גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חממה טכנולוגית בדיור מוגן וחדשנות בבתי אבות: המוסדות שמובילים את מהפכת האייג'-טק

כשהזדקנות האוכלוסייה מאיימת על כלכלות העולם המפותח, טכנולוגיות לייעול ולשיפור הטיפול באוכלוסייה הופכות לשוק חם ● בישראל, מוסדות גריאטריים כבר הופכים למרכזים של חדשנות, והמנהלים שלהם מאמינים שלא רק מבוגרים ייהנו מהפיתוחים החדשים ● "הגריאטריה מובילה את מהפכת הבריאות, כי היא משאבת הכסף"

מהפכת האייג'־טק / איור: Shutterstock
מהפכת האייג'־טק / איור: Shutterstock

בשקט בשקט הפך תחום האייג'-טק, טכנולוגיה לאנשים מבוגרים, לאחד החמים בתעשייה הרפואית. יש בכך היגיון רב: ההשקעה בטיפול רפואי בשלוש שנות החיים האחרונות (שעבור 73% בני המזל שבינינו מגיעות אחרי גיל 65) היא כ־20% מכלל ההשקעה ברפואה לאורך החיים. בכלל, העשורים האחרונים של חיים ארוכים דורשים לרוב טיפול רפואי אינטנסיבי יותר והשקעה כספית גדולה יותר.

שיעור המבוגרים ההולך וגדל מאיים להתפתח למשבר של ממש בכלכלות העולם המפותח. כבר היום קשה לומר שכל המבוגרים מקבלים טיפול מיטבי. אבל כמו כל משבר, יש בו גם הזדמנות. הפוטנציאל לחיסכון דווקא בעזרת טיפול מוצלח יותר באוכלוסיית הקשישים נראה עצום. לא רק הממשלה, אלא הכיס הפרטי מוכן שלם סכומים גבוהים כדי להבטיח לעצמו ולמשפחתו איכות חיים טובה בשנים האחרונות.

בני ה-65 פלוס עצמם עברו שינוי בדפוסי השימוש בטכנולוגיה. כפי שאמר לנו לפני כשנה עמית הראל, שותף בחברת הייעוץ דלויט, הקורונה שכלאה את המבוגרים בבית הפכה אותם למומחים לוואטסאפ, נטפליקס וזום. סקטור הבריאות הדיגיטלית יכול להשתמש ביכולות החדשות הללו של המבוגרים כדי להטמיע פתרונות חדשניים בתחום הרפואה המונעת, לדוגמה. הזכרנו אז גם את הפוטנציאל הגדול של מוסדות הדיור המוגן כמרכזים שבתוכם יצמח עולם האייג'־טק החדש. שם יתבצעו איסוף מידע, פיילוטים ואפילו ייזום חדשנות. היום, כבר יש בישראל כמה מוסדות שמיישמים את הרעיונות האלה בפועל.

להיערך ל־1.5 מיליון קשישים

גורמים מוסדיים המטפלים בקהל מבוגר נחלקים לכמה סוגים: קופות ובתי החולים, מערך הסיעוד והרווחה בבית הלקוח, דיור מוגן למבוגרים עצמאיים, ודיור סיעודי הכולל טיפול רפואי (בתי אבות).

 

בדרך כלל, מוסדות גריאטריים הקשורים למרכזים רפואיים נמצאים בפריפריה של פעילותם. רשת בית בלב של מכבי, שמפעילה גם דיור מוגן וגם דיור לקשישים במצב סיעודי, פועלת לשנות זאת. אפשר ללמוד על הפוקוס שמכבי שמה על התחום מהמינויים שעשתה לאחרונה: המנכ"לית גלית קאופמן שימשה עד לאחרונה כראש מחוז צפון של מכבי, וכמשנה למנכ"לית מונתה ד"ר ענת עקה זוהר, שהייתה עד לאחרונה ראש אגף מידע ובריאות דיגיטלית במכבי. פרופ' גליה רהב, המוכרת כראש המחלקה הזיהומית בתל השומר ואחת הרופאות הבולטות בתקופת הקורונה, מונתה לרופאה הראשית של הארגון.

"ב-2035 יהיו בישראל 1.5 מיליון קשישים. אנחנו חייבים להיערך לזה", אומרת עקה זוהר. "לשנות את התפיסה לגבי הגריאטריה בישראל ולגבש תוכנית לאומית להזדקנות האוכלוסייה. אנחנו מוצאים אוכלוסייה גדולה של מבוגרים שאין מי שיכול לסעוד אותה. פשוט אין".

עבודת מחקר של הארגונים "שיתופים" וציונות 2000", שנועדה לבחון את החוסן של הטיפול בקשישים במגפת הקורונה, הגיעה לאותה מסקנה מוכרת: נקודת התורפה היא כוח האדם, שאינו מתוגמל ואינו מוערך מספיק, נשחק בגלל המחסור ואז פורש בגלל השחיקה, מה שמחייב גיוס של כוח אדם לא איכותי ולא מחויב. הבעיות הללו אינן ייחודיות לישראל.

לשתף את המידע ממוסדות גריאטריים

עקה זוהר מעוניינת להציף את הנושא גם באמצעות יצירת סטנדרטים לטיפול גריאטרי, שיחייבו השקעה כספית של גורמים פרטיים ומוסדות ממשלתיים. "כשיזמתי את תוכנית מדדי האיכות לבתי חולים כסמנכ"לית איכות במשרד הבריאות, בנינו גם מדדי איכות לרפואה הגריאטרית, שלא היו קיימים עד אז. התחלנו במדדים מאוד נמוכים, כדי שבתי החולים הגריאטריים יתרגלו לעמוד בהם. אבל הכוונה לא הייתה שהמדדים יישארו ברמה הזאת. הם כרגע מושכים את התחום כלפי מטה. אני חושבת שהמדדים הללו, שאני פיתחתי, כבר לא רלוונטיים".

בעיניה, מדדים שאפתניים יותר ילכו יד ביד עם חדשנות טכנולוגית. "עד היום, לאקדמיה ולחברות הבריאות הדיגיטלית היה קשה להכניס חדשנות ומחקר לגריאטריה. המידע לא היה מסודר". הבעיה לא הייתה בחוסר נכונות של המוסדות הרפואיים. "הטכנולוגיה לניהול המידע לא הייתה קיימת". קשה היה לאחד בין רשומות רפואיות, לבנות מאגרי מידע אמינים וגדולים. היום היכולות הללו נמצאות, היא אומרת.

כעת היא מתכננת לעשות מהלך חצי־חתרני: להציע את המידע של רשת בית בלב לאקוסיסטם של החדשנות הרפואית, בלי כוונה להרוויח עליו. "לפני כמה שנים מוסדות וארגונים בתחום הבריאות הבינו שהמידע הוא אוצר מבחינה כלכלית, שזה כוח וכסף. המידע באמת מושך חדשנות לתוך בתי החולים ולקופות החולים". אבל, היא אומרת, זה לא צריך להיעשות בצורת דמי שימוש.

"לסטארט־אפים יש היום ברירות גם במקומות אחרים, ויש פה סיכון גם לבריחת מוחות, וגם מאבדים יתרון אפשרי, שהמוצרים שישתמשו בהם בעתיד אצלנו באמת יפותחו עבור החולים שלנו. אנחנו עומדים להקים חממה שהיא אופן דאטה. התשלום שנגבה יהיה מחיר עלות, לעומת אלפי עד מאות אלפי שקלים שנגבים על ידי חלק מהארגונים אחרים, מסטארט־אפים שחלקם בכלל עוד לא גייסו כסף".

המטרה של כל העיסוק הזה במידע, היא להגיע בסופו של דבר לתהליכי חיזוי ומניעה, שיוכלו לבסוף להוזיל את עלויות הבריאות בשנים מתקדמות בלי לפגוע באיכות הטיפול, ואולי אפילו להפך.

"במכבי בנינו בתקופת הקורונה מודלים לחיזוי הידרדרות כלייתית של חולי סוכרת", מספרת עקה זוהר. "הצלחנו למנוע ממטופלים לאבד את הכליות שלהם". חולי כליות שמטופלים בדיאליזה או זקוקים להשתלה הם בין החולים הקשים ביותר והיקרים ביותר למערכת הבריאות, והפוטנציאל לחיסכון הוא עצום. חולים מבוגרים מאופיינים בדרך כלל בשתיים או שלוש מחלות כרוניות כאלה.

ד''ר ענת עקה זוהר, משנה למנכ''לית בית בלב / צילום: עופר חג'יוב

בימים אלה מקימה רשת בית בלב חממה טכנולוגית שתשתף פעולה עם חברות בתחום החדשנות הרפואית. "החברות יוכלו לקבל בטא סייט, להתנסות עם הטכנולוגיה שלהם באתרים שלנו. יהיו כמה חברות שהחממה תבחר להשקיע בהן".

הדיירים עוזרים לחברות לדייק את המוצר

במגדלי הים התיכון, חברה בורסאית בשווי של כ־1.7 מיליארד שקל המתמחה בהקמה ובניהול של מתחמי דיור מוגן (ללא מוסדות סיעודיים), פועלת קרן הון סיכון המתמחה באייג'-טק. עד היום היא ביצעה שש השקעות, בחברות בשלבי פיתוח מוקדמים. לדברי יעל בנבנישתי, מנכ"לית הקרן "אנחנו לא מוסד רפואי ולכן אין לנו מאגרי מידע לגבי הדיירים, אבל אנחנו חולקים מהידע והמומחיות שלנו גם עם חברות שאיננו משקיעים בהן אבל נראות לנו ראויות. אנחנו מאפשרים לצוותים של החברות לקיים שיחות עם הדיירים שלנו ולבצע מחקר איכותני".

המפגש בין החברות לדיירים תורם לחברות, אך מבחינת בנבנישתי, הוא תורם לא פחות לדיירים. "אנחנו רוצים שהדיירים יתנו את האינפוט שלהם ויעזרו לדייק את המוצר, כדי שבאמת יוכלו להשתמש בו".

חיישנים שדורשים שיפור בניבוי

בין תחומי האייג'־טק, עקה זוהר ובנבנישתי נותנות עדיפות ל"עולם הבית", כלומר לכל קשת השירותים שניתנים בבית הקשיש: ממניעת הידרדרותו הרפואית, דרך שיקום ועד טיפול במחלות זיהומיות או סרטן בבית. ולבסוף גם הוספיס בית.

יעל בנבנישתי, קרן ההשקעות של מגדלי הים התיכון / צילום: רמי זרנגר

"רק 7% מהמבוגרים חיים בדיור מוגן או במוסדות גריאטריים", אומרת בנבנישתי. "אנחנו עוזרים לסטארט־אפים לחקור את הקשר בין בריאות, חברה ונפש. כל מוצר שנועד לקהל המבוגר שנמצא בבית, גם אם זה מוצר רפואי למחלה כרונית, צריך להביא בחשבון מה קורה איתם מבחינת תעסוקה, מבחינת בדידות, מבחינת תזונה". לכן מגדלי הים התיכון משקיעה למשל במוצרים שמאפשרים טיול וירטואלי מהבית או הקראת ספר לנכד באופן מקוון.

האפשרות להישאר לגור בבית תלויה במידה רבה בטכנולוגיות ניטור יעילות. החיישנים עצמם כבר קיימים ואפילו הוטמעו במערכות השגחה על קשישים בבית ובמתחמי דיור מוגן. "יש כבר חיישנים על הכול", אומרת עקה זוהר. "על מראות, על מכשירי חשמל חכמים, מדבקות על הגב או על הרגל. אפשר לנתח כל תנועה ובעיקר התנהגות".

אבל, היא אומרת, "החסמים של פתרונות הניטור הם רכיבי החיזוי. אנחנו רוצים שתגיע התראה על הידרדרות לפני שמתחיל הנזק, אבל ללא התראות שווא. הפתרונות האלה חייבים להיות מפותחים קודם כול אצלנו, במוסדות הסיעודיים ובדיור המוגן. במוסדות הללו, הרופאים נמצאים בסביבה ויכולים להגיע מהר לאמת את ההתראה, עד שנוכל לסמוך עליה. רק כך התחום הזה יוכל להתפתח".

בנבנישתי אומרת שלעולם לא תהיה מערכת ניטור ביתי אחת ויחידה לכל המטופלים. "יש כאלה שייהנו ממכשיר שדורש יותר תיעוד אקטיבי ואחרים שלא יוכלו להשתמש בו. מכשיר אחד נועד לילדים שרוצים לדעת מה נשמע אצל ההורים היחסית עצמאיים שלהם, ואחר לגמרי למנוע אסונות במוסד סיעודי. יש גם שאלה גדולה של מי נותן את המענה להתראה. אנשים רוצים לקנות פתרון, לא טכנולוגיה, ולמשל דיירי דיור מוגן בעצם מנוהלים בריאותית על ידי קופת החולים. אז מי רוכש את המוצר, מי מקבל את ההתראה ומי צריך לענות לה?".

לכאורה, השארת המטופלים בבית היא אינטרס הפוך מזה של מוסדות הדיור המוגן והמוסדות הסיעודיים. אולם ברור שזה הדבר הנכון מבחינה רפואית, והמוסדות האלה מקווים שהם יהיו הגורם שינהל את מערך התמיכה בבית, ואחר כך יקבלו את המטופלים, כאשר השהייה בבית כבר לא תהיה אפשרית.

מי ישלם על מוצרים להפגת הבדידות

מי שמתמחה כבר היום בטיפול בבית היא חברת דנאל, שביצעה אתמול הנפקה מוצלחת וגייסה 133 מיליון שקל. החברה נסחרת היום לפי שווי של 2.1 מיליארד שקל. מנכ"ל דנאל סיעוד, דרור פלנבאום, שומר את פעילות החדשנות בבית, כלומר רוב הפיתוח הטכנולוגי של החברה הוא עצמאי.

דרור פלנבאום, מנכ''ל דנאל סיעוד / צילום: עידן גרוס

דנאל הטמיעה מערכות של חברת סיילספורס, ופיתחה עליהן בעצמה פלטפורמות שבעזרתן נציגיה מדווחים על מצב הקשיש אחרי כל ביקור בבית, וכך מפעילים באופן מיידי את בני המשפחה של המטופל, את קופת החולים או את גורמי הרווחה, בהתאם לצורך. פלטפורמה אחרת שפותחה באופן עצמאי נועדה להכשרה מקוונת של כח אדם.

את המידע שנאסף במערכות הללו דנאל כרגע אינה ח ולקת באופן שבו עקה זוהר מקווה לעשות. "יש פה מגבלות קשות של פרטיות מידע. אני כן יכול לעבד את המידע ולחלוק תובנות או מגמות", אומר פלנבאום.

"אני יושב עם המון חברות, ואני בטוח שיהיו בסוף פריצות דרך נהדרות. בינתיים, לא ראיתי משהו שבאמת נראה לי יוצא דופן. למשל בתחום הבדידות, אנחנו מאוד זקוקים למוצרים מפיגי בדידות לרווחת המטופלים. אבל מהו המודל העסקי עבור הסטארט־אפ? ראינו ניסיונות לשווק שירותים או מוצרים אחרים על הפלטפורמה, אבל זה לא תפס ולא יתפוס לדעתי. יש פה פער מהותי". אף שברור כי הפגת בדידות עוזרת למבוגרים להישאר חיוניים, מתפקדים ובבית, לא נמצא כרגע מי שישלם על כך.

עקה זוהר מאמינה שהמערכת בסופו של דבר תמצא את הדרך לשלם על מוצרים להפגת הבדידות. בנבנישתי מספרת שבחנה כמה רובוטים להפגת בדידות בקרב הדיירים במגדלי הים התיכון אבל עוד לא נמצא הרובוט שבאמת נותן למבוגרים פונקציונליות שמצדיקה מבחינתם את ההתעסקות.

"ראיתי בכנסים רובוטים חדשניים שאני מאמינה שכן נותנים מענה. הם חמודים, חמימים ורכים, מזהים את הבעלים שלהם, אבל לא מנסים ליצור תקשורת, ולא מנסים 'לעבוד עליך' שמדובר ביצור חי. רק נותנים תחושה שאתה לא לבד".

מבוגרים תחילה, כל האחרים אחר כך

לצד מוצרים להפגת הבדידות, עקה זוהר מצביעה על הצורך הבוער בטכנולוגיות לייעול כוח האדם שגם ישפרו את הטיפול. "הריבוע של לחסוך כוח אדם, להקל עליו, לחסוך בכסף ולשפר את הטיפול - זה החלום שלנו. למשל עכשיו אנחנו עושים ניסוי בחיישן שיודע להזעיק עזרה כשהמטופל רטוב. כך הטיפול מהיר יותר ולכן טוב יותר, ומנגד וחוסך למטפלים את הצורך לבדוק.

"פתרונות שיקום לבית, הכוללים רכיב מקוון שיאפשר להנחות את השיקום מתוך בית החולים, הם הכרחיים היום. אי אפשר להמשיך לגרור את הקשישים לשיקום. גם תחום ההידרותרפיה הוא לא מספיק מפותח. אני רוצה לראות כמעט את כל פתרונות השיקום של היבשה גם בתוך המים. אפשר לעשות כל כך הרבה יותר כשמנטרלים חלק מכוח המשיכה".

תחום נוסף שדורש התייחסות הוא אינטגרציית המידע סביב החולה. "צריך לתכלל את המידע בין כל בני המשפחה והגורמים המטפלים", אומרת עקה זוהר. "אנחנו צריכים להבין מי בתוך המערכת מגיב לכל התראה ולחזק את הקשר בין רופא המשפחה לרופאים המקצועיים, ולהבין מתי ואיך כל אחד מהם מוסר ומקבל את המקל. זה אחד הדברים הראשונים באג'נדה שלנו - לחבר את כל ערוצי המידע לאחד. כך גם המטופל עצמו יקבל מעין 'מפת דרכים'. הוא יידע מה השלבים הבאים בטיפול בו".

החזון הזה מתחיל מטיפול במבוגרים, אבל לא בהכרח יישאר שם. "ברגע שנטמיע את הטכנולוגיות הללו, אני בטוחה שכל מכבי תאמץ אותן", אומרת עקה זוהר. "התחושה שלי היא שכשהייתי במכבי, כבר בישלנו את התוכנית שלנו עד הסוף אבל חברות הטכנולוגיה עוד לא היו שם. היום הן הגיעו, ואין לי ספק שאנחנו לפני מהפכה. הגריאטריה מובילה את המהפכה, כי היא משאבת הכסף".

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נעילה ירוקה באירופה

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת