גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשבר בשוק הקורקינטים החשמליים מעמיק, וזו יכולה להיות בשורה טובה לענף

ההודעה של החברה האמריקאית בירד, כי טעתה בחישוב ההכנסות, מצטרפת לקריסת מנייתה ולעזיבת המנכ"לים ● גם אם תצליח להשתקם, זו נורת אזהרה עבור ההתנהלות הבזבזנית של השוק ● במקביל, הרשויות המקומיות יוצאות למכרזים שיסדירו את התחום ויהפכו אותו לבטוח יותר

קורקינטים שיתופיים / צילום: BIRD
קורקינטים שיתופיים / צילום: BIRD

ההודעה של חברת הקורקינטים החשמליים האמריקאית בירד, כי טעתה בחישוב ההכנסות במהלך השנתיים וחצי האחרונות, וכי היא שוקלת לסגור פעילויות או אף להיכנס להליך פשיטת רגל - לא הפתיעה רבים בענף הקורקינטים החשמליים.

חברת הקורקינטים ממיאמי, שהיתה הראשונה להשיג דריסת רגל בישראל ומחזיקה על פי ההערכה בנתח השוק השני בגודלו בתל אביב, כבר שרויה במשבר מתמשך זמן מה: מנייתה התרסקה בשנה האחרונה ביותר מ-95%. בחודש יוני חברת הקורקינטים אף קיבלה אזהרה מהבורסה בניו יורק כי היא עלולה להימחק משם, אם מחיר המניה שלה יישאר מתחת לדולר.

פרויקט הדגל של בזוס ישלם את המחיר: מאחורי גל הפיטורים של אמזון | ניתוח 
לאחר שאיבדה 96% משווייה: האם אוטונומו לקראת מיזוג? | בלעדי
החברה הרווחית ביותר בישראל מורידה תחזיות: "רואים את העננות המצטברת"

מיד לאחר מכן עזב המנכ"ל האמריקאי טראוויס ונדרצנדן, ואיתו גם מנכ"ל בירד ישראל בארבע השנים האחרונות, יניב ריבלין. החברה נאלצה לפטר 140 עובדים, לצאת משווקים במדינות כמו גרמניה, שבדיה ונורבגיה, ולצמצם פעילויות בעוד כמה ערים באירופה וארה"ב בשל פעילות הפסדית.

יניב ריבלין, לשעבר מנכ''ל BIRD בישראל / צילום: איל יצהר

ישנה את התעשייה

בין אם בירד תיאלץ לפשוט את הרגל ובין אם תצליח להשתקם, ייתכן כי הזעזועים בחברה יהפכו לארוע מכונן שישנה את פני התעשייה, ודווקא לכיוון בריא יותר.

בירד משלמת היום לא רק על חישוב מוטעה של הכנסותיה מאז שנת 2020, שהוא כנראה נמוך הרבה יותר ממה שדיווחה מאז פרוץ מגיפת הקורונה, אלא גם על התנהלות בזבזנית ולא יעילה במשך שנים. התנהלות זו הביאה אותה אומנם לרכוש מוקדם יחסית נתחי שוק בולטים, אך גם לדמם מזומנים ולנהוג בדרך הפוכה לחלוטין ממה שמצופה כיום מחברה טכנולוגית.

מרכיב ייחודי שהעמיס על הוצאותיה של בירד הוא מינוי עובדי קבלן כאחראים על שכונות ואזורים מוגדרים מראש. אלה גוררים מדי יום את הקורקינטים החשמליים למבנים סגורים על מנת לטעון את הסוללה שלהם, תמורת תשלום של אלפי שקלים בחודש. עבור בירד מדובר בנטל כספי, אשר כיום הופך מיותר עם השקתם של קורקינטים חשמליים בעלי סוללות הניתנות להחלפה - טכנולוגיה אותה אימצו כמה מהמתחרות, שמתנהלות ברווחיות גבוהה הרבה יותר מהחברה ממיאמי.

 

הרשויות יוצאות למכרזים

הגורם המרכזי שמאיים על בירד אינו מבנה העלויות או המתחרים, אלא הרשויות המקומיות - העיריות הגדולות שלתושביהן נמאס מממפגע הקורקינטים. אלו יוצאות בימים אלה למכרזים על מנת להסדיר את אופן הנסיעה והחנייה של הקורקינטים במרחב שלהן, ולהופכם לבטוחים יותר להולכי הרגל ולרוכבים.

פריז, לונדון, אוסלו וגם תל אביב נמצאות בתהליך במסגרתו תיבחר כל רשות מקומית ארבע או חמישה מפעילים - מה שצפוי להוריד דרמטית את מספר נותני השירותים הממוצע, שעומד כיום על כ-15 אפליקציות בעלות נוכחות גלובליות.

הגבלת נותני השירות בכל עירייה תוריד קורקינטים מפרי חוק מהכביש ומהחנייה, ותיתן למפעיליהן בהירות כלכלית רבה יותר. זאת, במקום התחרות האכזרית הקיימת כיום בה אפליקציות נלחמות באגרסיביות זו בזו כדי לכבוש נתחי שוק.

המכרזים צפויים לדרוש מהחברות להפוך את צי הקורקינטים שלהם לבטוח הרבה יותר: להתקין מערכות איתות ומערכות להתראה מפני נסיעה על מדרכה, להתקין קסדה על כל קורקינט, להתאים את גודל הכסא כך שלא יאפשר להרכיב נוסעים נוספים, ולהזהיר מפני נהגים מסוכנים.

בתל אביב, למשל, פועלות כיום חמש חברות תחת פיקוח - בירד, ליים, טיר, ווינד ודוט - אשר צפויות כולן לגשת למכרז אליו תצא העירייה בשנה הבאה. עם זאת, יכול להיות שהעירייה תבחר לצאת בסופו של דבר עם קול קורא בלבד.

המיזוגים בענף החלו

כך או כך, המיזוגים והרכישות בענף כבר החלו - מה שימשיך לצמצם את מספר האפליקציות הזמינות. בחודש מרץ רכשה טיר מוביליטי את חברת ספין מידיה של פורד, במטרה להיכנס לשוק האמריקאי.

יאנדקס רכשה את הזרוע הישראלית של ווינד במטרה להרחיב את הסופר-אפליקציה שלה, יאנגו, כדי לאפשר לנוסעים במוניות יאנגו גם לנסוע בכלי תחבורה דו גלגלי.

מלבד שיתוף הפעולה עם הרשויות, ייאלצו מנהלות הציים למצוא אפיקי רווח אחרים ולשתף פעולה עם שירותים נוספים. רק באמצע השבוע הודיעה ליים ישראל כי השירות שלה יהיה זמין גם דרך אפליקציית אובר. כזכור, אובר חזרה לישראל אחרי מספר שנות היעדרות, הפעם כאפליקציית הזמנת מוניות.

עוד כתבות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"