גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי הסחורות והשילוח בצניחה. אז למה ספקיות המזון מעלות עכשיו מחירים?

מחירי התובלה נחתכו בשני שלישים בשנה האחרונה, עלות חומרי הגלם גם היא במגמת ירידה, ובכל זאת ספקיות המזון והטואלטיקה מבקשות לייקר את המוצרים ● אחרי שספגו את עליות המחירים של תחילת 2022, הרווחיות של הספקיות הגדולות נפגעה, ועכשיו, כשעלויות השכר והחשמל עולות, החברות לא מוכנות לסכן את התוצאות שלהן - גם במחיר של מחאת צרכנים

אחרי שספגו את עליות המחירים של 2022, ספקיות המזון מעלות מחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי
אחרי שספגו את עליות המחירים של 2022, ספקיות המזון מעלות מחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

ספקיות המזון ומוצרי הטואלטיקה הגדולות בישראל התמודדו בשנה האחרונה עם גידול בעלויות ששחק את רווחיהן במידה ניכרת, כפי שעלה מתוצאותיהן העסקיות לרבעון השני של 2022. עם זאת, העלאת המחירים הרוחבית שהן מתכננות להוציא לפועל בימים הקרובים, מגיעה דווקא בתקופה שבה נהנות הספקיות מירידה במחירי התובלה הימית והתמתנות במחירי הסחורות - שהיו סיבות מרכזיות לשחיקה ברווחיהן. 

הלחץ כבר לא עובד? היבואניות הגדולות בדרך להעלאת מחירים
רגע לפני ראש השנה: יוניליוור מעלה מחירים
שופרסל סירבה להעלאת המחיר - ומוצרי טרה לא יסופקו לרשת 
גל התייקרויות? הרווחיות התפעולית של הספקים הגדולים לרשתות המזון נחתכה בעשרות אחוזים | ניתוח

במהלך חגי תשרי הודיעו חלק מהספקיות כי בכוונתן לייקר את מוצריהן, כאשר ההערכות הן שגל העליות המתוכנן יתרחש במהלך חודש נובמבר, בזמן שהשיח הציבורי יתמקד כנראה בתוצאות הבחירות.

כך למשל, ענקית המזון יוניליוור הודיעה לרשתות השיווק כי תבצע העלאת מחירים בתחילת החודש הבא בשיעור של עד 20%. מדובר על התייקרות מוצרים כגון קורנפלקס כריות, חטיפי דגנים, רטבים לסלט, אבקות מרק, בייגלה, חטיף השוקולד קליק, מוצרי טואלטיקה כמו תחליבי רחצה ושמפו פינוק ומוצרים נוספים.

בשבועות האחרונים הודיעה גם דיפלומט, יבואנית הטונה סטארקיסט, חיתולי פמפרס, ומוצרי ג'ילט והיינץ, על העלאות מחירים מתוכננות, וכך גם יצרנית הטואלטיקה ומוצרי הניקוי סנו שדיווחה על עלייה של עד 30% במחירי מוצרי הנייר.

גם מחלבת טרה הודיעה בחודש שעבר על ייקור מוצרי החלב שאינם בפיקוח ב־4.9%. לאחר חג הסוכות, גורם בשוק הקמעונאי אמר לגלובס השבוע כי "מחירי החלב הגולמי למחלבות עלו ב־15%, כשבמקביל יש עלייה מטורפת לתעשייה במחירי הדלק, הארנונה והחשמל"; וכי זו הסיבה לעליית המחירים שמבקשת טרה לקדם.

למה לבקש התייקרות כשהמחירים יורדים?

גל העלאות המחירים הצפוי מגיע כאמור למרות שחלק ניכר מעלויות הספקיות, ובמיוחד מחירי ההובלה הימית והסחורות (חומרי הגלם), התמתנו לאחרונה משמעותית, וזאת על רקע הצפי למיתון בכלכלה העולמית. שני גורמים אלה, מחירי השינוע וחומרי הגלם, הכבידו במיוחד על תוצאות הספקיות בתקופה שלאחר מגפת הקורונה, שהתאפיינה בעליות מחירים.

כך למשל, לפי מדד XSI-C, המודד עלויות שילוח בים, צנח מחיר ההובלה של מכולה בקו אסיה־אירופה בשנה האחרונה מרמה של כ־14 אלף דולר בממוצע ל־5,300 דולר נכון לאמצע אוקטובר - ירידה של 62%.

מדד שילוח אחר, FBX, מלמד גם הוא על מגמה דומה. לפי אותו מדד, עלות השילוח של מכולה בעולם עמד על 10,000 דולר בממוצע לפני שנה, וירד בהתמדה ל־3,500 דולר בממוצע נכון לאמצע אוקטובר, ירידה של 65%. עם זאת, שני המדדים שצוינו מראים גם כי בשלוש השנים האחרונות עלות שילוח המכולה זינקה משמעותית. כך למשל מדד FBX מלמד על עלייה של 186% בשלוש שנים.

גם מחירי הסחורות, שמשמשות חומרי גלם למוצרים השונים, התמתנו בחצי השנה האחרונה. מדד מחירי הסחורות (S&P GSCI Commodities) ירד ב־24% מאז השיא שרשם באמצע יוני האחרון. עם זאת, בסיכום השנה האחרונה עלה המדד בשיעור של 10% (ובשלוש השנים האחרונות זינק ב־52%).

ההעלאות שנדחו מהשנה שעברה

"חלק משמעותי מעליות המחירים שנתחיל לראות בקרוב הוא משום שהספקיות דחו את אותן ההעלאות מוקדם יותר השנה", מסבירה שירה אחיעז, אנליסטית הקמעונאות של אי.בי.אי בית השקעות. "הספקיות ניסו מוקדם יותר השנה להעלות מחירים, ובעקבות הלחץ הציבורי עליהן, ביטלו חלק מהן את המהלך המתוכנן. בנוסף, הרבה פעמים כשיש מגמות ארוכות־טווח של גידול בעלויות עבורן, הן נדחות ל'אחרי החגים'". 

מדד המחירים של סטורנקסט, שבודק את מחירי המוצרים שעל המדפים, עלה ב־4.4% בתשעת החודשים הראשונים של השנה, וכעת, לפי אחיעז, ההערכה היא שתחול עלייה נוספת באותו מדד. היא מזכירה כי "לא מעט מחירים של מוצרים בפיקוח עלו בשנה האחרונה בגלל הרגולציה כמו למשל מוצרים חד־פעמיים, משקאות ממותקים והרחבת חוק הפיקדון, שאחראים לחלק מההתייקרויות".

לדבריה, "עליית המחירים הנוכחית מצד הספקיות מגיעה אחרי תקופה ארוכה של עלייה במחיר חומרי הגלם וההובלה. נכון שהייתה התמתנות בחודשים האחרונים, אבל מדובר במגמת עליות מתמשכת, לה מתווספות עלויות נוספות על הספקיות כמו ייקור מחירי החשמל".

בתחילת 2022 רווחיות הספקיות נפגעה

כאמור, הדוחות הכספיים של הספקיות הגדולות למחצית הראשונה של 2022 העלו כי הן ספגו חלק ניכר מהעלויות שנוספו להן בתקופה זו. החברות הפועלות בתחום היבוא והייצור של מוצרי מזון וטואלטיקה נמנעו עד כה מלגלגל את הפגיעה ברווחיות לכיסו של הצרכן ככל הנראה על רקע חשש ממחאת צרכנים שתלווה מהלך כזה.

אפילו לא אחת בקרב שש הספקיות שבבורסה (דיפלומט, וילי פוד, סנו, שטראוס, נטו מלינדה, בכורי שדה), הציגה שיפור בשיעור הרווחיות התפעולית מהמכירות. כך למשל דיפלומט, שמוביל בעל השליטה נעם וימן, רשמה שיעור רווח תפעולי של 4.6% בפעילותה בישראל במחצית הראשונה של 2022 מול 5% במחצית המקבילה אשתקד.

יבואנית המזון וילי פוד, שבשליטת האחים ויליגר, המייבאת מוצרי מזון מגוונים, בהם מוצרי חלב, מוצרי מזון יבשים ומזון בהקפאה, רשמה רווחיות של 9.7% במחצית הראשונה של 2022, למול 10.1% במחצית המקבילה אשתקד. חברת מוצרי הטואלטיקה סנו, שבשליטת משפחת לנדסברג, רשמה חיתוך חד ברווחיות התפעולית שלה, שעמדה על 9.8% מול 16% בתקופה המקבילה.

שטראוס גרופ, שבשליטת המשפחה הנושאת את שם המחלבה ההיסטורית, עברה להפסד, בשל פרשה שאינה קשורה להתייקרויות ונבעה בעיקר מהשבתת מפעל השוקולד בצפון הארץ ומשבר הסלמונלה. בשנה שעברה שטראוס הציגה רווחיות תפעולית של 12.5% בפעילותה בישראל.

נטו מלינדה שבשליטת משפחת עזרא ודוד מצסה, המיצרת ומייבאת בעיקר מוצרי בשר ודגים, וביכורי שדה בניהול אילן שבע, המשווקת בעיקר סחורה חקלאית, רשמו גם הן פגיעה ברווחיות התפעולית. נטו מלינדה רשמה שיעור רווחיות תפעולית של 5.7% בסיכום המחצית הראשונה של 2022, מול 7.1% בתקופה המקבילה אשתקד. בכורי שדה רשמה רווחיות תפעולית של 3.2% ירידה, מול 4.2% במחצית הראשונה של ב־2021.

איך המהלך ישפיע על תוצאות החברות בעתיד?

איך ישפיעו העלאות המחירים הצפויות על המכירות והרווחיות העתידית של הספקיות בישראל? לדברי אחיעז, מהלכי ההתייקרות יובילו לירידה ריאלית בביקושים ואולי אף יגרמו לפגיעה ברווחיהן: "הצרכן הישראלי יקנה פחות ונראה אותו הופך ליותר סלקטיבי בסופר בגלל עליות המחירים.

"מבחינת הרווחיות של הספקיות, הביקושים קצת יורדים בזמן שמחירי חלק מהתשומות עולים, כמו למשל שכר העבודה ומחירי החשמל". יחד עם זאת, היא מדגישה כי "הצמצום של סל הצריכה יגיע עד לגבול מסוים, משום שבסופו של דבר כולנו צריכים מוצרים כדי להתקיים".

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו