גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפעם זה יקרה? עיריית תל אביב שוב מנסה לייקר את הארנונה בדירות נופש

לחשבון הארנונה האחרון של תושבי תל אביב צירפה העירייה הודעה שהתעריף לדירות שמושכרות לנופש יעלה משמעותית ● אבל ההעלאה תלויה באישור משרד הפנים, שבפעם הקודמת לא אישר

תל אביב. ''כמות דירות הנופש המושכרות מצויה עדיין בבחינה'' / צילום: Shutterstock
תל אביב. ''כמות דירות הנופש המושכרות מצויה עדיין בבחינה'' / צילום: Shutterstock

אחרי ניסיון שלא הבשיל מ־2019, שוב קיבלו תושבי תל אביב מכתב שצורף לחשבון הארנונה שלהם בחודש יולי ובו מפורטים דמי הארנונה שישולמו עבור דירות נופש. דירות אלה מוגדרות כ"דירת מגורים או חלק ממנה המשמשים למתן שירותי לינה ארעיים בתשלום במסגרת של השכרות קצרות-טווח לפחות פעמיים בשנה לתקופות שמשך כל אחת מהן היא בין יום אחד לבין 90 ימים".

דמי הארנונה שמבקשת עיריית תל אביב לגבות עבור דירות אלה יעמדו על 129.53 שקל למ"ר - יותר מפי שניים מדמי הארנונה הקבועים לתושבים העומדים על כ־55 שקל למ"ר. עוד צוין במכתב כי "אי אפשר לאמוד את היקף השינוי" וכי ההחלטה כפופה לאישור משרד הפנים.

ב־2019 קיבלו תושבי העיר מכתב דומה ובו התבשרו בעלי דירות הנופש כי דמי הארנונה עבור משכירי דירות לטווח קצר יזנקו ל־124.01 שקל למ"ר במקום 52.2 שקל למ"ר, דמי הארנונה הממוצעים בעיר בזמן זה. גם אז המהלך היה כפוף לאישור משרד הפנים אלא שהוא לא אושר.

במשרד הפנים אמרו לגלובס כי "בקשת עיריית תל אביב שהוגשה בעבר להגדרת סיווג הארנונה לדירות נופש, לא עמדה בבחינה משפטית ועל כן הבקשה נדחתה. הבקשה שהוגשה השנה תיבחן כמקובל".

הנימוק לדחיית הבקשה שסיפק בשעתו משרד הפנים היה כי "ההגדרה המבוקשת של עיריית תל אביב - הוספת סיווג של דירות נופש לפרק בניינים המשמשים למגורים - אינה ברורה. לא ברור מהם התנאים להחלת סיווג זה על הנכס. בנוסף, משמעות הבקשה היא העלאה ניכרת החורגת מהגבלת הקווים המנחים של התעריף המבוקש לעומת התעריפים הקיימים למגורים".

העירייה: "ההצעה מחכה לממשלה"

באשר ללוחות הזמנים לאישור שעיריית תל אביב מקווה לקבל הפעם, לנוכח הבחירות שיתקיימו ב־1 בנובמבר השנה, הסבירו ממשרד הפנים כי המועד האחרון להגשת בקשות מטעם הרשויות היה ה־15 ביולי וכי המועד האחרון לאישור השרים הוא ה־15 בדצמבר וכי "הבקשות נמצאות עכשיו בבחינה על פי הקווים המנחים שנקבעו", לאחר מכן יועברו בקשות שהגישו הרשויות "לאישור שרי הפנים והאוצר".

מעיריית תל אביב נמסר כי "בשנים האחרונות הולכת ומתרחבת תופעת השכרת דירות לתקופות זמן קצרות. משכך, העירייה מצאה לנכון לתת ביטוי לשימוש זה באמצעות קביעת תעריף ספציפי בצו הארנונה. העירייה הציעה תעריף ארנונה לדירות נופש, בסך של 129.53 למ"ר לשנה, שהוא התעריף המקסימלי המותר על פי תקנות ההסדרים לדירות מגורים, ללא תלות באזור המס. בשונה מתעריף ארנונה למגורים אשר נע בין 40.5 שקל ל־121.10 למ"ר לשנה והוא מהנמוכים מבין הערים הגדולות במדינה. ההצעה אושרה בוועדת הכספים ובמועצת העיר, וכעת ממתינה להחלטת שרי הפנים והאוצר, וככל שיאושר הוא יחול משנת 2023".

הצורך למסות את תחום הדירות להשכרה לטווח קצר במטרה להגביל את פעילותו, נידון מזה שנים אולם עד כה בישראל השוק מתנהל ללא הגבלה. ערים רבות בעולם כבר נקטו זה מכבר בשיטות להגבלת פעילות התחום, שצבר תאוצה לפני הקורונה, דרך הגבלת ימי השכירות המותרים מדי שנה. כך למשל פריז עם ההגבלה להשכרת דירות במשך 120 ימים בשנה, ובברצלונה הוגבלו מספר הרישיונות המוענקים לבעלי דירות להשכרה.

המטרה היא לא רק להגדיל את קופת העיריות אלא בעיקר לענות על מצוקת תושבים שסובלים מכמות מבקרים זמניים גדולה באזורי המגורים ומהקטנת היצע הדירות להשכרה לתושבים - כשבעלי דירות מעדיפים את התיירים שמשלמים הרבה יותר במודל ההשכרה על פי ימים/שבועות.

זינוק חד במספר דירות הנופש בישראל

בדצמבר 2019, על פי הערכות של חברת Airdna המנתרת נתונים על נכסים להשכרה מהפלטפורמות השונות ברשת, זינק מספר הנכסים להשכרה לטווח קצר בישראל ל־26 אלף (צמיחה של 15% לעומת 2018). בתל אביב הגיע בחודש השיא של אותה שנה (חודש מאי שבו נערך האירוויזיון בתל אביב) מספר הנכסים להשכרה לטווח קצר ל־13.5 אלף, מתוך כך כ־11.5 אלף נכסים היו דירות שלמות. מספר הנכסים להשכרה לתיירים בתל אביב היה גדול בפי שלושה מזה שהוצע בירושלים בשעתו.

מספר הנכסים להשכרה צמח ביחד עם מספר התיירים שפקדו את ישראל. בשנת 2019 הגיעו לישראל 4.55 מיליון תיירים צמיחה של כ־10% לעומת 2018. מספר הלינות בבתי המלון הפזורים בארץ לעומת זאת עלה רק ב־4.7% ב־2019 לעומת 2018 ומספר לינות תיירים הסתכם ב־12.1 מיליון. הפער נובע בין היתר מבחירה באלטרנטיבת לינה זולה יותר בדירות להשכרה לעומת בתי המלון.

באשר להיצע הדירות נמסר מעיריית תל אביב כי "כמות דירות הנופש המושכרות, מצויה עדיין בבחינה, אך מהנתונים המתקבלים מחברת Transparent שסוקרת אתרים שמפרסמים דירות להשכרה, עולה כי בחודש יוני הוצעו להשכרה 7,095 דירות, מתוכן הושכרו בפועל 4,115 דירות".

עוד מסרה העירייה כי היא "תפעל לאיתור הנכסים המשמשים כדירות נופש על פי הדרכים המקובלות ועל פי חוק, כפי שהיא פועלת בבחינת סיווגים אחרים בצו, לרבות איתורם באמצעות כלי המדיה השונים ועריכת ביקורות".

דירות להשכרה לטווח קצר עבור תיירים אינן תופעה השמורה לישראל בלבד, אבל מספרן בישראל זינק בשנים האחרונות בשיעור חד לעומת העולם. לפי נתוני חברת Airdna, מספר הנכסים בישראל להשכרה לטווח קצר זינק מאז 2014 ועד סוף 2019 ב־488% - מכ־3,900 נכסים לכ־22.8 אלף נכסים. בזירה העולמית בין השנים 2016 ל־2018 חל גידול של 140%. אלא שהתיירות שניזוקה מהשלכות מגפת הקורונה ובחלק מהמדינות היא אף נמחקה כמעט לחלוטין הורידה את מספר הנכנסים להשכרה יחד עם היעלמות התיירים. כעת כאמור מעריכים בעיריית תל אביב למשל כי היצע הנכסים להשכרה לטווח קצר ירד לכ־7,100 דירות. בחלק גדול מהדירות מחזיקה קבוצה מצומצמת של בעלי דירות.

בערים שבהן יושמה רגולציה, הושגה האטה

בחברת המחקר נימקו את הגידול העצום בישראל באי הסדרת התחום. בערים שבהן יושמה רגולציה, הושגה האטה: ברצלונה, למשל, הסירה 2,500 נכסים שנמצאו כלא חוקיים אחרי שהגבילה את מספר הרישיונות לבעלי נכסים להשכרה לטווח קצר ל־10,000.

בערים אחרות שבהן התופעה השתוללה הגבילו את מספר הימים המותרים להשכרה: ב־2017 קבעה פריז מגבלה השכרה של 120 יום בשנה. שנה קודם לכן הגבילה לונדון את מספר ימי ההשכרה ל־90. בניו יורק המגבלה קובעת 30 ימי השכרה בשנה ובאמסטרדם מוגבלים בעלי הדירות להשכרה של עד 60 ימים בשנה. בסן פרנסיסקו ההגבלה עומדת על 90 ימים בשנה.

בשורה התחתונה, בתוך היתרונות שמביאה עימה הכלכלה השיתופית, נדרשת הסדרת הענף וקביעת גבולות ומגבלות. אלה יפעלו גם לטובת התושבים שאמורים לקבל את הדיירים הארעיים, גם לטובת העיריות, וגם לטובת התיירים שיוכלו להגיע למקום מוסדר ואולי אף מפוקח (רישיון עסק למשל) - דבר שכפי שראינו לאחרונה בפרשת הבולען בכרמי יוסף - עשוי להציל חיים.

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור