גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפך שוק האופטיקה לזירה קמעונאית שמגלגלת מיליארדי שקלים בשנה העסקאות הגדולות

שלוש עסקאות משמעותיות נחתמו בישראל בחודשים האחרונים בתחום המשקפיים ע"י לוקסוטיקה, קבוצת פוקס וסופר־פארם ● איך הן עשויות לשנות את מאזן הכוחות בענף, ממה מוטרדים השחקנים הקיימים, והאם הכסף הגדול נמצא במשקפי הראייה

סניף OPTIC / צילום: אייל טואג
סניף OPTIC / צילום: אייל טואג

שוק משקפי הראייה רותח. שלוש עסקות משמעותיות שנחתמו בחודשים האחרונים מצביעות על התחממות ענף האופטיקה בישראל בכלל, ובתחום משקפי הראייה בפרט. למעשה, ייתכן כי הן מסמנות את קפיצת המדרגה שענף האופטיקה כולו מחכה לה. 

רשת משקפי השמש Sunglass Hut של הענקית העולמית לוקסוטיקה נכנסת לישראל 
סופר-פארם רוכשת את אירוקה בסכום של כ-75 מיליון שקל 
אקזיט לאחד הקיבוצים העשירים בישראל: שמיר מכר את יתרת החזקותיו בחברת האופטיקה במאות מיליוני דולרים 

הראשונה, והמשמעותית מכולן, היא זו של קבוצת פוקס שבהובלת הראל ויזל, עם חתימה על זיכיון המותג sunglass hut השייך לקבוצת לוקסוטיקה. זוהי למעשה כניסה של שחקנית בינלאומית ראשונה לקמעונאות האופטיקה בישראל, והיא צפויה להביא חדשנות לפחות בחוויית הקנייה ובמגוון שתציע לצרכנים.

בפוקס מדברים על כ־50 חנויות בתוך שבע שנים, בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים. בדוחות הרבעוניים העריכה החברה כי הפעילות בארץ תחל עד סוף השנה, ולדברי גורם בשוק ברשת קניוני עזריאלי ייפתחו 10 סניפים בתחילת 2023.

שחקנית נוספת שמתכננת להעמיק את הנוכחות שלה בתחום היא סופר־פארם, שחתמה לאחרונה על עסקה לרכישת רשת משקפי השמש אירוקה תמורת 75 מיליון שקל, שנה בלבד לאחר שניהלה משא־ומתן עם אופטיקנה.

העסקה השלישית נחתמה בשבועות האחרונים, ובמסגרתה השלימה לוקסוטיקה את בעלותה על עדשות שמיר, ורכשה עוד 50% ממנה לפי שווי של כחצי מיליארד דולר. מדובר בשווי כפול מזה שבו נרכשה החברה בסיבוב הקודם, לפני כ־11 שנים.

 

שוק של 1,100 חנויות

שוק האופטיקה בישראל מגלגל כ־2 מיליארד שקל בשנה, לפי נתוני חברת המידע העסקי Coface Bdi. כמחצית מההכנסות בענף מגיעות ממשקפי ראייה (כ־930 מיליון שקל), כ־35% ממשקפי שמש (כ־720 מיליון שקל), והיתר מתחלק בין עדשות מגע, תמיסות ואביזרים משלימים. ההערכות הן כי בשנת 2022 הכנסות שוק האופטיקה ירשמו צמיחה של כ־8% ביחס ל־2021.

ב־Coface Bdi מעריכים כי מספר החנויות בישראל עומד על כ־1,100, מתוכן כ־500 בבעלות רשתות והיתר בבעלות פרטית. השחקניות הבולטות בשוק הן אופטיקה הלפרין עם 122 סניפים, אופטיקנה עם 72 סניפים, סופר־פארם אופטיק עם 72 סניפים, קרולינה למקה עם 66 סניפים, ואירוקה עם 60 סניפים. בסך־הכול מפעילות חמש הרשתות המרכזיות בשוק כ־400 סניפים, והכנסותיהן מהוות כ־45% מסך הכנסות השוק. כאמור, בשנה הקרובה מאזן הכוחות הזה צפוי להשתנות.

"נראה כי שוק האופטיקה חזר לרמת הביקושים מתקופת טרום הקורונה, ומצליח לייצר התעניינות רבה בקרב שחקנים בשוק ומחוצה לו", אומרת תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת ב־CofaceBDi. "ההתפתחויות האחרונות עשויות לערער את יחסי הכוחות בשוק, ולא מן הנמנע כי רשתות נוספות בוחנות כניסה אפשרית לשוק האופטיקה. אגב, מנהלים בענף מביעים חשש שפתיחת הרשת החדשה של קבוצת פוקס תייצר לה יתרון משמעותי, בשל העדיפות שהיא צפויה לקבל במכירת מותגי לוקסוטיקה".

רכישת רשת אירוקה עדיין טעונה אישור של רשות התחרות. ההערכות הן שמבחינת סופר־פארם מדובר במהלך אסטרטגי שמצד אחד נועד למצות את פוטנציאל האופטיקה והראייה שבו היא מתמחה, ומצד שני נועד להשתמש בתשתית החזקה של משקפי השמש באירוקה כדי ליצור מהלך משלים למשקפי שמש אופטיים.

סופר־פארם, שכאמור עד כה התמקדה בעיקר במשקפי ראייה ועדשות מגע, צפויה להכניס לחנויות שלה או לשלב בחנויות אירוקה את שירותי בדיקות הראייה ומכירת משקפי הראייה. בענף מעריכים כי עם קבלת אישור הרשות תחל סופר־פארם לגייס עשרות אופטמטריסטים, במטרה להרחיב את מגוון השירותים והמיקומים שלה.

חנות של SUNGLASS HUT / צילום: Shutterstock

תחרות מול כל השוק

"הקבוצות הענקיות משתלטות על הקטנות, ומשאירות אותן בלי צ'אנס. זה לא כוחות, מי יכול על הראל ויזל?", אומר גורם בענף. כדי להבין את החשש, צריך להכיר את הרשת, ובעיקר את הקבוצה שאליה היא שייכת.

לפני חמש שנים התמזגה לוקסוטיקה האיטלקית עם יצרנית העדשות הצרפתית הגדולה בעולם, אסילור. החיבור של השתיים יצר מעצמה בקנה מידה בינלאומי, ששולטת על כל שרשרת האספקה - התכנון, הייצור, ההפצה והמכירה. שווי השוק של החברה הממוזגת נאמד בכ־65 מיליארד אירו, עם הכנסות של כ־20 מיליארד אירו ב־2021.

פורטפוליו המותגים של לוקסוטיקה כולל לא רק את רייבאן, ווג ואוקלי, אלא גם את פרסול,Oliver Peoples ומותגים שהיא מפיצה בהסכמי רישיון, כמו ג'ורג'יו ארמני, בולגרי, ורסאצ'ה, דולצ'ה וגבאנה, פראדה ומייקל קורס. לצד אלו, היא משווקת בסיטונאות לרשתות ולחנויות פרטיות.

רשת Sunglass Hut, שאותה כאמור מביא ויזל לארץ, היא אחת מתוך רשתות רבות שפועלת תחת לוקסוטיקה. בענף מאמינים שויזל ירחיב את פעילותה גם לתחום משקפי הראייה, וכשזה בא במקביל למהלך שבו נרכשה עדשות שמיר, ניתן להבין שלוקסוטיקה מתכננת להעמיק את האחיזה והדומיננטיות שלה בתחום זה - שם נמצא הכסף הגדול.

ופה, העלילה מסתבכת. "זו רשת משקפי השמש של המותגים הכי גדולים בעולם, והיא שייכת ליצרנית משקפי השמש הכי גדולה בעולם", אומר גורם בשוק. "עד היום היא שיווקה סיטונאית לכולם בארץ. ממחר בבוקר היא תשווק גם באופן נפרד לחנויות של ויזל, ויש לה אינטרס גדול בחנויות האלו.

"הם פותחים תחרות עם כל השוק באמצעות ויזל, הקמעונאי הכי גדול בארץ. השוק הולך להשתנות גם עבור החנויות הקטנות והפרטיות, וגם עבור הרשתות הקיימות. זה שסופר־פארם קונה את אירוקה זו הצלה לשוק, כי מי יעמוד מול הראל ויזל? כולם יודעים שאי אפשר מולו לבד, אז כשהוא מביא את יצרנית המשקפיים הגדולה בעולם?" (ויזל בחר שלא להגיב).

התחרות על הלקוחות

בענף נשמעים גם קולות אחרים. "תחרות זה דבר טוב לכולם", אומר גורם בשוק. "בסוף כולם מתלוננים על יוקר המחיה, ותחרות מורידה מחירים. יש רשתות חזקות כמו אופטיקנה, קרולינה למקה ואירוקה שעכשיו קיבלו חיזוק מסופר־פארם, לצד המון חנויות פרטיות של אופטיקה ששורדות שנים ויש להן לקוחות קבועים. ויזל בסך־הכול יוסיף עוד 20, 30, 50 חנויות. זה לא שהוא יבוא וייקח 50% מנתח השוק".

לגבי החששות שמביעים גורמים בנוגע לכוח המשמעותי שיש לקבוצות הגדולות מול מרכזי הקניות, מוסיף הגורם "זה בולשיט. יש עשרות קניונים בארץ, בכל אחד מהם יש כמה חנויות אופטיקה. מה, יוציאו אותן בגללו עכשיו? מי שמדבר כך כדאי מאוד שיבדוק את עצמו, ואיך הוא הופך את הרשת שלו ליותר אטרקטיבית. הדור הצעיר לא רוצה חנות אופטיקה בת 20, הוא רוצה חנות מגניבה. ומי שלא יידע לתת חוויית לקוח, אין לו זכות קיום.

"בשורה התחתונה, אין איך לעצור את ויזל מיזמות, ולכל החנויות שמדברות עכשיו יש את היתרון שהן כבר קיימות ופעילות. הוא יצטרך להילחם על הלקוחות, ועד ש־Sunglass Hut יגיעו לכמות שלהם ייקח חמש שנים".

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו לא לעצור את הנפט לישראל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב