גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקופה הקטנה שתסייע לסמוטריץ' לבטל את המסים על חד-פעמי ושתייה ממותקת

שר האוצר השתמש בסמכות שבידיו כדי למנוע העברת 2.25 מיליארד שקל לקרן הפיצויים ● הסכום יאפשר לו לממש את הסכמים קואליציוניים מול יהדות התורה וש"ס ● בינתיים, סמוטריץ' מאריך כהונה לבכירי האוצר שמתקרבים לסיום קדנציה על מנת לסייע בהעברת התקציב, ורותם למשימה גם את המנכ"ל העוזב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: Reuters, Menahem Kahana
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: Reuters, Menahem Kahana

בצלאל סמוטריץ' נכנס לתפקידו כשר אוצר בתזמון לא פשוט מבחינה תקציבית. עם תחילת שנת 2023 פקע תקציב המדינה המאושר והממשלה נכנסה למשטר של תקציב המשכי, המגביל את יכולתה להקצות כספים למימוש תוכניות חדשות. הכנת התקציב החדש ואישורו הסופי בכנסת יארכו כחצי שנה.

סמוטריץ' מזהיר את שותפיו לממשלה: "מהלכים פופוליסטיים של שבירת תקרות תקציביות עלולים להכניס את כולנו לסחרור"

אלא שבינתיים מצא סמוטריץ' פירצה שתאפשר לו להוציא מהלכים אל הפועל עוד לפני שיגיע להסכמות תקציביות מול כלל המשרדים והשותפים הקואליציוניים: הקפאה של 2.25 מיליארד שקל שיישארו בקופת האוצר וישמשו את סמוטריץ' לטובת מהלכים שונים שעליהם התחייב.

בשעת לילה ביום שני האחרון, פירסם משרד האוצר טיוטת חקיקה לתקנות מס רכוש וקרן הפיצויים של המדינה. הצעה זאת מבקשת לבטל העברת כספים בשווי של כ־2.25 מיליארד שקל שאמורים היו להיכנס לקרן ב־2023 בהתאם לחוק. המשמעות: עוד מעל 2 מיליארד שקל לשימוש שוטף. מהו אותו שימוש שוטף? לפי דברי ההסבר שצורפו לטיוטת החקיקה, הצעד נדרש "לצורך נקיטה בדרך מימון לעניין הפחתות מסים שונות במהלך שנה זו".

הסכום שייגרע מקרן הפיצויים ישמש כמקור למימון הצעד הכלכלי הראשון עליו הכריז סמוטריץ' עם כניסתו לתפקיד: ביטול המסים שהטיל קודמו בתפקיד, אביגדור ליברמן, על קניית כלים חד-פעמיים ושתייה ממותקת. הסכום המדובר צפוי להספיק כדי לכסות כשנתיים של אובדן הכנסות לקופת האוצר משני סעיפים אלה, המכניסים למדינה כ־100 מיליון שקל בחודש.

לפי הערכות שונות, הסכום עשוי לשמש גם לצורך הפחתות מסים נוספות שנמצאות על שולחן הקואליציה - כמו ההבטחות להפחית את הבלו על הדלק.

התקציב החדש צפוי להיות דו־שנתי, ל־2023-2024. אבל קיים עדיין סיכוי שיועבר תקציב לשנה הנוכחית בלבד.

מבחינת סמוטריץ', היתרון במהלך הוא בכך שיאפשר לממשלה לעשות שימוש מיידי בכספים כמקור תקציבי, עוד בתקופת התקציב ההמשכי. זאת, כאשר כל עוד לא קיים תקציב מסודר, והממשלה מנועה מלנסות לעשות שימוש בעודפים התקציביים הנדירים שהצטברו בשנת 2022.

לשר האוצר עומדת הסמכות לשנות את שיעור ההפרשה לקרן הפיצויים, בהתאם לחוק יסודות התקציב, ובהתאם הוא מבקש לשנותה לשנה הנוכחית משיעור הפרשה של 25% ל־0%.

הביקורת: דלדול הקרן למטרות פוליטיות

קרן הפיצויים נועדה לסייע לתושבים שנפגעו כתוצאה מאירועים שונים, כמו נזקי לחימה, שריפות, הצפות ועוד. הסכום הצבור כיום בקרן הפיצויים עומד על כ־19 מיליארד שקל.

החלטה זאת של סמוטריץ' כבר מעוררת תמיהה בקרב חלק מאנשי האוצר. אחד מהם ציין כי מדובר במדרון חלקלק, שעלול לדלדל את הקרן עבור תוכניות פוליטיות כאלה ואחרות. גורמים באוצר הביעו חשש ששימוש בכספי הקרן שלא למטרות אליה נועדה יכול להכניס את המדינה לקשיים בפעם הבאה שיידרש שימוש בה. ברשות המסים, למשל, התריעו לא פעם בשנים האחרונות מפני הצורך לשמור על הקרן.

לפי הערכות, החשיבות שרואה סמוטריץ' בביטול מסי השתייה והחד־פעמי מקורה אינה באידיאולוגיה, אלא מהסכמות עם שותפיו הקואליציוניים מיהדות התורה וש"ס, ובפרט השר אריה דרעי שמיועד להחליף את סמוטריץ' באוצר בעוד שנתיים. סמוטריץ' מעריך שבמידה שדרעי יהיה מרוצה עם תיקי הפנים והבריאות שקיבל לידו, הוא לא יידרוש לממש את הרוטציה באוצר. במלים אחרות, לסמוטריץ' יש אינטרס לרצות את יו"ר ש"ס שרואה בצמד מסי הרכישה "גזירות" שהטיל ליברמן על הציבור החרדי.

הכוורת: תעבירו תקציב, ואז אתם משוחררים

בתוך כך, סמוטריץ' עוסק בימים אלה בהרכבת הכוורת המקצועית שתקיף אותו במשרד. לאחר שבחר למנות מנכ"ל חדש לאוצר, שלומי הייזלר, החליט סמוטריץ' להאריך את כהונת הכלכלנית הראשית, שירה גרינברג, למשך חצי השנה הקרובה - כדי שתסייע בהכנת תקציב המדינה הבא, שאמור לעלות על שולחן הממשלה כבר בחודש הבא.

במקביל, החליט סמוטריץ' להשאיר בתפקיד את ממלא מקום יו"ר רשות שוק ההון, עמית גל, שמונה בספטמבר האחרון על ידי שר האוצר היוצא, אביגדור ליברמן, להחליף את יו"ר הרשות הפורש משה ברקת. בנוסף, מנהל רשות המסים הוותיק, ערן יעקב, אמור לסיים את הקדנציה שלו במרץ הקרוב, אבל השר הנכנס צפוי להאריך גם את כהונתו. גם המהלכים הללו של הארכת כהונת הבכירים הנוספים נועדו על מנת לסייע לסמוטריץ' בהכנות להעברת התקציב.

בכירה אחרת שאמורה להשלים את כהונתה בשבועות הקרובים היא יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה. במקרה דנן, ההערכות הן שסמוטריץ' לא ישאיר את גואטה לתקופה נוספת. לכך מצטרפת עזיבתו של הממונה על השכר, קובי בר־נתן. אחרי יותר מחמש שנים בתפקיד, הודיע בר־נתן, עוד לפני חילופי הממשלות, על הקדמת פרישתו לינואר הנוכחי.

מינויים: "החלטה משונה" של סמוטריץ'

בשל קוצר הזמן במשימה לאישור תקציב מדינה, נשמעו באחרונה באוצר קולות שקראו להשאיר באוצר באופן זמני את המנכ"ל היוצא, רם בלינקוב. בשבוע שעבר, יום לפני ההודעה על מינויו של הייזלר, הודיע בלינקוב על סיום תפקידו באוצר. עם זאת, עדיין לא ברור מתי ייכנס הייזלר ללשכת המנכ"ל, כאשר מינויו בפועל כפוף לאישור ועדת בכירים, בדיקת פוליגרף ולבסוף אישור ממשלה. מדובר בתהליך מינוי שצפוי לארוך זמן, כשבמהלכו ימשיך עדיין בלינקוב לנהל את המשרד בתקופה קריטית זאת של דיוני תקציב. גם לאחר כניסתו הצפויה של הייזלר, ימשיך בלינקוב ללוות את המשרד לתקופת החפיפה, שעשויה להימשך עד העברת התקציב לאישור הממשלה.

חלק מהבכירים באוצר תיארו את הבחירה של סמוטריץ' בהייזלר כ"החלטה משונה". הייזלר, שהתהליך למינויו נחשף בגלובס, מגיע לאוצר לאחר שעמד בראש מטה התכנון הלאומי. הוא נתפס כמנהל מוכשר אבל חסר את הרקע האוצרי.

עניין נוסף קשור לסמוטריץ' עצמו - עד לאחרונה התכוון סמוטריץ' לכהן כחבר כנסת פעיל, במקביל לכהונתו כשר האוצר וכשר במשרד הביטחון. בימים האחרונים, עם הכניסה לתפקיד, נראה שסמוטריץ' מתחיל לחוש את המעמסה והאחריות על גבו, והוא צפוי לבקש להשתמש בחוק הנורבגי, כדי שיעביר את האחריות הפלמנטרית לאישיות אחרת במפלגתו ולהתרכז בפעילות המיניסטריאלית.

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות