גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופ"ק+ מתכנן קיצוץ בהפקת הנפט כדי להקפיץ את המחירים

הארגון שוקל הקטנת התפוקה במיליון חביות ביום, בגלל שההאטה בכלכלה פוגעת בביקוש ● רוסיה, שנפגעה מהסנקציות ומנהלת מלחמה יקרה באוקראינה, היא התומכת הגדולה במהלך, שאמור לשלשל לקופתה כסף רב

מטה אופ''ק בוינה / צילום: Shutterstock, Sodel Vladyslav
מטה אופ''ק בוינה / צילום: Shutterstock, Sodel Vladyslav

ארגון אופ"ק+ צפוי להחליט ביום רביעי להקטין משמעותית את הפקת הנפט, בצעד הדרסטי ביותר מאז מגפת הקורונה, בניסיון לחזק את מחירי הנפט היורדים. המהלך של ארגון המדינות המייצאות נפט ובני בריתה בהובלת מוסקבה, ששוקל לקצץ יותר ממיליון חביות ביום, צפוי לפגוע בצמיחה הכלכלית העולמית.

חששות לגבי האטה בכלכלה העולמית גררו את מחירי הנפט מטה בקצב המהיר ביותר מאז שהחלה התפרצות הקורונה בתחילת 2020, ודחקו באופ"ק+ לשקול דרכים להגדיל את מחיר הנפט. כל צעד של אופ"ק+ להעלאת מחירי הנפט עלול להפעיל כעת לחץ נוסף על צרכנים מערביים, שכבר כעת נפגעים ממחירי האנרגיה הגבוהים וכן לעזור לרוסיה - אחת מיצרניות האנרגיה הגדולות בעולם - שממשיכה להילחם באוקראינה וסובלת מהסנקציות המערביות עליה עקב כך.

מחיר חבית נפט עלה למעל 100 דולר ונותר ברמה הזו כמה חודשים. אך נפט מסוג ברנט, הבנצ'מרק העולמי, ירד ב-23% מאז תחילת הרבעון, ל-87.96 דולר לחבית - הירידה המהירה ביותר מאז 2020.

ירידה במחירי הנפט מתפקדת לעתים כשסתום שחרור לחץ לכלכלה העולמית, ומקטינה עלויות בזמן שהביקוש יורד. אופ"ק+ לעתים קרובות מתנהגת כרגולטור של שוק הנפט, ושואפת לשמור על איזון בין ההיצע לביקוש, אבל קיצוץ בייצור יקפיץ את המחירים בזמן שהם כבר גבוהים מבחינה היסטורית.

האינפלציה תעלה

פלישת רוסיה לאוקראינה והסנקציות שבאו בעקבותיה גרמו למחירי האנרגיה לזנק, והעלו את מחיר הדלק בעולם. הקיצוץ בייצור מגיע בזמן של עלייה באינפלציה, האטה בצמיחה ופחד ממיתון.

עאדל חמאיזיה, עמית אורח במרכז ללימודים מזרח התיכון בהרווארד, אמר שהצעד עלול לשחק תפקיד בהחרפת המיתון בחלק מהמדינות, משום שהקיצוץ בייצור עלול להעלות את האינפלציה ולפגוע עוד יותר בביקוש לנפט.

לפני מספר חודשים ארה"ב ביקשה מאופ"ק+ להפיק עוד נפט כדי לסייע בהורדת מחיר הדלק. הארגון בתגובה האיץ את הייצור במהלך הקיץ לקראת הביקור של הנשיא ג'ו ביידן בערב הסעודית והגדיל מעט גם באוגוסט. מאז הארגון פועל להפוך צעדים אלה.

לקראת הפגישות של אופ"ק+ השבוע, פקידי הבית הלבן סירבו לחזות את ההשפעה האפשרית של החלטות הייצור. הקיצוץ בייצור יכול גם להאיץ את השינויים בזרימת הנפט בעולם מאז הפלישה לאוקראינה. סין, שחווה האטה בצמיחה הכלכלית, פנתה לרוסיה לרכישת נפט במחיר זול יותר. באותה עת, אירופה נאלצת לקנות נפט יקר יותר ממדינות מזרח תיכוניות מאז שהפסיקה לקנות נפט מרוסיה בעקבות פלישתה לאוקראינה.

בין היתר, מחירי הנפט היו בירידה בגלל האטת הצמיחה בסין. הבנק העולמי הודיע שהוא צופה לסין צמיחה של 2.8% ב-2022, ירידה מ-4.3% שהייתה התחזית ביוני.

פגישה ביום רביעי

נציגי מדינות אופ"ק+ ייפגשו פיזית בווינה ביום רביעי בפעם הראשונה מאז תחילת המגפה, כך אמרו נציגיהן. אפשרויות אחרות הנשקלות כוללות הקטנה קטנה יותר של 500 אלף חביות ביום או אפילו קיצוץ מסיבי יותר של מיליון וחצי חביות ביום, כך אמרו הנציגים. האפשרות לקצץ יותר ממיליון חביות ביום זוכה לתמיכת רוסיה, השותפה הגדולה ביותר בקבוצה שאינה חברה באופ"ק.

מלחמה יקרה, ירידה במחירי האנרגיה וסדרה חדשה של סנקציות מערביות מאיימות לפגוע עוד בכלכלה החבוטה של רוסיה. המדינה מנסה למצות את המיטב מההכנסות ממחירי האנרגיה הגבוהים - החוזקה הכלכלית העיקרית של רוסיה - אחרי שתקציב המדינה נכנס לגירעון בגלל הירידה בהכנסות מאנרגיה.

אבל ליצואנית הגדולה ביותר בקרטל, ערב הסעודית, יש הסתייגויות לגבי גודל הקיצוץ, כך אמרו נציגיה.

בחודש שעבר, הסכימה אופ"ק+ לקצץ בייצור הנפט בפעם הראשונה ביותר משנה, והודיעה שתוריד כ-100 אלף חביות ביום במסגרת החששות ממיתון עולמי. הצעד סיים תקופה של 18 חודשים של הגדלות ייצור מבחינת אופ"ק+. הקבוצה החזירה לאט את ייצור הנפט הגולמי לשוק לאחר קיצוץ דרמטי בזמן המגפה, כשהביקוש צנח.

הסעודים הפעילו מדיניות יותר אגרסיבית השנה כשמחירי הנפט עלו בזמן המלחמה באוקראינה. מחירי נפט גבוהים יותר עזרו השנה לערב הסעודית להפוך לאחת מהכלכלות, שהייתה בהן הצמיחה הגבוהה ביותר והזרימו מזומנים לתוכנית ההתחדשות הכלכלית השאפתנית שלה.

מבחינה אחת, קיצוץ על ידי אופ"ק+ לא יעשה הבדל משמעותי בשווקי הנפט מיום ליום. הקבוצה ייצרה כ-3 מיליון חביות ביום פחות מהיעד שלה במשך רוב השנה, בגלל ירידה בייצור הרוסי ובגלל שיצרניות גדולות כמו ניגריה ואנגולה התקשו להשקיע מספיק כסף כדי להגדיל את התפוקה.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ