גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממה להיזהר ואיך להצליח: 10 טיפים להקמת חממת סטארט-אפים בתוך החברה

יותר ויותר חברות רוצות להקים אקסלרטורים פנימיים כדי לעודד צמיחה וחדשנות בתוכן ● מה חשוב לעשות כדי להצליח - וגם מה אסור לעשות ● חצי שעה של השראה

חצי שעה של השראה עם ערן גפן. 10 עצות זהב ל''סטארט–אפ מבפנים'' / צילום: מנחם רייס
חצי שעה של השראה עם ערן גפן. 10 עצות זהב ל''סטארט–אפ מבפנים'' / צילום: מנחם רייס

 

היום אשתף אתכם במשהו שאני מתעסק בו המון בשנים האחרונות: החיפוש של כולם אחר מנועי צמיחה חדשים הוביל לפריחתו של מודל של "סטארט־אפים מבפנים" שפועלים בתוך תאגידי הענק. סטארט־אפ מבפנים, הוא שיטה לבניית "אקסלרטור" ליצירת מיזמים אוטונומיים בתוך החברה, מעין עסק קטן בתוך העסק הגדול, עם עובדים שהתקבצו מתוך החברה לצד מומחים מבחוץ. הוא ממנף את חוזקות הארגון - הידע, הניסיון והנכסים - אבל במודל הפעלה אחר, כזה הכולל את הזריזות של סטארט אפ עם תרבות ארגונית אג'ילית ובשיטות חשיבה אחרות לגמרי.

אני נפגש עם המודל הזה במיוחד בחברות גדולות ומבוססות הנחשבות מצליחות. דווקא הן, בניגוד למה שנראה מבחוץ, פגיעות במיוחד לשינויים המואצים שאנחנו עוברים, דווקא בגלל ההצלחה - התרבות הארגונית שלהן התרחקה מהסטארט-אפ שהן היו פעם, ותוחלת החיים שלהן הולכת ומתקצרת. לדוגמה, משך הזמן הממוצע של חברות הכלולות במדד ה-S&P 500 התקצר פלאים - במאה הקודמת 61 שנה בממוצע, ואילו כיום הוא כבר פחות מ-18 שנה. אבל גם במודל הזה לא הכול נוצץ. ההצלחה בהפעלתו תלויה בכמה עקרונות מנחים, שיעזרו ל"סטארט-אפים מבפנים" באמת לקרות ויותר חשוב מכך - להצליח.

1 כמות. עם כל הכבוד לאיכות, כאן מתחילים דווקא בכמות. בעולם הזה עדיף לשאוף להרבה הימורים קטנים מאשר לאחד גדול. ממחקרים עולה שסיכויי ההצלחה למיזם מבפנים שיהפוך למנוע צמיחה משמעותי הם רק 1 ל-5. לכן חשוב ליצור "בנק רעיונות" עם מאות הזדמנויות לעסקים חדשים (כן - מאות. אני יודע שזה נשמע הרבה, אבל זה אפשרי וקורה, מניסיון). לשם כך צריך ליצור תהליך יוצא דופן של רנסנס יצירתי, הבנוי על יוזמה, דמוקרטיה, ביטחון ושיתוף פעולה.

2 מהירות. כל התהליך קורה מהר מאוד, ממש כמו בסטארט-אפים (ובניגוד לתרבות הארגונית של חברות מבוססות). צריך להתחיל מאילוץ זמן שעל פניו נראה לא הגיוני - חודשים ולא שנים - לבחירת רעיונות ולהשקת אלפא ראשונית מבוססת mvp של המיזמים.

3 פרויקט מנכ"ל. תנאי הכרחי לתהליך הוא מחויבות אמיתית של המנכ"ל וההנהלה לתהליך. כל המשתתפים צריכים להבין שזה לא "ניסוי", אלא מהלך אסטרטגי עם אופק של שנים קדימה. המנכ"ל צריך לסמן את חשיבות התהליך, להסיר מחסומים בירוקרטיים ולוודא שתהליך קבלת ההחלטות לא יהרוג את המיזמים המתאימים.

4 לשמור על הליבה ולמנף יתרונות. לכל חברה יש ליבת דנ"א שמביאה להצלחתה, לכן גם מיזמים חדשים צריכים למנף יכולות או ידע קיים. לכן מתחילים את התהליך במיפוי כל נקודות החוזק שיש לחברה. החל מגישה ללקוחות, יכולת שיווקית או הנדסית ועד יתרון הפצה . כל מנוף כזה משפר את הסיכויים להצלחה.

5 להסתכל מחדש על המודל עסקי. חלק מהפתרונות יראו בשלב מסוים לא כלכליים, אבל ייתכן שזה בגלל שההנחות מושתתות על ידע קיים, בעוד הרבה מהמיזמים המשבשים בנויים על מודלים חדשים ומתח רווחים יותר נמוך. כאשר גוגל השיקה gmail עם נפח אחסון של ג'יגה, חשבו שזו מתיחת אחד באפריל - בהוט מייל המתחרה נתנו רק 20 מגה - אבל בגוגל ידעו להסתכל קדימה וראו את גרף עלויות האחסון שהלך וירד והבינו שיעברו חודשים רבים עד שתיבות המייל של המשתמשים יגיעו לנפחים משמעותיים - בזמן הזה עלות האחסון כבר ירדה משמעותית. לכן כדאי לחשוב איך לפתור את צרכי הלקוחות מבלי לשכפל את מבנה העלויות.

6 בלנדר של כישרונות. הידע קיים בתוך הארגון, אבל על מנת ליצור משהו חדש ואחר, ולהניע תרבות של סטארט-אפ, כדאי לשלב בתוך התהליך אנשים מבחוץ, בעיקר כאלה עם רקע שונה, יותר יזמי, יצירתי, פתוח לטכנולוגיות.

ערן גפן / צילום: מנחם רייס

7 כאוס מאורגן. חשוב להתאפק ולא לנסות לנהל את התהליך מלמעלה, לוותר על השליטה ולתת לקבוצות הסטארט-אפ אוטונומיה בפעילות והזדמנות להיכשל. התהליך של הניהול העצמי ולקיחת האחריות הם המנוע העיקרי מה שמעניק לצוותים משמעות גדולה.

8 התנגשות תרבויות. אחד התוצרים הכי משמעותיים בתהליך הוא השפעת התוכנית על התרבות הארגונית כולה. ביכולתו של תהליך מדויק לבנות כישרונות ומיינדסט שיהדהד גם בעבודת היומיום. בשיאו של התהליך צפויה "התנגשות תרבויות". אסור לפחד ממנה כי היא המפתח למפץ גדול של חדשנות.

9 להחליט כמו VC. זו עצה קריטית שעלתה "בדם": אין טעם לצאת במודל הזה, אם תהליך קבלת ההחלטות לא משתנה. כי אז מה שיקרה הוא שדווקא המיזמים המבטיחים ביותר יוצאו להורג על ידי המערכת. ממש כמו בניתוח השתלת כליה, הגוף הגדול יידחה את האיבר החדש. המודל שאני מציע, הוא במקום ישיבת הנהלה, לבנות "בורד" שיכלול חברי הנהלה ומשקיעים מבחוץ שייבחנו את המיזמים ממש כמו קרן הון סיכון, שבוחנת סטארט-אפים לפי שלבי סיד, ולאחריו A ראונד.

10 אקסקיושן: להפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי. צחוק הגורל הוא שכולם יסבירו למה דווקא המיזמים הכי מעניינים הם בלתי אפשריים ליישום והם גם יצדקו. לכן צריך לשלב בתוכם כבר מההתחלה, דווקא את שומרי הסף בארגון הנחשבים (בטעות) פחות יצירתיים. מרגע שהם יתחילו ליצור ולברוא דברים חדשים הם יהפכו לשגרירים הגדולים ביותר של המיזמים החדשים. כשיוצאים לדרך חשוב שהמיזמים יפעלו עם עצמאות בסיסית. השילוב וההטמעה שלהם בתוך הארגון יישקלו רק לאחר שהם יעמדו על הרגליים, מגובשים מספיק, הוכיחו היתכנות ועמידות וברור שהם כבר קורים.

והדבר האחרון שלמדתי בהובלת התהליכים האלו הוא שיזמות, לפני הכול, היא תדר של אופטימיות, אנרגיה של עשייה שמאפשרת לאנשים להגשים חלקים בעצמם - עסקיים, מחשבתיים, יצירתיים.

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

"הרופאים אמרו שאאבד את המוח, את התודעה, שזה וירוס שלא שורדים"

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות