גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה בעלי העניין בחברות בבורסת ת"א לא ניצלו את הירידות בשוק לקניית מניות

בעלי עניין נוהגים לנצל ירידות בשוק כדי להביע אמון בחברה ולרכוש ממניותיה, אבל ב-2022 קרה ההפך: הרכישות ירדו ב-21% ל-2.6 מיליארד שקל ● בבורסה מסבירים זאת, בין היתר, בהתרבות החברות ללא גרעין שליטה, ששיקולי בעלי העניין בהן הם אחרים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

השנה שחלפה הייתה לא קלה למשקיעים, בלשון המעטה. גם אם המדדים המובילים של הבורסה בתל אביב חתמו את 2022 עם תשואה שלילית נמוכה יחסית לעולם, של כ-10%, הטלטלות שחווה השוק במהלך התקופה הקשו על ניווט תיק ההשקעות לחוף מבטחים.

הצעת הענק בשוק האשראי: הפניקס ואקירוב מפסידים, ומה עם כאל? | ניתוח
מי שמע על אינפיניה וניו מד? מה גורם לחברות ענק להחליף את שמן
מי שיאנית התשואה בבורסה ב-2022, ומי מחקה עשרות אחוזים משוויה  

כעת מתברר כי גם בעלי העניין בחברות הנסחרות בתל אביב שינו ממנהגם. בדרך-כלל, בשנה של ירידות חדות בשווקים, הם מעדיפים להקטין את מימושי המניות, ולנצל את ההזדמנויות שנוצרו בשוק כדי להגדיל את החזקותיהם בחברות, כדרך של הבעת אמון. אך לא כך היה ב-2022.

סיכום שערכה יחידת המחקר של הבורסה בתל אביב, בניהולו של קובי אברמוב, מלמד כי בשנת 2021, שבה טיפסו המדדים המובילים בשיעור נאה של יותר מ-30%, מכרו בעלי העניין בחברות ציבוריות מניות בשווי 7.7 מיליארד שקל, ומנגד רכשו מניות בשווי 3.3 מיליארד שקל. בשנת 2022 נרשמה התפתחות מפתיעה.

 

בעוד שבשל ירידות שערים אכן הצטמצמו מכירות המניות בידי בעלי העניין ל-6.4 מיליארד שקל, כלומר ירידה של 17% ביחס להיקף המכירות בשנה שקדמה לה, קטנו גם הרכישות בידי בעלי עניין לכ-2.6 מיליארד שקל, ירידה חדה יותר של 21% ביחס לרכישות בשנה קודמת.

בבורסה מציעים הסבר חלקי, שלפיו, בשל הגידול במספר החברות הבורסאיות הגדולות ללא גרעין שליטה (קרי כאלו המוחזקות בעיקר על ידי גופים מוסדיים), הקשר בין מגמת השוק ובין פעילות בעלי העניין נחלש, מגמה שניצניה נראו כאמור בשנה החולפת. זאת מכיוון ששיקוליהם של בעלי עניין בחברות ללא גרעין שליטה - כאמור בעיקר גופים מוסדיים - שונים מאלו של בעלי השליטה.

את הצמצום ברכישות על ידי בעלי עניין השנה, ממשיכים ואומרים בבורסה, ייתכן שניתן להסביר גם בסכומים הגדולים של רכישות שבוצעו בשנים קודמות, שהיו יוצאי דופן עקב מספר מאבקי שליטה גדולים. כך, גם השנה בלטו רכישות משמעותיות שבוצעו במסגרת ביצור השליטה בחברת הנדל"ן בראק קפיטל, הפועלת בגרמניה, ומאבקי השליטה בנורסטאר (חיים כצמן מול ישראל קנדה) ופז נפט.

הסבר נוסף לירידה בהיקפי הרכישות בידי בעלי עניין עשוי להגיע מהעלייה החדה שנרשמה בשיעורי הריבית בשנה שחלפה, שהופכת את נטילת אשראי לצורך עסקאות רכישה ליקרה יותר מבעבר.

כך או כך, שיעור החזקות הציבור עלה בסוף השנה לכ-61.5% משוק המניות בתל אביב, לעומת כ-60% בסוף שנת 2021. עם זאת, יש לציין שבסוף שנת 2020 עמד שיעור החזקות הציבור על רמה גבוהה יותר - 64% מהחברות הציבוריות.

הסיבה לירידה החדה בשנת 2021 הייתה מחיקתה מהמסחר של ענקית תמציות הטעם והריח IFF, שרכשה בעשור הקודם את פרוטרום והחליטה לעזוב את הבורסה בתל אביב.

המכירות הבולטות: לצורך הפסקה או ביצור שליטה

נתוני הבורסה על עסקאות של בעלי עניין אינן כוללות מכירות של בעלי עניין לבעלי עניין אחרים - מכירות שלא הגדילו את שיעור החזקות הציבור, מכירות בהצעות מכר או רכישות בהצעות רכש.

המכירות הבולטות בשנה החולפת מצד בעלי העניין היו במסגרת הפסקת שליטה בחברות הבורסאיות או ביצור השליטה בהן, ובראשן מכירה של מניות יצרנית האנרגיה הגיאותרמית אורמת על ידי חברת אוריקס היפנית.

בנובמבר האחרון מכרה אוריקס, לראשונה מאז רכישת השליטה באורמת  בשנת 2017, מעל שליש מהחזקותיה (כ-7.7%) במסגרת הצעת מכר בארה"ב. שווי המניות שנמכרו עמד על 1.3 מיליארד שקל, ולאוריקס נותרה החזקה של כ-12% בחברה.

גם המיליארדרית שרי אריסון, לשעבר בעלת השליטה בבנק הפועלים , המשיכה אשתקד למכור את מניותיה בבנק. זאת לאחר שבשנת 2021 מכרה אריסון בחודשים אפריל ודצמבר 7.8% ממניות הפועלים בתמורה ל-2.9 מיליארד שקל, ואז פקע היתר השליטה שלה מבנק ישראל באופן פורמלי.

שרי אריסון / צילום: איל יצהר

אריסון הפכה לבעלת עניין "רגילה". מה ששיחק לטובתה הייתה הדפנסיביות המרשימה של סקטור הבנקים. מדד הבנקים ירד בשנה שעברה "רק" ב-4%, מחצית התשואה השלילית שרשם מדד ת"א-35, אך בשנה שקדמה (2021) זינק ב-68%. אריסון מימשה אשתקד נתח של 2.3% ממניות הבנק, שאותן מכרה בתמורה ל-1.03 מיליארד שקל. לאחר המימוש היא מחזיקה ב-5.6% ממניות הבנק.

בעסקה אחרת של בעלי מניות מעבר לים, רשמה הקרן הזרה "ת'רד פוינט" מכירת מניות משמעותית בחודש מרץ. הקרן חיסלה את החזקותיה בחברת האנרגיה אנרג'יאן , שהיוו 9.3% ממניות החברה, המפיקה בין היתר את הגז הטבעי ממאגר כריש בים התיכון.

ת'רד פוינט מכרה את המניות תמורת 777 מיליון שקל, ומנכ"ל אנרג'יאן, מתיוס ריגס, מימש אף הוא נתח שמן ממניות החברה, כשמכר בחודש יוני 2.8% ממניות אנרג'יאן בשווי של כ-254 מיליון שקל.

מנכל אנרג'יאן, מתיוס ריגס / צילום: איל יצהר

החברה לישראל , שבשליטת עידן עופר, מכרה גם היא אשתקד מניות בהיקף ניכר, בהחזקתה העיקרית, חברת הדשנים והכימיקלים איי.סי.אל  (לשעבר כיל). מדובר בנתח של 1.6% ממניות איי.סי.אל, שנמכר תמורת כ-726 מיליון שקל. לאחר אותה עסקה מחזיקה החברה לישראל 44% ממניות איי.סי.אל.

רכישות בולטות בבראק קפיטל, בפז ובנורסטאר

בצד הרכישות בלט קונצרן הנדל"ן הגרמני LEG שרכש כ-26.6% ממניות בראק קפיטל , העוסקת בנדל"ן מניב למסחר ומגורים בגרמניה, בשווי של כמיליארד שקל.

לאחר העסקה הגיעה LEG להחזקה של כ-35.7% בחברה. בהמשך לרכישתה של LEG נותרה בעלת השליטה הנוכחית בבראק קפיטל, אדלר הגרמנית, עם נתח של 63% מהון המניות שלה. לשאר ציבור המשקיעים נותר נתח מזערי מהחברה - 1.3% מהון המניות שלה בלבד.

חברת הנדל"ן המניב סאמיט , שבשליטת זהר לוי, הפכה בינואר 2022 לבעלת עניין בפז נפט , שהיא חברה ללא גרעין שליטה אך כזו שמעוררת לא מעט עניין בקרב מועמדים שונים לרכישתה.

סאמיט קנתה אשתקד מניות בשווי כ-528 מיליון שקל בפז, אולי כדי ליהנות בעתיד מהשבחת ערך השקעתה, כפי שעשתה בעבר בקבוצת הנדל"ן מבנה. סאמיט הפכה לבעלת המניות הגדולה ביותר בפז, והיא מחזיקה כ-9.8% ממניותיה.

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: יח''צ

רכישות ומכירות גדולות בידי בעלי עניין עורר גם מאבק השליטה היצרי שהתנהל בחודשים הראשונים של השנה שעברה בחברת נורסטאר , השולטת בחברת הקניונים ג'י סיטי  (לשעבר גזית גלוב) בניהולו של חיים כצמן. את שליטתו של כצמן בחברת הענק הגלובלית אתגרה חברת הנדל"ן ישראל קנדה, שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר.

ישראל קנדה  רכשה בשוק מניות נורסטאר בשווי של כ-102 מיליון שקל, וזאת נוסף על מניות בשווי של כ-192 מיליון שקל שרכשה בהמשך מידי כצמן עצמו (עסקה בין בעלי עניין, שכאמור אינה מופיעה בנתוני הבורסה).

לאחר הרכישות הגיעה ישראל קנדה להחזקה של 22% ממניות נורסטאר. פרט לה, גם טייקון הקמעונות והנדל"ן רמי לוי  הפך באפריל האחרון לבעל עניין בנורסטאר, והוא מחזיק כ-5% ממניות החברה, ששוויין באותה עת היה כ-85 מיליון שקל.

בהמשך השנה נקלעו נורסטאר וג'י סיטי לתסבוכת כלכלית, עקב עליית הריבית והחובות הכבדים הרובצים עליהן, מה שהוביל להקפאת ניסיון ההשתלטות של ישראל קנדה על החברה, ולמפולת במניותיהן של שתי החברות, שהאג"ח שהנפיקו נסקו לתשואה דו-ספרתית.

חיים כצמן / צילום: יוסי כהן

בעסקה בולטת אחרת אשתקד רכשה חברת המרכזים המסחריים ביג  מניות בחברת הנדל"ן המניב אפי נכסים , בשווי כ-114 מיליון שקל.

עסקה זאת התבצעה נוסף על רכישת מניות בשווי 277 מיליון שקל על ידי ביג בהנפקה לציבור שערכה אפי נכסים. לאחר שתי הרכישות, שהיוו כ-2.6% ממניות החברה, החזיקה ביג בכ-66.4% באפי נכסים. בהמשך ביצעה ביג הצעת רכש למניות אפי נכסים, ועלתה לשיעור החזקה של כ-85%.

מי שהצטרפה לחגיגת הרכישות באפי נכסים היא מגה אור , חברת הנדל"ן המניב שבשליטת צחי נחמיאס, המחזיקה בנוסף בחברת ההשקעות דיסקונט השקעות (דסק"ש).

זו רכשה מניות אפי נכסים ב-87 מיליון שקל, שהיוו כ-13% ממניות החברה. מגה אור מכרה את המניות בהמשך השנה כחלק מהיענות שלה בעת הצעת הרכש של ביג.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם