גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביצועים חלשים ואי יציבות ניהולית גובים מחיר: רווחי הקמעונאות של שופרסל צללו ב-60%

רשת המזון הגדולה בישראל שמרה על היקף המכירות שלה ברבעון השני, אך העמקת המבצעים וגידול בהוצאות הובילו לירידה חדה ברווחיה ● מנהלי שופרסל: "התוצאות משקפות את החזרה לשגרה ואת היציאה מתקופת הסגרים של הקורונה. החברה נערכת להתאמת הוצאות"

סניף שופרסל / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky
סניף שופרסל / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

דעיכת מגפת הקורונה ועלייתה של האינפלציה פגעו בתוצאותיה של שופרסל ברבעון השני של 2022. בסיכומו אומנם עלו הכנסותיה של רשת הקמעונאות הגדולה בישראל בשיעור של 3.3% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, והסתכמו ב-3.7 מיליארד שקל, אך נתוני הרווחיות שלה צנחו, ובשורה התחתונה עמד הרווח הנקי על 68 מיליון שקל - ירידה של 30% המהווים כ-1.8% מההכנסות (בהשוואה לרווח של 97 מיליון שקל שהיוו כ-2.7% מההכנסות ברבעון השני של 2021). 

רשות ניירות ערך החלה בבדיקה בחשד לאי-סדרים ברשת שופרסל 
עם אברכהן כיו"ר ומנכ"ל חדש: האם שופרסל תגיע מוכנה לתחרות מול קרפור? 
מהמינוי ועד ההדחה: מאחורי הקלעים של פיטורי מנכ"ל שופרסל, לאחר חודשיים בלבד בתפקיד 

בסיכום המחצית הראשונה של השנה נחתך הרווח הנקי ב-55% ועמד על 95 מיליון שקל (1.3% מהמכירות), זאת לעומת 211 מיליון שקל ( 2.9% מהמכירות) במחצית המקבילה אשתקד.

התוצאות החלשות והטלטלות הקשות שחוותה הנהלת שופרסל בחודשים האחרונים באות לידי ביטוי בביצועי המניה שמציגה תשואת חסר משמעותית. מניית שופרסל  רושמת ירידה של 12% מתחילת השנה, בעוד שמניית המתחרה רמי לוי עלתה ב-15%. שווי השוק של הרשת עומד כיום על 6 מיליארד שקל. 

שופרסל מציינת כי העלייה בהכנסות נבעה בעיקרה מהחזרה לשגרה, הרחבת פעילות השוק העסקי ועיתוי חג הפסח שחל השנה במהלך הרבעון השני. המכירות בסניפים זהים גדלו בשיעור של כ-11.2% ברבעון ובכ-16.2% במחצית השנה, לעומת התקופות המקבילות אשתקד. העמקת המבצעים ועלייה בהוצאות התפעול גרמו לכך ששיעור הרווח התפעולי נשחק משמעותית והסתכם (אחרי הכנסות והוצאות אחרות) ב-141 מיליון שקל, ירידה של 23% ביחס לרבעון המקביל.

הרווח התפעולי היווה 3.8% מסך ההכנסות ברבעון, למול שיעור של 5.1% ברבעון השני אשתקד. בסיכום המחצית הראשונה נחתך הרווח התפעולי ב-45% והסתכם ב-209 מיליון שקל, כ-2.9% ממחזור המכירות, זאת בהשוואה לכ-381 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד שהיוו כ-5.2% ממחזור המכירות.

בתגובה לתוצאות המאכזבות אמרו בכירי שופרסל, יו"ר הדירקטוריון איציק אברכהן והמנכ"ל אורי וטרמן, כי "תוצאות הרבעון השני משקפות את החזרה לשגרה ואת היציאה מתקופת הסגרים של הקורונה. החברה נערכת להתאמת הוצאות, באופן שיאפשר לה לחזור לשיעורי הרווחיות שאפיינו את הרבעונים הקודמים".

בסיכום מחצית הראשונה ירדו הכנסות שופרסל ב-2% והסתכמו ב-7.2 מיליארד שקל בהשוואה ל-7.4 מיליארד שקל בתקופה המקבילה, כאשר כאן ניכרת כבר השפעת סיומה של המגפה, שעוד הייתה דומיננטית במחצית המקבילה אשתקד. בהנהלת שופרסל מסבירים כי הציבור הישראלי יצא מהסגרים וחזר לטוס לחו"ל, מה שהוביל לצמצום הצריכה.

התורם העיקרי לרווח: נדל"ן מניב

מי שאחראי על עיקר הרווח של שופרסל ברבעון השני היה תחום הנדל"ן המניב שלה. לשופרסל יש תיק נכסים גדול בשווי כולל של 2.8 מיליארד שקל, שיצר לה הכנסות נטו מדמי שכירות (NOI) של 86 מיליון שקל ברבעון.

הרווח התפעולי שנבע לשופרסל מפעילות הנדל"ן עמד על 136 מיליון שקל, יותר מפי  2.5 לעומת הרווח שהפיק מגזר הקמעונאות ועלייה של 270% ביחס להכנסות מגזר הנדל"ן בשנה שעברה. הרווח התפעולי של המגזר הקמעונאי צנח ברבעון השני ב-60% ביחס לרבעון המקביל ל-53 מיליון שקל.

לשופרסל יש גם מגזר פעילות נוסף תחת המותג Be, שבו פועלת רשת הפארם שבהחזקתה. ההכנסות מ-Be צמחו ברבעון השני בכ-14% והסתכמו בכ-255 מיליון שקל, בהשוואה ל-223 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

במחצית הראשונה הסתכמו הכנסותיה של Be ב-524 מיליון שקל, גידול של כ-19%. המכירות בסניפים זהים גדלו בשיעור של כ-11.2% ברבעון ובכ-16.2% במחצית לעומת התקופות המקבילות. אולם למרות הגידול הנאה בהכנסות, תרומת הפארם לרווחיות היא אפסית - הרווח התפעולי שנבע ממגזר Be הסתכם ב-2 מיליון שקל, בדומה להיקפו ברבעון השני אשתקד.

אתגרי ניהול, חשבונאות וחקירות

שופרסל, המתנהלת ללא גרעין שליטה, ידעה בחודשים האחרונים טלטלות רבות בקומת ההנהלה, כולל החלפת היו"ר והמנכ"ל. הגופים המוסדיים המחזיקים ברוב מניות החברה הובילו לחזרת המנכ"ל הפורש אברכהן לרשת, הפעם בתפקיד היו"ר, והוא מצידו מינה מנכ"ל חדש, אורי וטרמן, במקום עופר בלוך שנאלץ לפנות את מקומו לאחר כהונה קצרה בת חודשיים בתפקיד, ובעקבותיו בכירים נוספים בחברה.

אך לא רק שינויים בצמרת ההנהלה חוותה הקבוצה. בשבוע שעבר פורסם כי רשות ניירות ערך החלה בבדיקה באשר לאי-סדרים חשבונאיים ברשת. הרשות שלחה מכתב לבעלי תפקידים בהנהלת שופרסל, בו היא מבקשת מידע באשר להתנהלות הכספית ברשת.

במקביל, נמשכות חקירות רשות התחרות בפרשת תיאום המחירים שנחשפה בנובמבר שעבר בחשד לתיאום מחירים לכאורה בין חברות המזון. היו"ר אברכהן זומן לחקירה נוספת בחודש שעבר, לאחר שבכירים בשטראוס נחקרו גם הם פעם נוספת.

על כניסת קרפור לארץ: "יודעים להתמודד עם תחרות"

האתגרים שניצבים בפני שופרסל צפויים להתגבר בחודשים הקרובים בצורה משמעותית. רשת קרפור הצרפתית צפויה להיכנס לפעילות בארץ עד לסוף השנה, באמצעות קבוצת יינות ביתן-מגה. המנכ"ל הטרי של שופרסל, אורי וטרמן, שמונה לתפקידו בחודש שעבר, הביע ביטחון ביכולות הרשת להתמודד עם האתגר החדש, ולדבריו, "תחרות היא דבר חיובי".

לדברי וטרמן, כניסת הרשת הבינלאומית לארץ "תחדד אותנו במקומות בהם זה נדרש ותגדיל את היתרונות שלנו. יש לנו תשתיות אדירות של מותג פרטי, מועדון לקוחות, אלה דברים שנבנים בעשרות שנים. אנחנו מתייחסים לכולם בכבוד ובהערכה, ונעשה את הכי טוב מבחינתנו". 

וטרמן, המנכ"ל שאותו הביא אברכהן מניהול רשת Be, ציין כי למרות פרק הזמן הקצר שבו הוא מכהן, כבר הספיקו השניים להוביל צעדים חדשים: "מהיום שמוניתי למנכ"ל איציק ואני עובדים מסביב לשעון על התוכניות להמשך", אמר. "בחודש האחרון עשינו המון שינויים, ואנחנו משוכנעים שכפי שהחברה ידעה להתמודד בעבר עם תחרות ומשברים, נדע לצאת חזקים ולהוביל את שוק קמעונאות המזון בישראל בסטנדרטים עולמיים, כפי שהיה עד כה".

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל