גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תבחרו מנכ"ל: יש תכונה אחת חמקמקה שחיונית למנהיג עסקי בעת הזאת

הסביבה העסקית עוברת שינוי גדול מדי עשור או שניים, ומנכ"לים שהצליחו בתקופה אחת עשויים להיכשל באחרת ● מחקר שבחן 1,000 מנהיגים עסקיים מצטיינים מהמאה ה-20 גילה כי המרכיב המשותף לכולם הוא דווקא היכולת לזהות הזדמנויות ולתפוס את רוח הזמן

הרווארד בגלובס / צילום: Unsplash, Ryoji Iwata
הרווארד בגלובס / צילום: Unsplash, Ryoji Iwata

 

 

מחקרים מראים שתקופות שונות דורשות גישות שונות. לפני יותר מ-20 שנה, עמיתי אנתוני מאיו ואני השקנו את פרויקט המחקר השאפתני ביותר שלקחתי בו חלק אי פעם. התחלנו בשאלה: מהם המאפיינים המגדירים מנהיגים עסקיים כיוצאי דופן? כדי לענות על השאלה, יצרנו רשימה של 1,000 מנהיגים עסקיים אמריקאים מצטיינים מהמאה ה-20 ולמדנו כל אחד מהם לעומק.

מה שמצאנו הפתיע אותנו: מנהיגים עסקיים גדולים הוגדרו פחות על ידי תכונות מתמשכות ויותר על ידי יכולתם לזהות ולהסתגל להזדמנויות שנוצרו ברגע מסוים. הם יכלו לחוש את רוח הזמן - הלך הרוח, האווירה, הרעיונות והאמונות המגדירים תקופה - ולתפוס אותה.

מנהיגות אפקטיבית, במילים אחרות, היא במידה רבה ספציפית להקשר: אותו אדם שמצליח בתקופה מסוימת, עלול להיכשל כישלון חרוץ בתקופה אחרת. רוח הזמן, לפי מחקר שפרסמנו לראשונה ב-HBR ב-2005, מעוצבת על ידי שישה גורמים: אירועים גלובליים, התערבות ממשלתית, יחסי עבודה, דמוגרפיה, מידות חברתיות והנוף הטכנולוגי. לאנשים שיכולים לזהות שינויים בגורמים הללו ולנצל אותם יש את מה שאנו מכנים "אינטליגנציה קונטקסטואלית/הקשרית".

 

הסימנים לתזוזה

למה המחקר הזה עולה שוב עכשיו? מכיוון שעם הפיכתה של הקורונה ממגפה לאנדמיה, וכשהמלחמה באוקראינה חוזרת על המלחמה הקרה, ברור שאנו חווים שינוי ברוח הזמן. בואו נסקור את ששת הגורמים הנ"ל :

1. אירועים גלובליים. עוד לפני שרוסיה פלשה לאוקראינה, הן רוסיה והן סין אותתו על סובלנותן ההולכת ופוחתת כלפי הדומיננטיות של אמריקה בסדר העולמי. המלחמה באוקראינה, לעומת זאת, שינתה באופן קיצוני את המצב הגיאופוליטי - עם השלכות עמוקות על מנהיגים עסקיים.

השילוב של סכסוכים גיאופוליטיים והמגפה גרם למנהיגים להעריך מחדש את טביעות הרגל הגיאוגרפיות ואת שרשראות האספקה ​​שלהם. רבים חשים שעידן הגלובליזציה המתרחבת עשוי להסתיים, והם בוחנים הזדמנויות להפוך את העסקים שלהם למקומיים, כדי שיהיו עמידים יותר בפני סערות בינלאומיות.

2. התערבות ממשלתית. בארצות הברית, ציבור בוחרים מקוטב והמבוי הסתום שנוצר בעקבות כך בוושינגטון, יוצרים אי ודאות לגבי רמת החקיקה שניתן לצפות לה במהלך העשור הבא. שיעורי ריבית גבוהים מסמנים סוף של תקופה ארוכה של מדיניות מוניטרית מקלה, מעלים את עלות ההון ומייצרים השפעות לוואי על כל המשק.

הצעות לרגולציה הדוקה יותר על חברות טכנולוגיה ומסים חדשים על האולטרה-עשירים גם הן באוויר. ייתכן שההצעות הללו לעולם לא יתקבלו, אבל התמיכה שהן קיבלו מפוליטיקאים בולטים היא סימן לכך שאנו עשויים להיות עדים להתערבות ממשלתית מוגברת בשנים הבאות.

3. עבודה. עם היציאה מהמגפה, עובדים חושבים מחדש על הקריירה שלהם - ועל מערכת היחסים שלהם עם העבודה עצמה. כיום, עובדים במעלה ובמורד הסולם החברתי-כלכלי בוחנים מחדש את מחויבותם למעסיקים והאם ההסכמה הקיימת על יחסי הון-עבודה היא הוגנת. במקביל, ההתקדמות בבינה מלאכותית מאיימת להמשיך ולנגוס במקומות העבודה הקיימים. כל ההתפתחויות הללו עשויות לדרוש ממנהיגים עסקיים לדמיין מחדש את עתיד העבודה .

4. דמוגרפיה. ברחבי העולם שיעורי הפוריות יורדים. בארצות הברית, אוכלוסיית גיל העבודה הולכת ומצטמצמת, וככל שהבומרים ודור ה-X מתאחדים למעמד ענק של פנסיונרים, כוח העבודה יישלט בקרוב על ידי דור ה-Y ודור ה-Z.

השינויים הדמוגרפיים הללו מציבים אתגרים והזדמנויות. עלויות שירותי הבריאות, בקורלציה עם הגיל, עשויות להמשיך לעלות, להעמיס על התקציבים הממשלתיים והאישיים ולדרוש פתרונות חדשניים לשיפור איכות הטיפול ולהפחתת עלויות.

בנוסף, הילידים הדיגיטליים של דור ה-Z עשויים לאמץ בהתלהבות את המטאוורס, בעוד שאנשים מבוגרים עשויים לחפש יותר קשרים של פנים אל פנים. זה עלול להוביל לפילוח חד של מקומות עבודה המבוסס על גיל.

5. סוגיות חברתיות. פעם, לדבר על פוליטיקה עם אנשים בעבודה או ליד שולחן האוכל היה נחשב לא מנומס. כמה מיושן. חילופי הדורות והמדיה החברתית יצרו יחד תקופה של דיונים חסרי עכבות על כל דבר - וציפייה שמנהלים ומעסיקים יהיו מוכנים לנקוט עמדה בעניינים שנויים במחלוקת.

המהירות שבה גיוון, שוויון והכללה טיפבו גבוה בסולם העדיפויות בחברות רבות ממחישה את השינוי הזה. נושאים חברתיים אחרים - במיוחד אי שוויון כלכלי, בריאותי וחינוכי; שינויי האקלים; וגם הקיפאון של התנועה הכלכלית - ידרשו גם הם תשומת לב.

6. טכנולוגיה. ככל שאתרי מדיה חברתית כמו פייסבוק וטוויטר מתקרבים לימי הולדת ה-20 שלהם, ההשפעה שלהם על החברה ממשיכה לגדול. במקביל, שינויים חדשים יותר מתרחשים בזירה הטכנולוגית. פינטק וקריפטו יוצרים חלופות למערכת הבנקאות המסורתית. Web3 וה-metaverse מהווים זירה דיגיטלית חדשה לעבודה, מסחר ופנאי .

עם זאת, רבות מחברות הטכנולוגיה שיצאו להנפקה ב-2021 נסחרו באביב ובקיץ 2022 מתחת למחירן ביום הפתיחה. זה יכול לעורר גל של מיזוגים במגזרים מסוימים, בדומה למה שראינו לאורך ההיסטוריה העסקית.

איזה סוג של מנהיגים צריך עכשיו?

רוח הזמן החדשה תדרוש מנהלים בעלי אינסטינקטים להתמודד עם כוחות חיצוניים משתנים, יכולת לחוש הזדמנויות כלכליות רעננות וכישורים להוביל ולנהל בעידן אחר.

תקופה חדשה זו קוראת גם למנהלים בעלי כישרון לחוש את התפקיד שממלאות פוליטיקה ודעת קהל בתהליך קבלת החלטות, כי העלויות של חישובים מוטעים הולכות וגדלות.

הימנעות ממוקשים מתחילה ביכולת לצפות את האופן שבו בעלי עניין שונים יגיבו לאירועים המתרחשים בתוך החברה ומחוצה לה. וזה מחייב מנהיגים להרחיב תחילה את החשיבה שלהם לגבי מה שרלוונטי לעסק שלהם. מנכ"לים יצטרכו לאמץ את האחריות הרחבה יותר שאליה ייגררו הם והארגונים שלהם.

הם יצטרכו להזדהות עם אנשים שתכונות האופי ותחומי העניין שלהם עשויים להיות שונים משלהם. איסוף מגוון רחב של השקפות והקשבה קפדנית - אפילו למחשבות ונקודות מבט שעלולות להיראות חריגות - יאפשרו למנכ"לים להיות בהרמוניה עם אלה שהם מובילים.

רוח הזמן החדשה תדרוש גם שימת דגש גדול יותר על מיומנויות של ניהול משברים. מנהיגים עסקיים כבר לא יכולים להניח שצרות עלולות להתרחש אחת לשלוש או ארבע שנים, ושיועצי משבר חיצוניים ינהלו אותן.

חברות חייבות להתכונן לזרם קבוע של תהפוכות - וללטש את כישוריהן הפנימיים להתמודדות איתן. הם לא יכולים להרשות לעצמם רק להגיב; עליהם לצפות, לתכנן ולהתארגן לקראת אתגרים פוטנציאליים.

מגוון כישרונות אחרים יהיו הכרחיים למנהיגים עסקיים. הם כוללים שימוש במיומנות במדיה החברתית, הנעת עובדים שמחפשים מטרה ומשמעות, סיפוק כל בעלי העניין במקום רק את בעלי מניות והנעת טרנספורמציה דיגיטלית. החשיבות של מיומנויות אלה נראית יותר ויותר כבר עשור; רוח הזמן החדשה תביא אותה לקדמת הבמה.

הסביבה העסקית עוברת שינוי גדול מדי עשור או שניים. כל שינוי יוצר הזדמנויות עסקיות חדשות ודורש התאמות של גישות ההנהגה. יש סימנים ברורים לכך שאנחנו נמצאים בתוך שינוי כזה. מנהיגים חכמים ישקלו את ההשלכות - ויתכוננו לקראתן. 

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר