גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השתמשו במחסן למגורים וביקשו פטור ממס כשמכרו אותו. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו מחסן ועשו בו שימוש למגורים. כשמכרו את הנכס, ביקשו פטור ממס כ"דירת מגורים מזכה", אך רשות המסים סירבה מהטעם שאין לגמול עבריינות תכנון ובנייה בפטור ממס ● ביהמ"ש העליון הצדיק את רשות המסים, אך בכל זאת העניק את הפטור

בית המשפט העליון החריג את המקרה / אילוסטרציה: Shutterstock, New Africa
בית המשפט העליון החריג את המקרה / אילוסטרציה: Shutterstock, New Africa

האם נכס שיש בו המתקנים הנדרשים לשימוש כדירת מגורים והמשמש בפועל למגורים, אולם השימוש בו למגורים אינו מותר לפי ייעודו של הנכס על-פי דיני התכנון והבנייה, מזכה את בעליו בפטור ממס שבח ל"דירת מגורים מזכה"?

בית המשפט העליון השיב לשאלה זו בשלילה וקבע כי נכס שבעת מכירתו משמש בפועל למגורים, אולם על-פי ייעודו השימוש בו למגורים אינו כדין - אינו נחשב "דירת מגורים" המזכה בפטור ממס, למעט במקרים חריגים.

● שני שותפים מכרו דירה ב-10 מיליון שקל - וזכאים לפטור מלא ממס 
סיום לסערת הדירה: הוריה של הדר מוכתר שילמו לרשות המסים 66 אלף שקל
השר לשעבר ניצח את רשות המסים: ישלם מס מופחת על הדירה במגדל בתל אביב
משקיעים בנדל"ן? אלה המסים שאתם צריכים להכיר

"דומה כי דירה שייעודה למגורים ושבוצעה בה חריגת בנייה, אפילו משמעותית, הכלל יהא שניתן להכיר בה כ'דירת מגורים', שהרי לא חריגת הבנייה היא שהקנתה לדירה את מעמדה כ'דירת מגורים'", כתב השופט יחיאל כשר, אך הוסיף כי "לעומת זאת, בדירה שהשימוש בה למגורים הוא שמגלם את הפרת הדין, נראה כי התוצאה תהיה, למעט חריגים מיוחדים ונדירים, שלא ניתן לראות בה משום 'דירת מגורים', שהרי הכרה בה ככזו יוצרת את הניגוד הבוטה לעיקרון שלטון החוק ול'פגיעה מהותית בתקנת הציבור'". 

הגם שנקבע כי עקרונית אין לאפשר למי שעבר על החוק ועשה שימוש חורג בדירה ליהנות מפטור ממס, המקרה הספציפי שהגיע אל בית המשפט העליון הוכר כחריג לכלל, בין היתר משום שהנכס שימש כדירת מגורים במשך כ-70 שנה.

המחסן שהפך לדירת מגורים

במכירת זכות במקרקעין חייב המוכר, בין היתר, בתשלום מס שבח מקרקעין על הסכום שבו עולה שווי המכירה על יתרת שווי הרכישה (סעיף 6 לחוק מיסוי מקרקעין). ואולם, המחוקק קבע פטור מתשלום מס השבח בעת מכירתה של "דירת מגורים מזכה", המוגדרת בסעיף 49ב לחוק מיסוי מקרקעין כ"דירת מגורים ששימשה בעיקרה למגורים לפחות באחת משתי התקופות שלהלן".

מכאן חשיבות השאלה האם הנכס שנמכר הוא "דירת מגורים", היכולה להיחשב כ"דירת מגורים מזכה" לצורך הפטור ממס שבח.

בית המשפט העליון נדרש לשאלה האם דירה שייעודה על-פי דיני התכנון והבנייה אינה למגורים, אך שימשה למגורים בפועל, יכולה להיחשב לדירה מזכרה במסגרת דיון בעניינם של שינל ומריה שטיין, שהיו בעלים של "דירה" בשטח של כ-55 מ"ר, המצויה בקומת הקרקע בבניין ברחוב מגידו 5 בתל אביב.

על-פי היתר הבנייה שהוצא בשנת 1945, ייעודו של הנכס הוא "מחסן, גרז' ושטח פתוח בין עמודים" או "גרז', הסקה ומחסן". בנכס הותקנו המתקנים הנחוצים לדירת מגורים, והוא כולל שני חדרים, מטבח וחדר אמבטיה. הנכס שימש בפועל למגורים במשך עשרות שנים.

בני הזוג שטיין רכשו את הנכס בשנת 1992, סיווגו אותו כ"דירת מגורים" לצורכי חישוב מס הרכישה, ושילמו מס רכישה בהתאם. הנכס שימש בפועל כדירת מגורים, תחילה למגוריו של אביה של מריה, ולאחר פטירתו, בהשכרה לצדדים שלישיים.

בני הזוג ביקשו למכור את הנכס לצד שלישי, אולם עסקה זו לא עלתה יפה, לאחר שהרוכש המיועד ערך בדיקה מתאימה וגילה כי השימוש בנכס כדירת מגורים אינו תואם את ייעודו על-פי היתר הבנייה.

עם נפול העסקה האמורה, בתחילת שנת 2012, פנו בני הזוג בבקשה לקבלת מידע מעיריית תל אביב, כשהם מציגים את השאלה "כיצד ניתן לתקן את היתר הבנייה שתופיע בו הדירה כפי שקיימת בפועל?". התשובה שהתקבלה מהעירייה הייתה שהדבר אינו אפשרי, ושככל שתוגש בקשה להיתר, העירייה תמליץ לדחותה.

בני הזוג פנו בכל זאת לוועדה המקומית לתכנון ובנייה בתל אביב בבקשה להיתר לשימוש חורג, אולם בהחלטה מיום 12.12.2012 נדחתה בקשתם. בהמשך, גם ועדת הערר המחוזית בתל אביב דחתה את הערר שהגישו, והשניים לא ערערו על החלטה זו.

במקביל להליכים אלה, כרתו בני הזוג, במרץ 2012, הסכם למכירת הנכס לצד שלישי, אולם כעבור זמן קצר שיגרה הקונה הודעת ביטול בטענה כי הגילוי כלפיה, לעניין ייעודו של הנכס למגורים, לא היה מלא. בעקבות כך הגישה הקונה תובענה לבית המשפט. סופה של העסקה וההתדיינות שבעקבותיה בפסק דין שניתן בהסכמה, ביום 11.3.2015, לביטולו של הסכם המכר.

בנובמבר 2015 כרתו השניים הסכם למכירת הנכס לצד שלישי, גברת שמילוביץ', ובו פירוט בעניין ייעודו של הנכס וההליכים המשפטיים שנוהלו בעניין. בדיווח שהגישו על הסכם נובמבר 2015 למנהל מיסוי מקרקעין בתל אביב, ביקשו בני הזוג כי החיוב במס שבח ייערך בהתאם לסעיף 48א(ב2) לחוק מיסוי מקרקעין, ועל דרך ההכרה בנכס כ"דירת מגורים מזכה". מנהל מיסוי מקרקעין סירב להכיר בנכס כ"דירת מגורים מזכה", אך בערר שהגישו השניים לוועדת הערר שליד בית המשפט המחוזי בתל אביב יפו, הם הצליחו לקבל את מבוקשם.

בנובמבר 2019 ניתן פסק דינה של ועדת הערר בו"ע 52894-03-17, במסגרתו קיבלה הוועדה, בדעת רוב, את ערר בני הזוג שטיין (חברי הוועדה מ' לזר וצ' פרידמן נגד דעתו החולקת של יו"ר הוועדה, השופט הרי קירש).

שימוש בלתי חוקי בנכס שולל פטור ממס

מנהל מיסוי מקרקעין תל אביב לא השלים עם התוצאה וערער על החלטה זו לבית המשפט העליון. במרכז הערעור הוא הציב את השאלה "האם נכס מקרקעין שלא נבנה כדירת מגורים בהתאם להיתר הבנייה שהוצא למקרקעין, נחשב ל'דירת מגורים' בהתאם לחוק מיסוי מקרקעין, אך מפני שנעשה בו בפועל, בניגוד לדין, שימוש כדירת מגורים?".

רשות המסים ביקשה מבית המשפט העליון לאמץ את גישת השופט קירש, שקבע בדעת מיעוט כי הנכס שנמכר על-ידי בני הזוג שטיין לא היה כלל "דירה", וממילא אין הוא יכול להיחשב כ"דירת מגורים" כמשמעות מונח זה בסעיף 1 לחוק מיסוי מקרקעין, ולכן בני הזוג אינם זכאים לפטור ממס. 

בית המשפט העליון קיבל את הגישה העקרונית לפיה הפרת החוק שוללת את הפטור ממס, אך קבע כי ייתכנו מקרים חריגים שבהם הפטור יינתן גם למפרים. המקרה של בני הזוג שטיין הוכר כאחד החריגים הללו.

השופט כשר ציין בפסק הדין כי "עקרונית אין לפרש את חוק מיסוי מקרקעין באופן שמפר חוק (לענייננו - מי שמשתמש בנכס מקרקעין למגורים, בניגוד לייעודו על-פי דיני התכנון והבנייה) ייהנה מהפרת החוק, על דרך הנאה מזכויות שמוענקות לו על-ידי החוק (לענייננו - יזכה לפטור ממס שבח בגין 'דירת מגורים מזכה', בהתבסס על כך שהנכס ייחשב, עקב השימוש הבלתי חוקי בו, ל'דירת מגורים')".

עוד ציין השופט כשר כי המונח "דירת מגורים", לעניין חוק מיסוי מקרקעין, אינו כולל נכס שבעת מכירתו משמש בפועל למגורים, אולם על-פי ייעודו השימוש בו למגורים אינו כדין.

התוצאה של הניתוח שערך בית המשפט העליון הייתה שהנכס שנמכר על-ידי בני הזוג שטיין לא היה "דירת מגורים" במשמעות ההגדרה הקבועה בחוק מיסוי מקרקעין. עם זאת, בית המשפט המשיך ובחן את השאלה האם ניתן לראות בנסיבות המקרה הספציפי כמהוות חריג המצדיק בכל זאת הכרה בנכס כ"דירת מגורים" לצורך מתן הפטור ממס שבח. על כך השיב השופט כשר - בהסכמת המשנה לנשיאה עוזי פוגלמן והשופט נעם סולברג - בחיוב.

השאלה שעליה נדרשו השופטים להשיב כדי לאשר את הפטור חרף החריגה מייעוד הנכס, הייתה האם השימוש למגורים הוא שמנוגד לדין, כך שהכרה בזכותם של בני הזוג שטיין לפטור, יהיה בה את אותו ניגוד ישיר לעיקרון שלטון החוק.

השופט כשר ציין בפסק הדין כי "הנכס ממוקם באזור מגורים מובהק ומצוי בבניין המשמש למגורים; הנכס משמש בפועל למגורים במשך כ-70 שנה, תקופה ארוכה באופן יוצא דופן, ללא כל ספק; לאורך כל אותן עשרות שנים לא הועלתה כל טענה נגד השימוש בנכס למגורים; יש בסיס לסבור כי בני הזוג, בעת שרכשו את הנכס בשנת 1992, היו תמי-לב ולא העלו על דעתם כי השימוש בנכס למגורים הוא שלא כדין, וגם שילמו, בעת שרכשו את הנכס, מס רכישה בהתאם למתחייב ברכישת 'דירת מגורים'; יש בסיס לסבור כי בני הזוג, לאורך כל השנים בהן נעשה שימוש בנכס למגורים ועד לשנת 2012, האמינו בתום-לב כי השימוש במגורים הוא כדין ואף שילמו ארנונה בהתאם לתעריף הרלוונטי לדירות מגורים". 

עוד צוין כי מהראיות עלה כי ניתן היה להכשיר את השימוש בדירה למגורים, וזאת אף בלא צורך בעריכת שינויים בה או בניוד זכויות.

"נסיבות אלה, במצטבר, יש בהן כדי לגבש את אותו חריג, שלגישתי אמור להיות נדיר, של הצדקה למתן הפטור ל'דירת מגורים מזכה', למרות שהשימוש למגורים היה שלא כדין", קבע השופט כשר. 

"מקרים קשים מייצרים הלכות מורכבות"

לדברי עו"ד מאיר מזרחי, שייצג את בני הזוג שטיין, פסק הדין הוא דוגמה לכך ש"מקרים קשים מייצרים הלכות מורכבות". לדבריו, "פסק הדין של בית המשפט העליון מורכב: מחד קבע השופט כשר כי המונח 'דירת מגורים' לעניין חוק מיסוי מקרקעין אינו כולל נכס שבעת מכירתו משמש בפועל למגורים, אם על-פי ייעודו השימוש בו למגורים אינו כדין; אך מאידך הסתמך השופט על עיקרון האיזון, שכן לחוק יש גם תכלית סוציאלית, והחריג את מקרה הנדון, בין היתר בשל העובדה שהנכס ממוקם באזור מגורים מובהק, בפועל נעשה בו שימוש למגורים במשך 70 שנה, ללא שהועלתה טענה נגד השימוש, שולם מס רכישה כדירת מגורים בעת רכישת הנכס, ויש סיכוי להכשרתה למגורים.

"נסיבות אלה מצדיקות לדעתו את מתן הפטור ממס, ואכן השופט פסק כי מר שטיין יהיה זכאי לפטור ממס שבח במכירת הדירה.

"השופטים סולברג ופוגלמן הצטרפו לעמדה עקרונית זו וביססו את החלטתם בנוסף גם על טענת ההסתמכות. ניתן להבין מפסק דינם שהנסיבות החריגות של מקרה זה השפיעו על הכרעתם.

"לטעמינו, פסק הדין לא סתם את הגולל על הסוגיה, שכן הוא מאפשר עדיין לטעון כי בהתקיים נסיבות מיוחדות, זכאי המוכר ליהנות מפטור ממס, בהתקיים הנסיבות שצוינו. זאת ועוד, שניים משופטי העליון, אף שאישרו עקרונית את עמדת השופט יחיאל כשר, ביססו את הכרעתם על טענת ההסתמכות, תוך התייחסות לאיזון הנדרש, ובשל כך פטרו את מר שטיין ממס.

"להערכתנו, המשמעות היא שדירות ברחבי הארץ בהן מתקיימים החריגים שציינו בפסק הדין, יזכו לפטור ממס".

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים