גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחיר שהכלכלה האמריקאית תשלם על מדפסות הכסף עלול להיות גבוה יותר ממיתון

איך תיראה השנה שבפתח? האינדיקטורים למיתון ממשי כבר כאן ● אם הם יתממשו, יהיו לכך השפעות לא פשוטות על דור שלם של אמריקאים שגדלו בעולם של ריביות אפסיות ועליות בלתי נגמרות בשוקי ההון, הנדל"ן והשכר ● כשההמון הזועם והמתוסכל הזה ילך להצביע בבחירות לנשיאות בשנת 2024, המשבר של ארה"ב עלול להפוך להרבה יותר מכלכלי

המחיר שהכלכלה האמריקאית תשלם על מדפסות הכסף עלול להיות גבוה יותר ממיתון / צילום: Shutterstock
המחיר שהכלכלה האמריקאית תשלם על מדפסות הכסף עלול להיות גבוה יותר ממיתון / צילום: Shutterstock

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מתגורר בארה"ב ומנהל קרן השקעות במטבעות קריפטוגרפיים. כותב הספר A Brief History of Money, ומקליט הפודקאסט KanAmerica.com. 

האימה והזיכרונות המרים של שנות הארבעים ומלחמת העולם השנייה, הובילו את הנהגת המערב לחפש יציבות בכל מחיר ולהימנע ממשברים כלכליים ממשיים בכל דרך. כך נולדה המחשבה הכלכלית לפיה מתנהלות היום אירופה וארה"ב. במרכזה: הרצון לדחות למחר, אם ניתן, כל קושי או עיוות מבני, בתקווה כי נס טכנולוגי יגרום לבעיות הנערמות להיעלם מעצמן. בינתיים, פריצת הדרך הטכנולוגית הגדולה מבוששת לבוא, והבעיות הולכות ונערמות.

ישראל משלמת מחיר כבד על הסגידה להייטק. הגיע הזמן להיגמל | הרעיון, מדור חדש
יוצאי הודו הולכים ותופסים את עמדות המפתח בחברות הענק במערב. איך הם עושים את זה? | ראיון 
הזוג שהבטיח תשואות ענק והותיר שובל של משקיעים מרוששים 

הברז סגור אבל האמבטיה עדיין מלאה 

כמות הכסף המזומן שבמשק מכונה M2. היא גדלה בהתמדה לאורך השנים, שעה שהפדרל ריזרב הוריד את הריביות במשק. מאז 1990 ועד 2008 גדלה אספקת הכסף בארה"ב (Money Supply) בשיעור ממוצע של 5.25% לשנה, ומ־2008 עמד הממוצע השנתי על כ־6.5%. בשנתיים של 2020 ו־2021 זינק הגידול באספקת הכסף ב־37%. מאמצע 2022 בעקבות השינוי במדיניות הריבית, הברז נסגר וזרם הכסף כמעט נעצר, אך האמבטיה כבר מלאה עד גדותיה. כך הגיעו סך הפיקדונות במזומן במערכת הבנקאית האמריקאית ברבעון הראשון של השנה לשיא של כ־21.74 טריליון דולר, גידול של 42% מאז ינואר 2020.

הקשר בין עליית מחירים וכמות הכסף הדוקה ופשוטה. ככל שיותר כסף רודף אחר המוצרים, יש יותר כסף זמין פר מוצר מה שגורר עליות מחירים. פרופסור מילטון פרידמן, כלכלן אמריקאי הנחשב לאבי אסכולת המונטריזם בכלכלה, סיכם את התופעה: "אינפלציה היא תמיד ובכל מקום אירוע מוניטרי". או במילים אחרות, המחירים הם תוצאה של כמות הכסף הזמינה והשימוש בו (קרי מהירות השימוש), בנקודת זמן מסוימת, ביחס לכמות המוצרים באותו הזמן.

העלייה העצומה באספקת הכסף, בשילוב בעיות בשרשראות האספקה בזמן הקורונה, הזניקו את המחירים מעלה לכל אורכה ורוחבה של הכלכלה האמריקאית. הפד, שהבטיח בתחילה כי זו עליית מחירים זמנית בלבד, נלחץ והחליט לעצור את האינפלציה מיד ומהר. כך הועלתה הריבית הבסיסית השנה מאפס אל מעל 4.25%, הגבוהה מזה 15 שנה. העלייה הדרמתית בריבית הצליחה להוריד, לראשונה מזה 50 שנה את ה־M2, אם כי רק בפחות מ־0.5%. גם בחזית האינפלציה העניינים רחוקים מסיום, ו"מדד המחירים הדביק" (מוצרים שמחירם אינו משתנה במהירות ומפורסם על ידי הפדרל ריזרב של אטלנטה) כלל לא השתנה לחודש נובמבר.

 

במסיבת העיתונאים לאחר העלאת הריבית האחרונה, היה יו"ר הפד, ג'רום פאוול, חד משמעי והבהיר "לא נעלה את יעד האינפלציה אל מעל 2% בשום מקרה". כדי לעמוד בהתחייבות זו, יאלץ הפד לא רק להמשיך להעלות את הריבית בשנה הבאה, אלא גם לטפל באמבטיה המלאה. הכלי המרכזי לכך הוא מאזנו. בסוף 2007 עמד המאזן של הפד על כ־880 מיליארד דולר, גידול של רק 20% בחמש השנים מאז משבר 2002. עד לסוף הרבעון הראשון של 2022 זינק המאזן פי עשרה לכ־8.95 טריליון דולר. כמחצית מהסכום הזה, כ־4.75 טריליון דולר, נתווספו ב־2020 ו־2021. שני שלישים מהסכום שהודפסו מהאוויר, מימנו את החוב הצומח של הממשלה הפדרלית, בעוד שכשליש נשפך ישירות למימון שוק הנדל"ן.

גם הבנקים המרכזיים האחרים נהנו ממדפסות הכסף

אבל הפד לא היה לבד. גם הבנקים המרכזיים הגדולים האחרים (האירופאי, היפני והסיני) לא טמנו ידם במדפסת, והוסיפו כ־16 טריליון משל עצמם. המפתח להקטנת היצע הכסף תלוי איפוא בצמצום המאזן, לא פחות מאשר בעליית הריבית. ואכן, הפדרל ריזרב הצהיר כי כך יעשה. ואכן כך עשה: מאפריל ועד לשבוע שעבר צמצם הפד את מאזנו, בכך שלא רכש איגרות חוב חדשות במקום אלו שהגיע זמן פירעונן, בכ־400 מיליארד דולר. והוא הבטיח להמשיך בקצב של מעל 300 מיליארד דולר לרבעון בכל השנה הבאה. אך את שהחסיר הפד, השלימו הצרכנים מאשראי בנקאי. על פי דוח של הפדרל ריזרב של ניו יורק מחודש נובמבר, ברבעון השלישי לבדו הגדילו משקי הבית באמריקה את חובותיהם ב־351 מיליארד דולר. כולל חובות בכרטיסי אשראי אשר זינקו ב־15%, הקפיצה הגדולה ביותר מזה 20 שנה.

האטה ממשית ומבנית באינפלציה, תלויה בהאטה ממשית בקצב גידול האשראי כמו גם האטה ממשית בתעסוקה. רק אלו ימנעו סחרור אינפלציוני. אך השוק עדיין רחוק מלהגיב לצעדי הפד. בחודש נובמבר הוסיף המשק 263 אלף משרות, הרבה מעל לתחזיות, ושיעור האבטלה נותר ללא שינוי על 3.7%, הרבה מתחת לקו ה־5% הנחשב למשק בתעסוקה מלאה. היו"ר פאוול סיכם את המצב "שוק התעסוקה מאוד הדוק. יש לנו 1.7 משרות לכל אדם שאינו מועסק". נכונות הציבור והחברות להגדיל את חובותיהם חרף מחיר האשראי העולה, שוק התעסוקה החזק, וההאטה המתעכבת מלבוא, מעידים איפוא כי אם ברצונו של הפד להצליח במשימה המוצהרת של הורדת האינפלציה ל־2%, אין בפניו ברירה אלא להמשיך ולהדק בעוצמה.

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press

כמה זמן יקח לעצור את האינפלציה?

שאלה מרכזית בהערכת ההתפתחויות לשנה הבאה הינה כמה זמן יעבור עד שהאינפלציה תרד חזרה לאזור ה‏־2% אליו מכוון הפד. בלוג מאוגוסט 2022 שפורסם על ידי הפדרל ריזרב של אטלנטה ניסה לענות על השאלה: "לשינויים במדיניות המוניטרית של הפד השפעה מיידית על התוצר ורק מאוחר הרבה יותר על האינפלציה… ברננקי (בן ברננקי, חתן פרס נובל לכלכלה לשנת 2022 ולשעבר יו"ר הפד ח"ש) ואחרים מצביעים על פער של שנתיים בין השינוי במדיניות המוניטרית וההשפעה הממשית על האינפלציה. אחרים מדברים על השפעה של 18 חודשים".

סימן ברור כבר נראה באופק

אחד האינדיקטורים האמינים ביותר לחזות את הצפוי במשק הוא עקומת התשואות לפדיון על האג"ח הממשלתי, ה־yield curve. כאשר איגרת חוב ממשלתית מונפקת, היא מבטיחה ריבית המשולמת בפרקי זמן הנקובים באיגרת. אך זמן קצר לאחר הנפקתה יכול המחזיק באיגרת למכור אותה בשוק איגרות החוב. בתנאים כלכליים נורמליים הריבית - התשואה לפדיון - שיתן השוק על איגרות חוב לטווח קצר, יהיו נמוכות יותר מאלו שעל איגרות לטווח ארוך. הסיבה מובנת: הלוואה לטווח קצר מסוכנת פחות ונזילה יותר מהלוואה לטווח ארוך, ולכן משלמת פחות ריבית מאיגרת שמועד פירעונה בעוד שנים. אך אם המשקיעים חושבים כי דווקא בטווח הקרוב צפויה תקופה קשה, אזי תתרחש אנומליה, והריביות לטווח קצר יהיו גבוהות מאלו של הטווח הארוך, בהן הציפיות הן לחזרה לצמיחה, ולריביות ואינפלציה נמוכות.

 

לתופעה אנומלית כזו, של ריביות לטווח קצר הגבוהות מהריביות לטווח ארוך, קוראים "inverse yield curve" או היפוך עקומת התשואה. מחקר של הפדרל ריזרב של סאן פרנסיסקו משנת 2018 סיכם: "כלל אצבע פשוט המסמן מיתון מתקרב הוא כאשר הריבית על האג"ח לטווח קצר הינו גבוה מזה שעל האג"ח לטווח ארוך. או במילים אחרות מה שמכונה המרווח (הריבית לטווח ארוך מינוס זו שלטווח קצר, ה־spread), הינו שלילי. אנומליה כזו, של מרווח שלילי, סימנה במדויק את כל 9 תקופות המיתון שהיו בארה"ב מאז 1955, והוא שידר סיגנל מוטעה רק פעם אחת באמצע שנות השישים, בה אכן התרחשה האטה כלכלית אך היא לא הגיעה לכדי מיתון רשמי… פער הזמן בין המועד בו המרווח הופך שלילי ועד התחלת המיתון נע בין 6 ל־12 חודשים". בתחילת אפריל 2022 המרווח הפך שלילי, ועד דצמבר הוא גדל לממדים היסטוריים של מעל 0.75%. יתרה מזאת, בדרך כלל המיתון עצמו הגיע לאחר שהפד החל להוריד את שיעורי הריבית, והמרווח כבר חזר להיות חיובי.

איפה נהיה ב־2023? רחוק מהאופוריה של 2021

השנה שבפתח תהיה איפוא שנה קשה למשק האמריקאי והעולמי. הפד ינסה לסיים את אירוע האינפלציה במהירות, ולשם כך לא יוכל להרפות לאורך השנה הבאה ממאמציו להדק, הן בתחום הריבית והן בתחום המאזן. אך אלו לא יביאו לתוצאות לפני שהמשק ישקע למיתון ממשי.

אסתכן להעריך כי שנת 2023 תראה בערך כך: מדיניות הפדרל ריזרב תביא לעלייה משמעותית של הריביות הסטנדרטיות בכל המשק לאיזור שבין 6% ועד מעל ל־10%, תלוי בגובה הגירעון שהקונגרס יאפשר לממשלה להריץ, ובסוג האשראי. בהתאמה, נראה את האבטלה ממריאה בחדות והיא תגיע ברבעון השלישי של שנה הבאה ל־6% ואולי אף מעל.

נוכח כל אלו, שוקי ההון יחגגו שנתיים לאופוריית דצמבר 2021 הרחק מאותם שיאים. בהחלט סביר כי נראה בשנה הבאה את שוקי המניות בירידות של 50% משיאם (ב־S&P) ואף של 65% (בראסל 2000, ובנאסד"ק). גם שוקי האג"ח ובמיוחד אלו לטווח ארוך יניבו הפסדים. כן ניתן לצפות לתיקונים של 25%־45% בשוקי הנדל"ן השונים. לעצירת המשק, והגדלה מהירה של האבטלה בעקבותיה, תהיינה השפעות לא פשוטות על דור שלם שגדל בעולם של "חוב זה טוב", ריבית אפסית ועליות בלתי נגמרות בשוקי ההון, הנדל"ן, והשכר.

חבולה וכואבת תצלע הכלכלה האמריקאית לתוך שנת 2024, אשר בסופה יתקיימו הבחירות לנשיאות. ולמרות שסביר כי נראה הקלה במדיניות המוניטרית ב־2024 והפד ילך ויתרכך במהלכה, עדין קיים הסיכון לנשורת פוליטית רעילה ומתמשכת. המשבר הצפוי עלול להיות יותר מאשר רק כלכלי, הוא עלול להטיל את צילו הארוך על הבחירות ב־2024.

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, העיר הדרומית בארץ פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים