גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רבעון שלישי בשוק הקריפטו: השונות בין המטבעות​ עלתה, הקורלציה למניות נחלשה

מבט על הרבעון הסוער של שוק הקריפטו מגלה שמחצית מעשרת המטבעות המובילים סיימו אותו בעליות, ומחציתם בירידות ● אילו מגמות נוספות בלטו ומה התחדש בתחם בישראל ● הנה כמה נקודות מרכזיות שעוזרות להבין את שהתרחש ברבעון שהיה ● גלובס ובית ההשקעות פרוקסיביט סוקרים את ביצועי שוק הקריפטו העולמי

את'ריום / צילום: Shutterstock
את'ריום / צילום: Shutterstock

לפני כחודש הסתיים רבעון סוער ותנודתי בעולם הקריפטו. אם נסתכל לעומק על המטבעות עצמם, נגלה שמתוך העשירייה הראשונה, חמישה מטבעות סיימו את הרבעון בירידה, וחמישה בעלייה. ההתנהגות הלא אחידה הזו של המטבעות מאפיינת גם את הסגמנטים השונים בענף: הפיננסים המבוזרים, המטא-וורס והמטבעות הישראליים.

במבט מתחילת השנה, התשואה של שוק הקריפטו עדיין שלילית גבוהה. אבל נתחיל בניסיון למפות מה בעצם ייחד את הרבעון השלישי.

שנה רעה לקריפטו היא שנה ממש גרועה לכורי קריפטו
אתריום 2.0: העדכון הגדול בתחום הקריפטו הושלם
אחרי קריסת מטבע הקריפטו טרה לונה: צו מעצר נגד המייסד ובכירים נוספים 

קורלציה מעניינת עם השווקים המסורתיים

מתחילת השנה מציגים מטבעות הקריפטו תשואה שלילית עמוקה מאוד. עשרת המטבעות המובילים הציגו תשואה שלילית של 61.3% מתחילת השנה, וזאת בקורלציה לשוק המניות, שגם הוא מציג תשואה שלילית מתחילת השנה.

אבל בספטמבר התרחש דבר מעניין: בעוד שמדדי המניות המובילים הציגו תשואה שלילית, הביטקוין שמר על יציבות יחסית, והקורלציה נחלשה יחסית.

 

מדוע זה קרה? "זה בעיקר מעורר שאלה לגבי מקור הקורלציה שהייתה", מציין אלי מיזרוח, מנכ"ל סילבר קסטל. "יש שתי תזות לקורלציה. הראשונה היא, שבשנים האחרונות נכנס הרבה כסף מוסדי לתחום הקריפטו, וכאשר החלו הירידות, המוסדיים - כפי שהם מכרו נכסי סיכון רגילים - מכרו גם קריפטו. בגלל הירידות המתמשכות, הרבה מהכסף הנזיל המוסדי יצא כבר, ולא חזר גם בתיקונים שהיו בשווקים במהלך השנה, ולכן הקורלציה נחלשה.

 

"הסברה השנייה שהולכת ותופסת תאוצה היא שהירידות בביטקוין לא בהכרח קשורות למה שקרה בשווקים, אלא לסייקל הרגיל של הקריפטו, שפשוט הסתנכרן השנה עם הירידות בשווקים. אם התזה הזאת נכונה, נתחיל לראות פיצול בין התנהגות הקריפטו ושוק המניות".

האירועים המרכזיים שהביאו לעליות

אז הביטקוין סיים את הרבעון בדשדוש יחסי, אבל האירוע הגדול של הרבעון היה ללא ספק השדרוג של רשת האתריום לגרסת 2.0, והאתריום הוסיף 24.5% לשוויו ברבעון זה.

שדרוג רשת האתריום היה שלב ראשון מבין כמה שנועדו לאפשר לרשת לעבוד בהיקפים גבוהים יותר, ובעלויות נמוכות יותר. עם זאת, בשלב הזה של השדרוג לא חלה הפחתה של העמלות, ועיקר העלייה בערך המטבע הייתה לפני השידרוג. אחריו דווקא נרשמו מימושים רבים של משקיעים שסברו בטעות שהשדרוג יוביל כעת להפחתת עמלות ולהגדלת מהירות באופן מיידי. אגב, בתחילת החודש השיקה רשת האתריום את השלב השני במהלך - שדרוג שנחאי.

השדרוג של רשת האתריום השפיע גם על מטבעות של פרויקטים שהם שכבה שנייה על גבי הרשת, ובהם המטבע פוליגון (MATIC), שהשלים עלייה של יותר מ-60% ברבעון האחרון. פוליגון הוא פרויקט 2 Layer, שנועד להיות "מכפיל כוח" לבלוקצ'יין האתריום, ולמעשה מאפשר העברות על רשת האתריום בעלויות נמוכות משמעותית מאשר מעבר דרך רשת האתריום המקורית.

 

עוד מטבע שבלט ברבעון הוא XRP מבית Ripple Labs, שעלה כ-44%. אלעד נומברג, סמנכ"ל בית ההשקעות פרוקסיביט, מציין כי "החברה נמצאת בהליכי משפט מתקדמים מול ה-SEC (רשות ני"ע בארה"ב), שמנסה להוכיח כי הנפקת XRP היא הנפקת נייר ערך שלא כחוק. בשבועות האחרונים נראתה Ripple כמי שידה על העליונה, בעודה מנהלת הגנה בצורה עיקשת ומנסה לשלול את הטענה ש-XRP עובר את 'מבחן האווי'- המבחן הקובע האם נכס פיננסי הוא נייר ערך או לא. Ripple הגישה בחודש ספטמבר בקשה לפסק דין מקוצר על סמך הראיות שהגישה, ונראה כי המשקיעים מעודדים מסיומו הקרוב של הקרב המשפטי, שהעסיק את החברה כל כך הרבה זמן", אומר נומברג.

ההתערבות של הרגולטור האמריקאי מורגשת יותר ויותר בתחום הקריפטו: "אנו רואים גידול והרחבה באכיפה של הרגולציה בעיקר בארה"ב. ביולי ה-SEC פנתה לבורסות בארה"ב לגבי תשעה טוקנים שנרשמו כמטבעות, וטענה כי הם ני"ע. כתוצאה מכך הבורסות מחקו מיידית את הטוקנים ממסחר, והחברות והבורסות חשופות לתביעות על הנפקה ורישום ני"ע שלא כדין", אומר שי דתיקה, מייסד ומנכ"ל חברת המסחר לנכסים דיגיטליים INX.

"מספר ימים לאחר מכן פנתה ה-SEC לחברת KIK בעניין דומה. גם במקרה זה הטוקן נמחק מהבורסות. באוגוסט פנתה הרשות ל-Voyager, בטענה כי קידמו מכירה של מוצר פיננסי שאינו ני"ע בדרכים של הטעיה של הציבור.

"הפנייה נעשתה לאחר ש-Voyager כבר הכריזו על בקשה לצ'פטר 11 (פשיטת רגל), ובנוסף, ה-SEC החלה להתערב בפעילות של גופים שעוסקים בהלוואות של מוצרי קריפטו (lending/staking), והיא טוענת כי אלו מוצרים הדרושים פיקוח.

"כזו היא למשל התביעה מול BlockFi, בטענה שמוצרי ההלווואות שלה צריכים רישיון, ותביעה והסדר מול קים קרדשיאן, בטענה שזו לא גילתה את התמורה שקיבלה כאשר קידמה מוצרי קריפטו", מציין דתיקה.

הבורסות נהנות מהתנודתיות

בתחום הפיננסים המבוזר, אנו רואים עלייה נאה של שתי הבורסות המבוזרות יוניסוופ (30%) ופנקייק (50%). תחום הפיננסים המבוזר חווה את הטלטלה המשמעותית ביותר מתחילת השנה, עם קריסת טרה וצלזיוס, שהפעילו את אפקט ההדבקה בתחום וגרמו לקריסת גופים נוספים.

"אחד הדברים שאפיינו את הגופים שקרסו היה הריכוזיות בהם. אולי בשל כך, המשקיעים בחרו 'לחזור למקורות', ושמו מבטחם חזרה בבורסות מבוזרות", מציין נומברג.

הרבעון השלישי, שאופיין בתנודתיות, היה טוב מאוד עבור פלטפורמות המסחר בכללותן, המבוזרות והפחות מבוזרות, כפי שהשתקף גם בביצועי המטבע של בייננס. מבין עשרת הגדולים, גם המטבע של בורסת בייננס הוסיף 29.6% לערכו ברבעון השלישי.

על רקע זה נציין כי בייננס, אחת מהבורסות המובילות בעולם, הודיעה בתחילת ספטמבר כי היא מפסיקה לתמוך בתוך זירות המסחר שלה במטבעות היציבים המובילים USDP ,USDC ו-TUSD, ולמעשה, את המטבעות הללו שלקוחות השאירו אצלה למסחר, היא המירה למטבע יציב שלה - BUSD.

 

בישראל: הגופים החלו לקבל רישיונות

שני הדברים המעניינים ביותר ביחס לחמש המנפיקות הישראליות הם ההתאוששות ברבעון של המטבע של צלזיוס, והיציאה מהמדד של בנקור.

צלזיוס נמצאת בהליך פשיטת רגל וארגון חוב, שבמסגרתו היא גם משחררת כספים שהפקידה כביטחונות מפלטפורמות שונות, ואלו יופנו לארגון החוב. מנכ"ל צלזיוס, אלכס מישנסקי, התפטר מתפקידו בתחילת הרבעון, כאשר בהליך הסדר החוב החלו להישמע יותר ויותר טענות על כך שהחברה למעשה הייתה חדלת פירעון זמן ניכר לפני שהודיעה על הקפאת כספי המשקיעים.

בנקור, פרויקט קריפטו שבנה מנגנון מבוזר להמרת מטבעות מהירה ולמתן אפשרות למשקיעים לתפקד כעושי שוק אוטומטיים ולספק נזילות לשוק תמורת ריבית, נפגע ביחד עם כל תחום הפיננסים המבוזר מהתנודתיות החזקה בשווקים.

נוסף על כך, בשוק המקומי, לדברי חיים ונציה, מנכ"ל בית ההשקעות פרוקסיביט, "המהלך המשמעותי של הרבעון הגיע דווקא מצידה של רשות שוק ההון, שהחלה להעניק רישיונות קבועים לגופים פיננסיים בתחום הקריפטו, ובכך העלתה את אסדרת הקריפטו בארץ שלב. מדובר בצעד מבורך, שבוודאות יגביר את הביטחון ואת רמת הוודאות של המשקיעים בישראל".

שני גופים קיבלו עד כה רשיון: חברת HBH, שבונה תשתיות למסחר בקריפטו עבור הבנקים והגופים המוסדיים, וברוקר הקריפטו הוותיק ביטס אוף גולד. הרשות פרסמה גם חוזר מקיף על ניהול סיכונים בנכסים פיננסיים כגון קריפטו, ובו דרישות מפורטות לניהול המשמורת של כספי הלקוחות. "זה שם את התעשייה במקום שהיא לא הייתה בו מעולם, יש לה מסגרת ברורה איך צריך להתנהל, זה עידן חדש", ציין יובל רואש, מייסד ומנכ"ל ביטס אוף גולד, עם קבלת הרישיון.

 

בתוכנית האסטרטגית של הבורסה בת"א: סחר בקריפטו | עוד זוית

הבורסה לניירות ערך בתל אביב פרסמה השבוע את התוכנית האסטרטגית שלה לחמש השנים הקרובות, שאחד הנדבכים העיקריים בה הוא הקמת פלטפורמת מסחר לקריפטו ונכסים דיגיטליים, מבוססת בלוקצ'יין. הבורסה פועלת ליצירת תשתית בלוקצ'יין שתאפשר טוקניזציה של נכסים דיגיטליים מסוגים שונים וחוזים חכמים.

דרך ההקמה טרם הוחלטה, וייבחנו מספר כיווני פעולה פוטנציאליים, כולל הסבת תשתיות קיימות לטכנולוגיות חדשניות, וכן הקמת פלטפורמות ייעודיות על בסיס הטכנולוגיות החדשניות. הפלטפורמה תותאם למספר סוגי נכסים שיתווספו אליה בהדרגה, בהם טוקנים, מטבעות קריפטו, NFT ואג"ח דיגיטליות.

נציין כי הבורסה והחשב הכללי כבר החלו בניסוי להנפקת אג"ח מדינה מבוססות קריפטו. לדברי הבורסה, האתגר העיקרי בתחום זה הוא חוסר הבהירות הרגולטורי. עם זאת, בורסות מובילות בעולם כבר החלו בהקמת פלטפורמות בלוקצ'יין למסחר בניירות ערך דיגיטליים, וכעת גם הבורסה של תל אביב מכניסה זאת לתוכניות האסטרטגיות שלה.

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם