גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלוק אתריום לקראת שדרוג: מה ישתנה ומה יישאר איתנו עוד תקופה ארוכה

בשבוע שעבר הסברנו כי הבלוק שמחזיק במטבע הקריפטו השני בחשיבותו בשוק, נערך לשדרוג טכנולוגי ● לאור ההתעניינות, העמקנו כעת בהבנת המשמעויות: מה לוח הזמנים הצפוי, מה הולך להשתנות ובאיזה שלב, ואת מי זה ישרת

המטבע השני בחשיבותו בשוק. אתריום לצד הביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock
המטבע השני בחשיבותו בשוק. אתריום לצד הביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

בשבוע שעבר התחלנו לעסוק במדור זה במעבר של בלוק האתריום למודל 2.0, ובשל ההתעניינות הרבה בנושא ושאלות שהתקבלו במהלך השבוע שחלף, נצלול הפעם יותר לעומק - איך בעצם יתרחש השינוי, ולמה לצפות?

אתריום 2.0: העדכון הגדול בתחום הקריפטו יוצא לדרך
שתי חברות אשראי חוץ־בנקאי, שתי נפילות ואיך קשורה אליהן משפחה אחת מנצרת 

"חשוב להבין שהשינוי שיתבצע בספטמבר הוא שלב ראשון מבין 5 שמהם יורכב המהלך הכולל של הבלוק, שייקח כ-3-4 שנים", אומר איילון אביב, מצוות ההשקעות של קרן הקריפטו קולדייר. "בלוק האתריום, שהתחיל מאוד דומה לבלוק הביטקוין, הולך ומתרחק ממנו, על מנת להתאים לצרכים הספציפיים של האתריום. השינוי מתרחש תוך כדי תנועה. ניתן לדמות זאת לחללית שטסה, ותוך כדי הטיסה מפרקים את המנוע, מחליפים למנוע אחר, אחר כך מפרקים ומחליפים גם את המדחף".

ואיך זה למעשה יתבצע? בשלב הראשון בספטמבר מחליפים את מנגנון הקונצנזוס (פירוט בהמשך), אחר כך יהיו שני שינויים של אחסון הדאטה בתוך הבלוקים, השינוי הרביעי נועד לייעל את הבלוק ולאפשר שינוי בשמירה של מידע לא נחוץ, והשינוי החמישי יאפשר תוספות של פיצ'רים טכנולוגיים שונים. כל אלו יחד אמורים לייעל את הבלוק ולאפשר את הגידול בסקיילביליות שלו - כלומר, את היכולת לעבד במהירות ובבטיחות כמות גדולה יותר של טרנזקציות, שתאפשר את המשך ההתפתחות שלו.

אנו רואים תכונה רבה בשוק לקראת השדרוג, שמתבטאת גם בעליות גבוהות במטבע האתר (ETH), שעלה מתחילת הרבעון הנוכחי ב-54.2%, בשעה שהביטקוין עלה בתקופה זו ב-11.4% בלבד.

השלב הראשון במהלך צפוי כאמור בחודש הבא. "כרגע שעת השין מתוכננת ל-18/9. חשוב להבין שזה תלוי בכמה דברים ויכול להשתנות. למשל, ככל שהמחיר האתר יורד, זה עלול לדחות את המועד", מציין שי דתיקה, מנכ"ל ומייסד חברת המסחר בנכסים דיגיטליים INX. "התוצאה של מעבר בין השיטות תתבטא בירידה בסך האתריום הסחיר בשוק. הסיבה לכך היא ששריפת אתר (הקטנת היצע המטבעות) בעבור GAS (עמלות בלוק האתריום) תשתווה ואף תגדל מסך הכרייה. המטרה בגדול היא להגן על המערכת ולשכלל אותה. המערכת מעניקה תגמול על החזקה של מטבעות ולא על עבודה שדורשת השקעה כספית ואנרגיה. בסופו של דבר הכול הופך להיות זול ובטוח יותר".

 מה עתיד לכלול השדרוג, ומה לא

מה צפוי לקרות בשלב הראשון של השדרוג? לדברי אסף אלמליח, אנליסט קריפטו בכיר בבית ההשקעות פרוקסיביט, מדובר בשדרוג התשתית, "שיכלול שינוי מהותי בשיטת הקונצנזוס (הדרך בה מסכימים על טרנזקציות ברשת, א"א)". במתכונת הנוכחית שיטת הקונצנזוס נקראת Proof of work - הוכחת עבודה, שבה מתחרים על כוח מחשוב על מנת לפתור חידה מתמטית רנדומלית. הראשון לפתור את החידה יקבל את תגמולי הכרייה, כלומר המטבעות החדשים שנוצרים. החיסרון בה הוא בזבוז אנרגטי (חשמל) יוצא דופן. השיטה החדשה נקראת Proof of stake - הוכחת החזקה, ומשמעותה תחרות על החזקה מטבעות ו"נעילתם". מי שבעל יותר מטבעות ETH שנמצאים ב'נעילה' הוא בעל סיכוי גדול יותר לזכות בכריית הבלוק הבא. 

"אבל צריך להיות מודעים לדברים שלא יקרו בשדרוג הקרוב, אלא אולי רק בהמשך הדרך: למשל עמלות ה-GAS לא יירדו אחרי השדרוג באופן מיידי", מציין אלמליח. מדובר בעמלות שמשלם מבצע ההעברה, ומאחר שהעברה באתריום עולה 2.5 דולר בממוצע, ישנה תקווה גדולה שתהיה הוזלה של העמלות, "אבל המעבר הקרוב מתרכז בהחלפת שיטת הקונצנזוס ולא בהורדת עלויות ההעברה. זה יכול לקרות רק עם הרחבת קיבולת ותפוקת הרשת, בהמשך הדרך".

נקודה נוספת שכדאי לשים אליה לב, לפי אלמליח, היא המטבעות הנעולים בפרוטוקולים: "לקראת השדרוג הקרב לא מעט פרוטוקולים אפשרו 'לנעול' מבעוד מועד מטבעות ETH ולהחליפם ביחס של 1:1 במטבעות stETH - מטבעות הגרסה החדשה של הבלוק לאחר השדרוג. רבים חושבים כי תקופת נעילת המטבעות תסתיים כשהשדרוג יתרחש", אומר אלמליח. "אך בעוד שמשתמשים רבים ישמחו להוציא מנעילה את ה-stETH שברשותם, קהילת המפתחים אישרה כי אופציה כזו לא תיכלל בשדרוג הקרוב. היא מתוכננת בשלב השדרוג הבא שמתוכנן להתבצע כחצי שנה עד שנה אחרי השדרוג הקרוב.

עם זאת לדבריו, "התמלוגים עבור כריית המטבעות החדשים יהיו זמינים למשיכה מיד לאחר שהשדרוג ייצא לפועל".

לגבי מהירות ההעברה והסקיילביליות, מציין אלמליח כי "ניתן להניח באופן סביר שמהירות ההעברות (טרנזקציות) בשדרוג החדש לא תשתפר בצורה יוצאת דופן. ייצור בלוק בשיטה הנוכחית באתריום קורה אחת ל-13.3 שניות. לאחר השדרוג ברשת החדשה ייצור בלוק ייעשה בכל 12 שניות. את השיפור הגדול באמת נראה בשלבים הבאים של השדרוג".

בשולי השדרוג: מה עושים עם טורנדוקאש?

ברקע ההכנות לשדרוג, התנהל השבוע דיון ער בבלוק בנושא אחר לגמרי, הנוגע לסנקציות שהוטלו על שירות טורנדוקאש. כפי שדיווחנו בשבוע שעבר, שירות המיקסר, שנועד להסתיר את זהות מבצעי העסקאות נתון תחת סנקציות חמורות שהטיל משרד האוצר האמריקאי.   

כאשר ארנק שולח טרנזקציה על הבלוקצ'יין, גם אם אנו לא יודעים מי האדם שעומד מאחורי הארנק, אנו יכולים לדעת מהי כתובת הארנק ולאתר את מקור ההעברה. בדרך זו הרשויות יכולות להתחקות אחרי פעולות נוספות שבוצעו מאותו ארנק. המיקסר, כשמו, "מערבב" את הטרנזקציה שעוברת דרכו כך שלא ניתן לייחס אותה בוודאות לחתימת הארנק השולח, כשהיא יכולה להוביל לכתובות של ארנקים נוספים.

השירות כרגע נמצא תחת סנקציות שכוללות חסימה שלו, הקפאה של כתובות של ארנקי אתריום בחשד שהן קשורות לשירות, הסרה של שרת הדיסקורד של הפרויקט, ועוד. אלו הוטלו לאחר שבבדיקה נמצא כי כמעט בכל מקרי ההונאות האחרונים, חלק מהכספים מצאו את דרכם אל טורנדוקאש.

אם כך, הדיון בבלוק עסק בשאלה איך צריך לפעול לאור ההגבלות על טורנדוקאש. האם על בלוק אתריום לסרב להכניס בלוקים שבהם יש עסקאות שהגיעו מטורנדוקאש. אביב מקולדייר אומר כי "מבדיקה שערכנו, 66% ממאשרי העסקאות של אתריום מתנגדים להכנסת עסקאות שהגיעו מטורנדוקאש, והם יצייתו להגבלות שהטיל הממשל האמריקאי". זה יכול להיות בעייתי לדבריו, שכן "נוצרת כאן צנזורה ברמת הפרוטוקול, ולא בטוח שיש לכך סיבה טובה.

"אנחנו לא רוצים לעזור לצפון קוריאנים להלבין כסף כמובן, אבל אנחנו כן בעד שיהיה פיתרון של פרטיות בבלוק האתריום. אם הבוס שלי יכול לראות אם תרמתי כסף למען מטרה מסוימת, נגיד אוקראינה, זה באג מבחינתי, זה לא טוב. פתרונות של פרטיות - לא צריך לעשות עליהם צנזורה באופן גורף", מסכם אביב.

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע