גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעות לשון הרע: מה אפשר ללמוד מהתיק של נתניהו ואולמרט

אם אתה לא עשיר, או שלא מדובר עבורך בעניין ששווה להשקיע עבורו זמן רב ועשרות אלפי שקלים - מומלץ להימנע מהגשת תביעת לשון הרע ● השופט אומנם פסק כי אולמרט ישלם 62.5 אלף שקל למשפחת נתניהו, אך לא בטוח שזה שווה את ההליך שהביא לפסק הדין

אהוד אולמרט ובנימין נתניהו / צילומים: איל יצהר, יוסי זמיר
אהוד אולמרט ובנימין נתניהו / צילומים: איל יצהר, יוסי זמיר

פסקי הדין בעניינו של אהוד אולמרט ובעניינו של יאיר נתניהו העלו בבת־אחת לסדר היום הציבורי את תחום תביעות לשון הרע. תחום זה זוכה להצלחה רבה, ותור הזהב רק הולך ומתארך, אם מתייחסים לכמות התביעות שמוגשות מדי שנה. אולם בנוגע לסכומים, סיפור ההצלחה הרבה פחות מסחרר.

חוק איסור לשון הרע קובע רף מקסימום לכל פרסום דיבתי: כ־140 אלף שקל ללא הוכחת נזק, ו־280 אלף שקל אם תוכח כי מטרת הוצאת לשון הרע הייתה לפגוע. בפועל, הסכומים שנפסקים נמוכים בהרבה. ממוצע הסכומים בתביעות שמתבררות ומתקבלות עומד על עשרות אלפי שקלים. בדרך השופט ינסה לשכנע את הצדדים להסתפק בהתנצלות, ולעתים התביעה יכולה להידחות תוך חיוב התובע בהוצאות משפט ושכר־טרחת עורך הדין של הצד הנתבע. 

בית המשפט קבע: אולמרט ישלם למשפחת נתניהו 62.5 אלף שקל 
העליון דחה את ערעור יאיר נתניהו; ישלם כ-400 אלף שקל לעורך וואלה לשעבר 
שני שליש מתביעות לשון הרע מתקבלות או מסתיימות בפשרה; הפיצוי הממוצע: עשרות אלפי שקלים 

לפני כחצי שנה כתבתי כאן כי חוק איסור לשון הרע הפך על־ידי הרשות השופטת לחוק מיותר, חסר טעם וערך, אשר מכלה את ממונם של התובעים והנתבעים לשווא.

אם אתה לא עשיר, או שלא מדובר עבורך בעניין ששווה להשקיע עבורו זמן רב ועשרות אלפי שקלים שלא יחזרו - מומלץ בחום להימנע מהגשת תביעת לשון הרע.

האם ניהול ההליך שווה את התוצאה?

הבה ניקח את תביעת בני משפחת נתניהו נגד אהוד אולמרט. עו"ד יוסי כהן, פרקליטה של משפחת נתניהו, הוציאה הודעה לפיה: "עוד עלילת שקר נגד ראש הממשלה נתניהו, רעייתו ומשפחתו התנפצה. היום נקבע כי אהוד אולמרט שיקר".

ובכן, למען האמת לא נקבע כי אולמרט שיקר כשייחס מחלת נפש לבנימין, שרה ויאיר נתניהו. כל אשר קבע פסק הדין הוא כי "מר אולמרט לא עמד בנטל המוטל עליו להוכיח את טענת 'אמת דיברתי'". כלומר, נטל ההוכחה רובץ על כתפי הנתבע, והוא לא עשה כן.

האם היה משתלם עבור משפחת נתניהו לעבור את ההליך המביך במיוחד, כשבסופו ישלשלו ביחד לכיסם 62.5 אלף שקל ועוד 10,000 שקל הוצאות משפט ו־25 אלף שקל שכר־טרחת עורך דין?

לדידי, ברור לי כי אהוד אולמרט ידע שהתביעה נגדו תתקבל. אולמרט - יהודי אמיד מאוד, ראש ממשלה לשעבר ובעל איבה אישית למשפחת נתניהו - ניהל את ההליך ביודעו כי יפסיד בסופו. אך ההצגה הייתה שווה עבורו את 62.5 אלף השקלים, לא כולל הוצאות משפט ושכר־טרחת עורך דין. כל כלי התקשורת עסקו בהצגה שארגנו לנו אולמרט ועורך דינו.

אל אולם בית המשפט התייצבו יועץ התקשורת לשעבר ניר חפץ שסיפק את "הסחורה". גם ד"ר עוזי ארד, עובדת מעון ראש הממשלה לשעבר סילבי גנסיה, רופא המשפחה ד"ר צבי הרמן ברקוביץ' ופרופ' שאול קמחי התייצבו כדי לדון במצבם הנפשי ובקורות חייהם של בני הזוג נתניהו ובנם יאיר.

לא אחזור על הפרטים המביכים מאוד שעלו במסגרת דיון ההוכחות, ואף אציין כי גם השופט עמית יריב לא התייחס כלל בפסק דינו לכל העדויות הללו, שהתארכו על פני יום דיונים שלם. "גם אילו הנחתי שהתיאורים העובדתיים של העדים ד"ר ארד, מר חפץ וגברת גנסיה הם נכונים - גם אז לא ניתן לגזור מהם אבחנה רפואית, גם לא בדוחק, ללא חוות־דעת מתאימה".

להערכתי, אולמרט רצה להשפיל את משפחת נתניהו. זו הייתה מטרת ההליך, כך עשה עורך דינו כאשר חקר את ביבי, את שרה ואת יאיר - וכך התנהל אולמרט לכל אורך ההליך. תשלום של 97.5 אלף שקל היה משתלם בהחלט מבחינתו. להתרשמותי, כמי שראה את אולמרט באולם הדיונים לכל אורך היום, אולמרט בן ה־77 נהנה מכל רגע.

זה אחד המחירים של הגשת תביעות לשון הרע. ישנה חסינות מפני תביעות על כתבי טענות ועל העדויות בבית המשפט, והצדדים שמודעים לכך - מרשים לעצמם להשתולל. כך, לדוגמה, אולמרט הזכיר בכתב ההגנה את המונחים הרפואיים הבאים ביחס למשפחת נתניהו: "תסמונת נפוליאון" ו/או "שיגעון גדלות" ו/או "מגלומניה" ו/או "נרקסיזם" ו/או "סכיזופרניה" ו/או "פרנויה" ו/או "הפרעה טורדנית כפייתית" (OCD) ו/או "הפרעות אישיות" ו/או "פסיכוזה משותפת" ו/או "Shared Psychosis" ("שיגעון בשניים או במשפחה") ו/או "סוציופטיה" ו/או "סכיזואידיות" ו/או "הפרעת חרדה כללית" ו/או "התקפי זעם" ו/או "IDE" ו/או "חרדה" ו/או "מאניה־דיפרסיה" ו/או "הפרעה דו־קוטבית" ו/או "דיכאון" ו/או "פסיכוזה" ו/או "נאורוזה" ו/או "התמכרות" ו/או "מונחים אחרים".

כפי שכתב השופט יריב, אולמרט כלל לא ניסה לפרוע את השטר ואת הרף הגבוה שהציב לעצמו.

לא כל גידוף מהווה עילה לפי חוק איסור לשון הרע

החוק קובע כי לשון הרע היא דבר שפרסומו עלול, בין היתר, "להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדם". חרף זאת, הפסיקה צמצמה את היכולת לתבוע בגין כל גידוף. כך כתב גם השופט יריב.

זכותו של אדם לחופש הדעה שתהא מוגנת מפני תביעות, אולם היכן עובר הגבול? נדרש כאן תום־לב. לטענת השופט יריב, לא עומדת לאולמרט הגנת תום־הלב. "לא בכל מקרה שבו מיוחסת לפלוני מחלה פסיכיאטרית, יצדיק הדבר חיוב באחריות לפי חוק איסור לשון הרע. הדברים תלויים, במידה רבה, באופן הניסוח, והאם המאזין הסביר יכול להבין כי מדובר בצורת ביטוי (גם אם גסה ולא ראויה), או באבחנה קלינית. ככל שאופי הביטוי הוא אמורפי יותר, ונוטה יותר לביטוי העממי של ייחוס מחלה פסיכיאטרית - אני סבור כי נכון יותר לראות בו הבעת דעה; ככל שהביטוי הוא מדויק וקליני יותר - יש לראות בו קביעת עובדה".

השופט יריב נתן דוגמאות: "כך, למשל, במקרה שבו אומר פלוני על אלמוני כי 'הוא משוגע לגמרי', 'האיש לא שפוי' או 'האיש צריך כדורים' - נטייתי תהיה לראות בדברים הבעת דעה שיש להצר על סגנונה, אך ניתן להגן עליה מכוח הוראות סעיף 15 לחוק. לעומת זאת, כאשר הפרסום מייחס לנפגע אשפוז פסיכיאטרי קונקרטי, או מייחס לו טיפול פסיכיאטרי מסוג מסוים ('פלוני נוטל באופן קבוע כדורים נגד חרדה'), יהיה מקום לבחון את אמיתות הדברים ולראותם כקביעת עובדה".

הסחבת מקשה על אדם לטהר את שמו

בעיה נוספת שלא עסקנו בה היא מהירות ההליך. אדם שהוכפש בתקשורת מעוניין לטהר את שמו. במציאות ימינו, כאשר חדשות של הצהריים משכיחות את חדשות הבוקר, אומנם תביעת משפחת נתניהו התבררה יחסית במהירות ראויה לציון, תוך שנה וחצי - אולם מדובר ב"נצח" במונחים של תקשורת ימינו. וזו עוד תביעה שהתבררה במהירות רבה במיוחד. מה נאמר על תביעות שמתבררות להן כבר ארבע שנים ואף יותר? קחו, לדוגמה, את תביעת בנימין נתניהו נגד בן כספית.

התביעה הוגשה בדצמבר 2018, ורק בסוף החודש צפוי להתקיים דיון קדם־משפט השני. דיון הוכחות טרם נראה באופק. בטח אתם שואלים את עצמכם על מה התביעה, ובכן - הבנתם את הבעיה. עינוי הדין מתקיים לא רק בהליכים פליליים, הוא גם בהליכים אזרחיים. את מי יעניין עוד שנתיים אם נתניהו או כספית ינצחו בתביעה. לאור חלוף הזמן, אני משוכנע שגם הצדדים עצמם כבר איבדו בה עניין, וכעת הם פועלים רק מכוח האינרציה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף