גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אושר הקיצוץ הרוחבי לטובת הסכם המורים; על חשבון מה הוא יבוא?

הממשלה אישרה היום פה-אחד קיצוץ רוחבי של 7% כדי לממן את ההסכם עם המורים;  שרי מרצ והעבודה יצאו מהדיון בזמן ההצבעה ● הקיצוץ הגדול ביותר יהיה ממשרד הביטחון, ולאחריו יקוצץ גם תקציב משרד הרווחה - זאת בניגוד לדברי רה"מ לפיד לפיהם לא יקוצצו תקציבי המשרדים, והכסף יגיע "מעודפי תקציב ומרזרבות לקניות"

שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות
שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות

הממשלה אישרה היום (ה') פה-אחד קיצוץ רוחבי בגובה 7% מתקציב משרדי הממשלה כדי לממן את עלות ההסכם שנחתם בשבוע שעבר עם המורים.

בין היתר יקוצצו למעלה ממיליארד שקל ממשרד הביטחון, 177 מיליון שקל ממשרד הרווחה, רבע מיליארד שקל מהמשרד לביטחון הפנים, 39 מיליון שקל ממשרד החוץ, 23 מיליון שקל מהמשטרה ובתי הסוהר, 14 מיליון מהתחבורה ועוד שורה ארוכה של קיצוצים כדי לעמוד בהתחייבות למימון ההסכם עם המורים בגובה 4.5 מיליארד שקל בשנה עד שנת 2026. 

לחצו כאן לראות את דרך חלוקת הקיצוצים במשרדי הממשלה

למרות הביקורת הקשה על מהלך האוצר לקיצוץ שיפגע בשירותים החברתיים, שרי מרצ והעבודה לא התנגדו לקיצוץ למרות שרק אתמול הבטיחו להצביע נגדו, ובמקום זה יצאו מהדיון בזמן ההצבעה. לטענת גורמים בשתי המפלגות, עמדתם השתנתה לאחר שווידאו כי אין פגיעה בתקציב 2022, וכן לאחר שבייעוץ המשפטי לממשלה הבהירו להם כי נדרש אישור פה-אחד לקיצוץ הרוחבי רגע לפני בחירות. 

הסכם העסקה חדש למורים: השכר יעלה כבר השנה, השינויים בלוח החופשות - רק בשנה הבאה
ללא מקור תקציבי ואישור משפטי: כך נחתם הסכם השכר עם המורים
מזכיר הממשלה מתריע: ההסכם שנחתם עם המורים אינו תקף
רגע לפני הבחירות: הממשלה תאשר קיצוץ רוחבי כדי לממן את ההסכם עם המורים | בלעדי

במהלך הדיון, יו"ר העבודה, השרה מרה מיכאלי, מתחה ביקורת על האוצר ואמרה כי "שבע שנים מאז שנחתם הסכם עם המורות והמורים, היה ברור שצריך להיחתם הסכם חדש איתם. איך ייתכן שאגף תקציבים לא נערך ולא הכניס לתקציב את הרזרבה הנדרשת? כך קורה שעכשיו יעבור קיצוץ שחותך בבשר החי". 

יו"ר מרצ, השר ניצן הורוביץ, תקף את שר האוצר אביגדור ליברמן על הקיצוץ, וזה השיב לו: "הוספנו לבסיס התקציב תוספות לבריאות". הורוביץ ענה: "זה לא אתה, זו המדינה. אתה לא עושה לנו טובה".

נזכיר כי במשרד ראש הממשלה אמרו השבוע כי מדובר בקיצוץ מותנה, וכי הכספים יוחזרו למשרדים לאחר שהתקציב הבא יאושר. 

שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא-ביטון, מסרה: "בתום שנה של עבודה מאומצת מסביב לשעון, אישרנו את התקציב להסכם השכר. ההסכם הכרח למדינה שמעמידה את הילדים והעתיד במרכזה ורואה בחינוך את הבסיס לחוסננו הלאומי, ופעלנו ללא לאות כדי להביאו ליישום. מדובר בחובתנו המוסרית כממשלה וכמדינה, ואני מודה לחבריי לממשלה שהבינו את צו השעה ונרתמו למאמץ שהוא בעל חשיבות לאומית". 

מהסתדרות המורים נמסר: "ממשלת ישראל הוכיחה היום שהחינוך הוא בראש סדר העדיפויות שלה. לאחר משא-ומתן אינטנסיבי של כשנה, עובדות ועובדי ההוראה יודעים היום שהממשלה עשתה כל מאמץ אפשרי לטובתם ולטובת ילדי ישראל". 

קרבות באוצר

כפי שחשפנו בגלובס, היועץ המשפטי למשרד האוצר, עו"ד אסי מסינג, לחץ על אישור מקור תקציבי להסכם עם המורים עוד לפני הבחירות, אחרת ימליץ על ביטול ההסכם. כך, חמישה ימים בלבד לפני הבחירות, הממשלה תצביע באופן חריג על קיצוץ רחב-היקף כדי לעמוד בתנאי שהוצב. 

אלא שמאחורי הקלעים הקרבות במשרד האוצר נמשכים בין אגף השכר ושר האוצר לבין אגף התקציבים המתנגד להסכם. בעוד באגף השכר טוענים לפעולה מכוונת של אגף התקציבים נגד מימון ההסכם לכתחילה בתוך התקציב המיועד - באגף התקציבים צירפו חוות-דעת המתנגדת לקיצוץ הרוחבי ואישור הסכם המורים.

בין היתר נכתב בחוות-הדעת כי "עלויות ההסכם יכבידו באופן משמעותי על הוצאות הממשלה ובפרט בשנת 2023. לעמדתנו אין הצדקה כלכלית לתקצב את מימון ההסכם אשר סוכם עם המורים, מאחר שמדובר בתוספות שכר משמעותיות יותר מהסכמים קודמים".

בנוסף מציינים שם השפעה שלילית על הגירעון: "העלויות הנגזרות מההסכם עם המורים מהוות 31% מהגידול המותר, כלומר ההסכם גורר הקשחת תקציב משמעותית. לשיטתנו ישנו קושי פיסקלי משמעותי לעמוד בעת הזו בהשלכות התקציביות של ההסכם".

לבסוף טוענים באגף התקציבים גם להשלכות על האינפליציה איתה מתמודדת מדינת ישראל: "בשל הנתח הלא מבוטל של מגזר ההוראה בשוק העבודה הישראלי, עלולות להיות לגידול שכר בשיעור זה השפעה משמעותית על שיעור האינפלציה במשק", עד כדי כך שישראל תתקשה לרסן את האינפלציה, טוענים באגף התקציבים.

בניגוד לעמדת אגף התקציבים, באגף השכר באוצר עומדים על כך שההסכם סביר, וטוענים כי לא היו השפעות ליום הבחירות על גידול השכר המשמעותי למורים.

בסופו של דבר חתם עו"ד מסינג על חוות-דעת לפיה "אין מניעה משפטית לחתום על ההסכם", בכפוף לאישור הקיצוץ הרוחבי ומציאת המקור התקציבי. עו"ד מסינג למעשה העלה על הכתב את כל הטענות אותן העלה במכתבו הקודם למשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד גיל לימון, אך פטר אותן בהתאם לעמדות אגף השכר במשרד האוצר, והותיר לצד פסיקתו את עמדת הנגד של אגף התקציבים מבלי שנתן לה מענה. 

לפיד לא דייק

נזכיר כי אתמול (ד') התראיין ראש הממשלה יאיר לפיד במהדורות החדשות וטען כי הקיצוץ לא יפגע בתוכניות הממשלה, שכן בסופו של דבר הכסף יגיע מעודפי תקציב ורזרבות.

"הכסף הזה יגיע מתקציב הביטחון ולא מתקציביים חברתיים", אמר לפיד לחדשות 12, "זה יהיה מעודפי תקציב ומה שנקרא 'רזרבות לקניות'. זה לא יירד מאף תקציב, לא הביטחון ייפגע, ולא הרווחה".

אבל לפיד לא דייק. קודם כל, השימוש בעודפי התקציב אינו כל-כך פשוט.

על-מנת לעשות שימוש ב-33 מיליארדי השקלים העודפים שהצטברו מתחילת השנה בקופת האוצר, נדרשת הגדלה של מסגרת הוצאת הממשלה. פעולה כזו יכולה לקרות רק תוך גיבוש תקציב מדינה מסודר ל-2023. אלא שהשנה הקרובה תיפתח ללא תקציב (עם תקציב המשכי בלבד), ולכן כרגע לא ניתן לגעת בעודפי התקציב, שמיועדים קודם כל להחזרת חובות המדינה.

רק אם תקום ממשלת קבע לאחר הבחירות, ניתן יהיה להכין תקציב מדינה, כשההערכות האופטימיות מדברות על אישור תקציב לקראת חודש אפריל. אם לא תהיה הכרעה בקלפי, וניגרר לסבב נוסף של בחירות, הקיצוץ הרוחבי עלול להישאר בתוקף עוד תקופה ארוכה.

גורמים באוצר מניחים שהממשלה הבאה תגדיל את מסגרת ההוצאה ותאפשר למשרדי הממשלה לקבל את הכסף שקוצץ מהם בחזרה. עם זאת, מוקדם עדיין לדעת זאת בוודאות, והכול תלוי בתוצאות הבחירות, בזהות המנצח (אם יהיה כזה) ובמדיניות הכלכלית שיבקש להחיל. זאת, כשבמקביל נשמעות הבטחות למתן חינוך חינם לפעוטות, להכפלת כוח-האדם במשטרה ועוד ועוד.

בנוסף, לא ברור על מה מסתמך לפיד באומרו שהקיצוץ לא יחול על משרדים חברתיים ועל תקציב הביטחון. לפי מסמך הקיצוץ שהגיש האוצר לממשלה, הקיצוץ הגדול ביותר יהיה של משרד הביטחון, בהיקף של 1.25 מיליארד שקל ב-2023. מתקציב משרד הרווחה יקוצצו 177 מיליון שקל לפי טבלת האוצר.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?