גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי רוצה לפרסם ליד חדשות רעות? המשבר הגיע לחברות המלצות התוכן

בתקופת הקורונה, בה נשארו הגולשים בבית וצרכו יותר מוצרי אונליין, הביקוש לפרסום היה בשיאו ● אלא שכיום, ברקע הטלטלות בשווקים, המפרסמים חושבים פעמיים ● התוצאה: טאבולה הכריזה כי תפטר 100 עובדים, וכמו המתחרה שלה אאוטבריין, הפחיתה את התחזיות השנתיות

​ירון גלאי, מנכ''ל אאוטבריין, ואדם סינגולדה, מייסד טאבולה / צילום: נועם גלאי
​ירון גלאי, מנכ''ל אאוטבריין, ואדם סינגולדה, מייסד טאבולה / צילום: נועם גלאי

גילוי מלא: לגלובס יש מערכת יחסים מסחרית עם חברת טאבולה 

"אל דאגה, המהלך הזה רק לטובה. לאלוהים יש דרך לפנות מקום למשהו גדול וטוב יותר", כך כתבה נאייה רוג'רס, תושבת אטלנטה ועובדת בטאבולה הישראלית, כדי לנחם את העובדים לאחר מהלך הפיטורים שהוכרז בחברה. ביום שלישי הודיעה חברת הפרסום של אדם סינגולדה כי תצא למהלך של הפחתה בהוצאות במסגרתו תפטר 6% מכלל מצבת העובדים או 100 מתוך כ-1,800 איש המועסקים בה. במקביל, החברה תקצץ עד סוף השנה בהוצאות השיווק והאירועים שלה בסך 23 מיליון דולר ועוד 15 מיליון דולר בהשקעות ההוניות - ככל הנראה ברכישת שרתים ושכירת חדרי שרתים. 

המשבר בהייטק: חברת המלצות התוכן טאבולה תפטר כ-100 עובדים
■ האתגרים בשוק הפרסום הביאו להפחתת התחזיות של טאבולה ואאוטבריין  
פייבר ואאוטבריין הישראליות הודיעו על פיטורי עובדים

בנוף הפיטורים בהייטק, לא מדובר במהלך חריג. אבל בשונה מרוב חברות הטכנולוגיה, טאבולה - כמו גם מתחרתה הישראלית אאוטבריין - נפגעו מהחדשות הרעות שפגעו בעולם פעמיים. פעם אחת, בשל התופעות המאקרו כלכליות, כמו האינפלציה ועליית המחירים והמלחמה באירופה שהפחיתו את הביקוש לפרסום. בפעם השנייה, בשל הנכונות הנמוכה של המפרסמים לפרסם ליד החדשות הרעות - על אותן התופעות בדיוק.

הנכונות של מותגים לרכוש מודעות המקדמות טלפונים, מוצרי מותרות מתחת לכתבות על עליית מחירים או בסמוך לתמונות של טנקים שרופים בחבל חרסון שבאוקראינה, נמוכה מזו שהייתה להם רק לפני שנה - כאשר החדשות דיברו על עבודה מהבית, החיסונים וההנפקות בבורסה. המפרסמים מוכנים לשלם עליהן תעריף נמוך יותר, ומחירן יורד. "קשה יותר לפרסם סמאטרפון יוקרתי אחרי כתבה שמדברת על עליות מחירים", אמר חן בן-חנניה, אנליסט בבית ההשקעות אופנהיימר.

התחזיות נחתכו בחדות ובאגרסיביות

טאבולה סובלת מביקוש נמוך יותר לפלטפורמה שלה, מירידת מחירי פרסום, ובאופן ספציפי גם מירידות בביקושים מאירופה - לה היא חשופה בכ-40% מהכנסותיה. היבשת חווה משבר אנרגטי, כלכלי, לצד מלחמה באוקראינה וגל פליטים ששוטף אותה.

החברה גם דיווחה על חולשה בפרסום בתחום הרכבים והטכנולוגיה, תופעה החוזרת על עצמה גם בקרב חברות פרסום דיגיטלי אחרות. היכן שיש פחות רכבים או טלפונים לשווק בגלל המחסור בשבבים ועיכובי שרשראות אספקה, יש גם פחות תקציבי פרסום. כך, מחירי הפרסום יורדים.

באאוטבריין, כמו בטאבולה, נהנו מהנהירה לפרסום אונליין בשנות הקורונה - המשתמשים שנשארו בבתים גלשו יותר באתרי החדשות ורכשו יותר מוצרים אונליין. אלא שכיום, כאשר המפרסמים חושבים היטב לפני שהם מבזבזים את תקציבי הפרסום שלהם, וכאשר המשתמשים גולשים פחות ורוכשים פחות ברשת, לא פלא שטאבולה ואאוטבריין עדכנו לא אחת את תחזיות ההכנסות שלהן.

טאבולה הורידה את תחזית ההכנסות השנתית שלה לטווח שנע בין 1.43 ל-1.47 מיליארד דולר, לעומת טווח קודם שבין 1.49-1.53 מיליארד - מה שצופה לה צמיחה שנתית של 6%, במקום התחזית המקורית שעמדה על 10.5%. גם תחזית רווח ה-EBITDA (רווח לפני פחת ומסים) ירד אל מתחת לצפיות האנליסטים, לטווח שבין 152-160 מיליון דולר - המשקף ירידה שנתית של 13%, אם כי כלל תחזית הרווח לא השתנתה ביחס להכנסות ומייצגת שולי רווח גבוהים יותר.

אאוטבריין גם היא נאלצה להוריד בפעם השנייה - ובאופן אגרסיבי - את התחזית שלה לשנה הנוכחית. ההכנסות נטו צפויות להסתכם בלפחות 228 מיליון דולר לעומת טווח צפי קודם של 270-290 מיליון. תחזית רווח ה-EBITDA ירד מטווח קודם של 50-60 מיליון דולר ל-18 מיליון דולר - הרבה מתחת לקונזצנזוס של 53.2 מיליון דולר.

 

מדוע המיזוג בין שתי החברות נכשל?

טאבולה ואאוטבריין הונפקו שתיהן בניו יורק בשנה שעברה ומאז ירד מחיר המניה שלהן ביותר מ-70%. כיום הן נסחרות במכפילי ריצפה: טאבולה נסחרת במכפיל של 3.64 ביחס להכנסות השנה החולפת. מכפיל רווח ה-EBITDA עומד על 4.5 לאאוטבריין ו-4 לטאבולה. למרות ששתיהן פועלות בשולי רווח גבוהים יחסית לחברות ישראליות אחרות שיצאו להנפקה, לא קשה לשער מה היה עולה בגורלן וכיצד הייתה נראית השורה התחתונה לו היה יוצא המיזוג ביניהן לדרך שתוכנן לשנת 2020.

לגלובס נודע כי הסיבה לכישלון המיזוג אותו תכננו השתיים להוציא לפועל הייתה גרירת הרגליים של הרגולטור הבריטי לאשר את העסקה, לאחר שמקבילו האמריקאי העביר אותה. העיכוב במיזוג, במקביל לעליית ההכנסות בשתי החברות עקב הקורונה, הביא את מנהלי החברות - אדם סינגולדה וירון גלאי - לוותר על החלום. לו הייתה יוצאת לפועל, היו שתי החברות - הפועלות כיום ברווחיות תפעולית של מעל ל-80% - לרווחיות אף יותר מעצם היותן מונופול בתחום המלצות התוכן הממומנות.

"אם היה מדובר בחברות גדולות, היו מאשרים להן במהירות, כמו שאישרו לפייסבוק לרכוש את וואטסאפ", אמר גורם בכיר שהיה מעורב בתהליך המיזוג. "בפועל היה מדובר בכמה חברות ישראליות קטנות, כך שזה לא התקדם בקצב הרצוי".

טאבולה ואאוטבריין מודעות למצבן

טאבולה ואאוטבריין מודעות לעובדה שהן פועלות בשוק נישה. הכנסותיהן הגולמיות המשותפות מוערכות ב-2.4 מיליארד דולר, ובניכוי תשלום לספקים הוא עומד על כ-700 מיליון דולר. על כן, הן עושות שימוש בקופת המזומנים שלהן כדי להתרחב לתחומים אחרים ולמנף את המיתוג שלהן כחברות פרסום - טאבולה רכשה את קונקסיטי, חברה שמסייעת לה לשלב פרסומות לאתרי מסחר אלקטרוני באתרי תוכן.

למשל, אחרי ביקורת על האייפון החדש, מופיעה מעין קרוסלת תמונות של הטלפון עם כפתור הממליץ לקורא ללחוץ עליו על מנת לעבור לעמוד רכישה. היא גם התרחבה לעבר המלצות על גבי טלפונים תוך שיתוף פעולה עם סמסונג ושיואמי במסגרת מוצר "טאבולה ניוז" - שם היא משלבת המלצות לקריאה על גבי מסך הטלפון.

גם אאוטבריין התרחבה באמצעות רכישת חברה שתסייע לה לשלב פרסומות וידאו במרכזן של כתבות. בהיותן חברות ציבוריות בתקופה של משבר כלכלי, יכולות אאוטבריין וטאבולה ליזום מיזוג בשנית, אך אם זה לא יקרה כל אחת מהן עשויה להיות מטרה לרכישה על ידי קרן השקעות או חברת פרייבט אקוויטי. תחום ההמלצות הממומנות באתרי החדשות עדיין נישה, אך החברות השכילו לגדר את עצמן ולמנוע כניסת מתחרים נוספים. המונופול של שתי הישראליות ודאי צפוי למשוך רוכשים פוטנציאליים נוספים ככל שמצבן יורע.

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום