גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צים מציגה יציבות ורווחיות, אז למה המניה רחוקה כבר 50% מהשיא?

למרות שהפכה לחברה הרווחית בישראל וחילקה מהנפקתה 3.5 מיליארד דולר בדיבידנדים, מניית צים איבדה כמחצית משוויה בשיא • הכלכלן הראשי של BDO: "למרות ההאטה בצמיחה העולמית, אין ירידה בביקושים; אין סיבה לדאגה בנושא הגידול בהיקף תנועת המטענים בטווח הארוך"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית
אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

שנה וחודשיים אחרי שהונפקה בבורסת ניו יורק בשווי של 1.7 מיליארד דולר, הגיעה חברת התובלה הימית צים בחודש מרץ האחרון לשווי שיא של למעלה מ־10 מיליארד דולר. בחודשים שחלפו מאז איבדה מניית צים יותר ממחצית מערכה, וחברת הספנות נסחרת היום בשווי של 4.1 מיליארד דולר - המבטא עלייה של 370% במחיר המניה מאז ההנפקה, אך ירידה של 51% מהשיא (תשואה מתואמת דיבידנדים). 

החברה הישראלית הכי רווחית, אבל פחות: הירידה במחירי התובלה נגסה בתוצאות הכספיות של צים 

מניית צים  נסקה לשיא זמן קצר לאחר שהחברה פרסמה את הדוחות הכספיים לשנת 2021, שנה שבה הגאות בענף התובלה הימית הזניקה את רווח הנקי שלה פי תשעה לרמה של 4.64 מיליארד דולר, ותעריף ההובלה הממוצע שלה עלה ב־227%.

צים העריכה אז שההכנסות שתציג ב־2022 יהיו דומות, לצד גידול ב־EBITDA השנתי (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) מ־6.6 מיליארד דולר ב־2021 ל־7.5-7.1 מיליארד דולר. בהמשך עלתה תחזית ה־EBITDA השנתית ל־8.2-7.8 מיליארד דולר.

התוצאות שהציגה צים בארבעת הרבעונים האחרונים (מהרבעון השלישי של 2021 עד השני של 2022) הן לא פחות ממדהימות: EBITDA כולל של 9.1 מיליארד דולר ורווח נקי מצטבר של 6.2 מיליארד דולר.

הרבעון השני של השנה, שתוצאותיו דווחו לאחרונה, הסתיים עם רווח נקי של 1.3 מיליארד דולר - עלייה של 50% בהשוואה לרבעון המקביל ב־2021, אולם ירידה של 24% לעומת הרווח הנקי ברבעון הראשון של השנה. לראשונה, צים פספסה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח, ולא עקפה אותן בגדול. מאז פרסום הדוחות, ב־17 באוגוסט, צנחה מניית החברה ב־25%.

 

העלתה את הדיבידנד ל-30% מהרווח הרבעוני

בשיחה עם גלובס לאחר פרסום הדוחות, התייחס לכך המנכ"ל אלי גליקמן, שכינה את הרווח הרבעוני "פנומנלי", ואמר כי "המשקיעים התרגלו לטוב, הם ציפו שנרוויח יותר ברבעון".

צים חילקה מאז שהונפקה כ־3.5 מיליארד דולר כדיבידנד לבעלי המניות שלה (סכום כפול מהשווי שבו הונפקה) והודיעה לאחרונה על הגדלת מדיניות הדיבידנד ועל חלוקה של 30% מהרווח הנקי הרבעוני נטו, במקום 20%. בעלת המניות הגדולה בצים, שלא השתתפה באותה הצעת מכר, היא חברת קנון של עידן עופר, המחזיקה בכ־26% ממניות צים.

בסוף המחצית הראשונה של השנה היו לצים בקופה 3.9 מיליארד דולר, מהם מזומנים בסך של כמיליארד דולר, ומאז הנפקתה ביצעה החברה מספר השקעות גדולות, ובהן מספר עסקאות לחכירת אוניות.

בשבוע שעבר הודיעה צים על חתימת הסכם ארוך־טווח בהיקף המוערך ביותר ממיליארד דולר לאספקת גז טבעי נוזלי, עם חברת Shell. ההסכם הוא לתדלוק 10 אוניות מכולה שיובילו מטען מסין ודרום קוריאה לחוף המזרחי של ארה"ב ולאזור הים הקריבי.

למרות התוצאות המרשימות, שהפכו את צים לחברה הרווחית בישראל בשנה האחרונה, בין הבנקים המסקרים את המניה, לפי נתוני וול סטריט ג'ורנל, רק אחד מחזיק בהמלצה חיובית, חמישה ניטרליים ואחד שלילי, לאחר שרק לפני שלושה חודשים הרוב היו חיוביים. נראה כי התחזית הרווחת היא שלצים יהיה קשה יותר ויותר להציג צמיחה רבעונית בתוצאות הפיננסיות, על רקע השינויים בסביבה המאקרו־כלכלית בכלל ובתובלה הימית בפרט.

"המחסור בכושר ההובלה התגלגל גם לאינפלציה"


חן הרצוג, הכלכלן הראשי של חברת הייעוץ BDO, מציין כי בחודשים האחרונים ניכרת ירידה במחירי התובלה הימית, אך בפרספקטיבה ארוכת־טווח, הם עדיין גבוהים יחסית. "עם הכניסה למשבר הקורונה ב־2020, חל זינוק פנומנלי במחירי ההובלה", אומר הרצוג. "יש תובלה בים ויש באוויר, ובתחילת המגפה כל שדות התעופה נסגרו והתובלה האווירית כמעט פסקה (הכוונה בעיקר לתובלה שמתבצעת במטוסי נוסעים שמטיסים מטען לצד הנוסעים).

"מצד שני היה שיבוש בעבודת הנמלים, והתוצאה הייתה צווארי בקבוק בעולם הספנות בכל העולם, שהובילו לעלייה מאוד חדה במחירי התובלה הימית.

"עלות הובלה במכולה, שהייתה כ־2,000 דולר, קפצה בשיא (לפני כחצי שנה) ל־11 אלף דולר. המגמה הואצה עם היציאה מהמשבר, כשהביקושים גדלו. המחסור בכושר ההובלה העולמי התגלגל גם לאינפלציה, כי עליית מחירי התובלה משפיעה על עליית מחירי היבוא, וזה מתגלגל לצרכן".

מה קרה בחודשים האחרונים?
הרצוג: "בחצי השנה האחרונה גדל ההיצע בתחום הספנות ונכנסו עוד קווים לפעולה, ומצד שני, המגבלות שהשפיעו על התובלה האווירית הוסרו. במקביל, מדיניות של העלאת הריבית והאטת קצב הצמיחה בעולם הובילה להתקררות בביקושים.

"השילוב של כל אלה הוביל לירידה במחירי התובלה הימית. הם עדיין הרבה יותר גבוהים מהמחירים טרום משבר הקורונה, אבל מ־11 אלף דולר בשיא למכולה, היום המחיר הוא סביב 5,000 דולר, כלומר המחירים ירדו ביותר מחצי ביחס למחירי השיא".

לפני הקורונה המחירים היו יציבים?
"תמיד יש תנודתיות בתחום הספנות, כי התהליך של בניית עוד אוניות והגדלת קווים כדי לענות על ביקושים הוא לא מיידי. היה משבר דומה בעולם הספנות ב־2004-2003 שגם אז תקופה של גאות הפכה לתקופת שפל. זה חלק מהסביבה העסקית. משבר הקורונה הביא לשיבוש ולעלייה שכמוה לא הייתה במחירים, וכרגע רואים התמתנות".

לדבריו, עבור הצרכנים אלו חדשות מעודדות, משום שהירידה במחירים משחררת לחצי אינפלציה ומקילה על יוקר המחיה. "בסופו של דבר זה מתגלגל לכיס הצרכן", הוא אומר. "יש גם שיפור בזמני האספקה. היו דברים שקודם אי אפשר היה להוביל. זה מבנה ענף יותר מאוזן".

מה המשמעות עבור חברות התובלה הימית?
"גם אחרי הירידות, מחירי ההובלה עדיין גבוהים ממה שהכרנו בעבר, ואני חושב שבסופו של דבר הביקוש לתובלה ממשיך לגדול - הכלכלה ממשיכה לצמוח. אני לא חושב שיש פה סימן אזהרה לענף. במחיר של 11 אלף דולר למכולה היה ברור לכולם, גם לענף הספנות, שזו רמת מחירים חריגה שלא תהיה קבועה, ואני בטוח שהחברות נערכו בהתאם".

אתה אומר שהביקוש לתובלה ממשיך לגדול. מצד שני מדברים על האטה ומיתון במדינות מרכזיות. זה לא אמור להשפיע?
"מדברים על האטה בקצב הצמיחה העולמי אבל לא על ירידה בביקושים. צריך לזכור שתחום התובלה הימית, הגלובליזציה והמסחר הבינלאומי הם אינהרנטיים לכלכלה המודרנית. האוכלוסייה גדלה, הכלכלה העולמית גדלה וגם כשמדברים על האטה היא קצרת-טווח. אני לא חושב שיש סיבה לדאגה בנושא הגידול בהיקף תנועת המטענים בטווח הארוך".

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח