכזה, אפל נדרשת למענה בתחום הייצור - סוגייה שאותה החברה טרם הצליחה לפתור. לפי דיווחים, אפל פועל להבטחת שותפויות בתעשיית הרכב, אבל לא ידוע מי יהיה השותף.

בתחילת 2021, הופצו שמועות שאפל שוקלת כי Hyundai Mobis תהיה אחראית על העיצוב, ואילו קיה תספק את קו הייצור בארה"ב. לפי הדיווחים, אפל שקלה את השותפות הזו בגלל שהעסקה עשויה הייתה לתת לענקית הטכנולוגיה גישה ליצרנית רכב מבוססת בצפון אמריקה. אולם זה לא יצא לפועל, ואפל פנתה לשיחות עם יצרניות אחרות.

לפי דיווחים אחרים, ענקית הטכנולוגיה פנתה לחברות נוספות, כמו לניסאן, אבל השותפות לא ראתה אור. היו גם שיחות עם חברות סיניות, כדי לספק סוללות למכוניות אפל העתידיות. בבלומברג דווח כי אפל נאבקת למצוא יצרנית רכב קיימת המתאימה לבניית הרכב שלה. ענקית הטכנולוגיה אף בחנה שיתוף-פעולה עם חברות כמו Foxconn, שאפל מחזיקה כבר בחוזה קיים איתה.

במרץ 2022, דווח כי יצרנית הרכב הגרמנית פורשה דנה על ביצוע פרויקטים משותפים עם אפל. המנכ"ל, אוליבר בלום, אמר כי פורשה דנה על פרויקטים עם אפל, אבל מוקדם מדי לקבל החלטות לגבי פרויקטים עתידיים.

המחיר צפוי להיות גבוה מרכב חשמלי רגיל

בכל הנוגע למחיר, עדיין אין פרטים רשמיים בנושא הזה. עם זאת, השמועות מצביעות על כך שהרכב צפוי להיות משווק כדגם "יוקרתי מאוד" או "גבוה משמעותית" מרכב חשמלי רגיל. לגבי שאלת המועד, התשובה עוד רחוקה.

לפי בלומברג, העבודה על הרכב האוטונומי של אפל נמצאת בשלבים מוקדמים, והיא שואפת להשקה ב־2025. עם זאת, האנליסט המהימן בנוגע לאפל, מינג צ'י קו, מאמין שזה יתרחש בין 2025 לבין 2027. קו מציין כי הוא לא יתפלא אם ההשקה תידחה ל־2028, ואף מאוחר יותר. 

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי