גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפך שלא היה בארה"ב: הדמוקרטים הצליחו לשמור על שליטתם בסנאט

לפנות בוקר, לאחר ספירה ארוכה ומתישה, הדמוקרטים השיגו את המושב ה-50 שלהם בסנאט. זה יספיק לשנתיים נוספות. אכזבה מרה לרפובליקאים, שציפו ל"גל אדום" ● הקולות עדיין נספרים בבית הנבחרים, שבו צפוי רוב רפובליקאי קטנטן. וושינגטון נעה לקראת שיתוק פוליטי

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן, בנאום לקראת סגירת ההצבעה לבחירות האמצע / צילום: Associated Press, Julio Cortez
נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן, בנאום לקראת סגירת ההצבעה לבחירות האמצע / צילום: Associated Press, Julio Cortez

הציפיות בפוליטיקה האמריקאית התהפכו לפנות בוקר על ראשן. סמוך ל-4 לפנות בוקר (שעון ישראל), הדמוקרטים זכו במושב ה-50 שלהם בסנאט, והבטיחו בזה את המשך שליטתם בבית העליון של הקונגרס האמריקאי לשנתיים נוספות.

תוצאות הבחירות לבית הנבחרים עדיין לא הוכרזו, הקולות עדיין נספרים ב-21 מחוזות בחירה, מתוך 435. לרפובליקאים יש יתרון של שבעה מושבים, אבל חסרים להם עוד שבעה כדי לזכות ברוב. סביר להניח שהם אומנם יזכו בו, אבל איש לא ציפה בשבוע שעבר שהם ינהלו מאבק כה צמוד לכדי לעבור את המשוכה. הציפייה הכללית, במערכת הפוליטית ובתקשורת, הייתה לניצחון רפובליקאי גדול ממדים, "גל אדום", שיטביע את הדמוקרטים. 

● בארה"ב מגדירים את ממשלת נתניהו המסתמנת "משקולת כבדה על רגל ימין"
● במאה ה-20 ראינו את הנס הכלכלי הגדול בהיסטוריה. הוא נגמר | ראיון 

הדמוקרטים לא טבעו. הם אומנם איבדו מושבים בבית הנבחרים, אבל נחלו הישגים מפתיעים במקומות אחרים. הם הוסיפו לעצמם מושב בסנאט (במדינת פנסילבניה). הם השתלטו על בתי המחוקקים של שתי מדינות מפתח במערב התיכון (מישיגן ומינסוטה). הם ניצחו בשורה של בחירות לכהונות מושלים.

הם הצליחו במקום שבו מפלגות שלטון אמריקאיות בדרך כלל נכשלות: הם הקטינו עד מינימום את הפסדיהם במה שקוראים "בחירות אמצע הקדנציה", אלה הנערכות בנקודת האמצע של כהונת הנשיא. מסורת ארוכה היא שמפלגתו של הנשיא, תהיה אשר תהיה, מאבדת לפחות תריסר מושבים בבית הנבחרים.

ב-2010, למשל, הדמוקרטים איבדו 63 מושבים, תחת הנשיא אובמה. ב-2018, הרפובליקאים איבדו 42 מושבים תחת הנשיא טראמפ. בשני המקרים ההם, התוצאות היו מהלומה כבדה לנשיאים. אובמה לא התאושש עוד, לפחות בזירה הפנימית. בית הנבחרים נשאר בידי הרפובליקאים שמונה שנים.

הסנאט כקו ההגנה

אבדן בית הנבחרים, גם ברוב קטנטן, יכביד מאוד על ממשל ביידן. הרפובליקאים ישלטו בכל הוועדות, מפני שבשיטה האמריקאית אין פרסי-ניחומים למפסידים. פטישי היושב ראש הם רבי כוח, והוועדות מוסמכות לגרור כל פקיד ממשלה, מחברי הקבינט ומטה, אל מליאותיהן, ולחקור אותם שתי וערב בפני המצלמות, שעות או ימים. הרפובליקאים יוכלו לסכל כל פעולת חקיקה, ולמנוע תקציבים והקצאות. אבל הרוב שלהם יהיה תלוי על בלימה. הגרעין הקשה, האולטרה-ימני והפרו-טראמפי, ינהל מלחמת גרילה נגד הממסד המפלגתי, ויפרוק משמעת.

בנסיבות האלה, הצלחת הדמוקרטים לשמור את הסנאט בידיהם מעניקה להם קו הגנה חשוב. קודם כול, רוב דמוקרטי בסנאט יחסוך מן הנשיא את הצורך המביך והלא-קונסטרוקטיבי להטיל וטו על חוקים שקונגרס עוין היה מגיש לחתימתו, אילו שני בתיו היו בידי מפלגת האופוזיציה. רוב דמוקרטי בסנאט כמובן לא יפתח חקירות מביכות נגד הנשיא ושריו, ויהיה חופשי להביך את הרפובליקאים ולהוסיף ולחקור את דונלד טראמפ ואת שותפיו הפוליטיים.

אבל היתרון החשוב ביותר של שמירת הסנאט הוא השליטה בתהליך המינויים. הסנאט הוא לשכת העבודה של הממשלה הפדרלית. הסכמתו נחוצה לכל מינוי ממשלתי בעל משמעות, מדרג של סגני שרים ומעלה, מנכ"לים, מנהלי רשויות ומנהלי מחלקות (או שווי-הערך שלהם; התארים בשיטה האמריקאית שונים מאלה הנוהגים בישראל). יתר על כן, הסכמתו נחוצה לכל מינוי של שופט פדרלי (בניגוד לשופטים של מדינות) בכל הדרגים, מבתי משפט מחוזיים, עבור דרך בתי משפט לערעורים וגמור בבית המשפט העליון.

המלחמה על בתי המשפט

ראינו מה קורה כאשר האופוזיציה שולטת בסנאט. בין 2015 ל-2017, שתי שנותיו האחרונות של ברק אובמה, הרוב הרפובליקאי בסנאט סירב אפילו לשקול מינוי של הנשיא לבית המשפט העליון, והכשיל את מינוייו לעשרות כהונות של שופטים פדרליים (הוא אישר רק 20 מתוך 70 שופטים שהנשיא מינה).

הסיבות היו פוליטיות מובהקות. הרפובליקאים ניסו להשאיר כהונות פנויות של שופטים בתקווה שב-2016 ייבחר נשיא רפובליקאי, שימנה שופטים ימניים. הציפייה הזו עלתה יפה להפליא. דונלד טראמפ אומנם גדש את בתי המשפט בשופטים שמרניים. בית המשפט העליון לאחר טראמפ הוא הימני ביותר בארה"ב לפחות מאז שנות ה-30 של המאה שעברה.

ביידן עשה כמיטב יכולתו לאזן. הוא מינה יותר שופטים פדרליים בשנתיים האחרונות (142) ממה שמינה כל אחד מקודמיו. הוא עשה כן מפני שסבירותו של ניצחון רפובליקאי בבחירות לסנאט ב-2022 נחשבה לגבוהה. חזקה על הרפובליקאים שהיו חוזרים ומסכלים מינויים של הנשיא, בייחוד אילו היה מתפנה מושב בבית המשפט העליון.

ההשתלטות על בית המשפט העליון, ברוב מוצק של ששה שופטים נגד שלושה, הניבה את הניצחון הגדול של מתנגדי ההפלות המלאכותיות. הששה הצביעו לבטל פסיקה קודמת של בית המשפט מ-1973, שהאצילה מעמד חוקתי על הפלות מלאכותיות. הפסיקה החדשה, ביוני שעבר, החזירה את ההפלות אל תחום השיפוט של כל אחת מ-50 המדינות. אבל היה ברור לשופטים העליונים שבזה הם דנים את ההפלות לאיסור מיידי לפחות בשליש המדינות. ואומנם תהליך חקיקה מיידי נגד הפלות נפתח בכל רחבי ארה"ב.

לפסיקה ההיא הייתה תוצאה פוליטית דרמטית ולא צפויה: היא גיבשה התנגדות מסיבית של מצביעים, בייחוד נשים צעירות, שאולי לא היו מגיעות לקלפי בשבוע שעבר בהיעדר שאלת ההפלות. הן הצביעו נגד מועמדים רפובליקאיים, שתמכו בהוצאת הפלות מחוץ לחוק. נראה שהדמוקרטים חייבים להן את הארכת שליטתם בסנאט.

מלחמת חפירות, ללא מנצחים

אף כי ברור בהחלט מפני מה הדמוקרטים שרויים הבוקר באופוריה, הבחירות האלה עומדות להפוך את וושינגטון לשדה-קרב בנוסח מלחמת העולם הראשונה: המפלגות היריבות יתבצרו בחפירותיהן, יהיו חילופי אש כבדים, יהיו אבדות פוליטיות כבדות, אבל לא תיפול הכרעה אלא אולי לאחר הבחירות הבאות.

ממשלת ארה"ב עומדת להיקלע לשיתוק כללי, כפי שקרה בזמנים קודמים של מה שמכנים "הממשלה החצויה". אנחנו נראה את בית הנבחרים מתכנס להצבעה בשעות הקטנות של הלילה, ברגע האחרון ממש, להחליט אם להגביה את תקרת החוב של הממשלה הפדרלית, כדי להרשות לה להוסיף ולממן את פעולותיה. אנחנו נראה את בית הנבחרים מונע אימוץ של תקציבים פדרליים, ומחייב את הממשלה להתנהל מתוקף "חוקי המשך".

אנחנו נראה את שרי ממשלתו של ביידן ואת בני משפחתו מובלים אל ועדות חקירה. אפשר שנראה נסיון ל"אימפיצ'מנט" של הנשיא, זאת אומרת החלטה להעמיד אותו למשפט הסנאט. אם נשיא מורשע במשפט כזה, הוא מודח אוטומטית. שום נשיא מעולם לא הודח, אבל תהליך משפטי ארוך בשני בתי הקונגרס יזיק למשילותה של ארה"ב, למצבה הכלכלי ולמעמדה הבין לאומי.

בפוליטיקה האמריקאית יש רק לעתים רחוקות מנצחים ברורים. בוודאי לא הפעם.

__________

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד – נכנסה היום לתוקף ● איך התכנית החדשה תעבוד? על מי היא חלה? ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית