גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי שלא רצה את יונה פוגל כמנכ"ל פז יקבל אותו כיו"ר בזן

השלמת הסדר החוב בחברת הפטרוכימיים והפיכתה לבעלת השליטה בבית הזיקוק בחיפה צפויה להחזיר את יונה פוגל לאור הזרקורים - שלוש שנים לאחר פרישתו מניהול פז ● בדיעבד, המהלך שנועד לנער את הנהלת פז ואת העומד בראשה לא הניב את התוצאות הרצויות למשקיעים

יונה פוגל / צילום: יוסי אלוני
יונה פוגל / צילום: יוסי אלוני

חברת ההחזקות מפעלים פטרוכימיים , שבשליטת דיוויד ועדי פדרמן, אלכס פסל ויעקב גוטנשטיין, השלימה השבוע בהצלחה את שלב המכרז המוסדי בהנפקת איגרות החוב החדשות שלה מסדרה ט'. 

הנפקת האג"ח של פטרוכימיים: הבטיחה גיוס של כחצי מיליארד שקל 
הסדר החוב בפטרוכימיים צלח את אישור בית המשפט: "חלופת הפירוק מגלמת הפסד של כ-150 מיליון שקל"
פטרוכימיים קיבלה את היתר השליטה בבזן מלפיד וליברמן

במסגרת המכרז הבטיחה החברה גיוס של 490 מיליון שקל, בהנפקת אג"ח שיובטחו בשיעבוד ראשון על 24% ממניות חברת בזן  (בית הזיקוק בחיפה) אשר יוחזקו בידי פטרוכימיים ויהוו את מלוא מניות השליטה בבזן. שווי המניות המשועבדות עומד כיום על כ־980 מיליון שקל.

אג"ח ט' תעמוד לפירעון בתשלום אחד ב־30 באפריל 2027, ותישא ריבית שנתית של 7.5%. הריבית תיצבר לכל אורך חיי האג"ח, ותיפרע בתשלום אחד במועד פירעון הקרן.

פטרוכימיים פועלת בעשור האחרון כחברה חדלת־פירעון, והגיוס הנוכחי נעשה במסגרת הסדר חוב של החברה, שבו יספגו מחזיקי האג"ח תספורת של כ־1.1 מיליארד שקל.

מסיבה זו נדרשה פטרוכימיים להציע ריבית גבוהה עבור אג"ח בעלות ביטחונות חזקים, ואף להנפיק אותן למשקיעים בניכיון של 7.9% על ערכן הנקוב. בתנאים אלו התקבלו ביקושים בהיקף כפול כמעט מסכום הגיוס בהנפקה.

תמורת ההנפקה תשמש את הפטרוכימיים לרכישת 16.7% ממניות בזן מידי החברה לישראל שבשליטת עידן עופר. כחלק מהסדר החוב, תעביר פטרוכימיים 8.5% ממניות בזן מתוך המניות שבידיה כיום (15.5%) למחזיקי אג"ח ח' שלה, כנגד ויתור על מלוא החוב כלפיהם.

מחזיקי האג"ח מסדרות 1, ב' ו־ג' יקבלו 64% ממניות פטרוכימיים (55% בדילול מלא) ועוד 245 מיליון שקל של ע"נ של אג"ח לא מובטחות, תמורת הסכמתם לתספורת הגדולה.

מחדלת-פירעון לבעלת שליטה יחידה בבזן

לאחר השלמת ההסדר, תהפוך פטרוכימיים לחברה יציבה יותר עם החזקה במניות בזן בשווי נוכחי של 984 מיליון שקל, ומולן חוב של 777 מיליון שקל למחזיקי האג"ח.

 

כך, השווי הנכסי הנקי (NAV) של פטרוכימיים יעמוד בעת השלמת הסדר החוב על 207 מיליון שקל (לפי מחיר מניית בזן הנוכחי בבורסה), וההון העצמי צפוי להיות אף גבוה יותר. לשם השוואה, בסוף יוני 2022 הציגה החברה הון עצמי שלילי (גירעון בהון) של 806 מיליון שקל.

הצלחת המכרז המוסדי בהנפקת אג"ח ט' מסמלת עידן חדש בפטרוכימיים. מי שהתנהלה בעשור האחרון כחברה חדלת־פרעון עם עודף עצום של התחייבויות על נכסים, תהפוך בימים הקרובים לבעלת שליטה יחידה בקבוצת בתי זיקוק לנפט (בזן), אחת מחברות האנרגיה הגדולות והמובילות בישראל.

את המהלך הוביל בחודשים האחרונים מנכ"ל פטרוכימיים רפי ערד, בשיתוף עם נאמני האג"ח של החברה. הוא התבסס על ניצול הזדמנות לרכישת מניות בזן בהנחה (מימוש זכות סירוב ראשונה לרכישת החזקות החברה לישראל בבזן עקב הסכם למכירת המניות לקבוצת הנדל"ן חג'ג'), תוך הסכמת מחזיקי האג"ח למחיקת חוב גדלה של כ־1 מיליארד שקל.

כל זה התאפשר בדיעבד בזכות השקעה מחודשת של בעלי השליטה הקיימים בפטרוכימיים, שצירפו לצורך המהלך קבוצת משקיעים חדשה בראשותם של יונה פוגל ומייקל בוברוב.

על פי מצגת שפרסמה פטרוכימיים, המשקיעים הוותיקים יחזיקו ב־50% ממניות חברת גרין אלסקה הפרטית, ואילו קבוצת המשקיעים החדשה תחזיק ב־50% הנותרים.

גרין אלסקה תחזיק 36% ממניות הפטרוכימיים

גרין אלסקה עצמה תחזיק ב־36% ממניות פטרוכימיים (45% בדילול מלא), אשר תחזיק לאחר השלמת ההסדר ב־24% ממניות בזן ותוגדר בידי המדינה כבעלת השליטה בבזן.

המצב החדש יביא בקרוב למינוי פוגל ובוברוב לדירקטורים בפטרוכימיים, לצדם של גוטנשטיין, המכהן כיו"ר החברה, ופסל המשמש כדירקטור רגיל.

בהנחה שגוטנשטיין ימשיך בתפקידו גם לאחר השלמת ההסדר, עשוי אחד מנציגי קבוצת המשקיעים החדשה לזכות בתפקיד בכיר עוד יותר, של יו"ר בזן. את התפקיד הזה ממלא בשנה האחרונה סגן הרמטכ"ל לשעבר, האלוף (מיל.) משה קפלינסקי, לאחר שקודם לכן שימש במשך כשנה בתפקיד מנכ"ל בזן.

בית הזיקוק של בזן בחיפה / צילום: שלומי יוסף

קפלינסקי מונה לתפקיד לאחר פרישתו של היו"ר הוותיק עובדיה עלי. כעת, אך טבעי שאת התפקיד ימלא דווקא נציג הבעלים, ומשום כך הופך יונה פוגל למועמד טבעי לנוכח אחד מתפקידיו הקודמים - יו"ר בית הזיקוק באשדוד.

מינויו האפשרי של פוגל לתפקיד יו"ר בזן מגיע כשלוש שנים בלבד לאחר החלטתו לעזוב את תפקיד מנכ"ל חברת הדלקים פז , שמחזיקה גם בבעלות על בית הזיקוק באשדוד. להחלטה זו היו אחראים בעיקר כמה גופים מוסדיים וקרנות השקעה, שלא היו מרוצים מביצועי מניית פז ומקבלת ההחלטות של המנכ"ל הוותיק שלה, פוגל.

אותם גופים החלו כבר ב־2018 להתערב בבחירת הדירקטורים בחברת פז, וכפו על הדירקטוריון שלה את מינוי אברהם ביגר ליו"ר פעיל של החברה. מטרתם הייתה כנראה למנות יו"ר אסרטיבי ובעל ניסיון, שינער את החברה ואת עסקיה ויוביל אסטרטגיית צמיחה ומימושים אגרסיבית יותר.

מינוי ביגר הביא לעזיבת פוגל תוך חודשים בודדים

ביגר אכן נבחר לתפקיד במרץ 2019, ומינויו הביא את פוגל להחליט על עזיבה בתוך חודשים בודדים. עם זאת, בתוך פחות משנתיים עזב גם ביגר את תפקידו, לאחר שגילה במהירות, כי דירקטוריון פז אינו מתכוון להעניק לו חופש פעולה מלא.

במכתב ההתפטרות ששלח לדירקטוריון, כתב ביגר בין היתר, כי "אני נאמן לדרכי. אני יודע שאני לא המנהל הנוח מכולם. אני יודע שלעיתים אני רץ מהר מדי ומשתף פחות מדי, אך לא היססתי לעשות מה שצריך על מנת להציל את פז".

בסוף 2020 עזב ביגר את תפקידו, ובמהלך תקופתו בחברה מינה את יורשו של פוגל, המנכ"ל הנוכחי ניר שטרן. עם זאת, מבט על גרף מניית פז מאז בחירתו של ביגר לתפקידו ועד היום, מגלה כי השינויים שהוביל בחברה יחד עם המנכ"ל החדש לא היטיבו עד כה עם המשקיעים שמחזיקים בחברה, המתנהלת ללא בעל שליטה.

למעשה, מאז בחירתו של ביגר ועד היום מציגה מניית פז תשואה שלילית כ-20%, המעידה כי החלטתם של הגופים המוסדיים למנותו במטרה לנער את הנהלת פז והעומד בראשה אז, לא הניבה עד כה את התוצאות הרצויות מבחינתם.

למעשה, בשלוש השנים האחרונות איבדה מניית פז כ-7% מערכה, בשעה שמדדי ת"א־35 ות"א־90 רושמים תשואות חיוביות של 25% ו־70%, בהתאמה.

כעת, חוזר פוגל בדלת הראשית לקבוצת בעלי השליטה בבזן, מחברות האנרגיה הגדולות בישראל. כך, הגופים המוסדיים וקרנות ההשקעה שלא רצו אותו בתור מנכ"ל פז, עוד עשויים לקבל אותו בתפקיד בכיר אף יותר במשק האנרגיה - יו"ר בזן.

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית