גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערכות: הממשלה החדשה תדחוף לאישור עסקת ממשלת אבו דאבי-הפניקס

האינטרס המדיני המובהק של נתניהו יהיה לא להערים קשיים על העסקה ● גורם ישראלי בכיר אומר, כי להחלטה משמעויות כבדות משקל מדיניות וכלכליות ולכן אסור להותיר אותה לרמת הפקידים

בנימין נתניהו, ראש הממשלה המיועד / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
בנימין נתניהו, ראש הממשלה המיועד / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

רכישת כרבע ממניות הפניקס  ע"י קרן ADQ של ממשלת אבו דאבי, היא צעד משמעותי במסגרת תוכנית ההשקעות האמירותית בישראל, שהוכרזה בינואר 2021, בהיקף של 10 מיליארד דולר - כך מסביר גורם בינלאומי בכיר המעורה מאוד בקשר הכלכלי בין המדינות.

מיהי קרן הענק מאבו דאבי שרוכשת את חברת הפניקס ומי עוד על הכוונת?
אבו דאבי מפשירה 10 מיליארד דולר להשקעה בישראל. כך הם יושקעו
התיירות והסחר פורחים, אז למה ההשקעות עדיין מדשדשות? שנתיים להסכמי אברהם 

ADQ, כך לפי פרסומים באמירויות, היא גוף ההשקעות שנבחר להוביל את התכנית, ועסקת הפניקס, אם תצא לפועל, היא צעד ראשון שיוביל לרכישות והשקעות נוספות בתחומי אנרגיה, פינטק, פיננסים, טכנולוגיה עילית רפואית ועוד. על הכוונת חברות גדולות ומובילות בתחומן המשתייכות למגזר העסקי ולא הממשלתי.

במסגרת עסקת העסק, רגע לפני סוף 2022 - השליטה בחברת הביטוח בעלת השווי הגבוה בישראל, הפניקס, בדרך לעבור לקונסרציום של קרנות השקעה בבעלות ממשלת אבו דאבי בהובלת קרן ההשקעות ADQ. הקרנות האמריתיות חתמו על מזכר הבנות עם שתי הקרנות האמריקאיות סנטרברידג' וגלטין וצפויות לרכוש 25% מקבוצת הפניקס. הן יחברו לגלטין, שתישאר שותפה בגרעין השליטה ותחזיק כ-6% מהפניקס. במקביל, תימשך השתתפות נציגיה של גלטין בדירקטוריון הפניקס. העסקה מעניקה להפניקס שווי של 9.2 מיליארד שקל, דומה מאוד לשווי בו היא נסחרת היום - 9.5 מיליארד שקל.

כספי הנפט מתורגמים להשגת השפעה פוליטית

באמירויות, כמו ביתר מדינות המפרץ, נעשה שימוש נרחב בהכנסות מהנפט והגז שהם מקור העושר המרכזי שלהן, לצרכים פוליטיים מדיניים. בכל פעם שיש צורך בהתקרבות למדינה כזו או אחרת, מוקמת קרן השקעות יעודית למדינה זו. קרנות בסכומי עתק של כ-10 מיליארד דולר הוקמו אשתקד עם ישראל ולאחרונה גם עם טורקיה ועם עומאן השכנה. קרן ADQ היא זרוע מדינית כאמור, ועם זה השקעותיה נעשות מתוך הגיון כלכלי ולאחר בדיקות מקיפות, ולא ממניעים פילנתרופיים.

נזכיר כי שנתיים ויותר חלפו מאז הסכמי אברהם ולצד הגידול העצום בהיקף הסחר בין ישראל לאיחוד האמירויות, הציפיות הישראליות להשקעות משמעותיות של גופים אמירותיים כאן לא התגשמו עד כה במלואם, למעט רכישה שבוצעה אשתקד של 22% ממאגר הגז תמר תמורת כמיליארד דולר ע"י מובדלה פטרוליום, זרוע האנרגיה של קרן העושר הלאומית של האמירויות.

בשיחה לאחרונה עם בכיר מהאמירויות הוא מתח ביקורת לא מרומזת על התנהלות הפקידות הישראלית הממשלתית בהקשר למיזמים שונים והזכיר את צאתה של חברת DP WORLD מהאמירותית ממכרז הפרטת נמל חיפה עקב טענות לבירוקרטיה מכבידה.

קרן שמנהלת 160 מיליארד דולר

קרן ADQ שהוקמה ב-2018 היא אחת מכמה קרנות העושר של אמירות אבו דאבי והיא מנהלת נכסים בהיקף של קרוב ל-160 מיליארד דולר (החמישית בגודלה באמירויות והשלישית באבו דאבי). הקרן מתמקדת בשלושה ענפים - אנרגיה לרבות אנרגיה מתחדשת, פארמה ותרופות וגם תחבורה ושינוע בינלאומי ותפעול נמלים. ענף הביטוח והפיננסים קטן יותר בקרן אבל מתפתח במהירות.

היא מחזיקה בבעלות חלקית על חברות התעופה איתיחאד ו-WIZZ המתמחה בטיסות לואו קוסט. יש לה השקעות קודמות בישראל, ובהן בחברת הבשר המתורבת אלף פארמס ובקבוצת קרנות ויולה. בסך הכל השקיעה הקרן בשנתיים האחרונות הון בהיקף של קרוב ל-7 מיליארד דולר, רובם במדינות האזור.

את הקרן מוביל כיו"ר אחד מהאישים החזקים שבעולם העסקי והמדיני של אבו דאבי - השיח' טחנון בין זאייד - אחיו של שליט האמירויות. כלומר ההשקעות מתנהלות בתיאום ובהתייעצות עם הנהגת המדינה. לכן המשמעות היא שלעסקה חשיבות גדולה בהיותה אולי פתח להשקעות נוספות ולהתעניינות גוברת של האמירויות בהשקעות בגופים ישראליים.

תאהנון בן זאיד, מנהל את קרן העושר ADQ של אבו דאבי / צילום: Associated Press, WAM

עוד משמעות חשובה לאישיות שבראש הקרן היא היותה בעצם זרוע מדינית/פוליטית לצד ההיבט הכלכלי. וזו גם הסיבה מדוע הקרן הזו נבחרה לנהל חלק ניכר מההשקעות בישראל.

מומחי הקרן, וגורמים שנשכרו לכך, עושים בחודשים האחרונים מחקרים ובדיקות על חברות ישראליות גדולות, לאתר אפשרויות השקעה. לפי אותו גורם, ובהתאם למדיניות האמירותית עד כה, אמות המידה הן גודל יחסי, נתח משמעותי מהשוק הרלוונטי, פוטנציאל גידול ממשי, ניהול איכותי וגם יכולת השפעה של בעלי המניות. עוד עיקרון חשוב לאמירותים הוא פתיחת חיבור לאמירויות עצמן, כלומר, בכל רכישה הם מצפים כי החברה הנרכשת תייסד פעילות גם באמירויות.

ההיבט המדיני - נתניהו יתמוך?

קשה להתעלם מתיזמון הדיווח אודות העסקה הצפויה, ימים לפני ההשבעה הצפויה של ממשלת נתניהו הבאה, גם אם ברור שהמגעים והמהלכים נמשכים כבר חודשים. בצד האמירותי, וזה לא סוד, מרוצים מההכרעה הפוליטית בישראל, ראשית בגלל כינונה של ממשלה יציבה הנחוצה לקידום היחסים מדינית וכלכלית. אבל גם בגלל חזרתו של בנימין נתניהו, האיש שחתם עימם את הסכמי אברהם.

במפרץ מעריכים את יכולותיו המדיניות הבינלאומיות של נתניהו ובעיקר את העמידה הנחרצת מול איראן. נתניהו מצידו רואה בהסכמים את גולת הכותרת של כהונותיו, מכריז בכל הזדמנות על הרצון לקדם עוד את היחסים עם המפרציות.

לכן צפוי כי נתניהו ואנשיו יעקבו מקרוב מאוד על תהליך הבחינה של העסקה ברשויות השונות. נזכיר ברשות שוק ההון מכהן ממלא מקום, והממשלה החדשה צריכה למנות מנהל חדש.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי