גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרשתות החברתיות מובילות בפופולריות, אתרי החדשות והתוכן ברמת האמינות

הישראלים מקדישים לאמצעי התקשורת 8.5 שעות ביום, רובן באינטרנט, אך 44% אינם סבורים שהם מבלים יותר מדי זמן ברשת - כך עולה מסקר של טאבולה וקנטאר ● אלדד מניב, נשיא חברת המלצות התוכן: "רמת החשדנות כלפי המידע ברשתות מאוד גבוהה, גם בקרב צעירים"

רשתות חברתיות / אילוסטרציה: Shutterstock
רשתות חברתיות / אילוסטרציה: Shutterstock

בעידן שבו נוצרות מדי יום כמויות תוכן עצומות, מה בכל זאת מצליח לבלוט ולמשוך את תשומת־הלב של הישראלים? כיצד הם מעדיפים לצרוך את המידע, ומי נתפס בעיניהם כאמין יותר? סקר שערכו חברת המלצות התוכן באינטרנט טאבולה וחברת המידע Kantar Insights Israel מנסה לענות על השאלות הללו ולספק תמונה רחבה על תפיסת התכנים במדיות השונות - טלוויזיה, רדיו, עיתונות מודפסת, רשתות חברתיות, פודקאסטים ויוטיוב. 

בכירה בפייסבוק: "זה עידן של חילופי כוחות, היוצרים משפיעים יותר מהמותגים שמשלמים להם" 
המשבר העמוק בחברה שהמציאה את הסטורי והכיוון החדש של הרשתות החברתיות 
כשטוויטר, פייסבוק ואינסטגרם הופכות דומות זו לזו, אפילו המותגים מתבלבלים 

הסקר האינטרנטי נערך בקרב אלף נשאלים, מתוכם 100 בני 13־17 והיתר בגילאי 18־74, והוא כלל גם את החברה הערבית והחברה החרדית. זו השנה הראשונה שהסקר נערך.

לא מצליחים להתנתק

על־פי נתוני הסקר, אדם מבלה באמצעי המדיה השונים בממוצע 8.5 שעות ביום חול וכ־7 שעות ביום בסוף השבוע. מדיום התוכן הפופולרי ביותר מבחינת תדירות השימוש הוא, כצפוי, הרשתות החברתיות. 83% מהנשאלים העידו כי היו פעילים בהן בשבוע שבו התקיים הסקר.

במחקרים שונים נמצא כי לשהות ממושכת ברשתות החברתיות יכולה להיות השפעה שלילית על הנפש, אולם רק 44% מהמשיבים בסקר מרגישים שהם מבלים הרבה זמן באונליין. 44% סבורים כי הזמן האינטרנטי שלהם סביר, 7% מאמינים כי מדובר בזמן מעט מדי, ו־5% מעידים כי הם כמעט ולא נמצאים אונליין.

במקום השני מבחינת תדירות השימוש נמצא יוטיוב (שמוגדר כפלטפורמה בפני עצמה) עם 71%, ואתרי החדשות והתוכן במקום השלישי (65%). הטלוויזיה נמצאת במקום הרביעי (61%) ומובילה רק בקרב בני 60 ומעלה.

שיעור ההאזנה לרדיו עומד על 52% בממוצע, אולם כדי להבין את התמונה המלאה יש להסתכל על פילוחי הגיל: בעוד שבקרב בני ה־60 פלוס מדובר ב־73%, בגילאי 18־24 השיעור יורד ל־38%, ובקרב בני הנוער (13־17) ל־29%. העיתונים והמגזינים המודפסים נמצאים במקום השישי עם 33% - אם כי חשוב לציין כי לרבים מהם יש אתרי אינטרנט, שמהווים כאמור מקור משמעותי לצריכת תוכן.

 

דירוג הפופולריות

מהן הרשתות החברתיות הפופולריות ביותר? וואטסאפ, שכבר מזמן הפכה כלי עבודה יומיומי עבור רבים, נמצאת במקום הראשון עם 79%. במקום השני נמצאת פייסבוק עם 67%, ובמקום השלישי אינסטגרם עם 51%. לאחר מכן, בסדר יורד: טלגרם (27%), טיקטוק (24%), טוויטר (14%), לינקדאין (14%), סנאפצ'ט (9%), ורשתות הגיימרים דיסקורד (4%) וטוויץ' (2%).

כאשר מנתקים את וואטסאפ מהמשוואה, מגלים כי בני הנוער (13־17) פעילים יותר באינסטגרם ובטיקטוק עם שיעור שימוש של 71% ו־64% בהתאמה, בעוד שבקרב יתר קבוצות הגיל (כולל בני 18־24, באופן מעט מפתיע) - פייסבוק היא המובילה.

השבוע דיווחנו כי קרן ההון סיכון Team8 השיקה עמוד טיקטוק במטרה לפנות לדור הבא של היזמים, אולם מנתוני הסקר עולה כי כיום השימוש בטיקטוק גבוה מאוד רק בקרב בני נוער, וצונח דרמטית עם הגיל; זאת בעוד שהשימוש בלינקדאין גבוה יחסית בקרב בני 25־29, וכן בקרב בני 40־49.

למי מייחסים אמינות

כאשר נשאלו המשיבים אילו פלטפורמות נתפסות כאמינות ביותר, אתרי החדשות והתוכן באינטרנט הובילו בפער עם 38%, ואחריהם הרדיו עם 28%. במקום השלישי נמצאת העיתונות המודפסת (25%), ואחריה הטלוויזיה (23%), הפודקאסטים (14%) והרשתות החברתיות (13%).

מה הופך תוכן לאמין? המרכיב המשמעותי ביותר לדעת משיבי המדגם הוא זהות הכותב שמפרסם את המידע (35%), לאחר מכן העובדה שהמידע מגיע ממקור אובייקטיבי (32%), במקום השלישי הפלטפורמה שממנה הגיע המידע (31%), ובמקום הרביעי העובדה שהתוכן אינו ממומן על־ידי גופים מסחריים (25%).

מפילוח הנתונים עולה כי בני 60 ומעלה מעניקים במיוחד חשיבות גבוהה לזהות הכותב, בעוד שבקרב בני הנוער, 13־17, הפלטפורמה בה מתפרסם התוכן היא הגורם המשמעותי ביותר - וזו גם קבוצת הגיל שנותנת את האמון הגבוה ביותר באתרי חדשות ותוכן.

אלדד מניב, נשיא טאבולה / צילום: Taboola

"ידעתי שהדור הצעיר ניזון מהרשתות החברתיות, אבל הופתעתי מרמת החשדנות שלו לגבי אמינות התוכן", אומר נשיא טאבולה וסמנכ"ל התפעול, אלדד מניב. "למעשה, מהסקר עולה כי למרות שבני כל הגילאים צורכים הרבה מאוד מידע ברשתות, רמת החשדנות לגבי האמינות מאוד גבוהה. זו אולי מחמאה לאתרי החדשות ולעיתונים, כי הם נתפסים כאמינים יותר".

נזכיר כי כחברה שממליצה ליותר מחצי מיליארד אנשים ביום על אלפי אתרי תוכן, מדובר בנתונים שמשרתים היטב את האינטרס של טאבולה.

מכורים לחדשות

מה אפשר להגיד על הרגלי צריכת התוכן בארץ לעומת העולם? "הישראלים מתעניינים בנושאים חדשותיים באופן משמעותי יותר מאנשים במדינות אחרות. האקטואליה היוותה כ־70% מהקריאה באוגוסט בארץ, לעומת כ־58% באנגליה, 45% בארה"ב, ו־43% בצרפת", אומר מניב.

כאשר נבחנים כלל הנושאים המעניינים את הישראלים, עולה כי במקום הראשון נמצא האוכל (59%), ולאחר מכן טיולים ותיירות (56%), חדשות ואקטואליה (52%), בידור (48%), צרכנות ובריאות (46% כל אחד). התכנים שמשותפים הכי הרבה הם טיולים וחופשות (55%) אירועים אישיים חשובים (48%) ותכנים פוליטיים־אקטואליים (36%). ניתן לשער כי ככל שנתקרב לתקופת הבחירות, שיעור זה יגדל.

מהסקר עולה כי רוב מכריע של הציבור הישראלי מעוניין הן בתוכן מותאם אישית והן בשמירה על הפרטיות. החשיבות שמיוחסת לתוכן מותאם אישית היא גבוהה (74%), אך נמוכה בהשוואה לחשיבות הפרטיות (83%). "המודל העסקי של 'קבל הכול ותן את עצמך בתור המוצר' התחיל את האינטרנט והגדיל אותו משמעותית. היום יש יותר עניין בשמירה על המידע, אבל זה עדיין לא הגיע לשיא שלו", אומר מניב.

לדבריו, "אנחנו רואים רגולציה על התחום הזה באירופה, בארה"ב ובארץ. זה ימשיך, אבל עדיין יש מלחמה גדולה בין הרצון של החברות לאסוף מידע לבין המוכנות של הצרכן לשלם במידע. סוף עידן העוגיות מהווה איום קיומי על חברות מסוימות, אבל עבורנו זה יתרון, כי העבודה שלנו היא סביב תוכן".

כיום נסחרת טאבולה בנאסד"ק לפי שווי של כ־590 מיליון דולר, ובחצי השנה האחרונה נמצאת המניה שלה בירידה מתמשכת.

מתחילת השנה נרשמה ירידה בהיקף הפרסום בשוק שלכם.
"שוק הפרסום ספג ירידה מסיבות של מאקרו, כמו מלחמה ומיתון. לדעתנו, בזכות המונדיאל והבחירות בארה"ב נראה גידול בחלק השני של השנה. לא שינינו את התחזיות שלנו".

*** גילוי מלא: לגלובס יש מערכת יחסים מסחרית עם חברת טאבולה

עוד כתבות

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

היום ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

המניה שהטריפה את וול סטריט פרסמה תחזית חיובית, אך ירדה במסחר המאוחר

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנהלים הישראליים שמרוויחים יותר מ-10 מיליון דולר

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעיתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן? מדוע אחר העדיף לקבל הכל במניות? ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן