גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלילות, מינויים תפורים והיעלבויות: השופט שמספק הצצה נדירה למערכת המשפט

בספר אוטוביוגרפי יוצא דופן השופט בדימוס צבי סגל מסכם כהונה בת יותר משלושה עשורים, שבה דן בשלל תיקים מתוקשרים, מאלאור אזריה ועד סמיר קונטאר ● הקריאה מזכירה ששופטים הם בני אדם, לטוב ולרע ● הוא לא חוסך ביקורת נוקבת מהמערכת ומדגים למה היא זקוקה לאור השמש

השופט צבי סגל / צילום: רפי קוץ
השופט צבי סגל / צילום: רפי קוץ

צבי סגל כיהן כשופט במשך 33 שנה, ובכללם מעל 20 שנה כשופט בית משפט מחוזי ומתוכם עשור וחצי בראש הרכב פשעים חמורים. כעת הוציא השופט סגל ספר אוטוביוגרפי "מעיינות ומדבריות חיי" (199 עמ', הוצאת ידיעות ספרים).

היועמ"שית בצעד נדיר: עתרה לבג"ץ נגד בית הדין הרבני לערעורים | בלעדי
העתירות בדרך: המכשולים המשפטיים במינוי דרעי לתפקיד שר | פרשנות

הספר קולח ומרתק. חריג מאוד ואולי חסר תקדים ששופט כותב ספר שעוסק בהרחבה בקריירת השיפוט שלו ובאירועים מכוננים במהלכה. למרות אהבתו הגלויה מאוד למערכת המשפט הישראלית, שמשתקפת היטב בספר, ולמרות רצונו לסנגר על מקום העבודה שהיה חלק בלתי נפרד מחייו, סגל גם מותח ביקורת על אירועים משמעותיים שקרו במערכת. אומנם טענות אלו עושות חסד איתו אישית, אך בסוף הספר הוא מותח ביקורת נוקבת ומרגשת גם על עצמו - כך שלדעתי יש לייחס כנות לדבריו וחשיבות לטענותיו.

צבי סגל / צילום: רפי קוץ

שופט בית המשפט העליון נעם סולברג כתב בהקדמתו הקצרה לספר כי "השופט סגל נודע כ'פרפקציוניסט' במלאכתו השיפוטית. על רקע זה, ההכאה שלו על חטא הטוטאליות, מרטיטה - דברים היוצאים מן הלב, נכנסים אל הלב - לקח חשוב לרבים".

סגל מתייחס בספרו לתיקים מתוקשרים ורגישים בהם דן ובהם רצח השופט עדי אזר, פרשת אלאור אזריה, תביעת הדיבה של נתן שרנסקי, דניאל מעוז שנאשם ברצח שני הוריו, פרשת הדייל האיראני וכן החלטתו לקבל את עתירת הארכי־מחבל סמיר קונטאר.

הרחק מאור השמש

סגל גם מתייחס לשתי עלילות שדבקו בו. אחת מהן הוכחה כעלילה, כשהואשם על ידי עו"ד רוני אלוני סדובניק כי בעידודו ניתנה הוראה לקטינה קורבן אונס לכרוע על ארבע ולהדגים את האונס שבוצע בה. לאחר בירור, התברר על ידי נציב תלונות הציבור על שופטים כי "לטענה זו אין יסוד והיא עלילת דברים".

העלילה השנייה נוגעת לחבריו לכס השיפוט בבית המשפט המחוזי בבאר שבע ואף לנשיא בית המשפט. כאן כבר לא מוצגות הוכחות לטענותיו, מכיוון שלמעשה הפרשה מעולם לא התבררה ברצינות. מדובר במכלול טענות שונות ומורכבות, תקצר היריעה מלתאר זאת כאן. על כל פנים, העובדה היא שבעקבות הפרשה נאלץ סגל לעבור לבית המשפט המחוזי בירושלים. קריאת פרק זה, שמנוסח על ידי סגל בעדינות ובצורה מינימליסטית, מזכירה לכולנו שגם שופטים הם בני אדם, ובין אם סגל צודק בטענותיו ובין אם עמיתיו צדקו - לא תמיד כולם בהכרח בני אדם ראויים. לא פחות מכך מטרידה העובדה שפרשה חמורה זו טוטאה מתחת לשטיח השיפוטי והמתינה כחמש שנים לאחר פרישת סגל על מנת שהציבור ישמע עליה לראשונה מפיו, או כפי שכתב סגל: "טיהור שמי בכלים משפטיים לא עמד על הפרק. לא אז ולא עכשיו. מעולם לא חפצתי להרעיל את הבאר היקרה לי מאוד. בלעתי אפוא את הגלולה המרה".

גישה זו של סגירת פרשות חמורות בתוך המערכת הרחק מאור השמש או לחילופין בליעת גלולות מרות - לדעתי היא בעצמה מרעילה את הבאר אשר יקרה לכולנו. המציאות מראה כי בליעת גלולות מרות לא הובילה את מערכת המשפט לאמון רב, לשון המעטה. בפרפרזה לפתגם הידוע, הצדק לא רק צריך להיראות כלפי חוץ כמו חלון ראווה, הצדק צריך בראש ובראשונה להיעשות.

העלבון מהפיכת פסק דין

נקודה מעניינת נוספת היא תחושת העלבון שמתאר סגל כאשר ישב בבית משפט השלום בדימונה וערכאת הערעור הפכה את פסק דינו בנוגע לעבירת בנייה במגזר הבדואי. בית המשפט המחוזי כתב כי לפי גישת סגל "צריך היה להכניס לכלא את כל בני השבט ולא רק את המערער". סגל מתאר את העלבון ואת הפגיעה האישית שחש, וכי לשיטתו אין להתבטא כך כלפי אף שופט, כל שכן שופט טירון. "מעט חסד והערה בונה מספיקים בהחלט", כתב. הוא מציין כי שלח בזמנו מכתב לנשיא בית משפט השלום במחאה על התנהלות שופטי המחוזי ומציין כי אף שקל לשלוח מכתב לנשיא בית משפט העליון דאז.

מצד אחד, זה יופיו של הספר אשר מתאר את תחושותיו, מחשבותיו ומעשיו באופן אותנטי. מנגד, אלא אם השופט סגל היה חריג מאוד בנוף - הדבר ממחיש את האבסורד בכך ששופטים יושבים כערכאת ערעור על פסקי דין של חבריהם. שופט לא יכול לדון בתיק בו יש לו זיקה לאחד הצדדים או לבאי-כוחם ואף לעדים. שופט כן יכול לדון בערעור על פסק דין שכתב חברו הטוב. העובדה שהשופט סגל זוכר את אותו פסק דין של בית המשפט המחוזי שניתן לפני לא פחות מ־36 (!) שנה, מעלה תהיות על הנושא. שופטים כאמור הם בני אדם. וכמו כל בן אדם, אף אחד לא רוצה שיהפכו את פסקי דינו. שופט נמדד בפסקי הדין שלו. לביקורת של ערכאת ערעור יש השלכות ומשמעות, על אופק הקידום של השופט ובראש ובראשונה על כבודו וההערכה כלפיו. האם צריך להאמין שאין לעובדה זו כל השפעה שעלולה להטות את הדין או לכל הפחות יש בכך פגיעה במראית פני הצדק? מתברר שעבדכם הנאמן ונשיאי בית המשפט העליון לדורותיהם חלוקים בנושא. ארשה לעצמי להעריך שהציבור נוטה לדעתו של הכותב הלא מלומד של טור זה.

"צביקה המינוי סגור"

לבסוף, אתייחס לסיפור נוסף שמובא בספר. השופט סגל הגיש מועמדות ב־2013 לתפקיד פרקליט המדינה. כידוע מי שזכה בתפקיד היה שי ניצן. עד כאן לגיטימי, אף אחד לא חייב שום דבר לשופט סגל, ומעבר לכך ברור שלאדם שמגיע למחוץ לפרקליטות יש סיכוי נמוך יותר לזכות בתפקיד פרקליט המדינה שאחראי על כל מערך הפרקליטות. אלא שלטענת סגל, "המשחק כנראה היה מכור מראש כפי שהוזהרתי, ושי ניצן נבחר לתפקיד". איך שופט מחוזי, סגן נשיא, יכול לשתוק ולהשאיר טענה כזו באופן פומבי רק לספרו האוטוביוגרפי ב־2022? אתמהא. אגב, קצת משונה הטענה שלו שעצם זה ששי ניצן נבחר מלמדת כי המכרז כנראה אכן היה תפור, אבל מילא.

על כל פנים, סגל גם מתאר את הליך התמודדותו על תפקיד נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים לפני עשור. "הרבה קודם להתכנסות ועדת האיתור נודע לי שאישיות בכירה מאוד בוועד לשכת עורכי הדין בירושלים פנתה לשני שופטים בבית המשפט המחוזי בעיר והמליצה בפניהם שלא להגיש את מועמדותם לנשיאות שכן המינוי 'סגור'. כעסתי, בלשון המעטה. במהלך אירוע שהתקיים בלשכת עורכי הדין ניגש אליי אותו עורך דין בכיר ואמר לי ששמע שכעסתי למשמע דבריו". סגל מוסיף ומתאר כי אותו עורך דין "הביט היישר לתוך עיניי ואמר ללא כחל וסרק: 'צביקה המינוי סגור'. נתקפתי הלם. שמא ועדת האיתור משמשת אך לבחינת ניצבים והיא נטולת סמכות של ממש? אמרתי כי אם הוא צודק, הדבר אינו תקין, והוא הסכים עימי אך הסכמתו לא שינתה מאומה". ובכן, סגל לא זכה בתפקיד.

מה אומרים? לא אומרים, כך מתברר, אלא בולעים עוד גלולה מרה וממשיכים הלאה. ועל כך כבר אמר משוררנו הלא לאומי: "מה שקורה בווגאס, נשאר בווגאס". אנו שומעים על כך לראשונה בשלהי 2022, עשור לאחר אותו אירוע, בספר אוטוביוגרפי, כאשר לא רק סגל כבר פרש מזמן אלא גם הנשיא הנבחר פרש מזמן וכעת פורש גם הנשיא שהחליף אותו. מוטב מאוחר מאשר לעולם לא. הקריאה מומלצת.

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין