גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מסתתר מאחורי מסע הרכישות הבלתי נגמר של אלקטרה

בשבע השנים האחרונות רכשה ענקית הבנייה והתשתיות שמוביל איתמר דויטשר מספר דו-ספרתי של עסקים, בתחומי פעילות מגוונים ובשווי מצרפי של כמיליארד שקל - האחרון שבהם חברת ההפקות טרגט מרקט ● כיצד זה תורם לעסקיה, מהיכן מגיע המימון לרכישות, והאם המשקיעים במניה מרוצים?

איתמר דויטשר, מנכ''ל קבוצת אלקטרה / צילום: טל גבעוני
איתמר דויטשר, מנכ''ל קבוצת אלקטרה / צילום: טל גבעוני

מי שנהנה משידורי טקס הדלקת המשואות בהר הרצל השנה, ולא יצא לחגוג לפני שהסתיימו הכתוביות, יכול היה ללמוד שהאירוע הרשמי שמתחיל את חגיגות יום העצמאות הופק על ידי חברת הפקות בשם טרגט מרקט. שמה של חברת ההפקות, שדאגה לכך שמצעד הדגלנים של צה"ל ישודר לכל בית, עלה לכותרות השבוע, כשענקית הבנייה והתשתיות אלקטרה רכשה את השליטה בה (51% מהמניות) לפי שווי של 160 מיליון שקל. 

מסע הקניות של אלקטרה הגיע לטרגט מרקט: רכשה שליטה לפי 160 מיליון שקל 

אלקטרה , שבשליטת קבוצת אלקו, מוכרת לציבור בעיקר מפעילותה הענפה בתחומי הבינוי והתשתיות, והיא מעורבות ברבים מהפרויקטים הגדולים שנבנים בישראל. לכאורה, ההשקעה בחברה כמו טרגט מרקט, שלה מגוון פעילויות בתחום של ניהול פרויקטים עתירי כוח אדם, נראית כמו התרחקות מפעילויות הליבה של אלקטרה. אך זו אינה היחידה. בשנים האחרונות התרחבה אלקטרה באמצעות רכישות גם לעולמות התחבורה הציבורית, שירותי האבטחה והניקיון.

גם בקבוצה דינמית כמו אלקו, שבשליטת האחים דני ומייקי זלקינד, שמבצעת רכישות רבות בכל זרועות הפעילות שלה, מתבלטת אלקטרה במספר העסקאות שביצעה. מבדיקה שערך גלובס עולה כי בשבע השנים האחרונות היא רכשה יותר מעשר חברות, לפי שווי כולל של מעל מיליארד שקל. 

מאז שנת 2015 ביצעה אלקטרה, המנוהלת על ידי איתמר דויטשר, סדרה ארוכה של רכישות בהיקפים משמעותית של עשרות מיליוני שקלים ומעלה, ועסקת טרגט מרקט מתברגת מבחינת היקפה במקום גבוה בצמרת, שנייה לרכישת אגד תעבורה מהשנה שעברה.

טרגט מרקט היא חברת ניהול פרויקטים שהוקמה בשנת 1994, ומוחזקת ע"י היו"ר ניר נובק, המנכ"לית לשעבר מירי סיני, נדב שרעבי ונפתלי יחילצ'וק, שרשמו במכירה לאלקטרה אקזיט מלהיב של 82 מיליון שקל. החברה עוסקת בניהול פרויקטים מגוונים, בין היתר היא מנהלת את מערך הדיול (קידום המכירות בסניפים) של שופרסל, והעובדים שלה עורכים מבחני טעימות ללקוחות ב-80 מסניפי הרשת. בעבר ניהלה למשל את מרתון ירושלים, ואף הקימה את מערך הדיגום לקורונה עם ביה"ח שיבא. מחזור ההכנסות השנתי שלה עומד על כ-200 מיליון שקל.

"הרכישות באות לתמוך בצמיחה שלנו"

הרכישה נראית כאמור כמו התרחקות מפעילות הליבה של אלקטרה, אבל המנכ"ל דויטשר רואה את הדברים אחרת. "אלקטרה מרחיבה את הפעילויות שלה, והעסקה תאפשר לנו להמשיך לצמוח", הוא אומר. גם במקרה של רכישות אגד תעבורה וחברת אפיקים, שהובילו להקמת זרוע תחבורה ציבורית בשם אלקטרה אפיקים, המטרה הייתה לתמוך בהמשך הצמיחה של אלקטרה.

בעקבות העסקה, מציין דויטשר כי "אלקטרה הופכת לאופרטור בתחום התחבורה, מה שמאפשר לנו לגשת בתור אחת הקבוצות במכרז להקמת הקו הכחול בירושלים. כבר זכינו בקו הירוק בתל אביב, כך שהרכישות האלה בסופו של דבר באות לתמוך בצמיחה שלנו. בד בבד, יש לנו את עשרת הדיברות בנושא הרכישות של החברות. בראש ובראשונה הנושא שחשוב לנו הוא הנושא התרבותי (בחברה הנרכשת, ח' ש').

אוטובוסים של חברת אפיקים / צילום: יח''צ

"אנחנו מחפשים חברה שאיתה אנחנו מקימים שותפות. צריך שיהיה ד.נ.א שמתאים לאלקטרה. זה לא שאנחנו יותר או פחות טובים, זה יצירה של זוגיות, כמו חתונה. אנחנו תמיד קונים שליטה (51%), השותפים ממשיכים לנהל למשך חמש או שש שנים, החברות האלה מכפילות או משלשות את עצמן בתקופה הזאת, ואז אנחנו קונים את כל השליטה (כשהשווי המגולם בסיום הוא לפי התוצאות, ח' ש')".

הרכישות שביצעה אלקטרה היוו אקזיט נאה למי שמכרו לה את עסקיהם. בין המתעשרים הגדולים מהעסקאות המובילות שביצעה אלקטרה נמצאים אמנון סלע, שמכר את השליטה (51%) בחברת אמנון מסילות (אפיקים) לפי שווי של 154 מיליון שקל ביום האחרון של שנת 2020. בידי סלע יתרת המניות ואופציה להשלמת העסקה לפי האסטרטגיה של אלקטרה, שניתנת למימוש בתוך מספר שנים בהתאם לצמיחת הפעילות של החברה.

עוד בין המוכרים נמצאים אייל סגל (בעלי מועדון הכדורגל מכבי נתניה) ושותפו ברוך שחם, שמכרו לאלקטרה את השליטה בחברת מגאסון, הפועלת בתחום מערכות הבקרה וגילוי אש, לפי שווי של 145 מיליון שקל. עוד התעשרה ממכירת עסקיה גם משפחת קורץ, שמכרה לאלקטרה את השליטה בחברת פ.ק גנרטורים לפי שווי של 100 מיליון שקל. 

גם האחים אילן, יואב ומאיר שמעוני "עשו קופה", כשמכרו ב-2015 את השליטה בחברת הניקיון שהקימו, טווס, לפי שווי של 42 מיליון שקל. וכך גם אריק רגב, שייסד את חברת האבטחה יס"ב, שנמכרה בשווי של 20 מיליון שקל שנה לאחר מכן (2016) והפכה לזרוע שירותי האבטחה של אלקטרה כיום.

מנוע ההתרחבות מצוי ברווחיות

אלקטרה הוקמה שלוש שנים לפני קום המדינה והונפקה לפני למעלה מ-50 שנה (1971) בבורסה. החברה פעלה בתחום הקבלנות והתשתיות האלקטרו-מכאניות, כלומר בתפעול של מבנים, תחזוקת מעליות וכדומה. עם השנים הוסיפה נדבכי פעילות של זכיינות, שכוללים למשל את ההקמה והתפעול של קו הרכבת הקלה הירוק בגוש דן, וגם יזמות נדל"ן "מסורתית" שכוללת הקמת פרויקטי בנייה למגורים.

מנוע ההתרחבות של אלקטרה מצוי ברווחיות שלה. החברה אימצה מדיניות חלוקת דיבידנד של 40%-50% מהרווח הנקי, ויתרת הסכום מאפשרת לה המשך ביצוע הרכישות. עד כה המשקיעים יכולים להיות שבעי רצון. מניית החברה מאוזנת מתחילת השנה הנוכחית, כתוצאה מהנופך הסולידי של פעילותה, ובפרספקטיבה ארוכה יותר - המניה רשמה תשואה של 127% בשלוש השנים האחרונות ו-215% בחמש שנים, הרבה יותר מהמדדים המובילים בת"א.

מה שתמך בצמיחה הזו הוא המשך ההתרחבות של אלקטרה בתחומי הליבה שלה, גם באמצעות רכישות. כך למשל נקנתה בשנת 2015 חברת א. צום, שמעניקה שירותים בתחום המעליות, לפי שווי של 30 מיליון שקל, או רכישת חברת מגאסון של סגל ושחם, הפועלת בתחום התקנת מערכות בקרה למבנים כגון שערי חניה, מערכות גילוי וכיבוי אש וכיו"ב, לפני כשש שנים.

בד בבד בוצעו גם רכישות מעבר לים: אלקטרה השתלטה על חברת אף. וו סימס ועל החברות גילסטון והלמן אלקטריק מניו יורק, שעוסקות בעבודות מיזוג אוויר וחשמל, תמורת 67 ו-155 מיליון שקל בהתאמה. העסקאות בארה"ב נעשו בתחומי הליבה המסורתיים של אלקטרה, אך בעיקר נועדו להוות מקפצה להתרחבות גיאוגרפית. יש לציין כי דווקא ההתרחבות לאמריקה נבלמה בעקבות פרוץ הקורונה, שהובילה לשנה ששיבשה את הפעילות הקבלנית בתפוח הגדול.

התמודדות על קווים לאומיים של תחבורה ציבורית

הקורונה גם סימנה את התרחבות אלקטרה לתחומים החדשים, ובעיקר התחבורה הציבורית, שבו ביצעה החברה שתי עסקאות ענק. בראשונה, עוד בימי הסגרים של המגפה בתחילת השנה שעברה (ינואר 2021), רכשה אלקטרה את חברת ההסעות אמנון מסילות, שמחזיקה בצי של 850 אוטובוסים, לפי שווי של 154 מיליון שקל. השנייה, של חברת אגד-תעבורה, נחתמה כעבור מספר חודשים, בהיקף של 200 מיליון שקל.

שתי העסקאות האלה אפשרו לאלקטרה לבסס את פעילות התחבורה הציבורית שלה, והן מאפשרות לה גם להתחיל להתמודד על הקמה ותפעול של קווי תחבורה ציבורית לאומיים. היתרון הגלום עבור החברה הוא שיש לה ניסיון שוטף וידע רב בתחזוקה ותפעול של מערכות, מה שמקנה לה מספר רכיבים עסקיים פנימיים שאותם הטמיעה לאורך השנים בתוך "הבית".

בכניסה לתחום התחבורה הציבורית, יצרה לעצמה אלקטרה מנוע צמיחה שבינתיים מוכיח את עצמו, ונראה שהיא הקדימה את השוק. בשנתיים האחרונות הפך תחום התחבורה הציבורית לסחורה לוהטת בישראל, ועדות לכך ניתנה בעסקה שבה נרכשה לאחרונה השליטה בחברת התחבורה הציבורית הגדולה בישראל, אגד, לפי שווי של 4.8 מיליארד שקל, על ידי קרן התשתיות הציבורית קיסטון - מחיר שהיה גבוה משמעותית מההערכות המוקדמות במכרז.

יכולתה של אלקטרה לזהות הזדמנויות רכישה צפויה לעמוד למבחן גם במקרה של עסקת טרגט מרקט, שבה שולם תג שווי נדיב מאוד לחברת ניהול הפרויקטים. בינתיים זה עובד לה: שווי השוק של אלקטרה גדל ב-250% על פני תקופת הרכישות (סוף 2014 עד היום), והוא עומד על 8 מיליארד שקל. בתקופה זו הכנסות החברה צמחו מ-4 מיליארד שקל לקצב שנתי של 10 מיליארד שקל.

עוד כתבות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי