גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקחים וניחושים על הבחירות בארה"ב: לפעמים כדאי להפסיד כדי לנצח בסוף

הדמוקרטים חוגגים את אי־תבוסתם, אף על פי שהם עומדים לאבד את הקונגרס ● הם גילו מקור בלתי צפוי של תמיכה: היכולת לגייס המוני מצביעות צעירות כדי להגן על זכות האישה להפלה ● זו תמונת מראה למה שהרפובליקאים בעצמם גילו לפני 50 שנה

הפגנה בעד הזכות להפלה מול הקונגרס האמריקאי בחודש שעבר לקראת בחירות אמצע הקדנציה / צילום: AMANDA ANDRADE-RHOADES
הפגנה בעד הזכות להפלה מול הקונגרס האמריקאי בחודש שעבר לקראת בחירות אמצע הקדנציה / צילום: AMANDA ANDRADE-RHOADES

מה למדנו השבוע על אמריקה ביום הבחירות שלה? בעיקר שהיא עתירת סתירות, וכל ניסיון להכליל את מצב רוחה ואת נטיותיה מועד לכישלון. היא מוסיפה למשוך בכיוונים מנוגדים, ומחוץ לכמה יוצאים מן הכלל היא אינה נוטה לפשרה, או לבסיסי הסכמה רחבים. על מצב העניינים הזה אפשר להגיד שהוא מבשר רעות.

אלה היו בחירות של "אמצע הקדנציה", זאת אומרת נשיא לא נבחר בהן. אבל חוץ מזה כל הדרגים עמדו לבחירה: 35 סנאטורים (מתוך מאה), כל 435 צירי בית הנבחרים, 36 מושלי מדינות (מתוך 50), בתי המחוקקים ב־46 מדינות ומספר עצום של בעלי משרות מקומיות, בכירות וזוטרות. אפילו ועדי הורים וגם ועדי שכונות עמדו לבחירה.

השאלה הארצית הגדולה ביותר הייתה השליטה בקונגרס בוושינגטון, והיא שעוררה את רוב העניין הבינלאומי. הציפייה לניצחון רפובליקאי גדול הופרכה במידה המצדיקה הרהור חוזר בתכנים ובדינמיקות של הפוליטיקה האמריקאית. אבל הרפובליקאים קצרו בכל זאת ניצחון קטן ממדים שיספיק להם לשלוט בבית הנבחרים, אולי גם בסנאט. פרדוקסלית, לימין הקיצוני עשויה להיות יותר השפעה במצב עניינים כזה ממה שהייתה לו אילו התממשו התחזיות לניצחון גדול.

"גירעון ההתלהבות"

כך או כך, נרמזנו השבוע שהדרכים אל ניצחון פוליטי באמריקה הן הרבה יותר מסובכות, או אולי דווקא יותר פשוטות, ממה שעולה מניתוח מורכב של כלכלה ושל מדע המדינה. משימתה של כל מפלגה פוליטית היא להביא את מצביעיה אל הקלפי. האתגר הזה גדול במיוחד באמצע־קדנציה, זמן של פיהוקים ושל משיכת כתפיים אצל מצביעים צעירים. הניתוח הדמוגרפי ערב הבחירות רמז, שהדמוקרטים יתקשו מאוד לגייס את מצביעיהם, מפני שהם סובלים מ"גירעון התלהבות".

מה גדולה הייתה הטעות. הדמוקרטים גילו השבוע מה שהרפובליקאים התחילו לגלות עוד לפני 50 שנה: שפוליטיקה אינה רק עניין של אינטרסים חומריים, אלא גם עניין של אמוציות. אנשים אינם מצביעים רק "בעד פנקס הצ'קים שלהם", ברוח מימרה ישנה, אלא גם בעד כאבי לבם.

אמריקה התחילה את פנייתה הגדולה ימינה, בשנות ה־70, הרבה בזכות התקוממות של נוצרים מאמינים נגד הפלות מלאכותיות. אנשים שמקודם לא התעניינו בפוליטיקה, לא הצביעו, לא תרמו ולא התארגנו נעשו בן לילה משתתפים פעילים בתהליך הפוליטי. זה קרה בעקבות פסיקה של בית המשפט העליון ב־1973, שמצאה סימוכין חוקתיים לזכות האשה להפלה. שבע שנים לאחר פסק הדין ההוא, בקשר ישיר אתו, הימין הנוקשה השתלט על המפלגה הרפובליקאית, והושיב את רונלד רייגן בבית הלבן. כל מה שקרה מאז במפלגה הזו קשור במישרים או בעקיפים למאורעות 1973. ההתקוממות נגד הפלות הביאה מיליונים של פועלי צווארון כחול, חברי איגודים מקצועיים, אל הרפובליקאים, מפלגת הבוסים העשירים.

מלכת הקלישאות הפוליטיות, "זו, הכלכלה טמבל", נולדה ב־1991. אבל עשר שנים אחר כך התברר שלעתים קרובות זו לא הכלכלה. הבחירות של 2004 הוכרעו במידה לא מעטה על יסוד התנגדות גדולת ממדים של מצביעים נוצריים לנישואים חד־מיניים. לאחר הבחירות, דמוקרטים מתוסכלים הפיצו מפה חלופית של אמריקה, שבה המדינות הרפובליקאיות היו מסומנות כ"ג'יזוסלנד", "ארץ ישו". נשמעו אז דעות, שהדמוקרטים איבדו את נוסחת הניצחון לשנים רבות.

זו הייתה הפרזה. ארבע שנים אחר כך נבחר ברק אובמה לנשיא. אבל הנשיאות אינה מספיקה למפלגה המקווה לכוון את כל תחומי הפעילות. מדינות המערב התיכון היו לפנים מעוזי הדמוקרטים, והיו ידועות בהשקפות עולם פרוגרסיביות. כל זה התחיל להתהפך על ראשו בעשר השנים האחרונות. המדינות האלה הכניסו את דונלד טראמפ לבית הלבן.

דוגמא אחת להתהפכות היוצרות הייתה מישיגן, מרכז תעשיית הרכב, מעוז של איגודים מקצועיים פרו־דמוקרטים. והנה ב־1984 הדמוקרטים הפסידו את השליטה בממשלת מישיגן. במשך כמעט 40 שנה, האסיפה המחוקקת של המדינה הייתה בידי רפובליקאים.

השבוע הדמוקרטים קצרו ניצחון מוחץ במישיגן. כל הכהונות הבכירות של המדינה ושני בתי המחוקקים שלה עברו לידיהם. זה קרה הרבה בזכות משאל־עם, שנערך במקביל לבחירות. מדינות ארה"ב מרשות לאזרחים ליזום משאלי־עם. במישיגן (ובארבע מדינות נוספות) היתה יוזמה לתקן את חוקת המדינה (להבדיל מחוקת ארה"ב), כדי להגן על זכות הנשים להפלות מלאכותיות.

האם הצעירים התעוררו?

המשאל במישיגן הוכרע לטובת הפלות ברוב של 55%. זה קרה בזכות עלייה חדה במספר הצעירים, בייחוד צעירות, שבאו להצביע. התופעה הזו חזרה על עצמה במדינות נוספות, לאו דווקא ליברליות. נהירת הצעירים הביאה את ההשתתפות בבחירות במישיגן לשיא היסטורי. הצעירים שבאו להצביע במשאל הצביעו גם בבחירות הכלליות. הדמוקרטים גרפו את מישיגן.

הצעירים נוהים אחר המפלגה הדמוקרטית לא מהיום. בפלח האוכלוסיה של גילאי 18־29 לדמוקרטים שמורה תמיכה קבועה למדי של בערך שני שלישים. אבל איך לשכנע אותם להצביע? מישיגן מצאה דרך: להזמין אותם למלחמה ציבורית על עניין יחיד, הזכות להפלות, במקום מצע שלם.

איש לא היה בטוח שזה יעבוד, שם או בכל מקום. בחודשים שלפני הבחירות ניטש ויכוח על המידה שבה התמיכה בהפלות יכולה להפיח אותה התלהבות בדמוקרטים שההתנגדות להפלות הפיחה ברפובליקאים. הדעה הרווחת היתה ספקנית. דמוקרטים אינם נוחים להצביע "על עניין יחיד", אמרו בעלי הדעה. הסקרים שלפני הבחירות נטו לאשר את הציפייה. הם הראו, כי עיני הבוחרים נעוצות באינפלציה, במחירי הדלק, בפשיעה העירונית, בהגירה לא־חוקית.

סקרי היציאה, בלתי מושלמים כאשר יהיו, מראים שבין המצביעים האינפלציה וההפלות נהנו כמעט מאותה תשומת לב.

במשך כמעט 50 שנה, המפלגה הרפובליקאית יצאה נשכרת מפסיקת בית המשפט. המלחמה שהיא אסרה על ההפלות גייסה המוני תומכים, וכמויות פנומנליות של כסף זרמו לקופותיה. הם ניצחו. בית המשפט הפקיע את המעמד החוקתי מן הזכות להפלות.

אבל, מעשה אירוניה, הניצחון בישר ירידה והצטננות. מן הרפובליקאים נגזלה היכולת להלהיב את תומכיהם. הרוב הימני הגדול בבית המשפט העליון הוא כה סולידי, שיידרשו עשרות שנים כדי לשנות את הרכבו. תחושת הבהילות עברה אפוא מידי מתנגדי ההפלות למחייביהן. היסטוריונים של העתיד אולי יגידו שאמריקה התחילה לשנות כיוון בנובמבר 2022.

מה יעשו ההיספאנים?

כמובן, תחזיות כאלה מצריכות זהירות והסתייגות. לפני חמש שנים דמוגרפים פוליטיים חזו בביטחון, שהמפלגה הרפובליקאית איבדה את יכולתה לנצח בבחירות ארציות, מפני שלא הצליחה לפרוץ אל אוכלוסיות המהגרים והמיעוטים, בייחוד היספאנים ושחורים. אבל ראו זה פלא, מספר ההיספאנים ואפילו השחורים המצביעים בעד מפלגת דונלד טראמפ עומד בסימן עלייה.

אין זה מן הנמנע שהיספאנים יטו את הסנאט אל הרפובליקאים. גורל הסנאט תלוי עכשיו על בלימה בשתי מדינות דרום־מערביות, אריזונה ונבאדה, שבה סנאטורים דמוקרטיים נאבקים על חייהם הפוליטיים. אם הם יפסידו, מפלגתם תעבור לאופוזיציה.

ההבדלים האלה, בין צעירים במערב התיכון ללטינוס בדרום־מערב מסבירים מדוע לא היה השבוע גל ארצי, לכאן או לכאן. סביר להניח שמאבקים פוליטיים בארה"ב יוסיפו להיות מוכרעים בהפרשים קטנים, אולי קטנטנים, ואגב קיטוב וניכור.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור