גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחלות הבנייה בשיא של עשורים, ויכולות לעלות עוד

אחרי שנים שבהן קצב התחלות הבנייה דרך במקום, זינקו התחלות הבנייה ב־2021 ליותר מ־60 אלף, והשנה חצו את קו ה־70 אלף, מספרים שלא נראו בארץ מאז שנות התשעים ● ואולם משך הקמת הדירות בישראל ממשיך לדשדש ●  יש גם חדשות טובות בנדל"ן, פרויקט מיוחד

בנייה חדשה. בהתאחדות הקבלנים מאמינים שהשוק יכול להגיע ל-100 אלף התחלות בנייה בשנה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
בנייה חדשה. בהתאחדות הקבלנים מאמינים שהשוק יכול להגיע ל-100 אלף התחלות בנייה בשנה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

יש מקום לאופטימיות בענף הבנייה בישראל. בשליש השני של העשור הקודם נראה היה שהרף של 60 אלף התחלות בנייה, שסומן אז כיעד ממשלתי להיקפי בנייה מינימליים - אינו ניתן לחציה. קצב התחלות הבנייה השנתי נתקע בסביבות ה-56 אלף דירות. ואולם עתה נחצה סוף סוף הרף הזה ובגדול: לפי נתוני הלמ"ס, בשנה שבין יולי 2021 לסוף יוני 2022 התחלות הבנייה השנתיות כבר חצו את קו ה־72 אלף. היעד שנחשב לפני זמן קצר בלבד לבלתי עביר - הושג.

 

מדובר במספרים גבוהים באופן היסטורי, ו-2021 נמצאת במקום הרביעי בכל הזמנים בהיקפי התחלות הבנייה. ב-1971, בשיא הפריחה שבין מלחמות ששת היום ליום כיפור, נרשמו כ-66 אלף התחלות בנייה; ב-1991 - שנת העלייה הגדולה מבריה"מ לשעבר - נרשם שיא כל הזמנים של 83.5 אלף התחלות בנייה וב-1995 נרשמו כ-73 אלף התחלות בנייה, ומאז הן נפלו. בין 2001 ל-2009 התחלות הבנייה הגיעו לרמה של 30-35 אלף בשנה; בין 2010 ל-2014 הן עלו ל-40-48 אלף בשנה ובין 2015 ל-2020 הכמות השנתית עלתה ל-53-57 אלף. באותן שנים התגבשה התזה שאם על אף מאמצי הממשלה להעלות את קצב הבנייה, היא לא מצליחה לצאת מהטווחים הללו - כנראה שיש בעיה מבנית בענף הבנייה, ושבתנאים הנוכחיים הוא מגיע לרמתו המקסימלית.

 

"יש צווארי בקבוק ואילוצים שמונעים את זה, ולא יכולת הבנייה. יכולות הבנייה של הקבלנים היום מבחינת הון, מימון, קרקע, היא הרבה יותר גדולה מזה, וגם גדולה יותר מהרמה הנוכחית, הגם שיש בעיות עם עובדים. היכולות קיימות והאילוצים הם בעיקר בביורוקרטיה", אומר ראול, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ.

בהתאחדות מאמינים כי היכולות שבידי הקבלנים היום קרובות ל-100 אלף התחלות בנייה בשנה.

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד השיכון, אביעד, מסכים. להערכתו, משק הבנייה בישראל יכול לעמוד בקצב של 75 אלף התחלות בנייה בכל שנה, ברציפות. "בסוף אתה סופר יחידות דיור. ככל שאתה בונה יותר לגובה, והתחילו לבנות לגובה ולצופף ולהשתמש יותר בשיטות מתועשות. והיכן שפעם בנו בניין של ארבע קומות ו-16 יחידות דיור, היום בונים שמונה קומות ו-32 יחידות דיור והכל על אותו מגרש. ככל שהבנייה יותר רוויה, אתה מצליח בבת אחת להוסיף יותר יחידות דיור".

מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, אביעד פרידמן / צילום: מירי שמעונביץ, לע''מ

ואכן ניכר כי הבנייה בשנים האחרונות הולכת במהירות לכיוון הבנייה הרוויה. 43% מהתחלות הבנייה בשנה שעברה היו למבנים בני 9 קומות ומעלה. אמנם אין מדובר בשיעור הגבוה ביותר (ב-2018 שיעור הדירות בבנייה כזו הגיע ל-48% מכלל הבנייה), אבל יש לזה נתון משלים, והוא בניית צמודי הקרקע. ב-2010 40% מהתחלות הבנייה בישראל היו במבנים צמודי קרקע של קומה-שתיים; ב-2016 השיעור ירד ל-27% ואילו בשנתיים שעברו המספר הגיע לכ-15%, שזה שפל בבניית צמודי קרקע.

הבעיה: משך הבנייה עדיין מתארך

ואולם מה שסותר לכאורה את הטענה הזו, הוא משך הבנייה. זה הולך ומתארך בשנים האחרונות ורשם שיא שלילי בשנה שעברה, שעה שמשך הקמת דירה בישראל אורך בממוצע 26.7 חודשים, 50% יותר מאשר בסוף שנות התשעים. לפיכך ניתן להעריך כי היקפי הבנייה הגדולים באים על חשבון משך הבנייה שמתארך והולך.

סרוגו דוחה את ההשערה הזו. "משך הבנייה ארוך בגלל הביורוקרטיה. לוקח לך היום בין שישה חודשים לשנה להוציא אישור אכלוס (טופס 4). הבניין גמור, אך אתה לא יכול לאכלס אותו, עד שתקבל את אישורי העירייה, כיבוי אש, פיקוד העורף וחברת חשמל. הם אלה שמעכבים את הכול".

יש קפיצה באורך הבנייה אחרי פרוץ הקורונה. מדוע?
"יש בעיות עם עובדים. יש מכסה של 15 אלף עובדים, אבל אי אפשר להשיג. לא מסין ולא מאוקראינה. ממולדובה מיצינו את המכסה, ועכשיו מנסים מהממשלה להביא אולי מהודו, אולי ממרוקו. גם פלסטינים חסרים. המדינה גם לא מקצה כסף להכשרות בענף הבנייה, זה גם אילוץ שגורם לזה שאין לך מספיק עובדים.

"מעבר לזה, אנחנו רואים שכל שני וחמישי מתחלפת ממשלה, וכל אחד עושה מה שהוא רוצה; ראש עיר אחד מחליט שאצלו בעיר יכניסו רק מנופים מסוג מסוים, ומיד כולם מעתיקים את זה. וכך יש לך היתר בנייה, אבל אתה לא יכול להתחיל לעבוד, עד שתשיג את המנוף מהסוג הזה".

פרידמן מסכים עם סרוגו לגבי מרבית הדברים. "מדברים בימים הללו על 'ההתפטרות השקטה', אז בעולם הזה נמצאים הרבה עובדים ברשויות המקומיות", הוא אומר, וחוזר על ההסבר של התארכות הזמן להנפקת אישורים והיתרים שקשורים לאכלוס המבנים שבנייתם הושלמה.

מצד שני בהיתרי הבנייה יש קפיצה אדירה וזה אותם אגפים ואותם אנשים.
"העובדים הללו אינם נמצאים בעולם שלי, אלא במשרד הפנים, ולכן אני לא אוהב להתבטא בעניין, אבל הם הופכים להיות הפקק".

במשרד השיכון מספרים שהם מנסים מאחרי הקלעים להשפיע על האצת ההליכים בעניין זה. כפי שנראה עכשיו, הדברים לא עולים יפה.

בעניין העובדים הזרים יש חילוקי דעות בין התאחדות הקבלנים לבין משרד השיכון, שכן פרידמן אומר שהמצב טוב יחסית מבחינת עובדים פלסטינים. במשרדו אומרים, כי מאמצים נעשים גם לגבי עובדים זרים ממדינות אחרות.

ההתייעלות בעבודה: יש במה להשתפר

אז אופטימיות קיימת, והנתונים מדברים בעד עצמם, ועדיין קשה לצאת בהצהרות מפליגות על התייעלות ענף הבנייה. ככלות הכל, כששיאי הבנייה נשברו לפני 30 שנה - משך הקמת דירה הגיע לשנה וחצי, ואילו היום ליותר משנתיים. עדיין יש מקום לשיפור בפרמטרים, במיוחד אלה של משך הבנייה. ההאטה בקצב הבנייה מקזזת במידת מה את ההישג הגדול של הזינוק בהתחלות הבנייה.

ומצד שני, אסור לשכוח את הנתון הבא: כששוק הנדל"ן רשם ירידות מחירים חדות בשנות האלפיים הראשונות, התחלות הבנייה ירדו ל-30 אלף בשנה ואף לפחות, ולמרות זאת משך הבנייה לא התקצר. ליזמים ולקבלנים לא אצה הדרך להתייעל ולהשלים את הבנייה המועטה בתוך זמן קצר, והם העדיפו לוותר על אמצעי הייצור שלהם - אולי לפטר פועלים ולהשתמש בפחות מיכון, כדי להפחית עלויות.

זה מלמד אותנו שבשנות מיתון אין לצפות להליכים פורצי דרך, אלא אם אלה יבטיחו ליזמים צמצום משמעותי בעלויות הבנייה. דווקא כאן אומר פרידמן, ששינוי חוק המכר נועד להתמודד עם תופעות כאלה, ולהקטין מאוד את התופעה של קבלן שנרדם על הפרויקט שלו, מסיבות כאלה ואחרות.

גם הרף של 80 אלף יחידות דיור יישבר

לאחר שנשבר רף של 70 אלף התחלות בנייה של יחידות דיור בשנה אחת, סרוגו אומר שלא מן הנמנע שגם רף ה-80 אלף התחלות בנייה יישבר. "הבעיות", הוא מדגיש, "הן לא אצלנו. כשקצב שיווקי הקרקעות ימשיך להיות גבוה והביורוקרטיה תתייעל - גם כמות וקצב הבנייה יעלו". 

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית