גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דובאי הפכה לגן עדן למחפשי מקלט מהרשויות, ולא רק עבורם

הוויזות ניתנות בקלות, משטר המס נוח, והפיקוח על תנועות הכספים מוגבל ● שורת אנשי עסקים מהעולם שנמלטו מהרשויות אימצה בחום את דובאי ● כיצד תתמודד רשות המסים עם הצטרפות ישראלים לרשימה?

הבורג' חליפה בדובאי / צילום: Shutterstock
הבורג' חליפה בדובאי / צילום: Shutterstock

הסכמי אברהם כוננו באופן רשמי יחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות, אחרי שנים של קשרים מדיניים ועסקיים בחשאי. הם הביאו איתם פוטנציאל להשקעות הדדיות ולפתיחה של שווקים חדשים. אבל לא רק. דובאי מהווה מקלט מס שמושך אליו אנשי עסקים וחברות מכל העולם, ואיחוד האמירויות כולה נתפסת בעיני רבים כ"אחד ממקלטי המס הלגיטימיים האחרונים". בחירה בדובאי כמקום מגורים נובעת לרוב גם - ואולי בעיקר - משיקולי מס.

הנושא שב לאחרונה לכותרות, על רקע הסנקציות שהוטלו על אנשי עסקים רוסיים ומקורבים לנשיא פוטין בעקבות הפלישה לאוקראינה. אחת הדרכים שבהן עקפו את הסנקציות הייתה לשלוח את כספם לאיחוד האמירויות. בזווית מקומית, אייל רוזן, מנהל הסניף הצפוני של חברת גיבוי ומי שנחשב לגורם מרכזי בפרשת אי הסדרים בחברת האשראי החוץ בנקאי, עזב את ישראל, לכאורה לדובאי. לפי תביעה של החברה, רוזן שכבר הודה בפניה כי נטל כספים במיליוני שקלים - ניסה להבריח נכסים לדובאי במטבעות קריפטו.

אומנם היחסים הגלויים עם ישראל חדשים יחסית, אבל זה זמן רב שדובאי מהווה מוקד משיכה לעסקים ולאנשי עסקים מרחבי העולם. דובאי היא השנייה בגודלה מבין שבע האמירויות המרכיבות את האיחוד. איחוד האמירויות ודובאי בעיקר הן מרכזי עסקים בינלאומיים עם פיקוח מוגבל על תנועות כספים ואפשרויות שהיה חוקית באמצעות ויזות תיירות ועסקים קלות במיוחד. משטר המס המקומי נחשב לנוח, אין מס הכנסה על יחידים ואת מס החברות לא מחילים, למעט על חברות גז ונפט ובנקים. יש בה שישה אזורי סחר חופשי שבהם אין מס כלל, ולכן חברות רבות הקימו שם את המטות הלאומיים שלהן.

מי כבר לא תושב ישראל

המיסוי באיחוד האמירויות הוא גם טריטוריאלי ולא פרסונלי. כלומר דובאי לא גובה מס בעבור ההכנסות של תושביה מחוץ לגבולותיה. זאת, בניגוד למשטר המס הפרסונלי בישראל, לפיו כל עוד אדם נחשב לתושב ישראל הוא משלם כאן מס על כלל הכנסותיו - בארץ ובחו"ל.

בנוגע למיסוי, שאלת מיליון הדולר במצבים בהם ישראלים עוזבים את הארץ, אפילו לרילוקיישן, היא מתי הם מפסיקים להיחשב תושבים? חלק מהמחלוקות הגדולות עם רשות המסים נגעו לסוגיית החבות במס בישראל על הכנסות בחו"ל. המקרה המפורסם ביותר בשנים האחרונות היה זה של הדוגמנית בר רפאלי שהורשעה יחד עם אמה ציפי רפאלי בשורת עבירות מס, בהן העלמת הכנסותיה בחו"ל. גם הסדר המס של איל ההון המנוח סמי עופר, סבב סביב מחלוקת בשאלת התושבות. לאחר שהתקבלה טענת היורשים כי לא היה תושב ישראל בשנים 2006-2009 ויתרה הרשות על דרישה לתשלום מס בהיקף של כמיליארד שקל.

אם נחזור לדובאי, עולה השאלה האם מי שעוברים לשם - בין אם הם בורחים מחקירות או מבקשים ליהנות מהסדרי מס מיטיבים - ייחשבו לתושבי ישראל או לא. שאלה אחרת היא האם רשות המסים יכולה להגיע להכנסות שלהם. אם הכסף שלהם שם, איך יכולה רשות המסים הישראלית לשים את ידה על הכסף הזה?

לדברי עו"ד טל עצמון, שותף מנהל וראש מחלקת המסים בגולדפרב זליגמן וחבר הוועדה לרפורמה בתחום המיסוי הבין־לאומי בישראל, "ברור שאנשים עוברים לדובאי כי אין מס הכנסה ומדיניות מס החברות מקלה מאוד. אין הרבה מדינות עם משטרי מס נוחים כל כך. אנשים גם לא חייבים להעביר את העסקים, כי המדינה לא גובה מס על ההכנסות מחוץ לדובאי. השאלה היא האם בזה שיצאת לדובאי אתה מצליח להתחמק מהמס בישראל בפועל".

צריך להבחין בין מי שעזבו את ישראל מזמן ומתגוררים בחו"ל שנים, כמו למשל איש העסקים טדי שגיא שעבר לדובאי לאחר כמה שנות מגורים בקפריסין; לבין מי שהגיעו לדובאי ישירות מישראל, בעזיבה מהירה ומיידית כפי שלכאורה עשה רוזן, רגע לפני שהוזמן לחקירה בפרשת גיבוי החזקות. "בפועל רק לאחר מספר שנות מגורים בחו"ל ניתן לדעת האם אדם באמת ניתק את התשובות מישראל, ואת כל הקשרים שלו למדינה, והפך להיות תושב מדינה אחרת", מסביר עצמון.

רשות המסים לא תוותר

פקודת מס הכנסה קובעת כי אדם הנמצא למעלה מ־183 יום בשנה בישראל - הוא תושב. בנוסף, קיים מבחן "מרכז החיים", הבוחן את הקשרים לישראל, וביניהם בית קבע, בני משפחה שנותרו בארץ, זיקות עסקיות ועוד. לדברי עו"ד עצמון, "אדם שעזב את ישראל בשנת 2022, יהיה חייב במס בישראל על שנה זו, כיוון שאין מחלוקת שהוא היה בישראל יותר מחצי שנה בשנת המס. אדם יכול לטעון שמרגע שעזב הוא כבר לא תושב ומאותו רגע הוא לא חייב במס בישראל, אך רשות המסים נוטה לא לקבל דיווחים כאלה".

ואיך רשות המסים יכולה להגיע לנכסים ולהכנסות מבחינה פרקטית? במאי 2021 חתם משרד האוצר על אמנת מס בין ישראל לאיחוד האמירויות, במסגרתה נקבעו גם סעיפים למניעת ניצול לרעה של שיעורי המס המופחתים שם כדי להתחמק ממס בישראל. לדברי עו"ד עצמון: "להגיע אליך פיסית זה קשה אבל להגיע לכסף יותר קל. ברגע שיש אמנה אתה פונה לרשויות המקומיות והן משיגות עבורך את המידע ומתחילים הליכים בינלאומיים".

מקלט לאוליגרכים

הישראלים, כאמור, הצטרפו לחגיגה רק לאחרונה. אנשי עסקים רוסים לעומת זאת משקיעים בנדל"ן היוקרה של איחוד האמירויות כבר שנים רבות. מידע חדש שדלף לאחרונה מנתוני נכסים בדובאי חשף כמה מהמשקיעים הזרים. הנתונים, שמגיעים עד 2020, הושגו על ידי המרכז למחקרי הגנה מתקדמים (C4ADS), ארגון ללא מטרות רווח שבסיסו בוושינגטון, החוקר פשיעה וסכסוכים בינלאומיים, בשיתוף פעולה עם ה־E24, גוף תקשורת כלכלית נורבגי. רבים מהשמות שזוהו הם תושבים או משקיעים לגיטימיים, אבל יש בינם גם בעלי נכסים שהואשמו או הורשעו בפשעים, או שנתונים תחת סנקציות בינלאומיות. השמות כוללים יותר מ־100 מחברי האליטה הפוליטית של רוסיה, פקידי ציבור או אנשי עסקים המקורבים לקרמלין, כמו גם עשרות אירופאים המעורבים בהלבנת הון ושחיתות, בהם גם פקידים ומחוקקים.

בין השמות הבולטים שבבעלותם נדל"ן בדובאי ניתן למצוא את רוסלן בייסרוב, איש עסקים רוסי המקורב לדיקטטור הצ'צ'ני רמזן קדירוב, כמו גם את אלכסנדר בורודאי, חבר הדומא, הפרלמנט הרוסי, הידוע כמי שהפך ל"ראש ממשלה" של הרפובליקה העממית של דונייצק אחרי פלישת רוסיה לאוקראינה ב־2014. עוד ברשימה הרוסית גם רומן ליאביכוב, מחוקק מטעם המפלגה הקומוניסטית ודמיטרי ריבולובלב, אוליגרך שנוי במחלוקת.

בעלות על נכסים בדובאי לא מוגבלת כמובן לאליטה הרוסית, ברשימה ניתן למצוא גם את דניאל קינהאן, המנהיג לכאורה של ארגון פשיעה אירי המעורב בין היתר בסחר בקוקאין. שם מוכר נוסף הוא האזרח הצ'כי טיבור בוקור, מנכ"ל בורסת הקריפטו Suex.io. זו הואשמה בשנה שעברה על ידי משרד האוצר האמריקאי במעורבות בעסקאות קריפטו של פושעים שהשיגו כסף באמצעות תוכנות כופר.

בנוסף להשקעות בנדל"ן, בחודשים האחרונים הפך איחוד האמירויות למקלט ליאכטות ולמטוסים פרטיים של עשירי רוסיה. לפי הניו יורק טיימס, יותר מטוסים פרטיים רוסיים מאי פעם טסים ממוסקבה לאיחוד האמירויות, והמיליארדר הרוסי רומן אברמוביץ' אף חנה את מטוס הדרימליינר שלו בדובאי.

לא רק אירופאים

דליפתם של מסמכי פנדורה בשנה שעברה גילתה גם קשרים כלכליים חשאיים בדובאי של פוליטיקאים ומנהיגים עסקיים מ־17 מדינות אפריקה. בנוסף, גל חדש של הודים עשירים מציף את דובאי בזכות הרגולציה המקלה והפטור ממס שהיא מציעה. ב־2019 הציגה איחוד האמירויות את ויזת הזהב, שהציעה מגורים לטווח ארוך, של חמש או 10 שנים, ושירותים רפואיים למחזיקים בה. הוויזה פתוחה ליזמים, לאנשי אמנות, ספרות ותרבות, לאקדמאים ולספורטאים שישקיעו 10 מיליון דירהם (כ־2.7 מיליון דולר). בין המפורסמים הרבים מקרב אזרחי הודו שקיבלו ויזת זהב ניתן למצוא את הטניסאית זוכת הגראנד סלאם (זוגות) סניה מירזה, כמו גם את כוכב העל הבוליוודי שאה־רוח' ח'אן.

שלל הזדמנויות גם לעבריינים ישראלים

הסכמי אברהם יצרו שלל הזדמנויות, אך גם עוד שטחי פעילות לארגוני פשיעה מישראל ומקומות מקלט לראשיהם. לפני כחודשיים דיווחה משטרת ישראל כי בעקבות פעולותיה כ־100 מראשי ארגוני הפשיעה בחברה הערבית נמלטו, חלק לטורקיה ולדרום אפריקה, ועשרות אחרים לשתיים ממדינות הסכמי אברהם - מרוקו ואיחוד האמירויות. היעדים לא מקריים אמר גורם משטרתי בכיר. לדבריו, הם נגישים, הם בינלאומיים וניתן להיטמע שם בקלות, ובעיקר אין לישראל הסכמי הסגרה עימם. בינתיים.

מיד עם חתימת הההסכמים בסתיו 2020, החלה נהירת עבריינים לאמירויות. האמירויות, ודובאי בעיקר, הן מרכזי עסקים בינלאומיים עם פיקוח מוגבל על תנועות כספים וקבלת ויזה היא קלה במיוחד. החיים נוחים, ההזדמנויות העסקיות הפליליות רבות ויש גם נגישות למוצרים שעבריינים מחבבים - רכבי יוקרה, תכשיטים והרבה הרבה זהב.

"זרם של כספים משחיתות ופשע"

ארגוני משטרה ומשפט עולמיים מגדירים את דובאי כגן עדן לפשע בינלאומי. דוח של מכון המחקר קרנגי אנדואמנט לשלום בינלאומי קבע כי "חלק ממה שעומד בבסיס השגשוג של העיר הוא זרם קבוע של כספים שמקורם בשחיתות ופשע". הברחה מדובאי לישראל של זהב, תכשיטים ומטבעות אותם ניתן לרכוש שם בזול, הפכה נפוצה למדי. לפי מידע מודיעיני לארגון פשיעה ערבי מהצפון ואחד יהודי מאזור לכיש, יש שם סניפים בדמות עסקי תכשיטים. לאחרונה נעצר בנתב"ג בלדר ממזרח ירושלים כשעל גופו מוסתרים מטבעות זהב בשווי מיליון שקל.

לפי מקורות משטרה, בין הנמלטים לאמירויות נמצא איתן חייא, שהקים שם תשתית פעילות שמשכה אליה עשרות עבריינים. חלקם עברו לגור שם וחלקם היו על הקו לישראל ולמוקדים אחרים. חלקם מנהלים משם הברחות, חלקם מעורבים בזנות ויש הלבנה של כספי פשע ברכישת נדל"ן, בעיקר באמירויות, ובהשקעות בתחומים לגיטימיים. באמירויות אוהבים עסקים בינלאומיים ומקלים עליהם מאוד.

המשטרה כאן ושם עלתה על התופעה, דיווחי מודיעין מדאיגים נערמו ולפני יותר משנה החליט אמיר אוחנה, אז השר לביטחון הפנים, למנות נספח משטרה באמירויות, לחילופי מידע ולתיאומים. מאז מינוי ניר זקש לתפקיד התקבלו דיווחים כי כמה מהעבריינים עזבו, אך המדינה ממשיכה להיות מרכז פעילות ועיר מקלט לעבריינים ישראלים.

ביקורת בינלאומית חריפה

דובאי נוחה מאוד גם לעבריינות צווארון לבן. כאמור, האווירה נוחה לעסקים וניתן להעביר בקלות כספים, שהמעקב אחריהם אינו הדוק. האמירויות נמצאות תחת ביקורת חריפה של גורמים בינלאומיים העוסקים בנושא ובמרץ השנה המדינה ספגה נזיפה חמורה מכוח המשימה לפעולה פיננסית (FATF) על כך שהמדינה לא עושה מספיק על מנת לעצור הלבנות הון ומימון טרור. המדינה הצטרפה למועדון מפוקפק של 22 מדינות, בהן פקיסטן, סוריה וניקרגואה, שיש לפקח עליהן במידה מוגברת.

בשיחה אז גורם בנקאי בכיר באמירויות הסביר כי "המטרה שלנו היא שמירה על מעמד המרכז העסקי הבינלאומי באמצעות האווירה העסקית הנוחה. עם זה נלמד את הביקורת וניישם לקחים".

דני זקן

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית