גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הריקול הענק חתך את רווחי שטראוס ב-58% ברבעון השני

את המחצית הראשונה של השנה סיימה שטראוס עם ירידה של 1.2% במכירות לעומת התקופה המקבילה ב-2021, לרמה של 2.93 מיליארד שקל, וצניחה של 79% ברווח הנקי, שהגיע לכ-69 מיליון שקל

עפרה שטראוס / צילום: איל יצהר
עפרה שטראוס / צילום: איל יצהר

ענקית המזון שטראוס  דיווחה הבוקר (ג') על ירידה של 58% ברווח הנקי ברבעון השני של שנת 2022, לרמה של 55 מיליון שקל, לעומת 130 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד; זאת על רקע הריקול הענק ועצירת הפעילות במפעל השוקולד של החברה בצפון הארץ בחודש אפריל השנה. 

מאחורי הקלעים של הטלטלה בשטראוס: למה פורש המנכ"ל ומי היורש המיועד 
הסלמונלה בשוקולד לא הייתה המכה היחידה: המשברים שחתכו משטראוס 2 מיליארד שקל

מחירי הקפה המאמירים בעולם "שמרו" על יצרנית המזון שטראוס, והצליחו לשכך את פרשת הזיהום במפעל השוקולד שלה בצפון הארץ. עם פרסום התוצאות לרבעון השני, עולה כי מכירות החברה בשלושת החודשים שהסתיימו ביוני אומנם הושפעו לרעה מהירידה בהכנסות בשל השבתת מפעל השוקולד, וכן מעצירה יזומה של פעילות סלטי החומוס בצפון אמריקה (סברה) - אך הצליחו לרשום עלייה.

המכירות (הכוללות לפי הדוח הניהולי) ברבעון השני הסתכמו ב־2.28 מיליארד שקל, עלייה של 6.8% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. לפי דוחות החברה, הפגיעה במכירות עומדת על 173 מיליון שקל, ובחציון כולו נרשמת פגיעה של 211 מיליון שקל.

שיעור הרווח הגולמי ברבעון נשחק ל־30.4% לעומת 37.4% בתקופה המקבילה אשתקד. הרווח התפעולי נחתך במחצית והסתכם ב־102 מיליון שקל. הרווח הנקי הסתכם ב־84 מיליון שקל, לעומת 144 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, ירידה של 42%.

לדברי מנכ"ל שטראוס גיורא בר־דעה, שהודיע לאחרונה על פרישתו, ברבעון השני ניתן לראות כי "המבנה של פורטפוליו המוצרים של הקבוצה יכול לספוג שני אירועים לא קלים. היה קושי בפעילות הממתקים ובסברה, אך בה־בעת היו תוצאות מדהימות לחברת הקפה בכל העולם, כמו גם של פעילות המים בכל העולם".

המפעל עדיין סגור

קבוצת שטראוס היא החברה השנייה בגודלה בשוק המזון והמשקאות בישראל, ונכון לרבעון השני היא החזיקה על־פי נתוני סטורנקסט ב־10.7% מסך שוק המזון והמשקאות במונחי ערך כספי, בהשוואה לכ־12% ברבעון המקביל אשתקד. הקבוצה כוללת עשרה תחומי פעילות - ובהם קפה, שוקולד, מים, חטיפים מלוחים וסלטים מצוננים - ומעסיקה כ־4,600 עובדים.

בפסח האחרון קראה החברה לציבור להחזיר את כלל חטיפי השוקולד שיוצרו במפעל עלית בנוף הגליל, בעקבות ממצאי סלמונלה שהתגלו במהלך בדיקה תקופתית. בסוף אפריל נשלל תקן האיכות של המפעל לשלושה חודשים, או עד לתיקון הליקויים.

בחודשים האחרונים עובר המפעל שיפוצים נרחבים, ולמרות שהדד־ליין שהגדיר משרד הבריאות עבר לפני שבועיים, הוא עדיין לא שב לפעילות. בדוחותיה מציינת שטראוס כי ביצעה ניקיונות והשקעות בתשתיות, על־מנת להבטיח שיפור בסטנדרט האיכות ובטיחות המזון. עוד צוין כי החברה נערכת בימים אלה לחזרה לייצור באופן מדורג תחת בקרה מוקפדת, ותודיע על כך עם קבלת אישור ממשרד הבריאות.

בתחילת החודש הוחלט בחברה להקים ועדה לבחינת הפרשה, ובשבועות הקרובים יקבל הדירקטוריון החלטה על הרכב חבריה. נכון לתקופה זו עומדות נגד שטראוס שבע בקשות לאישור תובענות כייצוגיות ושש בקשות לגילוי ועיון במסמכים לצורך בחינת האפשרות להגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת נגד נושאי משרה או בעלי תפקידים בחברה. בית המשפט המחוזי תל אביב החליט להתיר את הבקשה הראשונה, ומחק את יתר הבקשות.

נזכיר כי בסיכום הרבעון הראשון העריכה החברה כי ההשפעה על הרווח הנקי השנה בשל אירוע הריקול תעמוד על 170־230 מיליון שקל. עם פרסום התוצאות לרבעון הנוכחי מעריכה החברה את הפגיעה בטווח מצומצם יותר, שיעמוד על 210־230 מיליון שקל.

על־מנת לצמצם את הנזקים נקטה שטראוס מספר צעדים, ובהם הרחבת פעילותה באמצעות ספקי משנה והגדלת פעילות מיקור החוץ, כלומר ייצרה חלק מחטיפי השוקולד במפעלים אחרים.

ביקושים יציבים לקפה

במידה רבה ניתן לומר כי האינפלציה העולמית סייעה לשטראוס לשמור על רמת המכירות שלה ברבעון השני. בעוד שפעילותה בישראל רשמה ירידה של 15.7% בהיקפי המכירות נטו, ל־773 מיליון שקל ברבעון השני של 2022, והסבה לחברה הפסד תפעולי רבעוני של 11 מיליון שקל (לעומת 108 מיליון שקל ברבעון השני אשתקד) - הרי שבפעילות הקפה נרשמה עלייה חדה של 45% בנתוני המכירות נטו, שהסתכמו בכ־1.2 מיליארד שקל.

בשטראוס אומרים כי "בשנתיים האחרונות אנחנו רואים גל של עלייה דרמטית במחירי הקפה הירוק בעולם - למעשה הכפלה במחיר. הדבר מגיע אחרי שלוש שנים שבהן מחירי קפה זה היו יחסית נמוכים בהסתכלות היסטורית.

"העלייה לוותה בהתאמות מחירים שבחלק מהמקומות, כמו ברזיל, היו יותר חדות. בנוסף נרשם שיפור ברווח וברווחיות בתחום, שהמשיך ברבעון השני. מה שקרה הוא שהביקושים לא נפגעים למרות העלייה במחירים, ואנחנו רואים גידולים כמותיים באחוזים בודדים".

גם פעילות המים (מתקני טיהור מים, דוגמת תמי 4) רשמה עלייה של 7.3% בהכנסות לכ־200 מיליון שקל. היקף הרווח נותר דומה ועלה ב־3.5% ל־23 מיליון שקל ברבעון השני.

הפגיעה בחומוס בארה"ב

כמה חודשים לפני אירוע הריקול בארץ, הושבת מפעילות מפעל סברה של שטראוס בווירג'יניה, ארה"ב, בעקבות בדיקת FDA שבה נמצאו חיידקי סלמונלה בדגימה שנערכה בחומוס. בתחילת אפריל דיווחה שטראוס כי צפויים עיכובים ושינויים מהותיים בהיקף ובלוחות הזמנים של המפעל, בשל השבתת הייצור.

בסוף אפריל חזר המפעל לייצור חלקי, ומאז גדלה פעילותו בהדרגתיות. לפי החברה, כיום הוא נמצא בכושר ייצור כמעט מלא וצפוי לחזור לפעילות מלאה במהלך המחצית השנייה של השנה.

פעילות המטבלים הבינלאומית, שמושפעת מצעדים יזומים שנקטה שטראוס במפעל החומוס שלה בארה"ב (בשותפות עם פפסיקו), הובילה לרישום של הפסד תפעולי של 31 מיליון שקל ברבעון השני של השנה, מול רווח של 11 מיליון שקל. ההכנסות בפלח זה נחתכו ב־59% ל־74 מיליון שקל.

על־פי חברת מחקר השוק IRI, נתח השוק הכספי של סברה בשוק החומוס ירד במחצית הראשונה של השנה ועמד על כ־33% בהשוואה לכ־61% בתקופה המקבילה אשתקד. נכון למועד פרסום הדוח, שטראוס צופה כי סברה תסיים את המחצית השנייה של השנה בהפסד תפעולי בטוח של 3־9 מיליון דולר.

"אנחנו רואים תופעה מעניינת", אומרים בהנהלת שטראוס. "הקטגוריה נפגעה באופן קשה מהתקופה שבה סברה לא הייתה על המדף. יש הלימה בין הנאמנות (של הלקוח) לסברה לאכילת החומוס. לפני שבועיים ה־FDA הסיר את מכתב האזהרות, וכרגע אנחנו מקווים להשלים את הקווים והניקיונות שלהם, ולצאת בקרוב לדרך".

נזכיר כי ברקע מתנהלת חקירת רשות התחרות בפרשת תיאום המחירים, שבמסגרתה בודקת הרשות חשד לקיום הסדר כובל בין ספקים למתחרים וקמעונאים. בחודש שעבר נחקרו בר־דעה ובכירים נוספים בחברה בהמשך לפרשה.

כאמור, בר־דעה, מכהן כמנכ"ל הקבוצה מאז 2018, הודיע לאחרונה על התפטרותו. מאחר שלחברה יש מסורת של מינויים פנימיים, רוב הסיכויים שגם המינוי הבא יהיה מתוכה. המועמד המוביל הוא ציון בלס, שעובר כבר עשור הכשרה אישית מצד הבעלים עפרה שטראוס. מועמדים נוספים הם תומר הרפז, שעזב לפני כשנה את תפקידו כמנכ"ל סברה אובלה; ושחר פלורנץ, סמנכ"ל הצמיחה והחדשנות בקבוצה - שניהם מנהלים שגדלו בתוך שטראוס.

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל