גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת רואי החשבון לעתיד: כך תיראה ההתמחות שלכם בקרוב

מועצת רו"ח קבעה כללים חדשים להתמחות, בין היתר בעקבות תלונות שונות ממתמחים ● במסגרת הרפורמה, שתיכנס לתוקף ב־2024, מחצית מתקופת ההתמחות תעסוק בנושא ביקורת חשבונות ● גורמים במשרד המשפטים: "מתמחים רבים לא עוסקים בביקורת, לכן נקבעו הכללים"

בחינות להסמכה לשכת רואי חשבון בבנייני האומה בירושלים / צילום: ליאור מזרחי
בחינות להסמכה לשכת רואי חשבון בבנייני האומה בירושלים / צילום: ליאור מזרחי

ל' השלים לאחרונה את שנת ההתמחות הראשונה שלו בראיית חשבון באחת ממשרדי ראיית החשבון הגדולים בישראל. מי שאמור היה לחנוך אותו הוא אחד השותפים הבכירים בפירמה, ובתקופת ההתמחות הוא עובד על דוחות של החברות הגדולות ביותר במשק. לכאורה מדובר בהתמחות חלומית עבור רואי החשבון לעתיד, אבל ל' מתוסכל ושוקל להשלים את ההתמחות במשרד אחר. בפועל, הוא לא ראה את החונך שלו מתחילת ההתמחות, ורוב העבודה שלו טכנית. 

הצעה אחת עשויה לשנות מהקצה אל הקצה את שוק ראיית החשבון בישראל 
פרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס: ההרשמה נפתחת 
בנק ישראל מגביר את הלחץ על הבנקים לגלגל את הריבית לצרכנים 

הבעיה של ל' לא ייחודית לו. מתמחים רבים בראיית חשבון מתלוננים כי הם לא מקבלים את הכלים המתאימים ולא לומדים כלום במהלך ההכשרה. בעיה זו מנכ"ל משרד המשפטים, עו"ד ערן דוידי, מנסה לתקן באמצעות רפורמה בהתמחות רואי חשבון. 

עו''ד ערן דוידי, מנכ''ל משרד המשפטים וראש מועצת רואי החשבון / צילום: יח''צ

ב־24 בנובמבר הצביעה מועצת רואי החשבון, בראשה עומד דוידי, על אישור כללים חדשים להתמחות בראיית חשבון. עד היום אמות־המידה להתמחות במקצוע נגעו רק לפרטים טכניים של ההתמחות, בהם משך ההתמחות, זהות המאמן ונושא ההתמחות. גיבוש כללים חדשים נועד לספק סטנדרט אחיד לסל הכלים שידרשו אליו המתמחים במקצוע במהלך תקופת ההתמחות. 

כללי ההתמחות החדשים יחולו על מתמחים החל מ־1 בינואר 2024. עם זאת, ניתנה תקופת הסתגלות לשוק, כך שעובדים אשר יתחילו את התמחותם בין ינואר 2024 לינואר 2025, יידרשו בשנתם הראשונה להתמחות מחצית מההיקף הנדרש.

1,700 שעות ביקורת

בלב הכללים החדשים מצויה דרישה מהותית בנוגע להיקף שעות ההתמחות במחלקות הביקורת, שעד היום לא הוגדר. במסגרת תהליך ביקורת על הדוחות הכספיים, נוטל המתמחה חלק בעבודת הביקורת שתכליתה לאפשר לרואה החשבון לחוות את דעתו על הדוחות הכספיים.

על־פי המסמך שגובש, על כל מתמחה לעסוק בביקורת לפחות מחצית מתקופת ההתמחות שלו. כלומר, לא פחות מ־1,700 שעות בתקופה של התמחות מלאה בת שנתיים יוקדשו לביקורת.

הדבר השני שמדגישה המועצה כתנאי להתמחות נאותה הוא המיומנויות שעל המתמחה לרכוש. לגישת המועצה, על המתמחה לרכוש בין היתר את היכולת לבצע עבודה עצמאית תוך קבלת אחריות מקצועית, את היכולת ללקט ולעבד מידע, להסיק מסקנות וליישמן בזמן אמת, ורכישת הבנה עסקית הכוללת הבנת מהות העסק.

כל זאת, לצד לימוד התהליכים העסקיים, הכרת השוק, הבנת כללי הממשל התאגידי, הכרת כללי הדיווח החשבונאי, הכרת תקינת הביקורת, הכרת דיני המס, הבנת ההיבט הציבורי והחוקי של ההסתמכות על חוות־דעת רואי החשבון המבקרים ועוד.

מנכ"ל משרד המשפטים, עו"ד ערן דוידי, המשמש גם כיו"ר מועצת רואי החשבון, סבור כי הכללים החדשים ישנו את פני ההתמחות במקצוע. "המטרה היא להבטיח שהמתמחים ייצאו לשוק העבודה כשבידיהם הכלים להיות רואי החשבון הטובים והמקצועיים ביותר".

כיצד מתכוונת המועצה ליישם את הכללים? במסמך הכללים צוין: "בחודשים הקרובים המועצה תבחן את ההתאמות הנדרשות לגבי מאמנים במפעלים עסקיים ומוסדות ציבור שהוכרו על־ידי המועצה כמקומות התמחות". במסמך לא צוין כיצד תתבצע הביקורת, ולא נקבעו סנקציות אם יתברר שהכללים לא יושמו, ומסתמכים על הפיקוח הקיים עד כה על ההתמחות.

הקשיים בדרך ליישום

לדברי רו"ח אושר אמסלם, מייסד ומנהל משותף בפורום המתמחים בראיית חשבון ורואה חשבון בפירמת EY, קיים צורך משמעותי בשוק ראיית החשבון בכללים להתמחות. "מתמחים רבים מתלוננים על זה שהם לא לומדים כלום בהתמחות", הוא אומר. "מעמיסים עליהם המון משימות טכניות. לכן, הכללים המהותיים חשובים מאוד".

לצד זאת, רו"ח אמסלם תוהה כיצד יאכפו ויפקחו על הפירמות. "איך הם מתכוונים לוודא שהפירמות באמת עומדות בכללים החדשים? איך אפשר לבחון אילו מיומנויות רכש המתמחה, והאם הוא באמת יודע לעבד מידע ולכתוב חוות־דעת במיסוי ועוד? אני לא רואה שזה ישים".

גם רו"ח ועו"ד אלי אור, דיקן בית הספר לחשבונאות במסלול האקדמי המכללה למינהל, סבור כי העקרונות חשובים, אך תוהה לגבי היישום שלהם: "העקרונות שנקבעו על־ידי מועצת רואי החשבון הכרחיים על־מנת לשפר את מסלול ההכשרה של המתמחים. על־מנת ליישם את הכללים, יש להקים צוות פיקוח רחב ומקצועי במועצת רואי החשבון".

יובל עבדי, יזם מייסד סטארט־אפ ומנהל שותף בפורום המתמחים, מציין כי גם הדרישה להתמחות של 50% בביקורת עלולה להתברר כבעייתית. "סטודנטים רבים שלומדים ראיית חשבון ומתמחים בכלל לא רוצים היום לעסוק בביקורת. הם רוצים לעסוק בייעוץ עסקי, בייעוץ מס או בליווי חברות במהלכים של מיזוגים ורכישות וכדומה.

"היום פירמות ראיית החשבון עוסקות בתחומים אלה באופן חלקי, אז למתמחים יש יכולת להתמחות במחלקות שלא נוגעות בכלל בדוחות ובביקורת. אם יאמרו למתמחים שהם חייבים לעסוק בביקורת, הם עלולים להחליט שלא להתמחות בכלל או לא ללמוד חשבונאות. זה עלול לפגוע במקצוע ובביקוש למסלול הלימודים הזה".

"תפקיד רואה החשבון הוא לבקר"

גורמים במשרד המשפטים מגיבים לטענות על חוסר היכולת לאכוף את הכללים החדשים, ומבהירים כי כבר היום ישנם פקחים שתפקידם לבצע בדיקות וביקורות פתע לגבי אופי ההתמחות במשרדי ראיית החשבון. "החל מינואר הבדיקה שלהם תתחדד ותיעשה על־פי כללים ברורים יותר של מה צריכה לכלול ההתמחות", אומר גורם ממשרד המשפטים. "למועצה אשר מטעמה פועלים הפקחים יש סמכות לזמן מאמנים של מתמחים לדין משמעתי. שם ניתן לקבל החלטה בדבר התראה, נזיפה, קנס, התליית רישיון או ביטול רישיון".

באשר לטענות כי הדרישה לביקורת עלולה להרתיע סטודנטים מללמוד את המקצוע ולהתמחות, אומר אותו גורם: "רואה חשבון כהגדרתו בחוק הוא רואה חשבון מבקר. הפצת אמות־המידה להתמחות נועדו לענות על הפער הזה. מתמחים רבים לא עוסקים כלל בביקורת.

"למועצה, כרגולטור וכמעניק הרשיון, יש אחריות לוודא כי רואה חשבון מוסמך היוצא לשוק העבודה התנסה והוסמך בליבת המקצוע שהיא ביקורת. לא ייתכן שישנם מתמחים שכלל לא עבדו בסביבות ביקורת, גם אם בהמשך דרכם המקצועית הם יבחרו לעסוק בנושאים אחרים". 

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר