גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטיקספיי הישראלית נסקה ב-255% ביום המסחר הראשון שלה: "חברה צנועה שצריכה להבקיע ולפרוץ"

סטיקספיי, המפתחת טכנולוגיות לתקשורת לוויינים, נסקה ב־255% ביום המסחר הראשון שלה בבורסת ניו יורק לאחר מיזוגה לחברת SPAC • המנכ"ל: "אני לא מנהל את המניה, הפוטנציאל של החברה ענק ונוגע כמעט לכל אחד מאיתנו"

דוד ריפשטיין, מנכ''ל סטיקספיי / צילום: תמר מצפי
דוד ריפשטיין, מנכ''ל סטיקספיי / צילום: תמר מצפי

חודשיים לפני שהפכה לציבורית באמצעות מיזוג לחברת SPAC בוול סטריט, נאלצה חברת הטכנולוגיה הישראלית סטיקספיי (Satixfy) לקצץ באופן חד את שוויה. כך, משווי מתוכנן של 813 מיליון דולר אחרי הכסף (ששיקף שווי פעילות של 632 מיליון דולר), היא הפחיתה את השווי במיזוג ביותר מחצי ל־365 מיליון דולר בלבד.

נפילה בהכנסות ובשווי: סטיקספיי חותכת את שווייה במיזוג ל-SPAC
"היה אחד ממיליארד": הלך לעולמו יואל גת, בעיצומו של מהלך למיזוג SPAC

בסוף השבוע השלימה סטיקספיי את המיזוג, וכבר ביום המסחר הראשון בבורסת ניו יורק זינק שווי החברה לכ־1.4 מיליארד דולר, לאחר שהמניה קפצה באופן בלתי מוסבר ב־255%. במסגרת המיזוג סטיקספיי  גייסה 29 מיליון דולר, והיא צפויה לקבל בעתיד סכום נוסף שינוע בין 13 ל־100 מיליון דולר.

 

סטיקספיי מפתחת טכנולוגיות לתחום תקשורת הלוויינים, ומייצרת למשל שבבים ואנטנות. היא מעסיקה כ־220 עובדים, כמחציתם בישראל. בשנה שעברה ניסתה החברה להנפיק בת"א, אך ויתרה על כך משלא הצליחה להשיג את השווי המבוקש.

במרץ השנה הודיעה על מיזוג ל־SPAC האמריקאי Endurance, וכאמור באוגוסט הפחיתה את השווי בעסקה. הפחתת השווי הגיעה בעקבות הפחתה משמעותית של התחזיות הפיננסיות של סטיקספיי.

בין הודעת המיזוג להשלמתו, החברה מינתה מנכ"ל חדש - דוד ריפשטיין, שהגיע לחברה לאחר שניהל בעבר את רדקום וגרינרואד, והחליף בסטיקספיי את המייסד יואל גת, שנפטר באפריל האחרון. ​

על הזינוק התלת־ספרתי במניה ביום המסחר הראשון (בדומה למניית מתחמי האירוח הישראלית סלינה) ריפשטיין אומר כי "אני לא מנהל את המניה אלא את החברה. הפוטנציאל של סטיקספיי הוא ענק ונוגע כמעט לכל אחד מאיתנו".

בראיון לגלובס מספר ריפשטיין על הצטרפותו לחברה: גת התקשר אליו לאחר שחלה והבין שיצטרך להעביר את המושכות למנהל אחר. בהתחלה, הוא מודה, חשב לסרב, "אבל למדתי קצת והגעתי למסקנה שמשהו קורה בעולם הלוויינים בשנתיים האחרונות", הוא אומר.

"כשהייתי בעולם הטלקום, במשך 20-30 שנה הסתכלתי על עולם הלוויינים וראיתי תחום שמתקדם, אבל עולם הטלקום תמיד מתקדם יותר. ראיתי את המהפכה קורית בו. בשנתיים האחרונות, עולם הלוויינים רץ מהר יותר מהטלקום, והעולמות האלה הולכים להיפגש. רק לפני חודשיים ספייס־אקס של אילון מאסק הודיעה על חיבור עם T-Mobile ואפשרות לשלוח הודעות טקסט (ממקומות ללא כיסוי סלולרי, ש.ח.ו) שעוקפות את עולם הטלקום.

"זה מחזק את עולם הלוויינים ומזכיר לי איך הטלקום התחיל מטקסט, לפני 30 שנה. ההערכה שלי היא שקצב התפתחות הלוויינים גבוה יותר מהקצב של הטלקום. עד היום המובייל לא נותן כיסוי בים או באוויר. הטכנולוגיה של סטיקספיי הולכת בדיוק לכיוון הזה".

"לא זיהיתי משהו שמתקרב לצ'יפים שלנו"

סטיקספיי הוקמה בשנת 2012 על ידי יואל גת, שייסד וניהל קודם לכן את חברת גילת לוויינים, ויואב לייבוביץ' ששימש בעבר כמנהל הכספים של גילת, ומשמש כיום כיו"ר סטיקספיי. גת המנוח שימש כיו"ר ומנכ"ל החברה עד לפטירתו ממחלה קשה, ובחלק גדול מהפטנטים של סטיקספיי הוא רשום כממציא.

ריפשטיין מוסיף כי "ליואל (גת) היה החזון לזהות את הצורך בטכנולוגיה שתייצר תקשורת בתוך הלוויינים. לסטיקספיי יש תשתית טכנולוגית, עוד לא מוצרים מלאים, שהולכת לכיוון הזה. החברה מפתחת צ'יפים מאוד ייחודיים, לא זיהיתי משהו שמתקרב לזה, שהם גם מאוד חזקים. הם יושבים בלוויין ובתחנות הקרקעיות ומאפשרים קצבים גבוהים, והם זוכים לעניין מאוד גבוה מרוב השחקנים הבולטים - גם ספקיות תקשורת וגם ספקים לספקיות התקשורת. בחזון שלנו אנחנו רוצים להיות בלב של התקשורת, ושהצ'יפים שלנו ישבו בכל ממשק של התקשורת הלוויינית".

כאמור לפני חודשיים חתכה סטיקספיי את תחזיותיה, והיא אמורה לסיים את 2022 עם הכנסות של 10 מיליון דולר בלבד, לעומת תחזית מקורית ל־40 מיליון דולר, ואחרי הכנסות של 21.7 מיליון דולר ב־2021. ה־EBITDA והתזרים החופשי יהיו שליליים.

ל־2023, תחזית ההכנסות הופחתה מ־88 מיליון דולר ל־36 מיליון דולר וה־EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) מ־23 מיליון דולר לשלילי בסך 6 מיליון דולר. "האשמה" מיוחסת לקשיי שרשרת האספקה, עיכוב בייצור שבבים אצל צד שלישי ועליית מחירי חומרי הגלם. "ברגע שמחירי הרכיבים טסו, כל הספקים קיבלו תיאבון, דרשו מחירים מטורפים ולא התחייבו ללוחות זמנים", אומר ריפשטיין. "העבודה עם ספקים הייתה בעייתית באופן קיצוני. החברה לא יכלה לשלם לכל ספק מה שרצה, וגם כששילמה צ'קים מטורפים - היא בסוף התור כחברה קטנה. אני כן מרגיש שהעסק מתייצב, יש יותר גמישות במחיר. אני מניח שההפרעות יימשכו חודשים ולא שנים".

על התחזית לשנים הבאות אומר ריפשטיין כי סטיקספיי הביאה בחשבון גם את ההשפעה של המצב על החברות שקונות ממנה ודוחות השקעות, וגם עניין נוסף - ההיחלשות של שוק ההון שמשפיעה על היכולת של אותן חברות לגייס כספים. "בינתיים לא שמעתי על דחיות גדולות", הוא אומר. "בסוף, זה משהו שחייב לקרות: לפני 30 שנה היו רק הודעות טקסט והיום יש וידיאו רצוף ואינסוף דאטה, קצבי הצריכה עולים כל הזמן. אז השאלה היא של תזמון ולא של מהות".

"לעבוד מול חברה ציבורית - נותן ודאות"

למה להתעקש לצאת לשוק הציבורי, גם כשהשוק בירידה והשווי מתכווץ?
"התחבטנו בנושא. מהניסיון שצברתי מהרבה שנים בחברה ציבורית, ההסתכלות שלי היא כזאת: לעולם לא נוכל לסנכרן את השוק לתוכניות שלנו, אבל בהיותנו חברה קטנה בעולם של שחקנים גדולים, נדרשת מאיתנו שקיפות מלאה. הרבה פעמים לפני שנחתם חוזה, מגיעים אלינו לקוחות למשרדים ומבקשים מידע על תוכניות עבודה, מצב פיננסי ועוד. לעבוד עם חברה ציבורית נותן להם ולספקים ודאות, כי השקיפות היא חובה.

שנית, יש כאן פלטפורמה; אם החברה תצליח היא תדע לתת ערך לבעלי המניות, מה שלא תמיד מצליח בחברה פרטית. ברגע שמגיעה ההצלחה, הפלטפורמה הציבורית יודעת לתגמל את בעלי המניות, לכן אנחנו רוצים להיות שם. אני לא מזלזל בקיצוץ השווי לקראת המיזוג, אבל לאור מצב השוק אין פה משהו מהותי - גם ולואציות של חברות פרטיות ירדו. בסופו של דבר סטיקספיי היא חברה צנועה שצריכה להבקיע ולפרוץ, ואני מאמין גדול ביכולת שלה. אני מקווה שהתהליך יספק לנו מזומן שיוכל לקדם אותנו".

איפה תהיה החברה בעוד שנתיים?
"השוק הפיננסי 'מפחיד' כרגע. חוויתי את המשברים של 2000 ו־2008, ובסוף הדברים מתרוממים חזרה. אני רוצה לממש לפחות חלק מהתוכניות שיש כרגע עם שחקנים גדולים. כשחברה 'תופסת' שחקן גדול זה מרים אותה לשנים קדימה. הטכנולוגיה שלנו חייבת להיות בתוך החברות הגדולות, שיש בהן פוטנציאל הכנסות של עשרות ומאות מיליוני דולרים. אני מאמין שכשהשם שלנו יופיע כספק של אחת מהן, שוק ההון יתגמל אותנו".

מה הסיכוי שזה יקרה?
"קיים סיכוי שנשיג שחקן גדול כזה, ואפילו יותר מאחד".

עוד כתבות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים