גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל פייזר לשעבר מצטרף לסטארט-אפ ישראלי ורוצה להוריד את מחירי התרופות

הנרי מקינל הודח מכס המנכ"ל בעקבות צניחת המניה ופרישתו לוותה במחאות עובדים על חבילת הפרישה הנדיבה שקיבל, אבל הוא בטוח שלמדיניות שהוביל יש חלק בהצלחה של ענקית התרופות כיום ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על הביקורת נגדו ומסביר איך הסטארט־אפ הישראלי קיוריס, שהצטרף אליו השנה, יכול להוזיל את מחירי התרופות

ד''ר הנרי (האנק) מקינל / צילום: תמונה פרטית
ד''ר הנרי (האנק) מקינל / צילום: תמונה פרטית

בתחילת שנות האלפיים, כשד"ר הנרי (האנק) מקינל מונה למנכ"ל פייזר, ענקית התרופות הייתה מוכרת בעיקר בזכות הוויאגרה ("הכדור הכחול שיכול") והתרופה ליפיטור להורדת כולסטרול, שנמכרה בשנות השיא ביותר מ־12 מיליארד דולר בשנה. לפייזר היה אז תדמית של חברה אסרטיבית מכוונת שיווק יותר מחדשנות, ומי שהיה אחראי לה במידה, וגם חטף עליה אש ממבקריו, הוא מקינל.

הבעיות האמיתיות של ביונד מיט: נקניקיות עייפות, הפסדים גדלים וחוב מצטבר
אישור מהיר, ניסוי כושל ולחצים פוליטיים: תרופה אחת מעמידה למבחן את ה-FDA 
מנכ"ל אאורה: "תוכנית 'מחיר מטרה' מסבסדת הייטקיסטים"

תקפו אותו על נקיטת צעדים משפטיים אגרסיביים נגד מדינות מתפתחות שהפרו זכויות קניין רוחני, על רכישות גדולות מדי של מתחרים ועל חבילת שכר מוגזמת. ב־2006 הוא עזב את החברה, אחרי 32 שנה, ומאז הספיק לכהן בדירקטוריונים של חברות ביומד רבות, לכתוב ספרים על תעשיית הבריאות ועתידה ולהתמנות ליו"ר חברת דירוג האשראי מודי'ס. השנה, הוא הצטרף לראשונה כדירקטור וכיועץ לסטארט־אפ ישראלי, קיוריס, שפיתח טכנולוגיית בינה מלאכותית לניבוי הצלחה של תרופות.

בראיון לגלובס, הוא נשמע מפויס לגבי נסיבות עזיבתו את פייזר, גם אם שולח עקיצות קטנות להנהלה, מדבר בגאווה על המורשת שהשאיר אחריו ומסביר מדוע לדעתו הטכנולוגיה של קיוריס היא החתיכה החסרה במהפכה שתאיץ את כניסתן של תרופות לשוק ותוזיל אותן.

המחאה נגד "איש ה־200 מיליון דולר"

לפני מינויו של מקינל למנכ"ל פייזר, החברה הייתה ידועה בגישה שמרנית לרכישות. מקינל שינה את הקו. הוא השתמש במניה של פייזר כדי לרכוש נכסים בסכומים גבוהים. הרכישה הבולטת ביותר הייתה פארמסיה, תמורת 60 מיליארד דולר במניות פייזר, והיו שטענו שהחברה הפכה גדולה מדי ותהו מדוע היא אינה מצליחה "לצוד" מוצרים בשלבי פיתוח או שיווק ראשוניים, אלא קונה במחירים גבוהים את המתחרים. מניית החברה ירדה בתקופתו של מקינל בכ־45%.

"עסקים בתחום הפארמה נפגעים מההצלחות הקודמות שלהם", מסביר היום מקינל. "פייזר נסקה על כנפי ליפיטור. ידענו שהתרופה עומדת לאבד את הפטנט אבל היה לנו מוצר שנועד להחליף אותה. אלא שהוא נכשל בניסויים קליניים. לא היו לנו מוצרים עם פוטנציאל מכירות דומה. זה היה 'צוק הפטנטים' המפורסם, שכמה חברות עברו באותה תקופה.

"הדרך היחידה לעבור את התקופה הזו בוודאות, הייתה הרכישות הגדולות. אם היינו לוקחים מוצרים בפיתוח, הם היו מגיעים מאוחר מדי ואולי כולם היו נכשלים. הרכישות באמת העלו את ההכנסות שלנו ב־10% בתקופתי ואת הרווחים ב־3%, ורק המניה לא עלתה. אבל כל החברות היו באותו מצב. השארתי את פייזר במצב טוב יותר מזה שהייתה בו כשקיבלתי אותה, גם אם זה לא היה ברור מהמספרים".

כאשר מקינל הודיע על פרישתו, פייזר טענה כי לא תראה שוב צמיחה עד 2009, וכי עליה לחסוך בהוצאות ולפטר אלפי עובדים.

חבילת הפרישה של מקינל נחשבה שערורייתית, בעיקר על רקע הירידה במניה. מצנח הזהב שלו לא היה מותנה בביצועים. "איש ה־200 מיליון דולר", זעק אתר CNBC. "קצת יותר מ־2 מיליון דולר בעבור כל מיליארד שפייזר איבדה במהלך כהונתו", צחקו האנליסטים. בפועל, הסכום היה כנראה קצת פחות מ־100 מיליון, בתשלומי פנסיה, פיצויים והטבה במניות שנצברה לאורך כל תקופת עבודתו בחברה. פייזר מסרה אז כי עליה לכבד את החוזה שנחתם "בתקופה אחרת בחיי החברה". איגוד ועדי העובדים שכר מטוס קטן שטס מעל המשרדים עם הכתובת "תחזיר את זה, האנק", אבל הוא לא החזיר. ופייזר ומשקיעיה תמכו בו בכך.

"אנשים לא אוהבים חברות גדולות"

נראה שמקינל אינו כועס על פייזר שנפרדה ממנו. הוא אפילו רואה בעצמו חוליה בשרשרת שהביאה אותה למקום שבו היא נמצאת היום. "כיום שוב פייזר מצילה את העולם", הוא אומר.

לפייזר, בין היתר בתקופתך, נוצרה תדמית של חברת שיווק אגרסיבית יחסית.
"מה שגרם לפייזר להצליח זו תחרותיות. רצינו לעשות יותר מכל חברה אחרת, אבל לעשות את זה בדרך נכונה ואתית. אני מקבל מכתבים רבים מעובדים שאומרים לי שהערכים בתקופת הניהול שלי, כמו קשב לצרכן ואימפקט בתחום הבריאות, היו משמעותיים להם. זה כנראה פחות מדובר היום".

דווקא היום, לטענתך, פייזר לא מדברת עם עובדיה על ערכים ומשמעות?
"מהדברים שנאמרים לי, אנשים מרגישים איזושהי נוסטלגיה לעבר, אבל זו חברה טובה, היא תחזור לזה".

בהמשך, למקינל חשוב להדגיש: "זו חברה מאוד מוערכת, ואני לא חושב שהיא נחשבת או נחשבה אגרסיבית יותר מכל חברה גדולה אחרת. אנשים לא אוהבים חברות גדולות".

מקינל מספר שדווקא הוא היה מכותבי הקוד האתי של ארגון פארמה, ארגון הגג של חברות התרופות הגדולות. "כי חברות הפארמה כן נקטו אז כמה פרקטיקות לא ראויות, ודאי לא לחברות עם מטרה לשפר ולהציל חיים".

היום פייזר עומדת בפני צוק פטנטים דומה לזה שמולו אתה עמדת.
"זה אתגר, ללא ספק. יהיה קשה לשחזר את קצב ההכנסות של שיא הקורונה, אבל זה לא אומר שאי אפשר לשמור עליה יציבה ומצליחה. בינתיים פייזר מפתחת גם מוצרים משלה, גם מבצעת רכישות קטנות, גם שיתופי פעולה. דווקא לא הייתי ממליץ לה כרגע לבצע רכישות גדולות, כי יש להן הרבה בעיות".

"חברות הביטוח אשמות בתמחור הגבוה"

מקינל מדגיש את הצורך בשיתופי פעולה עם חברות חיצוניות. "אמנם חברת תרופות חייבת לפתח תרופות בעצמה, אחרת היא מאבדות את החדות המדעית. אבל העוצמה של פייזר, היסטורית, לא הייתה במדע, אלא השלב שבין המדע לפציינט: בחירת המוצר הנכון, ביצוע הניסויים הנכונים במהירות וביעילות, והעברת המידע הנכון והמשכנע לרופאים ולחברות הביטוח. זה בדיוק מה שקרה עם החיסון לקורונה. ביונטק פיתחה אותו, אבל בפייזר ידעו לזהות את המוצר הנכון. הם כבר היו בקשר עמוק עם ביונטק כשעלה הצורך, והם גם ידעו להיות הראשונים בשוק.

"ליפיטור, למשל, הייתה התרופה החמישית שהגיע לשוק בתחום הורדת כולסטרול. היו ששאלו אז, 'מה הצורך שלא טופל?' אבל ליפיטור הורידה את הכולסטרול לרמה נמוכה יותר מהתרופות האחרות ופייזר הצליחה להראות לרופאים שאם מורידים את הכולסטרול יותר נמוך, משיגים תועלת רפואית גדולה יותר, אפילו אם שני המספרים הם מתחת לרף הכולסטרול הנורמלי שקבע איגוד הרופאים. כך ליפיטור הפכה ללהיט בזמנה".

אם בעבר חברות התרופות זכו לביקורת בעיקר לגבי פרקטיקות שיווקיות בעייתיות, היום תשומת הלב מופנית לתמחור.
"תרופות הן חלק קטן מאוד מההוצאה הלאומית על בריאות בארה"ב. אשפוזים, ניתוחים, בדיקות - כל אלה עולים יותר. התרופות עולות 10% מסך ההוצאה על בריאות כבר 50 שנה. הבעיה היא שבזמן האחרון החלוקה בין חברות הביטוח לבין המבוטח השתנתה, ועל זה אנשים צריכים לבוא בטענות לחברות הביטוח שלהם, לא לחברות התרופות".

אנחנו רואים בשנים האחרונות תרופות עם תגי מחיר של עשרות אלפי דולרים לטיפול, סכומים שלא הכרנו.
"תרופות כאלה הן יקרות כי המחקר יקר, כי תרופות רבות נכשלות. 80% מהתרופות נכשלות בשלב הניסויים הקליניים. אם ניתן היה לבחור טוב יותר את התרופות בעלות הסיכויים הגבוהים יותר להצליח בניסויים, העלויות היו יורדות, וכך גם מחירי התרופות. חברה כמו קיוריס יכולה לעזור בזה".

"קיוריס מוציאה אותנו מהעכבר"

קיוריס, שהוקמה על ידי ד"ר צחון בנטואיץ' וממומנת על ידי משקיעים כמו קובי ריכטר ומתיו ברונפמן, פיתחה טכנולוגיה של "איברים על שבב", שעוזרת לאמוד יעילות ובטיחות של תרופות פוטנציאליות, תוך חיסכון בניסויים בבעלי חיים ובני אדם. "קיוריס יודעת להוציא אותנו מהעכבר", אומר מקינל. "צוות קיוריס מורכב מאנשים שיכולים להביא את הבשורה. יש עוד 4-5 חברות אחרות בתחום, יש תחרות, אבל אני מאמין בקיוריס, באנשים ובטכנולוגיה".

מקינל מציין שמלבד הורדת העלויות הישירות של הניסוי, יש לתרופה יתרון פוטנציאלי נוסף: קיצור משך הניסויים, כך שהתרופה תגיע מהר יותר לשוק. כך, גם התרופה שעבורה התרופה זוכה להגנה פטנטית תהיה ארוכה יותר, והחברה תוכל להרשות לעצמה להוריד את המחיר של התרופה עבור כל שנת פטנט.

"זה לא הוגן שדווקא תרופות מאושרות כל כך מאוחר בתקופת הפטנט שלהן", אומר מקינל. "הרי אם הוצאת עכשיו לשוק סוג חדש של וישרים, תהיה לך בלעדיות ל־21 שנה. ובתרופות, בפועל, בגלל תהליך הפיתוח הארוך, תקופת ההגנה הפטנטית על המוצר כשהוא בשוק, קצרה מאוד".

בעבר הצעת להתחיל את הספירה לאחור של תקופת הפטנט רק מרגע אישור המוצר על ידי ה־FDA.
"כן, זה היה רעיון מצוין שלא הלך לשום מקום. לי זה נראה הגיוני, אבל לשלטונות לא. אני כבר לא מציע אותו".

קיוריס תצטרך להתמודד, הוא אומר, עם השמרנות של תחום הרפואה והרגולציה הרפואית. "אבל זה הולך הרבה יותר טוב ממה שחשבתי", הוא אומר.

אחת הדרכים להקדים את האישור היא מסלולי רגולציה מואצים, אבל הם שנויים במחלוקת.
"מסלולי האישור היום הם מאוד ארוכים, ובמידה רבה זה מעוגן בחקיקה, כך שידי ה־FDA קשורות, אלא אם כן החברות עומדות בקריטריון של מסלול מואץ. החוק בתחום הזה ככל הנראה ישתנה בקרוב. רוצים לתת ל־FDA יותר חופש בתוך המסלולים הקיימים, כדי לקחת יותר סיכונים, כי לא כל התרופות הן אותו דבר, וגם כי יש טכנולוגיות חדשות, כמו הטכנולוגיות של קיוריס, שמאפשרות להרגיש מאוד בנוח עם אישור תרופה במסלול קצר יותר".

אם נחזור לסוגיית התמחור, פייזר הודיעה לאחרונה, במקביל, על העלאה משמעותית מאוד במחיר חיסוני הקורונה ועל מכירת כמות גדולה של מוצרים שלה למדינות עולם שלישי במחיר עלות. איך שני הדברים הללו מסתדרים?
"אני לא מדבר בשם פייזר, אבל בעיקרון, פטנט הוא מונופול, והדרך הכי רווחית וגם הוגנת להרוויח ממונופול היא לגבות מחיר גבוה ממי שיש לו ומחיר נמוך ממי שאין לו. כך מרוויחים את המקסימום מהשווקים העשירים, בלי לאבד את השווקים העניים, ובלי למנוע מהם את התרופה. אבל אם המדינות העשירות לא ישחקו את התפקיד שלהן במשחק הזה, לחברות התרופות לא יהיה תמריץ להמשיך לחדש עבור כולם. גם אותי האשימו בזמנו שהגזמתי במחירים שרשמתי לליפיטור, ואני אמרתי של־VA (רשת בתי החולים ליוצאי הצבא) ולמדיקאייד (חברת הביטוח של עניי ארה"ב) נתתי מחירים נוחים".

אז מדוע כל כך הרבה צרכנים מרגישים שמערכת הבריאות האמריקאית שבורה?
"הבעיה היא חוסר השקיפות. כל התחום מלא בסובסידיות צולבות שהצרכנים לא מבינים. אני חושד שמספר בתי חולים גובים תשלום עבור תרופות וטיפולים רפואיים, ובפועל מסבסדים את בניית המרכז הרפואי שלהם. אני חושב שחברות הביטוח משתפות עם זה פעולה. אנחנו לא ממש יודעים, וזו הבעיה.

"כשמי שמחליט מהו הטיפול הוא לא המטופל עצמו, יש בעיות, יש טיפולי יתר. אבל לא בתרופות, לא שם הבעיה. אנחנו צריכים יותר שקיפות, ולהעביר יותר החלטות לצרכן".

 

"יש באוניברסיטה באוגנדה בניין על שמי"

למרות כל מה שאמרת, יש בעיית אמון היום בין חלק מהציבור לבין חברות התרופות.
"זה היה קיים גם בזמני וגם טרם זמני. בזמן מגפת האיידס פייזר זכתה לביקורת אדירה מצד חולים ובני משפחה וחברים שלהם, שטענו שהחברות מעדיפות את הרווח שלהן על פני חיי המטופלים, ואפילו העלו אז באש פסל בדמותו של המנכ"ל הקודם שלנו.

"התרופה שלנו הייתה דווקא נגישה בארה"ב, אך לא באפריקה, וחשבנו שזו דרך לעשות טוב וגם להחזיר את האמון. נתנו את התרופה בחינם דרך מנגנונים לבריאות הציבור באפריקה, וההכנסות שלנו מהתרופה עלו במקביל לכך שחילקנו אותה בחינם. המודעות לתרופה עלתה.

"במקביל לפרויקט הזה, הבנו שתרומה של תרופות אינה מספיקה, זה לא כמו תרומה של מזון. כדי לתרום תרופות באופן אפקטיבי צריך להכשיר רופאים, לבנות קליניקות לטיפול. הקמנו באותה תקופה מכון למחלות זיהומיות באוניברסיטה בקמפלה, אוגנדה. פייזר מימנה אותו, במטרה להכשיר אלפי רופאים שבתורם יכשירו עשרות אלפי רופאים, וזה עבד. היום המכון הזה משמעותי לא רק בטיפול באיידס אלא גם במלריה, בשחפת ובקדחת דנגי, ורוב הפרוטוקולים לטיפול במחלות האלה נכתבו שם. אני לא אגזים אם אומר שמתקיים שם המחקר הטוב בעולם בתחום המחלות הזיהומיות. היום המכון הזה כבר לא קשור לפייזר, אבל אני בעצמי עדיין מממן אותו. יש שם בניין על שמי".

תעודת זהות: ד"ר הנרי (האנק) מקינל

אישי: בן 79, יליד ויקטוריה, קנדה. בעל דוקטורט בחקר ביצועים מאוניברסיטת סטנפורד, ארה"ב
מקצועי: מילא בפייזר שורת תפקידים ובשנים 2001-2006 כיהן כמנכ"ל. לאחרונה הצטרף לקיוריס הישראלית כיועץ ודירקטור
עוד משהו: תכנן קריירה אקדמית ובסוף נשאר 32 שנה בפייזר. "חשבתי שכדאי שיהיה לי קצת ניסיון מהשטח, כדי שלא אהיה מנותק", הוא מספר על נסיבות הגעתו לחברה

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

מקור בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הסכימה לסיים את המלחמה

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו