גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האקס פקטור של ישראל: כך השתפרו הביצועים של כיפת ברזל, ואלו המרוויחות העיקריות

באוצר נערכים לדרישה תקציבית נוספת מצה"ל בשל הלחימה והשימוש בכיפת ברזל, אבל רואים במקביל את יתרונות המערכת במניעת השבתת המשק ● השיפור בדיוק הופך את כיפת ברזל למבוקשת ע"י מדינות באירופה ובמפרץ שכבר פנו לישראל בבקשה לרכוש אותה, בעוד שהאמריקאים מעדיפים מערכת שטרם הוכחה

יירוטים של מערכת כיפת ברזל אל מול שיגור טילים מעזה נראים מעל שמי אשקלון / צילום: Reuters, Amir Cohen
יירוטים של מערכת כיפת ברזל אל מול שיגור טילים מעזה נראים מעל שמי אשקלון / צילום: Reuters, Amir Cohen

מבצע "עלות השחר" בעזה ותגובת הנגד של הג’יהאד האסלמי חידדו שוב את המשמעויות של מערכת כיפת ברזל בהגנה על אזרחי ישראל, ובשמירה על פעילות כמעט סדירה של המשק.

להצלחה הזאת - שלפי נתוני צה"ל מגיעה במבצע הנוכחי ליעילות הפלות של 96% מהרקטות שנורות מעזה - יהיה מחיר שבאוצר כבר נערכים אליו. בכיר באוצר אומר ל"גלובס" כי העלויות של ירי הטמי"ר (הטיל של כיפת ברזל) יגיעו בקרוב בצורת דרישה תקציבית של מערכת הביטחון, כמו גם מימון התחמושת של הסבב, ימי המילואים ושעות הטיסה והטנקים.

מתייעלת: מ־75% הצלחה ב"עמוד ענן"

מערכת כיפת ברזל, הנס הטכנולוגי המאפשר לישראל לנהל סבבי לחימה בנזקים מינימליסטים, פותחה בשיתוף בין שלושה גופים - רפאל שייצרה את מערכת האש והטילים החכמים; התעשיה האווירית שייצרה את המכ"ם ("אלתא"); וחברת "mPrest" שיצרה את מערכת השליטה והבקרה.

היא הוכנסה לשירות לאחר פיתוח מואץ ב-2011, והישגיה השתפרו במהלך השנים, מ-75% בשנת ההפעלה הראשונה במבצע "עמוד ענן" ב-2012, ועד 96% הצלחה בסבב הנוכחי. השיפור הזה, כך אומרים בצה"ל, נובע משיפורים טכנולוגיים באלגוריתמים המפעילים את המערכות החכמות, במכ"ם ובטילים עצמם, ובנוסף ייעול ולמידת לקחים מהמערכות הקודמות.

עם זאת, את ההצלחה ב"עלות השחר" יש לסייג: לג’יהאד האיסלמי ישנה כמות קטנה יותר של טילים מתוחכמים, ורוב הרקטות הן מתוצרת מקומית. בנוסף, קצב האש קטן מזה של חמאס, מה שמאפשר לכיפת ברזל לנטרל את הרוב המכריע של הרקטות.

חוסכת: לא צריך להשבית את המשק

העלות הכוללת של מערכת כיפת ברזל היא גבוהה, גם בפיתוח וגם בתפעול השוטף: מחיר הטמי"ר (הטיל) הוא כ-50 אלף דולר ליחידה, ונכון ליום ראשון בבוקר עמד החשבון מירי של 300 טילי כיפת ברזל על כ-15 מיליון שקל, לפני ההיערכות המיוחדת באזורי הסיכון, גיוס אנשי מילואים, מתפעלי המערכת ועוד.

בספטמבר 2021 אישר בית הנבחרים האמריקאי ברוב עצום הצטיידות של טילי הטמי"ר בעלות של כמיליארד דולר, ורכישת סוללות נוספות בעקבות הידלדלות המלאים במבצע שומר החומות.

משך הלחימה וקצב האש מהרצועה ייקבע באופן טבעי את העלויות של השימוש בכיפת ברזל. אבל כאמור, המחיר הזה מתגמד לנוכח התועלת המתקבלת מהפעלת המערכת. את ההשוואה ניתן לעשות בין אחד מהמבצעים הגדולים האחרונים מול רצועת עזה למלחמת לבנון השנייה - במלחמה זו הצליח חיזבאללה לשתק את כל צפון המדינה, לפגוע בתשתיות חיוניות, לשתק את התיירות, ולגרום להפסדי ענק למשק. סך ההפסדים וההוצאות האזרחיות נאמד ב-10 מיליארד שקל במחירי 2006.

העלות האזרחית של מבצע "צוק איתן" מ-2014, כאשר מערכת כיפת ברזל כבר הייתה בשימוש, הסתכמה ב-1.7 מיליארד שקל בלבד, זאת על פי הכלכלן הראשי באוצר.

אטרקטיבית: בזכות המלחמה באוקראינה 

המבצע הזה מהווה חלון ראווה, ויסייע בהיקפי המכירות של כיפת ברזל לחו"ל - למדינות שניתן למכור להן. דווקא האמריקאים, שותפי הפיתוח והייצור, לא רוכשים כמעט: בידי הצבא האמריקאי יש שתי סוללות כיפת ברזל שנרכשו ב-2018 במחיר של קרוב ל-400 מיליון דולר, אולם אלה לא הוצבו עדיין לפעילות מבצעית. לפני שנה נחלו יצרניות כיפת ברזל, רפאל העיקרית והתעשיה האווירית המספקת את המכ"ם המתוחכם, אכזבה כאשר הצבא האמריקאי העדיף לרכוש מערכת אחרת במכרז בשווי מיליארדי דולרים, פיתוח החברה האמריקאית דיינטיקס. הבחירה אז נחשבה להפתעה שכן כיפת ברזל היא מערכת מוכנה, שנוסתה בהצלחה, ואילו המערכת האמריקאית עדיין בפיתוח ונחשבת ליקרה יותר.

מלבד האמריקאים, נמכרו חלקים של המערכת, בעיקר המכ"ם ומערכת השליטה והבקרה, למדינות אחרות - בין השאר לקנדה, צ’כיה, סלובקיה ובריטניה - בהיקפים של מיליארדי שקלים. מכירות המכ"מים של "אלתא" מבית התעשיה האווירית הגיעו ליותר מ-4.5 מיליארד שקל. מלבד לאמריקאים, פורסמו בתקשורת דיווחים על מכירת המערכת המלאה לסינגפור, אולם אלה לא אושרו.

בשנתיים האחרונות, עם החתימה של הסכמי אברהם, גברה מאוד ההתעניינות במערכת כיפת ברזל. אלא שהמכירה לאמירויות, לבחריין וגם לסעודיה לא מתממשת בשלב זה מחשש לזליגת מידע טכנולוגי, ועל אף הצורך הדחוף של מדינות אלו במערכת בשל האיום האיראני והתקפות החות’ים מתימן. פניה דומה העלתה גם מרוקו, וזו עדיין נבחנת.
גם פלישת רוסיה לאוקראינה העלתה את ההתעניינות במערכת והדרישה אליה.

אוקראינה עצמה פנתה מספר פעמים בבקשה לרכוש, אבל ישראל נמנעת בשל חשש מהתגובה הרוסית. עוד מדינות באירופה שמגדילות כעת את תקציבי הביטחון שלהן שיגרו פניות והתעניינות, ובראשן גרמניה. הגרמנים מבקשים להציב את הכיפה ואת המכ"ם כדי להגן על גרמניה ועל מדינות נוספות במרחב המזרח אירופי, ולפי מקור ישראלי הפנייה הגיעה כבר בעת ביקורו של הקנצלר שולץ בישראל לפני כחצי שנה, וגם היא נמצאת בהליך אישור במשרד הביטחון ובהתייעצויות בצמרת המדינית ביטחונית וגם מול האמריקאים.

מערכת הלייזר: האופטימיות הייתה מוקדמת

כיפת ברזל היא חלק ממערכת הגנה בת חמש שכבות שמפתחת ישראל נגד נשק תלול מסלול. כיפת ברזל היא שכבת הגנה רביעית, כאשר מעליה שכבה חמישית - מערכת יירוט באמצעות קרן לייזר "קרן אור" שבפיתוח.

ההערכות הראשוניות דיברו על מוכנות מבצעית של מערכת "קרן אור" במהלך 2023, אולם נראות כרגע אופטימיות מדי. לפי יעקב נגל, שהיה ממלא מקום ראש המל"ל ומעורב בפיתוחים הטכנולוגיים הללו, מוכנות מבצעית של המערכת תיתכן לא לפני 2025, וגם אז, היא תהיה מערכת משלימה בלבד לכיפת ברזל. לדבריו, המערכת תהיה מבוססת גם היא על המכ"ם ומערכת הבקרה והשליטה של כיפת ברזל ותשתלב בה. כלומר, המערכת החכמה תחליט אם לשלוח את הטיל המיירט על האיום הרקטי או לשגר קרן לייזר, זאת בהתאם לטווח, למהירות הרקטה וגם לתנאי מזג האוויר. המשמעות של דברי נגל היא שהתקוות הנתלות במערכת "קרן אור" מופרזות.

גם ברפאל דוחים את התחזיות האופטימיות ומוסרים לגלובס כי, "ההערכה היא שמבצעיות תיקח 3-5 שנים. הערכה זו נמסרה מלכתחילה ונותרה בעינה". 

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים