גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסעדת משייה שאחרי מתיחת הפנים: חוויה קולינרית ייחודית

משייה שלפני הקורונה היא לא משייה שאחריה ● המסעדה, בהובלת השף גיא אריש, מציעה תפריט, חוויה וגישה חדשים ומפתיעים

מנת פתיחה במסעדת משיה / צילום: אסף קרלה
מנת פתיחה במסעדת משיה / צילום: אסף קרלה

 

מסעדת השף של קבוצת בארכה האוס, שבבעלות המסעדנים אלון פרידמן ואסף ליס, ממוקמת בקומת הכניסה של מלון בוטיק תל אביבי ברחוב מנדלי 5 ("המלון ברחוב מנדלי"). במהלך הקורונה סגרה הקבוצה 50 אחוז מהמסעדות שלה (בהן קיטשן מרקט ומאגרב) והתרכזה במסעדת הדגל שבבעלותה, משייה, שעברה ב־2022 מייק אובר רציני - יותר בתפריט, בגישה ובחוויה, פחות בנראות. 

משייה שלפני הקורונה היא לא משייה שאחריה. את משייה שלפני המגיפה הוביל השף יוסי שטרית (היום במסעדת היבה). בימיו, משייה הייתה מסעדה מהודקת יותר, על סף הפיין דיינינג, שהגישה אוכל מקומי־מרוקאי מסוגנן היטב ומצולחת למשעי. משייה שאחרי הקורונה, מינוס שטרית, היא מסעדה משוחררת ויומיומית יותר. לתפקיד השף לוהק גיא אריש, אקס מסעדת פרונטו, שקיבל כאן לראשונה הזדמנות להוביל מטבח משלו. 

 

למה בחרנו בה

כבר מהביס הראשון (לחם שיפון קלוי עם חמאה מקרם פרש ודג כבוש) זה מכה בך וזה ברור: פה לא עושים קופי פייסט. לא תמצאו כאן טעמים מוכרים מהעולמות הלבנטיניים השגורים (טחינה־יוגורט־עמבה־שמן־זית) וגם לא שילובים גנריים של חומרי גלם וטעמים. זה אוכל חצוף, מקורי, טעים. התפריט הוורסטילי, שמודפס על נייר מתוארך ומשתנה מדי יום, מחולק לפי חומרי גלם ראשיים (ירקות ודגנים, דגים, פירות ים, בשר ולחמים) ונשען על התוצרת הרבה שמייצרים במסעדה מאפס, כחלק מהאג'נדה - מהחמאה, דרך הקרם פרש ועד למיסו (משחת טעם עזה ומלוחה) ולגארום (נוזל תיבול מרוכז, מעין ציר). 

View this post on Instagram

A post shared by Mashya (@mashya_restaurant)

ביו שף

גיא אריש, 32, שגדל בפריז ובמיתר, הוא אוטודידקט שחוקר חומרי גלם וטכניקות. את דרכו המקצועית החל במסעדת דרך האוכל בתל אביב, אבל התחנה המשמעותית עבורו הייתה פרונטו, שם הוא עבד במשך שבע שנים לצד השף המוערך דיויד פרנקל - תחילה  כסו שף ואז כשף בפועל.

במהלך עבודתו בפרונטו נשלח אריש לסטאז'ים בשתי מסעדות גדולות - האחת: מוגריץ שבסאן סבסטיאן, המעוטרת בשני כוכבי מישלן; השניה היא נומה הדנית, מהמסעדות הטובות (3 כוכבי מישלן), החשובות והמשפיעות בעולם. 

את ההתמחות שלו בנומה העביר אריש במטבח ההתססות פורץ הדרך של המסעדה - התמחות שציידה אותו, בצד השנים עם פרנקל, בטונות של השראה וידע, שבאים לידי ביטוי מובהק באוכל שלו: שימוש חכם בהתססות ושילובי טעמים שיוצרים ביסים עוצמתיים, ממזרייים, לא שגרתיים ואוממיים מאוד. האוכל של אריש הוא עכשווי, מקומי וגלובאלי, אסתטי, אבל לא מאוד מתאמץ; הפוקוס הוא על הטעם.

מנת טארט במסעדת משיה / צילום: אסף קרלה

מנת הדגל

סרטנים כחולים עם ארטישוק ירושלמי. בשר סרטנים מפורק, קרם פרש, קרמבל שיבולת שועל־מיסו, רוטב של גארום עוף, חמאה ומיסו חומוס, ארטישוק ירושלמי מבושל ושמן צ'ילי. המנה הנהדרת הזאת גם מספרת את הסיפור של משייה החדשה וגם מבטאת את החיבה העזה של אריש למנות ים־יבשה (דגים ובשר באותה הצלחת) - חיבור טרנדי ומוצלח מאוד, שתמצאו כאן במנות רבות - ולשילוב אלמנטים מותססים באוכל, שמספקים את הקיק כמעט בכל מנה. 

זאת מנה עשירה בטעמים ובמרקמים, שאוכלים עם כף, קצת כמו קערת דגנים. מנה ששולחת חיצים למוח (86 שקלים).

מנת האינסטגרם

מנת הפתיחים. טוב, זה קל. מנת הפתיחים של משייה, הכוללת ארבעה ביסים קטנטנים ומרגשים, מוגשת על קונסטרוקציית עץ  מיוחדת ואינסטגרמית מאוד, המורכבת מארבע קוביות במפלסים שונים. על כל קובייה מונח ביס זעיר אחר, ומומלץ לאכול את המנה בסדר מסוים, בדומה לצלחת גבינות: מתחילים מהביס העדין ביותר ומסיימים בביס שהכי ממלא את הפה. 

הביס הראשון הוא ביס השראה נורדית: לחם שיפון קלוי עם חמאה מקרם פרש ודג כבוש; הביס השני: קרקר מלחם מחמצת, קרם פרש, טבסקו אדום (מפלפלים מותססים) ופסטרמה לוקוס מיובש; השלישי: קרקר שיפון, איולי קימצ'י ושני מולים (כבוש ומעושן); האחרון - צ'דר וקוויאר ישראלי מונחים על בריוש. ככה פותחים ארוחה (49 שקלים).   

הקינוח

טארט דגנים. טייק אוף של אריש ל"רי אולה" - פודינג אורז בחלב צרפתי שסבתו הכינה לאמו, ואמו הכינה לו בילדותו. בגרסה של משייה, המבוצעת על ידי השף קונדיטורית גבי גרינברג, המנה מורכבת מבצק פריך קלאסי, מעליו שכבה של קרם קרמל ודגנים קלויים ותפוחים, בצק עוגיות, שכבה של קרם אורז, מעליו אורז תפוח - ומעל הכל גלידת חלב דגנים (48 שקלים). 

תפריט היינות

תפריט היין של משייה מדבר את שפת המסעדה: רוחו של השף הצעיר והאוכל הלא מנומס שלו. תמצאו פה יינות צעירים, רעננים ואנרגטיים, יינות קלאסיים בצד יינות טרנדיים ופאנקיים יותר (טבעיים וביו דינמיים) וכן מבחר יפה של יינות ישראליים.

בהמלצת מנהל היין של המסעדה (וגם בשל חיבתי ליינות האזור) הלכנו על יין לבן מפורטוגל: "טיארה" של יקב ניפורט מגיע מעמק הדורו, אזור המתמחה בעשיית פורט. בלנד מקומי שמפיק יין שהוא בין קל לכבד, עם חמיצות פריכה, מעט פרחוני ומעט הדרי. יין שיש לו אבולוציה יפה בכוס והוא משתלב באופן מושלם עם סוג האוכל המוגש במסעדה (300 שקלים לבקבוק).

השירות

אמנם משייה דור 2 היא עדיין מסעדה יקרה יחסית (300 שקלים ממוצע לסועד), אבל היא נטולת טקסים וטקסיות. האווירה בה קלילה, משוחררת וכיפית - והשירות בהתאם: בגובה העיניים, לא כבד, לא מכביד, אבל סופר מקצועי. תוסיפו לזה את המבעבע שקיבלנו על חשבון הבית בזמן ההמתנה לשולחן והנה לכם מסעדה של מקצוענים. 


מה עוד אכלנו

צלחת פתיחים אישית - 98 שקלים
שיפוד פטריות מלך היער - 78 שקלים
בריוש צדפות - 76 שקלים
סשימי אינטיאס - 84 שקלים
ביס סרטן נא וקוויאר - 74 שקלים
סרטנים כחולים וארטישוק ירושלמי - 86 שקלים
טארט דגנים - 48 שקלים
מוס שוקולד - 56 שקלים

סה"כ ל-2 סועדים (ללא טיפ): 600 שקלים

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה